Saxon

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Re: Saxon

Post autor: widman »

spider89 pisze: pn lut 07, 2022 1:52 pm
Zdan pisze: pn lut 07, 2022 1:48 pm
spider89 pisze: pn lut 07, 2022 1:43 pm O gustach się nie dyskutuje, Saxon można porównywac z Firepower np a Maiden to oddzielna półka
Oddzielna półka? Znaczy co? Do prog rocka mam ich wstawić?

Ale nie widzisz różnicy w utworach Iron Maiden a Saxon czy Priest, nie mówię o Senjutsu ale też o poprzednich albumach jak Dance of death czy Brave new World, Maiden ma swój świat, te ich długie utwory, za to ich wielbię, za tą melodyjność, nie rozumiesz nie musisz, koniec tematu!
A ja pokochałem ten zespół dobrych parę lat temu za konkretny heavy metal z płyt Number, Powerslave, Somewhere czy No Prayer... Teraz to tak jak piszą chłopaki, bawią się między sobą, a niech się bawią.
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mikojaski »

widman pisze: pn lut 07, 2022 4:32 pm
spider89 pisze: pn lut 07, 2022 1:52 pm
Zdan pisze: pn lut 07, 2022 1:48 pm

Oddzielna półka? Znaczy co? Do prog rocka mam ich wstawić?

Ale nie widzisz różnicy w utworach Iron Maiden a Saxon czy Priest, nie mówię o Senjutsu ale też o poprzednich albumach jak Dance of death czy Brave new World, Maiden ma swój świat, te ich długie utwory, za to ich wielbię, za tą melodyjność, nie rozumiesz nie musisz, koniec tematu!
A ja pokochałem ten zespół dobrych parę lat temu za konkretny heavy metal z płyt Number, Powerslave, Somewhere czy No Prayer... Teraz to tak jak piszą chłopaki, bawią się między sobą, a niech się bawią.
I to jest najlepsze podsumowanie. Co do Saxonu uważam że album dobry, lepszy od Maidenowego :lol: , ale IMHO taki Call to Arms lepszy
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight
Deleted User 5155

Post autor: Deleted User 5155 »

Gdzieś na forum padło sformułowanie "generator heavy metalu". Ten nowy Saxon to taka kolejna sztuka z owego generatora. Zbornie, głośno, szybko, krótko, bez treści, w głowie pozostaje tylko mgławe wspomnienie łomotu. Nie wiem, czy da się zapamiętać jakikolwiek motyw. Może po katowaniu się przez miesiąc ... Mogliby się pouczyć trochę od ... nie, nie to co pomyśleli niektórzy. Mogliby się pouczyć od Nocnego kochanka jak robić melodyjną muzykę. Bo takiej to na tej płycie zwyczajnie nie ma. Co oczywiście nie musi mieć znaczenia i dla kogoś może to być płyta znakomita, przy której takie - nie przymierzając - Iron Maiden to (za klasykiem powtarzając) prochy nasenne dla paralityków.
I że z taką płytą Wembley powinien się okazać za mały na taki Saxon 8) .
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Komu potrzebne są geriatryczne melodyjki z Maiden jak mamy riffy takie jak na Super Nova? ;)
Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Cold »

Mnie są potrzebne :wink: Lubię Senjutsu, geriatrii w nim nie słyszę. Tytułowiec to dla mnie najlepszy wstępniak od czasów Aces High (potęga, majestatyczność, refren), nie bardzo pojmuję narzekania na Lost in a Lost World (motyw melodyjny od 2 do 4 minuty jeden z najlepszych w XXI wieku), bardzo dobre dwa single, klasa The Parchment i Hell on Earth. Bardzo dobra forma wokalna Dickinsona, jeszcze lepsza Stefana - intra, outra :lol:. Słabsze The Time Machine i Śmierć Celtów.

Z drugiej strony - urzekł mnie nowy Saxon. Nie ma więc nic zdrożnego w tym, że komuś podoba się i Carpe Diem, i Senjutsu :D
Ostatnio zmieniony pn lut 07, 2022 6:55 pm przez Cold, łącznie zmieniany 1 raz.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Cold pisze: pn lut 07, 2022 6:41 pm Mnie są potrzebne :wink: Lubię Senjutsu, geriatrii w nim nie słyszę. Tytułowiec to dla mnie najlepszy wstępniak od czasów Aces High (potęga, majestatyczność, refren), nie bardzo pojmuję narzekania na Lost in a Lost World (motyw melodyjny od 2 do 4 minuty jeden z najlepszych w XXI wieku), bardzo dobre dwa single, klasa The Parchment i Hell on Earth. Bardzo dobra forma wokalna Dickinsona, jeszcze lepsza Stefana - intra, outra :lol:. Słabsze The Time Machine i Śmierć Celtów.

Z drugiej strony - urzekł mnie nowy Saxon. Nie ma więc nic zdrożnego w tym, że komuś podoba się i Carpe Diem, i Senjutsu :D
Schizofrenia gustu istnieje jak widać ;) Żartuję oczywiście ;)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Zdan pisze: pn lut 07, 2022 6:54 pm
Cold pisze: pn lut 07, 2022 6:41 pm Mnie są potrzebne :wink: Lubię Senjutsu, geriatrii w nim nie słyszę. Tytułowiec to dla mnie najlepszy wstępniak od czasów Aces High (potęga, majestatyczność, refren), nie bardzo pojmuję narzekania na Lost in a Lost World (motyw melodyjny od 2 do 4 minuty jeden z najlepszych w XXI wieku), bardzo dobre dwa single, klasa The Parchment i Hell on Earth. Bardzo dobra forma wokalna Dickinsona, jeszcze lepsza Stefana - intra, outra :lol:. Słabsze The Time Machine i Śmierć Celtów.

Schizofrenia gustu istnieje jak widać ;) Żartuję oczywiście ;)
Nie, nie... to tylko Święte Maiden :lol:
www.MetalSide.pl
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

To dla fanów Saxon czy Senjutsu? ;)
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Nowy Saxon mi się podoba. Słuchałem z wyczyszczonymi uszami.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Pierre Dolinski pisze: pn lut 07, 2022 9:27 pm Nowy Saxon mi się podoba. Słuchałem z wyczyszczonymi uszami.
Słusznie bo to kawał dobrej płyty.
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Ja zamówiłem, będzie pojutrze, bo kupiłem wieczorem i nie zdążą na jutro. Przyjdzie to posłucham na głośnikach, bo na kompie patrzyłem dziś, to rzeczywiście słychać, że chyba jedna z lepszych płyt i odzyskali jakiś wigor.
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

Kurde, ale ten nowy Saxon wszedł, jak w masło. Jest fajna muza w klimacie NWOBHM.

Przy tym nowe Maiden to strasznie pretensjonalny kloc. No ale jak już niektórzy wyjaśnili, Maideni grają w lidze Iron Maiden, więc luz. Nie można oceniać :D
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Odpaliłem sobie "Carpe Diem" i leci już 4 raz z rzędu :D Kapitalna płyta, bez dwóch zdań. Wszystko siętutaj zgadza - fajne i soczyste riffy, przyjemne sola, melodie, jest i momentami ciężar, świetny Biff... cóż więcej chcieć.

Porównywanie "Carpe..." do "Senjutsu" to jakieś mało poważne jest ;) ;)

Zakup obowiązkowy :D
www.MetalSide.pl
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Zakup będzie jak zobaczę gdzieś wersje w jewelu. Wiem, że Brazylia i Rosja takie wydały. Może japońska będzie miała jakiś dodatkowy numer to wtedy taka to obowiązek.

A co do Maiden to ustaliliśmy, że jest święte i porównywać nie wolno. Odbiera to powagę ŚWIĘTEJ PŁYCIE "SENJUTSU"! ;)
Deleted User 5155

Post autor: Deleted User 5155 »

A nie zapomnijcie kupić po 5 sztuk nowego Saxonu 8) Żeby chociaż na OLISIe wyglądało lepiej niż :wink: i żeby gawiedź dowiedziała się co dobre :lol:
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

pinio pisze: wt lut 08, 2022 6:25 pm A nie zapomnijcie kupić po 5 sztuk nowego Saxonu 8) Żeby chociaż na OLISIe wyglądało lepiej niż :wink: i żeby gawiedź dowiedziała się co dobre :lol:
Prosimy nie Vorgelizować ;)
Deleted User 4876

Post autor: Deleted User 4876 »

Zdan pisze: wt lut 08, 2022 4:56 pm A co do Maiden to ustaliliśmy, że jest święte i porównywać nie wolno. Odbiera to powagę ŚWIĘTEJ PŁYCIE "SENJUTSU"! ;)
To ja sobie pozwolę na odrobinę wazeliny ;-) Dla takich postów jak ten powyżej warto być sanatorianem i czytać nasze forum heh :D
Deleted User 357

Post autor: Deleted User 357 »

Posłuchałem, rzeczywiście bardzo dobra płyta, chyba faktycznie najlepszy Saxon od Lionheart. Niestety, najdłuższe intro ma chyba kilkanaście sekund więc nic dziwnego że fanom nowego Maiden nie podchodzi ;)
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Nie no. Ma dokładnie 58 sekund, ale za to jest jednocześnie intrem do całej płyty. Całkowity brak introwego profesjonalizmu. Mają wiele do nauczenia się od swoich bardziej znanych kolegów.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
ODPOWIEDZ