TSA,Turbo czy Kat

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Kogo najlepiej lubisz ?

TSA
37
23%
Turbo
42
27%
Kat
79
50%

Liczba głosów: 158

Deleted User 5490

Re: TSA,Turbo czy Kat

Post autor: Deleted User 5490 »

To już lepiej niech Kawalec dołączy do kowboja i zrobią zespół Stolec, tzn. zmienią nazwę, bo nie ma Kata bez Romana. Ta bardziej przystoi.
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

krusejder pisze: sob lut 12, 2022 5:43 pm Nie ma kaca bez Jaca!
Hiro?
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Felcio »

Nie miałbym nic przeciwko gdyby teraz powstał trubute band złożony z muzyków grających kiedyś w Kacie (jak Loth czy Oset) i Kat & RK. Tylko nie wiem to byłby dobry na wokalistę takiej grupy. Ekspresją i zaangażowaniem na scenie mało kto Romkowi dorównywał na polskiej scenie z wokalistów thrashowych czy heavy metalowych
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Roman był na tyle specyficznym, charakterystycznym wokalistą, że ciężko mi sobie to wyobrazić, chociaż sam pomysł jest całkiem w porządku.
Awatar użytkownika
octavian
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: octavian »

Ja tez nie miałbym nic przeciwko temu. Ba! uważam nawet ze Romek w 666% na to zasługuje
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Problem tutaj byłby taki, że autentycznie chyba nie bardzo jest ktokolwiek kto mógłby go sensownie zastąpić.
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Metalophil »

Zdan pisze: ndz lut 13, 2022 12:14 pm Problem tutaj byłby taki, że autentycznie chyba nie bardzo jest ktokolwiek kto mógłby go sensownie zastąpić.
Natomiast Roman namawiał pozostałych muzyków żeby po jego śmierci kontynuowali działaność. Prosił ze sceny fanów (konkretnie w Gomunicach), żeby odpuścili - w związku z tym - z hasłem "nie ma Kata bez Romana".
A co do zastępowalności. Zastąpić Romana w Kacie, to jak zastąpić Kazika w Kulcie - w zasadzie niemożliwe. Chyba że byłby to syn, jedynie takie coś jestem w stanie hipotetycznie sobie wyobrazić. Nie wiem natomiast jak wyglądała sytuacja rodzinna RK.
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

Jestem przeciwko takiemu stricte zespołowi, ale za corocznym memoriałem np. w urodziny? Jak najbardziej za.
Chłopaki z Kat & RK, Loth, Oset, Radecki, zespół Dragon i mamy naprawdę fajną imprezę upamietniajacą Romka.
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Metalophil pisze: ndz lut 13, 2022 12:31 pm
Zdan pisze: ndz lut 13, 2022 12:14 pm Problem tutaj byłby taki, że autentycznie chyba nie bardzo jest ktokolwiek kto mógłby go sensownie zastąpić.
Natomiast Roman namawiał pozostałych muzyków żeby po jego śmierci kontynuowali działaność. Prosił ze sceny fanów (konkretnie w Gomunicach), żeby odpuścili - w związku z tym - z hasłem "nie ma Kata bez Romana".
A co do zastępowalności. Zastąpić Romana w Kacie, to jak zastąpić Kazika w Kulcie - w zasadzie niemożliwe. Chyba że byłby to syn, jedynie takie coś jestem w stanie hipotetycznie sobie wyobrazić. Nie wiem natomiast jak wyglądała sytuacja rodzinna RK.

Córka Romka też wspominała o kontynuacji
Kochani, poczułam że powinnam napisać pewna rzecz w imieniu Romcia. Na przekór wszystkim bo może nie powinnam dawać upustu emocjom.
Pamiętajcie że Romcio to Wy, My.
Fani, najbliżsi.
W nas żyje ten kochany człowiek.
I nie jest tak, że nie ma Kata bez Romana.
Jest.
Jest Kat, nawet bez Romana, na pewno by chciał by to się kręciło dalej, bez niego.
Praca to jego kolejne ukochane dziecko.
Uszanujmy to, jest co 🤟🏻
Mam nadzieję że zobaczymy się wszyscy niedługo, z nowym wokalistą, czy bez.
Na pewno Romcio by chciał byśmy zaakceptowali przyszłość taka jaka jest.
Bez niego ale do naprawienia.
I zrozumiem słowa sprzeciwu, że nie da rady, że tylko on.

Pamiętajcie.
Romek to Kat, Romek to symbol.
Symbol Uśmiechu, wsparcia, pięknych frazesów.
W najgorszych piekielnych czeluściach, jest ktoś kto Was rozumie. Kto jest z Wami.
Ten kochany człowiek chciał by każdemu było lepiej, a uwierzcie - mu lekko nie było.
Ale chciał dawać uśmiech i nadzieję. Każdemu.
Co by się nie działo, jakkolwiek w życiu będzie źle, jakkolwiek by się źle wiodło, nie traćcie nadziei i uśmiechu. I dążcie do marzeń.
A odnośnie marzeń to
Zdradzę Wam tajemnice Romka, która powtarzał mi od dziecka jak mantrę:
"nie trzeba mieć Natuś talentu, trzeba mieć chęci"
I tych chęci Wam życzę.
Chociaż do życia,
wesołego życia..

"Jestem śmieszny czort, więc śmieje się"

Wspominajmy Romka z uśmiechem, tego by chciał ❤️

Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Nadal po prostu średnio widzę te numery z kimkolwiek innym. Tylko tyle. Oczywiście jeśli Roman chciał żeby dalej się kręciło to niechże tak będzie ale uważam, że a) odbiór może być problematyczny oraz b) nie widzę potencjalnych kandydatów.
Awatar użytkownika
Sadek
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Sadek »

Mam nadzieję, że chłopaki będą dalej grać razem, z tym że nie pod szyldem KAT & RK, tylko po prostu założą nowy zespół. A okazjonalne koncerty coś à la tribute dla Romana, z Lothem i gośćmi specjalnymi, to świetny pomysł.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Jakieś koncerty upamiętniające z wieloma wokalistami są łatwiejsze do wyobrażenia niż stały tribute / cover band.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Zwłaszcza, że jeśli mają zostać wydane ostatnie płyty Kat + RK oraz RK solo, to ktoś musiałby nagrać na nie wokale do powstałych już tekstów i muzyki.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Roman był jedyny w swoim rodzaju, ale nie ukrywajmy, to nie jest tak, że nie da się go zaśpiewać. Zresztą nikt nie chce, by potencjalny nowy wokalista "stał się" drugim Kostrzewskim. Nie wyobrażam sobie, by nawet próbował kopiować jego ruchy sceniczne itp.
Taki zespół, będący po części tribute bandem, to po prostu byłoby jakieś pokłosie działalności Kata, która zakończyła się z dniem 10 lutego 2022. Ja ogólnie jestem na tak. Koncert projektu tego rodzaju to przecież świetna okazja do tego, żeby spotkać się ze znajomymi, powspominać Romana, wypić za niego piwo i jeszcze raz wydrzeć z siebie tekst Wyroczni. Skoro Roman tak chciał, to tak też powinno się stać. Zwłaszcza, że ostatni skład był strzałem w dziesiątkę (co jest kolejnym bardzo przykrym elementem tego wszystkiego - tak naprawdę dopiero pod koniec kapela zaczęła pracować na najwyższych obrotach...).

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Można powiedzieć, że dopiero Jacek Hiro zrobił różnicę. Przecież najpierw się dłuuuugie lata czekało na Czarno - Białą, potem narzekało na garażowe brzmienie tejże i koncertów. Teksty też były słabsze, bo zbyt oczywiste.

Sporo zmienił Popiór, a więc dopiero rok 2019. Choć koncertówka z 2019 też nie zachwyca, to dość średni bootleg.

Roman zawsze był szanowany, ale raczej za to, jakim był człowiekiem. Bo jakom napisał, poziom artystyczny dorównał najlepszym czasom Kata dopiero w ostatnich latach.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

I Jacek Hiro i Jacek Nowak. Lubię Lotha. Nie jestem perkusistą, ale ludzie zorientowani w temacie techniki bardzo sobie chwalą jego klasyczne wyczyny. Problem w tym, że Irek w ostatnich latach stracił zarówno moc w łapach, jak i ambicje. Te kłopoty wydawnicze, długie oczekiwania na kolejny materiał studyjny, to niestety w dużej mierze efekty tego, że Loth nie mógł się zebrać do pracy, jemu wystarczało granie utworów sprzed 30 lat. Przyszedł Nowak i praktycznie od razu ukazał się Popiór. Niektóre kompozycje znowu zaczęto grać szybciej, niż miało to miejsce wcześniej. Zarządzanie zespołem i kwestie logistyczne też się poprawiły. Generalnie można powiedzieć, że z 2019 zaczęła się druga młodość Kata.

Z ciekawostek rzucę kilka nazw zagranicznych zespołów mniejszych i większych. Ulver. Destroyer 666. Diabolic Night. Enforcer. Co łączy te załogi? W ostatnich dniach wspominały Romana. Nie powiem, zrobiło to na mnie wrażenie. Jeszcze bardziej się czuje, że opuściła nas wyrazista i znacząca Postać.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Jeśli chodzi o to ostatnie to najmniej dziwi wspomnienie przez D666. Oni nawet na żywo grali cover Kata i zasadniczo KK Warslut mocno jednak siedzi w tym całym oldskulowym metalu.
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Wrzuciłem "Purpurowe Gody" z jednego z ostatnich koncertów - Chorzów 17.09.21
https://youtu.be/QYrXFD8cKvU

Awatar użytkownika
mic7
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: mic7 »

Dzięki za wrzutkę :)
Sprawdziłem zapobiegawczo w książeczce "Róże Miłości..." czy jako autor nie widnieje Lubczyk ...Ufff...
Clan Of Xymox 7.02 ; E.Clapton 29.04 ; Hellhaim,Orgasmatron 16.05 ;Metallica 19.05 ;Savatage + 11.08 ;Deep Purple 8.10 ; Acid Drinkers 12.12
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

mic7 pisze: ndz lut 13, 2022 10:37 pm Dzięki za wrzutkę :)
Sprawdziłem zapobiegawczo w książeczce "Róże Miłości..." czy jako autor nie widnieje Lubczyk ...Ufff...
Tez właśnie sprawdzałem i na szczęście nie maczał w tym paluchów :lol:

ODPOWIEDZ