TSA,Turbo czy Kat

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Kogo najlepiej lubisz ?

TSA
37
23%
Turbo
42
27%
Kat
79
50%

Liczba głosów: 158

Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Re: TSA,Turbo czy Kat

Post autor: Zakkahletz »

Podoba mi się pożegnanie Romka przez Metal Mind:
https://twitter.com/MetalMindProd/statu ... 3108267009
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

Zakkahletz pisze: sob lut 12, 2022 2:17 pm No, dałeś Romanowi niezaszczytne pierwsze miejsce w ankiecie na najgorszego wokalistę, mocno skrajna opinia...
To jest raczej taka dziecinna złośliwość robiona dla samej złośliwości bo choć nie każdemu musiał jego głos pasowac i raczej wiadomo że Kostrzewski Dickinsonem albo Halfordem nie był to potrafił pokazać się z różnych stron jako wokalista. Był wszechstronnym śpiewakiem. Kiedy trzeba było to śpiewał wyżej a gdzie indziej niżej. Jak trzeba było przypieprzyć to sie nie pierdolił w tańcu a potrafił też przecież był bardzo subtelny. Tego wszystkiego niestety nie można powiedzieć o Daveie z Megageja bo on śpiewał praktycznie ciągle tak samo. Dlatego takie opinie traktować można jedynie jako dziecinne bądź głupie
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

XD
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Nie można wymagać jakiegoś super wysublimowanego gustu od miłośnika przekwadratowej muzy spod znaku Judas, czy Mega.
Łeb na który żadna czapka nie pasuje, nie pojmie piękna czegoś bardziej nieszablonowego. Nie jest do tego zdolny.
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Felcio »

Adrian S.O.S. pisze: pn lut 14, 2022 11:54 am
Zakkahletz pisze: sob lut 12, 2022 2:17 pm No, dałeś Romanowi niezaszczytne pierwsze miejsce w ankiecie na najgorszego wokalistę, mocno skrajna opinia...
To jest raczej taka dziecinna złośliwość robiona dla samej złośliwości bo choć nie każdemu musiał jego głos pasowac i raczej wiadomo że Kostrzewski Dickinsonem albo Halfordem nie był to potrafił pokazać się z różnych stron jako wokalista. Był wszechstronnym śpiewakiem. Kiedy trzeba było to śpiewał wyżej a gdzie indziej niżej. Jak trzeba było przypieprzyć to sie nie pierdolił w tańcu a potrafił też przecież był bardzo subtelny. Tego wszystkiego niestety nie można powiedzieć o Daveie z Megageja bo on śpiewał praktycznie ciągle tak samo. Dlatego takie opinie traktować można jedynie jako dziecinne bądź głupie
Na przestrzeni wielu lat mało razy osobiście spotkałem sie z opinia ze Romek to słaby wokalista. Oczywiscie chodzi mi tutaj o fanów metalu bo pośród już tych co to słuchają TSA i Turbo do Kawalerii by sie troche osób znalazło ale to z racji tego że Kat był po porostu dla tych osób juz za ciężki. Co do tego że Mustaine jest dużo gorszy technicznie niż Kostrzewski to chyba nie ma żadnych wątpliwości bo jest tak jak właśnie napisałeś o wiele bardziej wszechstronnym wokalistą. Niekiedy potrafił kilkakrotnie w jednym numerze zmieniać barwe i charakter głosu co akurat w przypadku Megadeth nigdy nie miało miejsca. Tak na prawde to mało jest thrashowych wokalistów którzy potrafili tak operować swoim głosem
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Po prostu jak to dobrze ujęły Kleryki, Roman był pierwszym polskim twórcą, który się w tym całym metalu nie mieścił.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Djuk_416 »

O tym żeby przekonać się jak różnorakim, różnorodnym i wielowymiarowym Romek był wokalista wystarczy sobie puścić płytę Bastard i przesłuchać ją od początku do końca. Dla bardziej leniwych polecam odpalić Oddech Wymarłych Światów i puścić Śpisz jak kamień oraz a później chociażby Głos z ciemności żeby przekonać się jak Kostrzewski potrafił się zmieniać w trakcie choćby trwania nawet jednego numeru. Nie mówiąc już o tym jak potrafił z utworu na utwór
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

puścić Śpisz jak kamień oraz
Puscilem, nie podoba mi się

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Djuk_416 »

Bon Dzosef pisze: pn lut 14, 2022 3:59 pm
Przecież nie chodzi o to że się ma podobać tylko to jest prosty przykład na to żeby dostrzec to że Roman był jednak wszechstronny wokalnie. No ale mądremu to dwa słowa wystarczą żeby zrozumiał a głupiemu to i referat będzie za mało jak mawiał klasyk
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

Mateusz Żyła (autor głosu z ciemności - książki o Romku) pracuje nad książką o Kacie. Mam nadzieję, że wyjdzie
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

Deleted User 5490

Michał pisze: pn lut 14, 2022 5:25 pm Mateusz Żyła (autor głosu z ciemności - książki o Romku) pracuje nad książką o Kacie. Mam nadzieję, że wyjdzie
To może być ciekawe, bo relacjonując historię Kata nie można nie być stronniczym. :lol:
Ostatnio zmieniony pn lut 14, 2022 5:27 pm przez Deleted User 5490, łącznie zmieniany 1 raz.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

To bardziej wywiad, więc ciężko go nazwać jedynym autorem. Rozmowa z Romanem była bardzo ciekawa i świetnie się na czytało.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Ciekaw jestem czy książka o Kacie będzie napisana "neutralnym" tonem bo na wersję w której wypowiada się też Kołboj to nie liczę i nawet bym jej nie chciał.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Kałbojowi trzeba oddać co kałbojskie. Co napisał to napisał, a że przy okazji jest też dupkiem to inna sprawa.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

O tym nie mówię i oczywiście jego rola w Kacie jaka była to wszyscy wiedzą. Nie sięgałbym jednak po jego opinie bo myślę, że zaraz mógłby zacząć szerzyć swoje pierdolety i mocno by to trzeba edytować.
Deleted User 5490

Jestem przekonany, że jak mu się coś nie spodoba, to będzie deprecjonował wartość książki, uczciwość autora i gadał, że książka bezwartościowa, bo nieautoryzowana. Takie ciule tak mają. Tak jak Ruscy, którzy mają swoją wersję historii świata.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Żyła przygotowuje się do tego naprawdę solidnie i robi to już od lat. W ramach gromadzenia materiałów na tę publikację, gadał oczywiście z Romanem i muzykami z ostatniego składu, ale rozmawiał też z Wojciechem Mrowcem, czy Tomaszem Jagusiem. Także nie martwił bym się o to, że całość zostanie ustawiona pod jego poglądy na poszczególne tematy. Ja na tę pozycję czekam już chyba ponad 2 lata, nie ukrywam, że teraz, gdy historia Kata została definitywnie zamknięta, chciałbym ją przeczytać jeszcze bardziej. Są wątki historii tej kapeli, o których wiadomo wręcz patologicznie mało. Bardzo dużo kwestii wymaga doprecyzowania i wyjaśnienia w rzetelny sposób.

Kałboj wszystko fajnie itp, ale prawda jest taka, że wczesne utwory Kata nierzadko balansowały na granicy plagiatów, a później jego wkład był coraz mniejszy. Po Somewhere In Poland Lubicz powinien wylecieć z zespołu na dobre i cała historia wyglądałaby dużo inaczej. Zwłaszcza, że zastępców nie trzeba było nawet dodatkowo szukać.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Djuk_416 pisze: pn lut 14, 2022 4:37 pm
Bon Dzosef pisze: pn lut 14, 2022 3:59 pm
Przecież nie chodzi o to że się ma podobać tylko to jest prosty przykład na to żeby dostrzec to że Roman był jednak wszechstronny wokalnie. No ale mądremu to dwa słowa wystarczą żeby zrozumiał a głupiemu to i referat będzie za mało jak mawiał klasyk
Gosciu, a czy ja kiedyś mowilem że nie był wszechstronny?

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Kiedyś o tym czytałem w wywiadzie z Romkiem, ale wyparłem temat, bo babki zupełnie nie kojarzyłem. Ale trudno było o niej teraz nie słyszeć przy okazji tzw. pandemii. Więc nius dla mnie jak nowy ;)

https://pl.wikipedia.org/wiki/Violetta_Ko%C5%82akowska
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Deleted User 5490

Taka bratanica to raczej obciach.
ODPOWIEDZ