Senjutsu - opinie na temat albumu
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Senjutsu - opinie na temat albumu
Nigdy nie mogłem i nadal nie mogę trawić wstawek wokalnych, w których głos rozbijany jest na chórki.
-
Jerzy Urban
- -#Invader

Inni się wypowiedzieli odnośnie ostatniego krążka, czas na mnie. Należę do tych osób, które zdecydowanie polubiły "Senjutsu". Na początku przerażał mnie ogrom czasu, jaki trzeba tej płycie poświęcić, jednak - warto. Album monumentalny, epicki, masa klimatu i dramaturgii w stylu IM. Co bym zmienił? Kilka fragmentów bym zdecydowanie przyciął, kolosy Harrisa można spokojnie o minutę a nawet dwie skrócić i wyszłoby to na dobre. Generalnie bardzo dobra płyta legendarnego zespołu.
Dla mnie 8,5/10
Dla mnie 8,5/10
Pół roku minęło a ciary nadal mam, gdy słyszę podniosłe wezwania do broni w Senjutsu, pęd konia w Stratego, pouczenia w dwóch ostatnich numerach no i świetna muzyka. Podoba mi się też produkcja. Wspaniałe wydanie (swoją drogą srebrny vinyl jest na amazon.pl za 220zł). Ogólnie cud miód albumik.
Przesłuchałem jak wyszło i tyle, nie mam ochoty do tego wracać totalnie. Jedynie Hell on earth się broni
While you sleep in earthly delight,
Someone's flesh is rotting tonight
-
Jerzy Urban
- -#Invader

Bardzo dobry, płyta do słuchania i kontemplacji no i tekstowo na czasie (niestety). Jestem niezmiernie ciekaw, jak to będzie brzmiało "live". Nikt mi nie powie, że takie "Senjutsu", "The Days of Future Past", "Stratego" czy "Hell on Earth" to nie są świetne utwory. No i "The Parchment" - arcydzieło.remi pisze: ↑sob mar 19, 2022 10:33 am Pół roku minęło a ciary nadal mam, gdy słyszę podniosłe wezwania do broni w Senjutsu, pęd konia w Stratego, pouczenia w dwóch ostatnich numerach no i świetna muzyka. Podoba mi się też produkcja. Wspaniałe wydanie (swoją drogą srebrny vinyl jest na amazon.pl za 220zł). Ogólnie cud miód albumik.
Ja ci powiem. A DOFP jest wręcz beznadziejny z tym nadętym wystękanym refrenem.
-
Deleted User 5490
Dlatego najlepiej tej płyty słucha się w sraczyku. Nie musisz stękać. Bruce robi to za Ciebie. 
chociaz w sumie to wycie w Time machina w 2:57 to też potężny kandydat do najgorszego momentu na płyciePierre Dolinski pisze: ↑ndz mar 20, 2022 11:54 am Dlatego najlepiej tej płyty słucha się w sraczyku. Nie musisz stękać. Bruce robi to za Ciebie.![]()
Cały ten numer jest beznadziejny i kolejny fatalny refren. Inna sprawa, że takich najgorszych momentów to jest na tej płycie pełno.
Ja to już nawet nie pamiętam jak Time Machine leciało. Wyparłem ten kawałek. Ale poza nim, pozostałych utworów słucham całkiem regularnie, bo wpadły mi kiedyś w algorytm YT i czasami na auto odtwarzaniu coś tam poleci. Powtórzę swoją opinię, że wolę Srajutsu od TBOS.
- blackcocker
- -#Moderator

Ogólnie dziś pierwszy raz od ponad pół roku przesłuchałem Sepuku w całości, tak jakoś z ciekawości pod wpływem rozmowy z kolegami iii... no dużo lepiej pamiętałem ten album XD Teraz dałbym 5/10 chyba. Wkurzające melodyjki pod wokalem denerwują jeszcze bardziej, stękanie Dickinsona jest jeszcze bardziej stękane, numery, które miały trochę powera teraz są trochę za wolne. No nie wyszło zupełnie.
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
I jeszcze te "krystaliczne, chłodne" klawisze na pierwszym planie w niemal każdym utworzeblackmailer pisze: ↑wt mar 22, 2022 6:49 pm Ogólnie dziś pierwszy raz od ponad pół roku przesłuchałem Sepuku w całości, tak jakoś z ciekawości pod wpływem rozmowy z kolegami iii... no dużo lepiej pamiętałem ten album XD Teraz dałbym 5/10 chyba. Wkurzające melodyjki pod wokalem denerwują jeszcze bardziej, stękanie Dickinsona jest jeszcze bardziej stękane, numery, które miały trochę powera teraz są trochę za wolne. No nie wyszło zupełnie.
No ale już nie dokuczajmy Senjutsu.
Te klawisze to jest masakra. Sam dziś odpaliłem fragmenty płyty i Jezu Chryste, jak to źle brzmi. Gitary ze swymi wspaniałymi melodykami dają po uszach, Casio wybrzmiewa na pełnej, a Shirleyowi nawet nie chciało się podreperować ścieżek Bruce'a w utworze tytułowym. TRA-GE-DIA. Jakby mi ktoś to puścił i nie powiedział, że słucham płyty IM, to celowałbym w jakiś amatorski heavy z Niemiec albo Czech.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
-
Deleted User 357
Protestuję, heavy z Niemiec czy z Czech nie mają tak gównianych klawiszy.Schizoid pisze: ↑wt mar 22, 2022 8:40 pm Te klawisze to jest masakra. Sam dziś odpaliłem fragmenty płyty i Jezu Chryste, jak to źle brzmi. Gitary ze swymi wspaniałymi melodykami dają po uszach, Casio wybrzmiewa na pełnej, a Shirleyowi nawet nie chciało się podreperować ścieżek Bruce'a w utworze tytułowym. TRA-GE-DIA. Jakby mi ktoś to puścił i nie powiedział, że słucham płyty IM, to celowałbym w jakiś amatorski heavy z Niemiec albo Czech.
Posłuchałem dziś tej płyty jeszcze raz i niesamowicie traci z czasem. Obecnie byłbym nawet skłonny stwierdzić że to najgorszy Maiden. Ma niezłe fragmenty, ale te fragmenty są ze sobą posklejane niczym potwór Frankensteina
Te - jak to nazywam - "słodko-pierdzące" klawisze nie podobały mi się od pierwszego przesłuchania pierwszego kawałka.
Generalnie mam duży opór do wracania do ostatnich trzech płyt zespołu. Przesłuchałem kilka razy po debiucie i od tego czasu, TFF, TBoS leżą na półce i zbierają kurz. Z Senjutsu będzie pewnie tak samo. W ogóle nie mam ochoty wracać do tych płyt.
Generalnie mam duży opór do wracania do ostatnich trzech płyt zespołu. Przesłuchałem kilka razy po debiucie i od tego czasu, TFF, TBoS leżą na półce i zbierają kurz. Z Senjutsu będzie pewnie tak samo. W ogóle nie mam ochoty wracać do tych płyt.
U mnie dokładnie tak jest. Jak mam ochotę posłuchać Maiden to zawsze wybieram coś od "A Matter of Life and Death" i w dół
www.MetalSide.pl
U mnie AMOLAD się nie łapie. Ostatnia płyta IM, którą lubię to DoD. Cztery ostatnie najgorsze w dyskografii. A ostatnia najgorsza z najgorszych.
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Dalej dobrze siedzi, kawał płyty. Jakby zagrali cala na żywo to byłbym przeszczesliwy
Ja z AMOLAD nie mam problemu, bo podszedł mi od pierwszego odsłuchu i do dzisiaj bardzo często do niego wracam
www.MetalSide.pl