The Parchment - opinie

Wszystko na temat nowej płyty.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Jak oceniasz nowy utwór Iron Maiden

10
18
41%
9
8
18%
8
8
18%
7
3
7%
6
3
7%
5
1
2%
4
0
Brak głosów
3
0
Brak głosów
2
1
2%
1
2
5%
0
0
Brak głosów

Liczba głosów: 44

Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Re: The Parchment - opinie

Post autor: remi »

U mnie bardzo rywalizuje z Hell on Earth na najlepszy kawałek płyty. Wspaniały klimat, świetny tekst (pierwsza część jakby rozterki Heroda, druga jakby rozterki tego najemnika?), świetne apogeum i oczywiście solo Jana i Adriana na koniec - jedne z lepszych na płycie.
Żadnej nutki bym nie zmienił, może troszkę Dave mógł mniej improwizować w głównym prawie 50sekundowym solo.
Miód dla uszu. Najlepszy Vinyl nr 3 :D
Awatar użytkownika
berbeluch
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: berbeluch »

Gdyby te arabskie wstawki, których w muzyce nie znoszą, byłoby pewnie 10/10. Aczkolwiek utwór ma w sobie coś intrygującego, chociaż dużo bardziej bym wolał, żeby zamiast motywów orientalnych poszli w jakieś motywy folkowe, np. irlandzkie.
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Siwy »

Ja bym wyciął 30 s z akustycznego intro, drugie tyle z właściwego wstępu, kolejne powtórzenia z jednej trzeciej utworu, parę powtórzeń z okolicy 9:30 (przejście mogłoby wchodzić tuż po wokalu), zakończenie też się trochę dłuży - outro bym w ogóle wywalił. Wydaje mi się, że zeszłoby wtedy poniżej 10 minut i wtedy nie miałbym co się czepiać tego utworu :wink:
Awatar użytkownika
Roberrcik
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Roberrcik »

Dla mnie to jest 10/10 podobnie jak Hell on Earth. Zajebisty klimat, wspaniałe melodie, tekst, linie wokalne. A pamiętam, że po pierwszych reviewsach myślałem, że ten kawałek to typowa dłużyzna Harrisa, do której nie będę wracał (coś jak The Red and the Black).
Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Cold »

Genialny utwór. Pieśń pokroju To Tame a Land czy The Thin Line Between Love and Hate. Bezapelacyjne 10/10. Trzeba mieć nadzieję, że Stefan trzyma w szufladzie jeszcze kilka epików na takim poziomie :)
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

Nie wiem jak można porównać "Parchment" do "To Tame A Land"... Numer tak się ciągnie, że w połowie muszę sobie zrobić przerwę na rozprostowanie kości.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

erosinho pisze: śr paź 27, 2021 10:27 pm Nie wiem jak można porównać "Parchment" do "To Tame A Land"...
Pewno przez ten autocytat ;)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Frank Drebin »

erosinho pisze: śr paź 27, 2021 10:27 pm Nie wiem jak można porównać "Parchment" do "To Tame A Land"... Numer tak się ciągnie, że w połowie muszę sobie zrobić przerwę na rozprostowanie kości.
Popieram, "Parchment" to utwór kilka klas gorszy.
FotD = TOP5 albumów Maiden
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

No mi akurat The Parchment jest lepszym utworem niż :Diuna:. Bardziej przemyślanym, trochę bardziej złożonym i emocjonalnym (ale to pewnie subiektywne). Środek z Bruce'em śpiewającym coraz wyżej to klasyk gatunku ale overall głos na Parchment.
Awatar użytkownika
marekkraw
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: marekkraw »

Frank Drebin pisze: czw paź 28, 2021 5:09 pm
erosinho pisze: śr paź 27, 2021 10:27 pm Nie wiem jak można porównać "Parchment" do "To Tame A Land"... Numer tak się ciągnie, że w połowie muszę sobie zrobić przerwę na rozprostowanie kości.
Porównywanie utworów które dzieli blisko 40 lat - bezcenne 😂
Vengeance will be mine, take what is yours and leave you to die, Fortune unachieved, riddled with spite, destroying your life, Liar that you are, facing yourself; you think you're a star.
Jerzy Urban
-#Invader
-#Invader

Post autor: Jerzy Urban »

remi pisze: czw paź 28, 2021 6:52 pm No mi akurat The Parchment jest lepszym utworem niż :Diuna:. Bardziej przemyślanym, trochę bardziej złożonym i emocjonalnym (ale to pewnie subiektywne). Środek z Bruce'em śpiewającym coraz wyżej to klasyk gatunku ale overall głos na Parchment.
Zdecydowanie in plus, utwór nieoczywisty, trudniejszy w odbiorze. U mnie zdecydowanie zyskiwał z każdym przesłuchaniem. Wstęp nawiązuje do "Bolera" Ravela. Praca gitar w środku - bardzo ciekawa (Adrian!). Jest w tej kompozycji coś takiego "mistycznego", tajemniczego. Bruce fajnie snuje opowieść, tylko... czemu Shirley schwał go na początku w miksie?!! Piję do producenta bo to ON odpowiada za miksy na "Senjutsu". Niestety!!!
Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Frank Drebin »

marekkraw pisze: ndz kwie 10, 2022 1:40 am
Frank Drebin pisze: czw paź 28, 2021 5:09 pm
Porównywanie utworów które dzieli blisko 40 lat - bezcenne 😂
Czyżby? To napisz teraz, wielki znawco muzyki, dlaczego niby nie można porównywać utworów, które dzieli blisko 40 lat. I to utworów tego samego zespołu. Już widzę tę litanię racjonalnych argumentów :lol:
FotD = TOP5 albumów Maiden
Awatar użytkownika
marekkraw
-#Trooper
-#Trooper

A co ty się tu do mnie koleś sadzisz hmm?
Jest to dla mnie śmiechu warte i tyle.
Argumentem jest to że 40 lat temu mieli zupełnie inną wizję i pomysły na utwory niż teraz. Widać to na każdym nowym albumie.
Poza tym młody zespół, mieli pełno werwy, pomysłów itp
Teraz wiadomym jest że jadą trochę po własnej legendzie, ale najpierw napisz blisko 300 utwórów tej klasy, a potem się mądrzyj.
I nie wyjeżdżaj mi tu z sugestiami że nazywam się wielkim znawcą ponieważ po pierwsze nigdzie się tak nie nazwałem a po drugie napisałem swoją opinię. Jak ci ona nie pasuje to idź w kącik i szlochaj.
Vengeance will be mine, take what is yours and leave you to die, Fortune unachieved, riddled with spite, destroying your life, Liar that you are, facing yourself; you think you're a star.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

marekkraw pisze: ndz kwie 10, 2022 4:49 pm ale najpierw napisz blisko 300 utwórów tej klasy, a potem się mądrzyj.
Ooooo, mój ulubiony typ argumentów :lol: :lol: :lol:
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

blackmailer pisze: ndz kwie 10, 2022 5:05 pm
marekkraw pisze: ndz kwie 10, 2022 4:49 pm ale najpierw napisz blisko 300 utwórów tej klasy, a potem się mądrzyj.
Wyremontuj 300 łazienek żeby stwierdzić, że chujowo kafelki Ci położyli!!!

A poza tym mega mnie bawi to bronienie się przed porównywaniem utworów z różnych czasów.
Można powiedzieć, że Dickinson ma gorszy głos i to nie będzie jego wina (choć przesadne robienie górek już może być zarzutem) i tu nie będzie co porównywać młodego kolesia do starego człowieka który dodatkowo chorował.

Ale sam w sobie utwór czy album?
Można jak najbardziej
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

Awatar użytkownika
marekkraw
-#Trooper
-#Trooper

Aha czyli twoim zdaniem muzyk ma srać pomysłami tak samo jak 40 lat temu? Ciekawa teoria.
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

marekkraw pisze: ndz kwie 10, 2022 5:21 pm
Aha czyli twoim zdaniem muzyk ma srać pomysłami tak samo jak 40 lat temu? Ciekawa teoria.
Jak się nie ma pomysłów to się nie nagrywa muzyki. Jak się ma ich mniej to się nagrywa krótkie kawałki zamiast powtarzać ten sam motyw przez 5 minut
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Oczywiście, że nie ma, ale jeśli poziom zmalau, czemu o tym nie powiedzieć i nie stwierdzić, że się po prostu nie podoba? ;) A co do nowego Maiden to bardzo adekwatnie użyłeś tutaj słowa "srać" :lol: :lol: :lol: :lol:
Można też po prostu odpuścić sobie nagrywanie płyt :)
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

Awatar użytkownika
marekkraw
-#Trooper
-#Trooper

Ale mi nie chodzi o to że tobie ten utwór nie leży i jest gównem.
Sardi z Batumi pisze: ndz kwie 10, 2022 5:26 pm

Jak się nie ma pomysłów to się nie nagrywa muzyki. Jak się ma ich mniej to się nagrywa krótkie kawałki zamiast powtarzać ten sam motyw przez 5 minut
Jak jest sprzedaż płyt wysoka to uważasz że twoje zdanie ich interesuje?
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

marekkraw pisze: ndz kwie 10, 2022 5:30 pm Ale mi nie chodzi o to że tobie ten utwór nie leży i jest gównem.
Sardi z Batumi pisze: ndz kwie 10, 2022 5:26 pm

Jak jest sprzedaż płyt wysoka to uważasz że twoje zdanie ich interesuje?
Przecież to oczywiste, że nie. Mają grono pelikanów, które łykają jak leci, to co ich obchodzi zdanie Sardiego czy innego blackmailera, którzy nie lubią nowych "wysrańców" ;)
#blackcocker2023

Nic nas nie zatrzyma.

ODPOWIEDZ