Plebiscyt na forumową płytę wszech czasów
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Plebiscyt na forumową płytę wszech czasów
U mnie to tak nie działa, bo jednak Bathory i King Crimson słucham w celu zaspokojenia kompletnie różnych potrzeb estetycznych. Natomiast najczęściej słuchane to też kiepski trop, bo Bitches Brew Milesa Davisa uważam za chyba w ogóle najlepsze, co w życiu słyszałem, ale nie jestem w stanie odpalać go raz po raz 
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
- Frank Drebin
- -#Clansman

Udało mi się stworzyć taką listę, sprawę ułatwiło skoncentrowanie się tylko na metalu no i wybór płyt, które na dziś darzę po prostu największym sentymentem (a niekoniecznie słucham ich ostatnio wyjątkowo często).
FotD = TOP5 albumów Maiden
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Moim zdaniem chyba trzeba po prostu zrobić listę typu "co najbardziej lubię i co najbardziej zrobiło na mnie wrażenie" i tak to uszeregować.Schizoid pisze: ↑pn paź 03, 2022 9:47 am U mnie to tak nie działa, bo jednak Bathory i King Crimson słucham w celu zaspokojenia kompletnie różnych potrzeb estetycznych. Natomiast najczęściej słuchane to też kiepski trop, bo Bitches Brew Milesa Davisa uważam za chyba w ogóle najlepsze, co w życiu słyszałem, ale nie jestem w stanie odpalać go raz po raz![]()
Ja niestety nie znajdę czasu na zabawę.
Lista ułożona. Od Sasa do Lasa, istny miszmasz.
-
Deleted User 8107
List z moja (mam 6) troche to slabo wyglada. Na iron maiden bylo 30 ludzi.
-
Deleted User 6661
Zgadza się, u mnie na pewno to będzie nr 1. Ale mam inny problem: jako fan jazzu, a szczególnie jego odmian awangardowych, mam kłopot z płytami live. Muzycy freejazzowi nagrywają w 90 procentach podczas koncertów - wtedy jest najlepszy nastrój, chemia i... wychodzi najtaniej. Oczywiście płyty te nie są traktowane jako koncertowe odegranie tego, co wydane zostało wcześniej (jak to bywa w rocku), ale jako materiał stuprocentowo premierowy. Co więc z takimi wydawnictwami?
Zabawa szykuje się przednia. Zrobię parytet: po 15 płyt rock/metal i jazz/free jazz - a potem przypisze się jakoś poszczególne miejsca.
-
Deleted User 8107
No ja bym tych płyt nie zaliczył, bo sa grane na żywo (mimo, ze materiał premierowy) tak jak pisalem tylko studyjniaki ze studia, przynajmniej bedzie miał łatwiej.mad pisze: ↑czw paź 06, 2022 3:07 pmZgadza się, u mnie na pewno to będzie nr 1. Ale mam inny problem: jako fan jazzu, a szczególnie jego odmian awangardowych, mam kłopot z płytami live. Muzycy freejazzowi nagrywają w 90 procentach podczas koncertów - wtedy jest najlepszy nastrój, chemia i... wychodzi najtaniej. Oczywiście płyty te nie są traktowane jako koncertowe odegranie tego, co wydane zostało wcześniej (jak to bywa w rocku), ale jako materiał stuprocentowo premierowy. Co więc z takimi wydawnictwami?
Zabawa szykuje się przednia. Zrobię parytet: po 15 płyt rock/metal i jazz/free jazz - a potem przypisze się jakoś poszczególne miejsca.
-
Deleted User 6661
No dobra, przyjmuję do wiadomości.
-
Deleted User 8107
Mam siódmą listę, jutro/dzis wieczorem zaktualizuje listę typujących. Podliczać zacznę 12tego, trochę to zajmie.
-
paulek
- -#Lord of the flies

Do wieczora możliwe że się wyrobię, selekcję wstępną zrobiłem, teraz przypisać miejsca i będzie. 
jest jakieś ograniczenie jeżeli chodzi o albumy jednego wykonawcy ? Moge dać np 8 płyt Black Sabbath albo całą dyskografie Pink Floyd ? 
Ostatnio zmieniony pt paź 07, 2022 9:38 am przez octavian, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Deleted User 8107
Invader, cierpliwości. W pierwszym poście pisałeś, że na listy czekasz prawie do końca Dnia Nauczyciela
Może jeszcze kilka zestawów do Ciebie dotrze.
Tak, w weekend będzie okazja pomyśleć o kolejności. Chociaż ciężko to widzę.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
-
Deleted User 8107
No juz dotarło dzis kilka list, ale musze zaczac wczesniej liczyc, bo potem bedziecie czekac.
-
Deleted User 6661
Mam pytanko do układających listy: czy dajecie radę bez parytetów? Ja nie. Może powinienem wrzucić po 10 płyt Milesa i Coltrane'a, a pozostałą dziesiątkę rozdzielić między Maiden, Judas, Megadeh, Slayer i Metallikę (wyszłyby po dwie) - ale sądzę, że byłoby to dosyć głupie. Dlatego narzuciłem sobie jakieś parytety. No ale Led Zeppelin czy Deep Purple i tak się nie załapią...
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

Ja nie patrzyłem się na zespoły: czy tego za dużo, czy tego za mało. Wrzucałem po prostu płyty które uważam za top. Pewnie zabrakło trochę zespołów które uwielbiam, a za to pojawiły się pojedyncze płyty zespołów które bym postawił ogólnie niżej... Ale trafiła im się jakaś petarda 
-
Deleted User 8107
przypominam, ze maiden nie dajemy, ani projektow okolo maidenowychmad pisze: ↑sob paź 08, 2022 10:22 pm Mam pytanko do układających listy: czy dajecie radę bez parytetów? Ja nie. Może powinienem wrzucić po 10 płyt Milesa i Coltrane'a, a pozostałą dziesiątkę rozdzielić między Maiden, Judas, Megadeh, Slayer i Metallikę (wyszłyby po dwie) - ale sądzę, że byłoby to dosyć głupie. Dlatego narzuciłem sobie jakieś parytety. No ale Led Zeppelin czy Deep Purple i tak się nie załapią...