kupione/pożyczone/zamienione/ukradzione
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: kupione/pożyczone/zamienione/ukradzione
Szkoda, że w MR władowali bonusy na podstawową płytę. Mam takie reedycje Helloween (Keepery, Walls, Master) i poza pierwszym Keeperem wszystkie mają bonusy na dodatkowej płycie. A jak odpalę jedynkę Keepera, to na koniec mam chyba 3 razy Halloween (w tym 2 razy live).
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
Bonusy na podstawową płytę to straszny rak który bardzo często się zdarza. Już wolę bez bonusów, niestety np. obie ostatnie reedycje albumów Saxon wszystkie są na jednej płycie razem z bonusami. Nie przeszkodziło mi to w skompletowaniu całości bo po prostu wypadało, ale spory absmak pozostał.
Mam tak samo. Nie kupuję takich wydań, zresztą remasterów unikam za wszelką cenę 
www.MetalSide.pl
Ostatnie reedycje Uriah Heep to też patologia: albo 2 płyty i podstawowa bez bonusów, ale za to digi, albo jewel, ale jedna płyta z bonusami.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
Wystarczyło zrobić dwie płyty w digibooku albo jewelu i podstawową bez bonusów
Za remasterami nie przepadam ale czasem sobie pozwalam jako uzupełnienie kolekcji.
6.11 - w Warszawie giełda płytowa w Stodole: https://www.stodola.pl/koncerty/gielda- ... 36173.html
-
Deleted User 5490
Iron Maiden - Piece of Mind wyd. Japan Black Triangle już w drodze.
U mnie:
Only Living Witness - Innocents
Rewelacyjny band, znakomita płyta. A Saxony mam stare wydania bez bonusów (poza jedną płytą do której bonusy to są lepsze niż normalne na niej numery).
Only Living Witness - Innocents
Rewelacyjny band, znakomita płyta. A Saxony mam stare wydania bez bonusów (poza jedną płytą do której bonusy to są lepsze niż normalne na niej numery).
Po wczorajszym koncercie wpadło najnowsze Hypocrisy z autografami.
- Frank Drebin
- -#Clansman

Sądząc po fryzie Twój pies jest chyba fanem hair metalu;-)
FotD = TOP5 albumów Maiden
-
paulek
- -#Lord of the flies

Z OBI i insertem?Iron Maiden - Piece of Mind wyd. Japan Black Triangle już w drodze.
U mnie najnowszy Therion, najnowszy Crippled Black Phoenix i zbiorkom koncertowy 6cd The Muffins.
-
Deleted User 5490
Raczej bez Obi, ale z wkładką. Obi mnie nie interesuje. Pewnie z nim byłoby drożej. Najważniejsze brzmienie. Dlatego zbieram pierwsze japończyki z tej serii.
- Frank Drebin
- -#Clansman

Przyszła kolejna dostawa z alledrogo, kilka klasyków śmierć metalu, same first pressy. Będzie dziś słuchane:-)

-
Deleted User 8107
NIEDZIELA, 11 GRUDNIA 2022 O 10:00 – 20:00 Kraków
Galeria Kazimierz pełna winyli, płyt CD i kaset
Galeria Kazimierz pełna winyli, płyt CD i kaset
- Frank Drebin
- -#Clansman

Kat - Oddech Wymarlych Światów (Demo) - na kasecie.
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 4784272176
Taka ciekawostka
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 4784272176
Taka ciekawostka
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM
- Frank Drebin
- -#Clansman

Pytanie do osób, które są lepiej zorientowane w branży wydawniczej. Kupiłem na allegro (z licytacji) 16 płyt. Część zespołów bardziej znanych (Samael, Rotting Christ, Falknebach, Helstar), część mniej znanych (z new wave of heavy metal). Płyty miały być nowe. Cena niezła (za wszystko zapłaciłem mniej niż 5 stów). Dziś płyty doszły. Żadna (oprócz jednej) nie miała folii, w niektórych pudełkach były nie te płyty co trzeba. Jedna była maskarycznie porysowana. Część płyt nie miała kodów kreskowych (co byłoby ok jeżeli chodzi o płyty małych kapel, ale dziwne jeżeli chodzi np. o cdeki wydawane przez takie Seson of the MIst). I jeszcze najlepsze: na każdej jednej płycie na tym plastikowym ring na środku była wytłoczona nazwa zespołu i adres euroduplication.de (sprawdziłem stronę to jakaś tłocznia w Szkoplandii). Więc wszystko wskazuje na to że były tłoczone w jednym miejscu. Co dziwne, poligrafia ładna, na dobrym papierze. Ale od razu nadszedł wkurw, że ktoś mi sprzedał piraty. Płyty poszły od razu do zwrotu, na allegro wystawiłem negatyw z opisem sytuacji. Zadzwonił sprzedawca i zaczął się zaklinać, że płyty to oryginały (wydawane przez małe wytwórnie na licencji dużych - stąd brak kodów kreskowych w niektórych przypadkach), tylko przychodzą mu na szpidlach, a on je potem wsadza w jewele (każda ta płyta to był jewel) i dokłada oryginalną poligrafię. No i teraz pytanie brzmi, czy ktoś z was spotkał się z taką sytuacją i te płyty faktycznie mogą być oryginalne tj. wydawane na licencji przez małe wytwórnie? Discogs/metallum nie pomogą, bo tam nikt nie weryfikuje, czy wydania zapisane jako oryginalne faktycznie są oryginalne. Aż nie chce się wierzyć, że ktoś w XXI tłoczyłby piraty. Zazwyczaj kupuję w fan.pl/dvd max, na allegro kupowałem może z kilkanaście razy, a to taka pierwsza sytuacja. Negatyw i tak by poszedł z uwagi na rysy.
Ja się może odezwę - absolutnie możliwe jest wydawanie płyt na licencji przez mniejsze wytwórnie. Przykładem jest to, że niejaka brazylijska Urubuz Records wydawała re-edycje tytułów z katalogu Metal Blade - tak po prostu na licencji. O ile wiem w tamtym przypadku były kody kreskowe, numery IFPI etc. więc wszystko było jasne. Jest to jak najbardziej możliwe. Z drugiej strony - ludzie na chama często tłoczą piraty dużych wydawnictw - z tym też trzeba uważać po prostu. Wszelkie "euroduplication" już mi śmierdzą w tym kontekście.
- Frank Drebin
- -#Clansman

No właśnie. A słyszałeś kiedykolwiek o opcji, żeby takie płyty dochodziły do sprzedawcy hurtowo, bez oryginalnych opakowań, a on je dopiero pakował w jewele? W tym moim zestawie też były wydania (niby) południowo-amerykańskie. Wszystkie tłoczone w Germanii, wszystkie z nazwą zespołu na ringu. Z drugiej strony, po cholere ktoś miałby piracić bandy typu Command and Machyne, Hounds czy Armory? Zakładam, że popyt na to prawie żaden. Natomiast podszywanie się pod małe wydawnictwa może mieć sens "byznesowy" tj. usprawiedliwiać te nieoryginalne pudełka.Zdan pisze: ↑śr lis 23, 2022 1:09 pm Ja się może odezwę - absolutnie możliwe jest wydawanie płyt na licencji przez mniejsze wytwórnie. Przykładem jest to, że niejaka brazylijska Urubuz Records wydawała re-edycje tytułów z katalogu Metal Blade - tak po prostu na licencji. O ile wiem w tamtym przypadku były kody kreskowe, numery IFPI etc. więc wszystko było jasne. Jest to jak najbardziej możliwe. Z drugiej strony - ludzie na chama często tłoczą piraty dużych wydawnictw - z tym też trzeba uważać po prostu. Wszelkie "euroduplication" już mi śmierdzą w tym kontekście.