The X Factor - sukces czy porażka?

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Re: The X Factor - sukces czy porażka?

Post autor: dostoevsky »

""The X factor" - Najlepszy album Iron Maiden od strony artystycznej (moja opinia)":
https://www.youtube.com/watch?v=_Cx_pnxOpPQ

Znalezione na YouTube. :wink:
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

dostoevsky pisze: wt lut 21, 2023 10:50 am ""The X factor" - Najlepszy album Iron Maiden od strony artystycznej (moja opinia)":
https://www.youtube.com/watch?v=_Cx_pnxOpPQ

Znalezione na YouTube. :wink:
moja też ;)
Awatar użytkownika
octavian
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: octavian »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: sajki »

Gość gada jakby z kartki czytał. Nie dość, że nic ciekawego nie mówi, to jeszcze nie umie chyba żadnego tytułu poprawnie wypowiedzieć.
A tak przy okazji. Harris mówił, że TXF to najlepszy Maiden? Wiem, że mówił, że najlepszy z trzech (obok PoM i 7 Syna) albo, że najlepszy od czasu 7 Syna, ale że najlepszy w ogóle? Nie kojarzę.
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Już sam nie wiem, czy on się bardziej umęczył, żeby to nagrać, czy ja żeby wysłuchać ;)
Blaze Barley i Lord of ht Files - dzieki, tego nie znałem :)
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

sajki pisze: wt lut 21, 2023 5:29 pm Gość gada jakby z kartki czytał. Nie dość, że nic ciekawego nie mówi, to jeszcze nie umie chyba żadnego tytułu poprawnie wypowiedzieć.
A tak przy okazji. Harris mówił, że TXF to najlepszy Maiden? Wiem, że mówił, że najlepszy z trzech (obok PoM i 7 Syna) albo, że najlepszy od czasu 7 Syna, ale że najlepszy w ogóle? Nie kojarzę.
Często wymienia go w swoich ulubionych, ale nie kojarzę również żeby nazwał go top1.
Deleted User 626

Post autor: Deleted User 626 »

Nie każdy się nadaje do recenzowania w internecie. Wracając do tematu to album odniósł porażki na listach sprzedaży, wśród krytyków no i na koncertach też nie było różowo - plucie na Blaze'a i takie inne.

Z perspektywy czasu oczywiście można powiedzieć, że nie był najgorszym albumem ale to już kwestia indywidualnego gustu.

Raczej porażka.
Piotr Lange
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Piotr Lange »

Pod względem komercyjnym ten album był porażką i niemal zatłukł karierę Maiden. Musieli grać w małych salach, Blaze koncertowo niestety nie dał rady. Sądzę, iż płyta przynosiła zbyt wiele zmian, których fani nie byli w stanie zaakceptować. Kolejny album studyjny "Virtual XI" tylko pogłębił kryzys, odebrałem go jako rozpaczliwą próbę powrotu do klasycznego brzmienia. Na szczęście w lutym 1999 roku Dickinson i Smith wrócili do Iron Maiden a sam zespół znów zameldował się w światowej czołówce gatunku, z wielkim powodzeniem kontynuując karierę. Gdyby nie doszło do powrotu oryginalnego składu, dziś albo mówilibyśmy o Iron Maiden w czasie przeszłym albo byliby na poziomie grupy klubowej i to nie zawsze... Niestety, takie są fakty.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

W dniu premiery TXF mega mnie rozczarował. Posłuchałem ze 3-4 razy i kaseta poszła do szuflady na jakiś rok. Po tym czasie odpaliłem i zaskoczyło momentalnie. Bardzo lubię do dzisiaj i często wracam. W przeciwieństwie do kolejnego wydawnictwa.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

To znaczy tu mówimy o dwóch rzeczach. :) Pierwsza to powyższe nagranie. Zgadzam się z Clanowym, że nie każdy nadaje się do recenzowania w Internecie. Tak czy owak pada tu kilka zabawnych lapsusów jak wspomniany Władca Plików / "Lord of the Files", więc dobrze myślalem że klip przypadnie do gustu. :D

Druga kwestia to poziom samego albumu. Jako nastolatek wkręcający się w Maiden bardzo długo omijałem X Factora, głównie przez bardziej osłuchanego z dyskografią kolegę, który powtarzał, że ten album jest słaby. Kiedy jednak w końcu kupiłem album na CD i odpaliłem w domu, to klimat mnie tak zachwycił, że przesłuchałem album dwa razy z rzędu od deski do deski.

Dla mnie X Factor to absolutny top jeśli chodzi o albumy, które zyskały z czasem. Innym takim albumem jest Senjutsu, o czym opowiem w innym wątku. :)
Deleted User 626

Dlatego pisałem o kwestii indywidualnego gustu bo mi się też podoba. Ale temat jest sformułowany inaczej i tutaj trzeba uczciwie stwierdzić, że jednak porażka.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Zgoda, w momencie wydania ten album był porażką - przede wszystkim komercyjną, jak również w oczach wielu fanów.
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Mnie TXF siadł dość szybko.

Czyli nie jest za późno docenić Senjutsu, slyszeli, dotarło??? :D
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Też trzeba pamiętać, że ta płyta wychodziła w bardzo słabym czasoe jeśli chodzi o popularność heavy metalu.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Cold »

U mnie było podobnie jak u gumbyy'ego. Klops całkowity. Wtedy wobec TXF czułem to, co np. Pierre wobec Senjutsu :D :wink:
Zmieniłem nieco zdanie, gdy 2,5 roku później usłyszałem The Angel and the Gambler :twisted:
Deleted User 626

nugz pisze: wt lut 21, 2023 10:49 pm Mnie TXF siadł dość szybko.

Czyli nie jest za późno docenić Senjutsu, slyszeli, dotarło??? :D
Jak niektórzy dożyją 150 lat to docenią Senjutsu... :D Ja nie dożyję ale doceniam.
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Kiedyś puściłem Senjutsu żonie, to powiedziała po kilku minutach - wyłącz tych pierdolonych tetryków, bo mnie zaraz szlag trafi.
Moja żona nigdy nie klnie.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Pierre Dolinski pisze: śr lut 22, 2023 6:12 pm Kiedyś puściłem Senjutsu
Ciągnie wilka do lasu. 8)
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Powiedzmy, że był to eksperyment naukowy na osobie nie związanej emocjonalnie z zespołem.
Deleted User 8107

Post autor: Deleted User 8107 »

Pierre Dolinski pisze: śr lut 22, 2023 6:30 pm Powiedzmy, że był to eksperyment naukowy na osobie nie związanej emocjonalnie z zespołem.
A puszczałeś jej starsze albumy? co powiedziała? :)
ODPOWIEDZ