Pantera

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Najlepszy album Pantery to :

Metal Magic
4
5%
Projects In The Jungle
2
2%
I Am The Night
0
Brak głosów
Power Metal
17
19%
Cowboys From Hell
28
32%
Vulgar Display Of Power
21
24%
Far Beyond Driven
8
9%
The Great Southern Trendkill
7
8%
Reinventing The Steel
1
1%

Liczba głosów: 88

Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Re: Pantera

Post autor: Recit The Thornographer »

Clanowy pisze: pt sty 27, 2023 10:44 pm No to zapytała czy jest światowy dzień zagłady chrześcijan podczas drugiej wojny światowej.
Pytanie mądre, ciekawy jestem czy odpowiedź też była mądra. Bo czy chrześcijanie byli systemowo tępieni przez nazistów? Kojarzysz takie coś jak "ustawa o ochronie niemieckiej krwi i czci"? Pamiętasz co to było Kristallnacht? Wiesz jaki był stosunek nazioli do obrzędów chrześcijańskich na zajmowanych ziemiach polskich?

Co się dziwić, że Pantera ma problemy jak Niemcy blokowali nawet naszą Mgłę.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

No był taki, że chrześcijanie też lądowali w obozach zagłady. Nie tylko Żydzi ginęli w Polsce. Faktem jest, że Polacy też byli uważani przez nazioli za podludzi, którzy w następnej kolejności po Żydach mieli być wytępieni, zaorani, albo częściowo wysiedleni gdzieś za Ural, jeśli Niemcy trwale zajęliby tereny rosyjskie.
A jaki był germański stosunek do chrześcijan? Wielu chrześcijan z Polski zginęło w obozach, w zakładach pracy przymusowej, przepracowanych na polach niemieckich gospodarzy. Inna sprawa. Słyszałeś zapewne o fascynacjach Himmlera i jego SS-manów wyższej rangi satanizmem, zjawiskami paranormalnymi i starodawnym kultem germańskim. Byłem kiedyś w Wewelsburgu k. Paderborn, gdzie pomieszkiwałem w tym zamku, które SS skonfiskowało niemieckiemu biskupstwu i przerobiło na miejsce swoich sabatów okultystycznych. Może o tym słyszałeś. To jaki mógł być naziolski stosunek do chrzescijaństwa? Może nie zajęto się nim systemowo dlatego, że wojna trwała za krótko, została przegrana, a oni chcieli wpierw rozwiązać ostatecznie kwestię żydowską, tylko skurwysyny nie zdążyli.

Z tego co pamiętam Niemcy blokowali Mgłę z powodu wspólnej trasy koncertowej z zespołem, w którym gościnnie grał perkusista z częstochowskiej, naziolskiej kapeli Infernal War.
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Zwróć uwagę jak wiele jest "może" w Twojej wypowiedzi. "Może" nie zdążyli z chrześcijanami, ale z żydami jednak... zdążyli. Tępili ich przy pomocy ustaw (!). Zbudowali swoją pozycję niejako na nienawiści do żydów wskazując ich jako źródło wszelkiego niemieckiego nieszczęścia. Warto dodać, że określali żydów jako rasę ze spaczonym DNA, fabrykowali w tym celu jakieś naukowe badania. Ich nie obchodziły wątki religijne czy kulturowe. Nie widzisz różnicy?

Z alternatywną/pierwotną duchowością to nic nowego, już Dietrich Eckart (ideolog, który w pewnym sensie go zbudował wąsatego jako przyszłego lidera) był zaangażowany w Thule-Gesellschaft zainteresowane okultyzmem. Idąc jednak takim tropem to zaraz wykreślisz połowę sceny metalowej jako wrogów chrześcijaństwa, bo oni też są zainteresowani pogaństwem, ezoteryką i wbrew obśmianiu tematu okultystów tu nie brakuje. I dobrze. Metal i rock od zawsze były inkluzyjne jeżeli chodzi o takie tematy i to w dużej mierze im należy przypisać zasługi niesamowitego wzrostu zainteresowania pogaństwem.

BTW, nie lubię takiego pierdzielenia - "chrześcijanie TEŻ ginęli w obozach". Tak. Ginęli TEŻ prawosławni, ateiści, agnostycy, bruneci, szatyni, blondyni i łysi, wysocy, niscy, onaniści, prawiczki, rozpustnicy, piegowaci, szczerbaci... ale co tam, CHRZEŚCIJANIE TEŻ GINELI :roll: Jak zawsze turbo prześladowani, nie?
Deleted User 5490

Recit The Thornographer pisze: sob sty 28, 2023 12:25 pm
BTW, nie lubię takiego pierdzielenia - "chrześcijanie TEŻ ginęli w obozach". Tak. Ginęli TEŻ prawosławni, ateiści, agnostycy, bruneci, szatyni, blondyni i łysi, wysocy, niscy, onaniści, prawiczki, rozpustnicy, piegowaci, szczerbaci... ale co tam, CHRZEŚCIJANIE TEŻ GINELI :roll: Jak zawsze turbo prześladowani, nie?
Ale bredzisz. Sam odniosłeś się do chrześcijaństwa, więc się do tego ustosunkowałem. Tak - w obozach ginęli TEŻ (prawosławni - również chrześcijanie) i TEŻ ateiści, TEŻ agnostycy, TEŻ bruneci, TEŻ szatyni, TEŻ blondyni itd itd itd.
Nie pisałem nic o turbo prześladowaniach chrześcijan i ich uprzywilejowaniu w byciu turbo. To Ty napisałeś, bo chyba jesteś niezdrowo alergicznie jebnięty na punkcie chrześcijaństwa. ;)
Dziękuję. Nie chce mi się kontynuować, bo to do niczego nie prowadzi.
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Ty nie, ale widziałeś wcześniejszy post, do którego się odnosiłem? :) W ustach dziecka pytanie o dzień zagłady chrześcijan jest zasadne, ale ciekawiło mnie jaki jest komentarz. Nie brakuje w przestrzeni publicznej pewnego lekceważenia holokaustu.
Deleted User 5490

W przestrzeni publicznej od końca wojny w nieskończenie szerokich ramach nieustannie nawija się o Holocauście. Tylko nieliczni łajdacy i debile nieedukowani go kwestionują, bo debilstwem i nieludzką niegodziwością jest podważanie prawdy historycznej. No i oczywiście potomkowie pogrobowcy zbrodniarzy wojennych. Nie tylko tych, którzy zasiedli na ławie w Norymberdze. Są oczywiście nieliczni, jak Niklas Frank, który potępia w czambuł działalność ojca, odcina się od tego i prowadzi swoją misję upamiętniania zbrodni hitlerowskich, żeby świat nie zapomniał i wiedział czym to grozi.
Kto w Polsce lekceważy Holocaust? Są oczywiście nieliczni, ale u nas o Holocauście nie da się zapomnieć, ponieważ był jakby za płotem z szerokimi dziurami między deskami. U mnie w Częstochowie przed wojną też było dużo Żydów i wielkie getto w czasie wojny zrobione przez Niemców w dzielnicy żydowskiej. Była tam też synagoga na której ruinach po wojnie w latach 50 postawiono filharmonię. Wiesz czyjego imienia ta filharmonia? Bronisława Hubermana. Jednego z najwybitniejszych skrzypków na świecie, Żyda urodzonego w Częstochowie i ocalonego od Holocaustu. O Holocauście nie da się zapomnieć z przyczyn naturalnych(jest udowodniony) i również z przyczyny niektórych Izraelczyków i Żydów mieszkających w USA, którzy wykorzystują Holocaust nawet po 80 latach do rozgrywania swoich obecnych gierek politycznych.
Holocaustu nie da się lekceważyć, ani nie da się o nim zapomnieć, ani nie można bez niego żyć, bo niektórzy są tak nawiedzeni na punkcie Holocaustu, którego sami nie doświadczyli, że nie mogą przestać o nim gadać, czy jest taka potrzeba, czy nie i zamęczają wszystkich przypominaniem o pamiętaniu o tym co cały czas istnieje w przestrzeni publicznej i nie raz jest agresywnie zaznaczane przez pewne środowiska, że jeszcze za mało.
Osobiście uważam, że stanowczo za mało mówi się o stratach wojennych jakich doświadczyła Polska i Polacy w latach 1939 - 1945 i o konieczności reparacji na koszt państwa niemieckiego. O Holocauście mówiło się przez dziesięciolecia tak dużo, że środowiska żydowskie uzyskały bardzo dużo odszkodowań za poniesione straty w ludziach. Polska i Polacy uzyskali niewiele lub nic. Moi dziadkowie za cały okres wojny, podczas której niewolniczo pracowali w ciężkich warunkach i w wielkim głodzie w Niemczech u niemieckiego obszarnika, nie otrzymali ani pół marki, ani pół Euro. Nie doczekali żadnych reparacji. Brat mojego dziadka zginął w pierwszych dniach wojny będąc dzieckiem. Mojego dziadka prawie zakatowało gestapo za nielegalne słuchanie radia. Moją babkę szwabski obszarnik chciał rozjechać koniem na polu, bo coś go wkurwiło i wpadł w szał więc postanowił wyżyć się na bezbronnej Polce. Mógłbym trochę więcej popisać, ale już mi się nie chce. Mam dość kwestionowania martyrologii narodu polskiego, ciągłego przypominania, że ktoś cierpiał bardziej(jedyne słuszne pierwsze miejsce jest oczywiste i nikt tego nie podważa), kiedy tylko wspomni się, że Polacy też ginęli w wojnie i ciągłego nawijania o Holocauście kiedy tylko wspomni się o polskich krzywdach. Tak jakby jedynym narodem, który w czasie wojny cierpiał byli Żydzi i tylko im należały się wszystkie odszkodowania całego świata i współczucie za cierpienia. Cierpieli wtedy najpowszechniej, ale nie byli jedynymi, którzy cierpieli.
W Polsce doszło do takiego absurdu, że ośmiesza się w wielu miejscowych antypolskich środowiskach celebrowanie polskości, historycznej pamięci i martyrologii narodu polskiego a jednocześnie zmusza się naród polski do posypywania głów popiołem za zbrodnie niepopełnione i przyprawia całemu narodowi gęby antysemitów choć to nie Polacy wymyślili obozy zagłady zbudowane przez Niemców w Polsce. W Polsce, w której jako jedynej w Europie w czasie II wojny światowej za pomaganie Żydom karano śmiercią całe polskie rodziny. Rodzina Ulmów jest przykładem, że mimo to niektórzy pomagali.
Temat brudny i szeroki, ale rzygać mi się chce, kiedy ktoś umniejsza krzywdy polskie argumentem "że Żydzi cierpieli bardziej". Takie gadanie nie oddaje Polakom z czasów wojny sprawiedliwości, ani nie uspokaja ich rodzin.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Pierre Dolinski pisze: sob sty 28, 2023 1:42 pm Moi dziadkowie za cały okres wojny, podczas której niewolniczo pracowali w ciężkich warunkach i w wielkim głodzie w Niemczech u niemieckiego obszarnika, nie otrzymali ani pół marki, ani pół Euro. Nie doczekali żadnych reparacji. Brat mojego dziadka zginął w pierwszych dniach wojny będąc dzieckiem. Mojego dziadka prawie zakatowało gestapo za nielegalne słuchanie radia. Moją babkę szwabski obszarnik chciał rozjechać koniem na polu, bo coś go wkurwiło i wpadł w szał więc postanowił wyżyć się na bezbronnej Polce.
I to jest skurwysyństwo.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

@Pierre Dolinski zgadzam się z Tobą. Moja rodzina zresztą też oberwała od Niemców. W sumie potem oberwała jeszcze bardziej od "wyzwalających" nas ruskich, ale to inny temat. Właśnie dlatego napisałem, że nie podoba mi się sprowadzanie hajlowania ze sceny i wykrzykiwanie jakichś nazistowskich hasełek do pijackich żartów, które zresztą potem były kłamliwie tłumaczone.
Deleted User 5490

No ale kiedyś dzieci w Polsce bawiąc się w podwórkowe rekonstrukcje wojny na fali oglądania Pancernych i Stawki też hailowały. Pozamykać za to obecnie już dorosłych i wykluczyć społecznie? Nie wolno przesadzać. Powinno się karać za propagowanie pseudo wartości związanych z hitleryzmem jako coś pozytywnego, ale wsadzać Jasia Fasolę za hailowanie w filmie komediowym.... to już bym nie wsadzał.
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Ja też nie. A co do Pantery to w Polsce chyba nie nawet tematu odwołania ich koncertu, a w krajach niemieckojęzycznych to może i dobrze, że są przewrażliwieni na tym temacie.
Deleted User 5490

Oni są przewrażliwieni, ale absolutnie kochają się z Ruskimi, którzy po dzisiejsze czasy mają u siebie coś siostrzanego hitleryzmowi.
Niemcy niby odrobili lekcję sumienia po II wojnie światowej, ale jakoś niekoniecznie chcą się pozbyć tej zbrodniczej fascynacji Rosją.
Związek miłosny Niemiec i Rosji ciągnie się odkąd niemiecka księżniczka ze Szczecina została carycą Katarzyną II Wielką. Na nasze nieszczęście ta fascynacja z przerwą na dwie wojny światowe trwa nadal jeśli spojrzeć na niemieckie uzależnienia od interesów z kacapami. Pod tym względem niczego się nie nauczyli. Z jednej strony pokajali się za swoje wyczyny w czasie II wojny światowej, a z drugiej chcą być sumieniem narodów i zaczynają szukać nazizmu poza granicami swojego kraju oraz finansują najgorszy zbrodniczy syf na świecie. I chcieli jeszcze bezczelnie zarabiać na reeksporcie kosztem reszty Europy.
Mówi się, że Rosja to jest stan umysłu. Niemcy to nie mniejszy stan umysłu. Wystarczy popatrzeć na ich kanclerza, którego zacząłem podejrzewać, że siedzi w kieszeni Putlera nie mniej głęboko jak Schroeder i Merkel.
Deleted User 8107

Post autor: Deleted User 8107 »

Słucham właśnie Vulgar, ten album i Cowboys, to chyba moje ulubione, wciąż kopią tyłek.
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Nie wiem czy było, ale co tam, Petycja o odwołanie koncertu Pantery: "Rasizm won ze sceny!"

https://www.petycjeonline.com/petycja_d ... tival_2023
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Deleted User 5490

Głupie to. W życiu bym się pod tym nie podpisał. To jest co najwyżej głupi ciul a nie żaden nazista. Naziści z armii rosyjskiej i Grupy Wagnera obecnie atakują na Ukrainie.
Ostatnio zmieniony pn mar 06, 2023 11:11 pm przez Deleted User 5490, łącznie zmieniany 2 razy.
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Anselmo pozostanie bydlakiem niezależnie od losów tego koncertu, więc już niech lepiej się odbędzie, może jeszcze mocniej się skompromituje :)
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Jako fan Pantery, cieszę się, że ten temat w obecnym czasie nue generuje żadnego ruchu :D
ÓsmyUtwórNaBNW
-#Invader
-#Invader

Post autor: ÓsmyUtwórNaBNW »

Pantera i BLS to dwa zespoły, które muzyce metalowej zaszkodziły chyba najbardziej. Nie rozumiem też jak mogły zdobyć taką popularność, bo o ile nu-metalu nie lubię to czaję, że młodzież w USA polubiła mieszanie rapu z metalem, to te dwa zespoły to nie wiem jak mogły zdobyć takie uznanie. Nudne to takie...
Awatar użytkownika
Sadek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Sadek »

W jaki sposób BLS zaszkodził muzyce metalowej? Poważnie pytam, bo nie mam pojęcia.
ÓsmyUtwórNaBNW
-#Invader
-#Invader

Post autor: ÓsmyUtwórNaBNW »

Bardziej Pantera, która miała wpływ na to jak wyglądała cała scena lat 90. Jak źle wyglądała. Co stało się w muzyce modne, jak chciano grać. BLS to poprostu nudny i przereklamowany twór muzyczny.
Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Frank Drebin »

Sadek pisze: wt cze 06, 2023 12:51 pm W jaki sposób BLS zaszkodził muzyce metalowej? Poważnie pytam, bo nie mam pojęcia.

To faktycznie ciekawe. Zwłaszcza, że to zespół mocno średnio wpływowy.

A co Pantery to mogę się założyć, że argumentacja będzie taka, że niby zainspirowali Linkin Park, Limp Bizkit czy Papa Roacha :facepalm:

Na pewno zrobili to celowo:-)
FotD = TOP5 albumów Maiden
ODPOWIEDZ