Najlepsze EPki
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Najlepsze EPki
EPka to według mnie ciekawy format. W bardziej klasycznym graniu chyba przyjęło się, że minialbum to taki zapychacz między pełniakami, albo wizytówka początkującej kapeli, natomiast w ekstremie niejednokrotnie tego typu wydawnictwa reprezentują samoistną wartość i nie należy ich bagatelizować. Jak tak chwilę sobie pokminiłem, to wyszło mi, że znam cholernie dużo świetnych EPek i często uznać je należy za jedne z lepszych tytułów w dyskografii artystów. Rzucam więc swoją listę minialbumów, które według mnie zasługują na szczególną uwagę. Kolejność bez znaczenia.
1. Mercyful Fate – Mercyful Fate
2. Emperor - Emperor
3. Mgła - Mdłości
4. Mayhem – Wolf’s Lair Abyss
5. Kanonenfieber – Der Fusilier
6. Deus Mortem – The Fiery Blood
7. Cultes des Ghoules – Spectres Over Transylvania
8. Ghost – 7 Inches of Satanic Panic
9. Behemoth - And the Forests Dream Eternally
10. Vader - Sothis
EDIT
Wyrzuciłem Night Demon, bo wolałem zatrzymać się na 10 pozycjach, a grzechem byłoby nie uwzględnić absolutnie potężnego i kultowego Sothis.
1. Mercyful Fate – Mercyful Fate
2. Emperor - Emperor
3. Mgła - Mdłości
4. Mayhem – Wolf’s Lair Abyss
5. Kanonenfieber – Der Fusilier
6. Deus Mortem – The Fiery Blood
7. Cultes des Ghoules – Spectres Over Transylvania
8. Ghost – 7 Inches of Satanic Panic
9. Behemoth - And the Forests Dream Eternally
10. Vader - Sothis
EDIT
Wyrzuciłem Night Demon, bo wolałem zatrzymać się na 10 pozycjach, a grzechem byłoby nie uwzględnić absolutnie potężnego i kultowego Sothis.
Ostatnio zmieniony pt mar 17, 2023 2:23 pm przez Schizoid, łącznie zmieniany 1 raz.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
-
Deleted User 8107
Re: Najlepsze EPki
1. DT - A Change of Seasons
2. Alice in Chains - Jar of Flies
2. Alice in Chains - Jar of Flies
Z klasycznego metalu to na pewno bez zastanowienia się nasuwają Savatage - The Dungeons Are Calling i Mini LP Helloween
Forum internetowe to poważna sprawa.
The Final Battle I i Highlights from The Revenge of the Odysseus
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
setlist.fm/user/matt01
Destruction - Sentence of Death
Sodom - In the Sign of Evil
Slayer - Haunting the Chapel
Vader - Sothis
Mayhem - Wolf's Lair Abyss
Possessed - The Eyes of Horror
Helloween - Helloween
Celtic Frost - Morbid Tales
Sodom - In the Sign of Evil
Slayer - Haunting the Chapel
Vader - Sothis
Mayhem - Wolf's Lair Abyss
Possessed - The Eyes of Horror
Helloween - Helloween
Celtic Frost - Morbid Tales
-
Deleted User 8107
Dodałbym jeszcze Queensryche i A7X - Warmness of the Soul
Z około heavy metalowych to doskonała jest jeszcze Savage Grace - The Dominatress.
Morbid - December Moon (kocham)
Mayhem - Deathcrush
Ghost - 7inches
Gorillaz - Tomorrow Comes Today
Beastie boys - Pretzel Nugget
Mayhem - Deathcrush
Ghost - 7inches
Gorillaz - Tomorrow Comes Today
Beastie boys - Pretzel Nugget
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM
A ten Morbid to nie jest po prostu demo?
- Frank Drebin
- -#Lord of the flies

Dziwne, że nikt jeszcze nie wspomniał o We Are Not The Same 
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków), Wishbone Ash (Warszawa), Monstrum (Rzeszów), Soen (Kopenhaga)
03: Lady Pank, Zalewski, Turbo (Łódź)
05: Defenders of Steel
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
07: Judas Priest
Bo jest za długa na EP
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
setlist.fm/user/matt01
setlist.fm/user/matt01
-
Deleted User 8107
No ja bym dał Dawn of BattleSardi z Batumi pisze: ↑pt mar 17, 2023 2:20 pm The Final Battle I i Highlights from The Revenge of the Odysseus
Niby tak, ale jak dla mnie w tym wypadku pasują oba określenia.
Późniejsze wersje które jako bootlegi bywały wydawane za przyzwoleniem czy nawet błogosławieństwem żywych członków zespołu są określane jako minialbum.
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM
- Recit The Thornographer
- -#Moonchild

Moje ulubione EP:
1. Cradle Of Filth, V Empire or Dark Faerytales in Phallustein
Płyta - pomnik, co tu dużo gadać.
2. Cradle Of Filth, From the Cradle to Enslave
Bez podjazdu do poprzedniej EP, ale też ciekawy materiał, w szczególności wersja z USA z coverem Massacre.
3. Cradle Of Filth, Bitter Suites to Succubi
Nie mogłem kiedyś uwierzyć, że to wyszło jako EP, a nie pełnoprawny album. 50 minut muzyki, fajne intro, bardzo dobre nowe numery, znakomity cover The Sisters Of Mercy i interesujące ponowne nagrania trzech kawałków z debiutu, które pokazują ewolucje zespołu.
4. Moonspell, Under the Moonspell
O wiele bardziej wolę wersje z tego wydania niż nagrane po latach pod szyldem Under Satanae.
5. Emperor, Emperor
6. Burzum, Aske
Jeden i drugi to jest definicja kultowego materiału w tego typu graniu.
7. Darkthrone, Too Old, Too Cold
Przezajebisty kawałek tytułowy można znaleźć na albumie, ale tutaj trafiły m.in. jeszcze udane High On Cold War i wesoły cover Love in a Void.
8. Destruction, Sentence of Death
Jedna z bardziej kultowych kaset mojego dzieciństwa, oczywiście w jakimś dziwnym wydaniu charakterystycznym dla epoki. Ciekawe było to, że na obu stronach były te same kawałki, co było bardzo wygodne i oryginalne (wiadomo, materiał niespełna 20 minut to nie było problemu).
9. Mercyful Fate - Mercyful Fate popularnie nazywany Nuns Have No Fun
10. Dimmu Borgir - Alive in Torment
Muzycznie EPka niczego nie wnosi, bo to kawałki live, ale jaki miałem zaciesz z zakupionego CD - w kształcie czaszki
Nigdy wcześnie (a i nieczęsto później) nie widziałem czegoś takiego.
1. Cradle Of Filth, V Empire or Dark Faerytales in Phallustein
Płyta - pomnik, co tu dużo gadać.
2. Cradle Of Filth, From the Cradle to Enslave
Bez podjazdu do poprzedniej EP, ale też ciekawy materiał, w szczególności wersja z USA z coverem Massacre.
3. Cradle Of Filth, Bitter Suites to Succubi
Nie mogłem kiedyś uwierzyć, że to wyszło jako EP, a nie pełnoprawny album. 50 minut muzyki, fajne intro, bardzo dobre nowe numery, znakomity cover The Sisters Of Mercy i interesujące ponowne nagrania trzech kawałków z debiutu, które pokazują ewolucje zespołu.
4. Moonspell, Under the Moonspell
O wiele bardziej wolę wersje z tego wydania niż nagrane po latach pod szyldem Under Satanae.
5. Emperor, Emperor
6. Burzum, Aske
Jeden i drugi to jest definicja kultowego materiału w tego typu graniu.
7. Darkthrone, Too Old, Too Cold
Przezajebisty kawałek tytułowy można znaleźć na albumie, ale tutaj trafiły m.in. jeszcze udane High On Cold War i wesoły cover Love in a Void.
8. Destruction, Sentence of Death
Jedna z bardziej kultowych kaset mojego dzieciństwa, oczywiście w jakimś dziwnym wydaniu charakterystycznym dla epoki. Ciekawe było to, że na obu stronach były te same kawałki, co było bardzo wygodne i oryginalne (wiadomo, materiał niespełna 20 minut to nie było problemu).
9. Mercyful Fate - Mercyful Fate popularnie nazywany Nuns Have No Fun
10. Dimmu Borgir - Alive in Torment
Muzycznie EPka niczego nie wnosi, bo to kawałki live, ale jaki miałem zaciesz z zakupionego CD - w kształcie czaszki
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Sentenced - Love and Death
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków), Wishbone Ash (Warszawa), Monstrum (Rzeszów), Soen (Kopenhaga)
03: Lady Pank, Zalewski, Turbo (Łódź)
05: Defenders of Steel
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
07: Judas Priest
Najlepsze EPki to te od Cradle of Filth i Maiden Japan.
Jedną z topowych EP jest WILD ANIMAL Running Wild. Dziwne, że nikt o tym nie mówi jeszcze,
Fajne EPki pojawiają się też w nowocześniejszym progu i gitarowej muzyce instrumentalnej. Tutaj szczególnie ciekawy jest Plini, zwłaszcza w epce "Sweet Nothings". "The End of Everything" też jest dobre.
Lubię też EPkę "Restoration" od Haken, chociaż naprawdę nie lubię ich wokalisty. Nie mógłbym też zapomnieć o Dream Theater, ale to już Inveder wspominał.
Zgadzam się, że epki to fajny format. Lepsza epka wypełniona dobrymi kawałkami, niż 15 czy 20 minut dłuższy LP z wypełniaczami.
Lubię też EPkę "Restoration" od Haken, chociaż naprawdę nie lubię ich wokalisty. Nie mógłbym też zapomnieć o Dream Theater, ale to już Inveder wspominał.
Zgadzam się, że epki to fajny format. Lepsza epka wypełniona dobrymi kawałkami, niż 15 czy 20 minut dłuższy LP z wypełniaczami.