Metallica

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Piotr Lange
-#Moonchild
-#Moonchild

Re: Metallica

Post autor: Piotr Lange »

Dokładnie tak, w tej chwili konkretnego linka nie podam, bo zwyczajnie nie pamiętam. Natomiast znakomicie pamiętam jak po premierze TBOS Maiden sprawdzałem na witrynach kilku wytwórni zasady sprzedaży, progi certyfikatów i naliczania nakładów. Wówczas (2015) wynikało z tego, ze wydanie 2 CD z premierowym materiałem studyjnym jest dla artysty opłacalne. Weźcie pod uwagę, iż w tym wypadku wystarczył wydatek na jedną kampanię promocyjną zamiast na dwie osobne w potencjalnie krótkim odstępie czasu (jak ostatnio RHCHP). Zaznaczam, iż przez ponad 8 lat reguły mogły się zmienić, dziś dominuje streaming i ewentualnie winyl. Powiem szczerze, jak liczy się dla wytwórni sprzedaż np. takiego Senjutsu wydanego na trzech plackach winylu, nie mam pojęcia. Potencjalnie słabsza sprzedaż "drugiej płyty" wydanej w krótkim czasie to tez argument vide Green Day i wspomniani Peppersi.
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Recit The Thornographer »

Na moje coś pieprzysz. Głosisz takie teorie wyjaśniające mechanizmy funkcjonowanie świata, a źródło to gdzieś tam kiedyś widziałem, a Zdzichu mówił, że słyszał od Zochy, bo na rynku mówili. Łatwo się do tego przyczepić, bo spokojnie w kontrze można napisać, że:
1. Sprzedaż CD leci na łeb, więc komu się chce bawić w tego typu rzeczy?
2. Metallica i tak ma wręcz gwarantowane topowe miejsca na listach gasnących sprzedaży nośników fizycznych, nie muszą kombinować.
3. Sprawdziłem na szybko i skoro to takie fajne biznesowo to dlaczego jakieś gwiazdy typu Ed Sheeran, Beyonce, Jay Z i Kanye West, ani nawet gitariwe jak A7X, Judasi, KoRn, Ghost nie idą taka drogą?
4. Streaming rządzi, a streaming ma w 4 literach na ilu to jest płytach. Sama Metallica jest jednym z prekursorów loudness war, który był nastawiony na słuchanie z fona, oni zawsze starali się być na czasie.
5. Więcej CD to niby większy zarobek itp., ale jednak też większy kosz produkcji - tłoczenie drugiej płyty, drugą "tacka", a cena: czy odbiega tak wiele od ceny 1 CD?
6. To co może naprawdę mieć znaczenie to dodatkowy winyl, a tymczasem "Hardwired" to standardowe 2 LP, a jednak "Senjutsu" i "The Book Of Souls" to już 3 LP. Jest z tego jakiś ogólniejszy wniosek czy Lars przegapił okazję na dolary?
7. Mówisz, że fani mogą nie kupić, ale ci sami fani kupują każdą pierdołę, a mieliby olać album? RHCP i w szczególności Green Day to chyba nie są trafione przykłady, mam wrażenie, że nawet ich fani nie czekają na ich muzykę :D
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Piotr Lange
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Piotr Lange »

Recit The Thornographer pisze: pn kwie 03, 2023 11:26 am Na moje coś pieprzysz. Głosisz takie teorie wyjaśniające mechanizmy funkcjonowanie świata, a źródło to gdzieś tam kiedyś widziałem, a Zdzichu mówił, że słyszał od Zochy, bo na rynku mówili. Łatwo się do tego przyczepić, bo spokojnie w kontrze można napisać, że:
1. Sprzedaż CD leci na łeb, więc komu się chce bawić w tego typu rzeczy?
2. Metallica i tak ma wręcz gwarantowane topowe miejsca na listach gasnących sprzedaży nośników fizycznych, nie muszą kombinować.
3. Sprawdziłem na szybko i skoro to takie fajne biznesowo to dlaczego jakieś gwiazdy typu Ed Sheeran, Beyonce, Jay Z i Kanye West, ani nawet gitariwe jak A7X, Judasi, KoRn, Ghost nie idą taka drogą?
4. Streaming rządzi, a streaming ma w 4 literach na ilu to jest płytach. Sama Metallica jest jednym z prekursorów loudness war, który był nastawiony na słuchanie z fona, oni zawsze starali się być na czasie.
5. Więcej CD to niby większy zarobek itp., ale jednak też większy kosz produkcji - tłoczenie drugiej płyty, drugą "tacka", a cena: czy odbiega tak wiele od ceny 1 CD?
6. To co może naprawdę mieć znaczenie to dodatkowy winyl, a tymczasem "Hardwired" to standardowe 2 LP, a jednak "Senjutsu" i "The Book Of Souls" to już 3 LP. Jest z tego jakiś ogólniejszy wniosek czy Lars przegapił okazję na dolary?
7. Mówisz, że fani mogą nie kupić, ale ci sami fani kupują każdą pierdołę, a mieliby olać album? RHCP i w szczególności Green Day to chyba nie są trafione przykłady, mam wrażenie, że nawet ich fani nie czekają na ich muzykę :D
Może trochę mniej chamstwa, co!? Skoro wszystko wiesz, po cholerę pytasz? Moja wiedza w temacie pochodzi z 2015 roku, być może coś się zmieniło. I jeszcze jedno - dyskutujmy na argumenty ad rem nie zaś ad personam. Jeśli wiesz lepiej i masz aktualne dane/info to podziel się tym bez bluzgania i zacietrzewienia. Na tym forum od lat dominuje chamstwo, niemniej to jest Polska i niczego innego bym się tu nie spodziewał. Tyle w temacie.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Bez przesady z tym "chamstwem" ;)

Sam piszesz:

"Nie fanaberii ale wyrachowania, zespół dostaje automatem więcej kasy, nakład jest naliczany podwójnie a jak jeszcze dodać zamówienia na album do biletów - masz miliony nakładu w sytuacji, kiedy płyty się nie sprzedają"

"Dla wytwórni liczy się liczba nośników np. dla przyznawania certyfikatów sprzedaży, podwójne wydanie to tak jakby sprzedali dwa razy więcej. Wszystko się kalkuluje, oczywiście prawidłowość ta dotyczy wszystkich wykonawców"

A poproszony o konkret nie podajesz go. Pomimo tego, że:

"Natomiast znakomicie pamiętam jak po premierze TBOS Maiden sprawdzałem na witrynach kilku wytwórni zasady sprzedaży, progi certyfikatów i naliczania nakładów. Wówczas (2015) wynikało z tego, ze wydanie 2 CD z premierowym materiałem studyjnym jest dla artysty opłacalne"

Czyli wiesz gdzie szukać ;)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Wielce Szanowny Panie Piotrze, "chamstwo" to jest wyjaśnianie ludziom świata bez jakiejkolwiek - jak się okazało - podstawy merytorycznej. W przestrzeni wirtualnej są zettabajty bzdur i nie trzeba kolportować kolejnych.
Piotr Lange pisze: pn kwie 03, 2023 11:35 amSkoro wszystko wiesz, po cholerę pytasz?
No właśnie nie wiem. Dlatego pytam osobę, która twierdzi, że wie.
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

O ja pierdole, myślałem, że Senjutsu ma tragiczne opakowanie, ale widzę, że Meta przebiła Maiden

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Spoko wydanie, oczojebne, jak okładka :)
Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Cold »

I niestety, znów te digisraki...
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

pz pisze: pn kwie 03, 2023 11:16 pm O ja pierdole, myślałem, że Senjutsu ma tragiczne opakowanie, ale widzę, że Meta przebiła Maiden
No jest straszliwa chujnia :D i nawet w tym przypadku przymknę oko i nie zgłoszę Cię do zielonych za przeklinanie, bo reakcja trafna :)
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Deleted User 8107

Post autor: Deleted User 8107 »

straszne, najgorsze te kilka kwadratów, czy co to jest :P
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Sardi z Batumi pisze: pn kwie 03, 2023 10:40 pm https://www.instagram.com/reel/CqlfcwjP ... ljNjAzYmU=

Z tego wynika że jest tylko 1 CD
A to niespodzianka. Ciekawie pomyślany ten (niestety) digi...
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Fajne wydanie. A tu coś dla malkontentów i nie tylko ;)
https://kultura.gazeta.pl/kultura/7,114 ... coraz.html
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

Jest taki trochę klimat odrzutu z Hardwired ale wciąż liczę na pozytywna niespodziankę (poprzednio Spit Out the Bone też zachowali do premiery). Mega mi się podoba stylistyka wizualna (jestem fanem żółtego cyberpunka xD) i zamówiłem CD oraz limitowany winyl i kasetę z ich sklepu.
Co do wydań fizycznych — szczerze - wszystkie 6 osób z mojego otoczenia, które czekają na tę płytę, mają ją zamówioną w formie winyla lub CD. Wydaje mi się, że podział „w domu fizyk, w locie i aucie cyfra” ma sens i fizyczne wydania na szczęście długo nie znikną.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

johnny_o pisze: wt kwie 04, 2023 2:13 am Fajne wydanie. A tu coś dla malkontentów i nie tylko ;)
Fajnie napisane ;)
www.MetalSide.pl
nugz
SMERF MARUDA

Akurat klimatu odrzutów z sesji Hardwired kompletnie nie czuję w tych singlach, są dla mnie lepsze niż spora część poprzedniej płtyt :)
Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: Max323 »

Mi się podoba ta żółto-czarna kolorystyka.
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

johnny_o pisze: wt kwie 04, 2023 2:13 am Fajne wydanie. A tu coś dla malkontentów i nie tylko ;)
Fajny tekst. Tym bardziej ciekawy, że pisany z pozycji wieloletniej fanki. Cóż, ja fanem jestem bardzo małym ale niestety mnie kolejne single też rozczarowują dokładnie z tego samego powodu, o którym ona napisała. Może coś jest w tym wrażeniu, że to odrzuty, Metallica przecież w przeszłości już tak robiła. Jest to ciekawe, bo zespół o takim statusie i zapleczu akurat może wszystko - i tym razem nie chcę napisać, że nie musi nikomu niczego udowadniać. To, że "może wszystko" to też pewne wyzwanie - a oni w sumie wybierają taką trochę nijakość, co budzi pewne rozczarowanie. Może teraz płynę, ale to byłby fajny moment, żeby James wziął akustyka i zamiast oszukiwać czas wyśpiewał coś łagodniejszego, ale emocjonalnego z tą swoją charyzmą w głosie. I nie mówię tu o "Mama Said", ale może o czymś w rodzaju "All Within My Hands" z S&M2.

Liczę, że znajdzie się na płycie jednak coś, co mnie zatrzyma na dłużej. Taki chociażby ""Dream No More" z poprzednika.

Trochę śmiechawe, że album zawiera jak widać 1 CD po tych wszystkich teoryjkach jak to 2 CD się super opłacają i Lars i wytwórnia nie przepuszczą okazji :D Digipack klasycznie meh, ale doceniam, że jest to coś nietypowego.

Tak totalnie BTW, fajnie, że to forum istnieje. Szkoda, że na Overkillu wyłączyli forum już lata temu, myślę, że miałoby szansę przetrwać.
nugz
SMERF MARUDA

Lars stwierdził, że jeśli zdorwie pozwoli, to jeszcze z dekadę chcieliby pograć :P
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

No to może jeszcze ze dwie niesłuchalne płyty nagrają. :D
ODPOWIEDZ