Senjutsu - opinie na temat albumu
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
Deleted User 8107
Re: Senjutsu - opinie na temat albumu
Może i ten album to padaka (moim zdaniem) ale przynajmniej trochę coś mieszają od Amolad zaczeli kombinować i idą w tym kierunku. Najgorzej jak zespół nagrywa w kółko te same/bezpieczne płyty.
Zastanawiam się czy serio piszesz
Trochę mam mieszane uczucia co do najgorszego i prawie najgorszego kawałka z płyty, czyli obecnych nowości live - Celtowie i Time Machine. Niby trochę nuda, a z drugiej strony wydaje mi się, że nawet fajnie się tego słucha na żywo i ogląda jak chłopaki grają. Przekonam się w Krakowie czy to prawda
Właśnie mi się wydaje, że po AMOLAD to oni bardzo bezpieczne płyty nagrywają. Czyli już blisko 20 lat.
Dokładnie, od AMOLAD klepią to samo.
Nie da się ukryć, że schematy sie powielają. Akustyczne intro Jana, kolosy ze zwolnieniami w środku i obudowane in/ou, obowiazkowa ballada, szybki rocker, nie wspominając o takich Celtach, którzy mocno recyklują temat 
www.MetalSide.pl
-
Deleted User 8107
Trochę serio, trochę nie. Przynajmniej ''udają'' że coś poszukują, bo takie ostatnie płyty DT brzmią jak z jakiegoś taniego generatora.Siwy pisze: ↑wt cze 06, 2023 11:27 amZastanawiam się czy serio piszesz![]()
Trochę mam mieszane uczucia co do najgorszego i prawie najgorszego kawałka z płyty, czyli obecnych nowości live - Celtowie i Time Machine. Niby trochę nuda, a z drugiej strony wydaje mi się, że nawet fajnie się tego słucha na żywo i ogląda jak chłopaki grają. Przekonam się w Krakowie czy to prawda![]()
Szybkich rockerów to nawet już nie ma, bo ciężko za szybki uznać Days od Future Past czy inny Death or Glory. Ostatnim takim turbo szybkim strzałem był Futureal.
- Frank Drebin
- -#Clansman

Jak dla mnie (prawie) ostatnie rockery Maiden, które trzymały poziom, wyszły na BNW: Wicker, Fallen Angel oraz Mercenary. Oczywiście miały swoje wady (powtarzalne refreny), ale słucha się ich fajnie, Dickinson wyrabia, utwory są szybkie i wyraziste, czas poniżej 5 minut. Bardzo lubię jeszcze Montsegur, subiektywnie to ostatni, dobry klasycznie heavy metalowy kawałek Maiden w ogóle (ale dłuższy od ww.).
FotD = TOP5 albumów Maiden
-
Deleted User 8107
No ewidentnie czasy BNW- DOD już nie wrócą, ja im daje jeszcze jeden album i koniec.
(pewnie jeszcze słabszy od Senjutsu)
(pewnie jeszcze słabszy od Senjutsu)
No nie ma, ale silą się na takie.
www.MetalSide.pl
Nawet ja, fan Senjutsu (prawie każda piosenka dopracowana i wgniatająca w fotel ; poza Days i Celtami) twierdzę, że kolejny album będzie ciężko nagrać. Bałem się, że po średnim (dla mnie) TBOS dostaniemy coś jakby kontynuację TFF & TBoS, a dostaliśmy (przynajmniej ja) - wykrystalizowane dzieło łączące najlepsze cechy z TFF & TBoS
Ciężko będzie przebić Senjutsu pod kątem muzycznym czy epickości
Naprawdę nie sądziłem po dobrym a nie wybitnym Wiaterku czy Red and Black, że dostaniemy od Maiden takie perełki jak Parchment czy HoE, które same w sobie zjadają połowę TBoS. Wersje live Senjutsu, Stratego, HoE, Time Machinę czy przede wszystkim WOTW utwierdziły mnie, że ten album nadal trzyma w moich oczach 9/10 i nigdy jej nie straci.
-
Deleted User 5490
Ostatnia płyta będzie nawiązaniem do Somewhere in Time. Wrócą syntezatory, roboty, prawdziwie progresywne kawałki zamiast pitulitu, dużo przestrzeni w brzmieniu ale z kopem. Będzie też nowy reżyser dźwięku i producent. Steve Harris znów zacznie brzęczeć, Dave schudnie i będzie grał jak młody bóg, Janick nie będzie przeszkadzać, a Adrian nagra nowego Strangera. Nicko o operacji plastycznej nosa będzie lepiej oddychać i odzyska wigor, oraz formę na perkusji i zacznie grać na dwie stopy z łatwością Gene Hoglana. Rozniosą cały świat a Metallica odda im pokłon i palmę pierwszeństwa. Maideni zostaną wprowadzeni do Sanktuarium w Kalwarii Zebrzydowskiej a ich relikwiami będą handlować w Ziemii Świętej. Żartowałem....
Amen!Pierre Dolinski pisze: ↑wt cze 06, 2023 8:58 pm Ostatnia płyta będzie nawiązaniem do Somewhere in Time. Wrócą syntezatory, roboty, prawdziwie progresywne kawałki zamiast pitulitu, dużo przestrzeni w brzmieniu ale z kopem. Będzie też nowy reżyser dźwięku i producent. Steve Harris znów zacznie brzęczeć, Dave schudnie i będzie grał jak młody bóg, Janick nie będzie przeszkadzać, a Adrian nagra nowego Strangera. Nicko o operacji plastycznej nosa będzie lepiej oddychać i odzyska wigor, oraz formę na perkusji i zacznie grać na dwie stopy z łatwością Gene Hoglana. Rozniosą cały świat a Metallica odda im pokłon i palmę pierwszeństwa. Maideni zostaną wprowadzeni do Sanktuarium w Kalwarii Zebrzydowskiej a ich relikwiami będą handlować w Ziemii Świętej.
www.MetalSide.pl
-
ÓsmyUtwórNaBNW
- -#Invader

Akurat brak podwójnej stopy to dla mnie ogromna zaleta gry Nicko.
Nie chciałbym nowego albumu, jeśli już z innym podziałem ról kompozytorskich. Mniej zdecydowanie Harrisa. Więcej Adriana bo chyba tylko on jeszcze umiałby coś fajnego skomponować. Mógłbym też napisać, więcej krótkich utworów, ale z tym wcale też nie jest tak dobrze. Po Senjutsu straciłem całkowicie ochotę na czekanie na nowe albumy Iron Maiden.
Nie chciałbym nowego albumu, jeśli już z innym podziałem ról kompozytorskich. Mniej zdecydowanie Harrisa. Więcej Adriana bo chyba tylko on jeszcze umiałby coś fajnego skomponować. Mógłbym też napisać, więcej krótkich utworów, ale z tym wcale też nie jest tak dobrze. Po Senjutsu straciłem całkowicie ochotę na czekanie na nowe albumy Iron Maiden.
Mniejsza o podwójną stopę, ważne, że Nicko gra bez butów 
oj tak, mam to samo.ÓsmyUtwórNaBNW pisze: ↑śr cze 07, 2023 12:58 pm Po Senjutsu straciłem całkowicie ochotę na czekanie na nowe albumy Iron Maiden.
Ja już chyba pozostanę w nieświadomości, jak z TBoS 
-
ÓsmyUtwórNaBNW
- -#Invader

Tak lekko offtopując, nie uważasz, że już na Fearze i Afraidzie, a potem na bardzo lubianym przez Ciebie Factorze zaczęła się niedobra tendencja u Harrisa na niepotrzebne intra, wprowadzanie elementów balladowych i mówiąc wprost smęcenie. Factor to oczywiście lepszy album niż Senjutsu, ogólnie dobry, ale tam niestety jest ta tendencja widoczna np. Unbeliever, Fortunes of War, Look for the Truth czy 2.am. Potem mamy Virtual i dwa wiadome utwory z powtarzanym tekstem, nudnawe Blood Brothers, sztucznie wydłużone For the Greater ( co wnosi please tell me...) udziwnione When the Wind Blows na utworach z Senjutsu kończąc.Geri666 pisze: ↑śr cze 07, 2023 3:14 pmoj tak, mam to samo.ÓsmyUtwórNaBNW pisze: ↑śr cze 07, 2023 12:58 pm Po Senjutsu straciłem całkowicie ochotę na czekanie na nowe albumy Iron Maiden.
Pełna zgoda, przy czym wg mnie na Factorze jeszcze to działało, a z biegiem czasu Harris coraz bardziej odlatuje. Na Factorze nie ma tych refrenów męczonych w kółko, a już od Virtuala się zaczynają (Gambler, Lighting, Clansman, Wickerman, Dream of mirrors, brave new world, Blood brothers, No more lies, Brighter, FTGGOG, Final Frontier i tak dalej).
Chociaż żeby być sprawiedliwym wielbione Caught somewhere in time i Seventh son też wybitnego refrenu nie mają.
No i na Factorze to jednak te intra chwile trwają, nie to co np Hell on Earth czy 6 minut The red and the black
Chociaż żeby być sprawiedliwym wielbione Caught somewhere in time i Seventh son też wybitnego refrenu nie mają.
No i na Factorze to jednak te intra chwile trwają, nie to co np Hell on Earth czy 6 minut The red and the black
-
ÓsmyUtwórNaBNW
- -#Invader

Myślę, że brak pomysłów plus podejście w stylu, że co by się nie nagrało to ludziom się spodoba. Starczy na youtube sobie zobaczyć komentarze pod nowymi utworami Iron Maiden. 95% to bełkot w stylu "great, grande Iron Maiden, fantastic". Paradoksalnie w latach 80 Iron Maiden musiało mierzyć się z krytyką bo dziennikarz muzyczny to był facet przeciętnie starszy od nich. To motywowało. Harris niestety też jest fanem rocka progresywnego co w latach 80 fajnie wzbogacało heavy-metalowy styl Iron Maiden, ale od jakiegoś czasu go z tego heavy-metalu całkowicie kastruje. Dio czy Manowar też tworzyli bardzo dobre epiki heavy-metalowe a jakoś nikt ich nie nazywa progresywnymi. Harris nadużywa tego słowa w wywiadach poza tym mam wrażenie, że wprowadza głupie wartościowanie ; im dłużej tym lepiej.