Judas Priest
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Judas Priest
Zależy czego oczekujesz. Nowe koncertówki są przepyszne. Poza tym, dla kogoś kto siedzi w temacie od lat i zbiera płyty od dawna, chyba nie ma tam za wiele interesującego. No może autografy i booklet.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Zapytam inaczej: ktoś chętny mi pomóc to ogarnąć i kupić? 
-
ÓsmyUtwórNaBNW
- -#Invader

Uważam, że o wiele ciekawsza niż denna dyskusja IM vs JP jest dyskusja Judas Priest lat 70 czy Judas Priest lat 80. Wiadomo, w latach 80 Judas Priest nagrał tyle znakomitych utworów, prawdziwe pomniki heavy-metalu; Sentinel, Rock Hard Ride Free, Rapid Fire, Electric Eye, Riding On the Wind, Hot Rockin czy sporo klimatycznych utworów jak Out in the Cold, Blood Red Skies czy Some Hears Are Gonna Roll. Lata 70 jednak też mają swoje argumenty. Muzyka Judas Priest z tego okresu była poprostu wyjątkowa. Weźmy taki Ripper, ten utwór ma tak chory, obłąkany klimat, jak to mówi się w języku angielskim Insane. Nie wiem czy bez tego utworu powstałby taki zespół jak Mercyful Fate. Drugi przykład, utwór tytułowy ze Stained Class, co tam się dzieje wokalnie, gitarowo, melodycznie? Miazga. Run of the Mill. Bardzo niedoceniany utwór z Rocka Rolla czy feelingowe i hiciarskie Evening Star z Killing Machine. To tylko niektóre przykłady.
Według mnie zdecydowanie '80. Defenders definiuję jako najbardziej "priestowe" Priest. Cała płyta ma taki fajny, specyficzny klimat, którego mi brakuje na Painkillerze.
Z '70 najbardziej cenie sobie Stained Class i najczęściej do niego wracam. Savage, Heroes End czy tytułowy to chyba jedne z najbardziej niedocenianych pozycji w ich dyskografii.
Z '70 najbardziej cenie sobie Stained Class i najczęściej do niego wracam. Savage, Heroes End czy tytułowy to chyba jedne z najbardziej niedocenianych pozycji w ich dyskografii.
A
B
C
D
E
B
C
D
E
-
ÓsmyUtwórNaBNW
- -#Invader

Cały ten album jest straszliwie niedoceniany, podobnie jak Point of Entry. Z tym, że Point of Entry ma swoje oczywiste wady, ale mimo to bardzo lubię ten album, a Stained Class jest albumem praktycznie bezbłędnym. Klimat o którym mówisz to w dużej mierze zasługa Toma Alloma, tak myślę. Poza tym to było 6 lat różnicy w muzyce, a wtedy to było bardzo ale to bardzo dużo.
W ostatnich latach najwięcej słucham Defendersów, Turbo, Fajapower i Rezurekcji
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Rozumiem, że na stołem Sneap?
-
ÓsmyUtwórNaBNW
- -#Invader

Ressurection to arcygenialny album, który daleko wyprzedza dokonania Judas Priest ...i Iron Maiden z lat następnych.
Oj bardzo, ale to bardzo wielbię tan album, Rob na "pełnej", 100% heavy metalu w heavy metalu. Mi nic tam nie przeszkadza. Świetne kompozycje, riffy, sola, wokale, moc... produkcja soczysta i sterylna (to może być jakiś zarzut), jednym słowem petarda. Utwór tytułowy "gniecie jaja"ÓsmyUtwórNaBNW pisze: ↑pt cze 02, 2023 10:16 am Ressurection to arcygenialny album, który daleko wyprzedza dokonania Judas Priest ...i Iron Maiden z lat następnych.
Aż sobie odpaliłem CD
www.MetalSide.pl
- Recit The Thornographer
- -#Assassin

W pełni się zgadzam, "Resurrection" uważam za dorównujące najlepszym albumom Priest.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Zdecydowanieeee;)
No raczej?????
-
ÓsmyUtwórNaBNW
- -#Invader

Myślę, że stawiam nawet wyżej niż Painkiller, Screaming for Vengeance i British Steel. Album jest niesamowicie zróżnicowany, od ostrych heavy-metalowych jazd jak tytułowy, Made in Hell czy Cyberworld, po utwory bardziej klimatyczne jak Temptation czy Slow Down, hard-rockowy feeling w Nightfall czy Locked and Loaded wreszcie epicki rozmach w Silent Screams. Plus bardzo fajny duet z Dickinsonem. Bardzo podoba mi się też brzmienie.gumbyy pisze: ↑pt cze 02, 2023 12:04 pmOj bardzo, ale to bardzo wielbię tan album, Rob na "pełnej", 100% heavy metalu w heavy metalu. Mi nic tam nie przeszkadza. Świetne kompozycje, riffy, sola, wokale, moc... produkcja soczysta i sterylna (to może być jakiś zarzut), jednym słowem petarda. Utwór tytułowy "gniecie jaja"ÓsmyUtwórNaBNW pisze: ↑pt cze 02, 2023 10:16 am Ressurection to arcygenialny album, który daleko wyprzedza dokonania Judas Priest ...i Iron Maiden z lat następnych.![]()
Aż sobie odpaliłem CD![]()
Zajawka nowego singla od KK: https://kkdowningofficial.com/?fbclid=I ... iLvvKTTcNY
Na dniach premiera całej piosenki. Może będzie okej.
Na dniach premiera całej piosenki. Może będzie okej.
As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Z lubczykiem na supporcie (wiem, nie zasługujemy)
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
- blackcocker
- -#Moderator

Ogólnie wczoraj wybiła 8-ma rocznica moich pierwszych Judasów. Przecudne wspomnienie, co za czasy! Pamiętam, było dopiero co po zakończeniu 1-wszej liceum

#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***