Top 50 płyt lata 90te - Scarred

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących innych zespołów.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Deleted User 8107

Re: Top 50 płyt lata 90te - Scarred

Post autor: Deleted User 8107 »

HM:

Edyta Górniak - Dotyk (1995)

Obrazek

Kapitalny debiut. Pani Edyta Górniak zrobiła niezłą kariere u nas, a nawet za oceanem ją znają. Mam ten album w swojej kolekcji. Głos ma nieziemski, uwielbiam takie granie. Creditsy rozwalają, mnóstwo ludzi było zamieszanych w powstanie tego krążka.

Ulubione utwory: Jestem kobietą, Niebo to my
Deleted User 8107

HM:

Robert Chojnacki - Sax & Sex (1995)

Obrazek

Chojnacki, Piasek, Kayah to tylko niektóre osoby które brały udział w nagraniu tego wielkiego krążka. Podwójna platyna.

Ulubione utwory: Budzikom śmierć, Prawie do nieba, Niecierpliwi
Deleted User 8107

16. Joe Satriani - The Extremist (1992)

Obrazek

Satch i jego The Extremist, prawdziwy Ekstremista gitary. Gra takie melodie, że wokal zupełnie niepotrzebny. Jego top 2 płyt u mnie.

Ulubione utwory: Motorcycle Driver
Deleted User 8107

15. Alice in Chains - Facelift (1990)

Obrazek

Jest to pierwsza płyta z wielkiej czwórki Seattle, która osiągnęła sukces na listach. Potrójna platyna, ale to wiadomo.

Ulubione utwory: We Die Young, Man in the Box
Deleted User 8107

14. Manowar - The Triumph of Steel (1992)

Obrazek

Ten album stawiam najwyżej w ich twórczości. Dojrzałe, smakowite, soczyste jabłko, które znakomicie smakuje. Nowy skład (jedyna płyta w tym składzie) Rhino to mistrz perki, a David Shankle znany jako Shred Demon doskonale zastępuje Rossa. Eric I Joey to klasa ponad wszystko, więc nie trzeba nic dodawać.

Ulubione utwory: Achilles, Agony and Ecstasy in Eight Parts, The Power of Thy Sword
Deleted User 8107

13. Mad Season - Above (1995)

Obrazek

Legendarna już płyta. Trójka trzeźwych muzyków i Layne Staley, który jak się później okazało z nałogu się już niestety nigdy nie wygrzebał.

RIP - Layne Staley, John Baker Saunders i Mark Lanegan

Ulubione utwory: River of Deceit
Deleted User 8107

12. Alice in Chains - Dirt (1992)

Obrazek

Płyta - Symbol lat 90tych. 5krotna platyna. Ta płyta pomagała mi wyjść z narkotykowego nałogu, więc zawsze będę ją mile wspominać. Wszystko jest tutaj wyważone, czuć ducha Sabbs czy Zeppelin, do tego własny/mroczny styl Alice, to się musiało udać.

Ulubione utwory: Would?
Deleted User 8107

11. Dream Theater - Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory (1999)

Obrazek

Przez wiele lat moja płyta druga płyta wszech czasów, ale teraz nawet nie jest w top 5 albumów DT. Bardzo straciła, ale to wciąż 8/10 album :o Pierwszy concept album zespołu, zawiła historia i masa dobrej muzyki. Także pierwszy album z Jordanem na pokładzie, te jego masturbacje z JP mnie rażą, kiedyś było ok, ale gust się zmienia.

Ulubione utwory: Finally Free

Jak ktoś zgadnie moją najlepszą 10tkę to daję 100 zł, jak ktoś jeszcze dobrą kolejność ustali to daję 500 zł :>
Deleted User 8107

10. Cradle of Filth - Dusk... and Her Embrace (1996)

Obrazek

No i mamy mocny strzał. Dla mnie najwybitniejsza płyta gatunku. W ostatnim utworze gościnnie Cronos z Venom. Tematyka tekstów niczym z horroru ;) właśnie dziś mam ubraną koszulkę z tej płyty.

Ulubione utwory: Haunted Shores
Deleted User 8107

9. Pearl Jam - Ten (1991)

Obrazek

Pearl Jam widziałem 2 razy na żywo i ten zespół rozwala mnie bez reszty. Jeden z najlepszych debiutów wszech czasów. Szkoda tylko, że Black nie słyszałem live, ale jak się tak zmienia setlisty to cieżko trafić ;/ 13krotna platyna :D

Ulubione utwory: Black
Deleted User 8107

8. Alice in Chains - Alice in Chains (1995)

Obrazek

Okładka symbolizuje odejście oddalenie się Layne'a od reszty zespołu (Dlatego pies ma 3 nogi, ale to nie jest fotomontaż, to nie jest pies Cantrella, wbrew fejkowym informacjom, z tyłu okładki Frank Lentini, który urodził się z trzema nogami) Płyta jest też dostępna w wersji kolorystycznej białej (taką mam i taka jest przeważnie) i fioletowej, ale to kolor opakowania robi robotę, a nie sama okładka. Najlepsza płyta gatunku imo, pogrążony w heroinowym nałogu Staley śpiewa kosmiczne partie i płyta jest dosyć psychodeliczna. Podwójna platyna. No i jest to kolejne wydawnictwo po którym zespół nie wyruszył w trasę. Dopiero zebrali się w 96 na kilka koncertów gdzie supportowali Kiss, ale trasa została przerwana po tym jak Layne prawie zszedł, do tego występ u Lettermana (2 utwory) i Unplugged w NYC na którym byli obecni członkowie Metalliki. Końcówka wielkiej ery Grunge w najlepszym wydaniu, polecam.

Ulubione utwory: Frogs
Deleted User 8107

7. Liquid Tension Experiment - Liquid Tension Experiment 2 (1999)

Obrazek

Świetna kontynuacja jedynki. Porażające kompozycje i zgranie muzyków.

Ulubione utwory: When the Water Breaks
Deleted User 8107

6. Dream Theater - Falling into Infinity (1997)

Obrazek

Jedyna płyta studyjna DT z Derekiem Sherinianem na klawiszach. Kapitalne kompozycje, czuć tutaj ducha lekko jazzowego, soulowego, grunge'owego czy wreszcie progresywnego. Kevin Shirley jako producent sprawdza się tutaj znakomicie. Muzycy DT robią kawał dobrej roboty, kiedyś niedoceniany... po latach zyskuje wśród fanów. Album miał być podwójny, ale wytwórnia postawiła ultimatum - 1cd, krótko i przebojowo, to nie jest do końca prawda, bo mamy kilka kompozycji dłuższych niż te 7-8 minut. A i tak potem ukazały się Six Degrees czy The Astonishing (oba podwójne). DT w świetnej formie, kto nie zna, to nadrabiać zaległości. :)

Ulubione utwory: Hell's Kitchen, Trial of Tears
Deleted User 8107

5. Shawn Lane - Powers of Ten (1992)

Obrazek

Rok 92 to moj the best rok w muzyce. Wtedy też świetny instrumentalny album wydał nieżyjący już niestety Shawn Lane (swietny multiinstrumentalista, ale znany głownie jako gitarzysta i klawiszowiec) Fusion w najlepszym wydaniu, gość jest nie do ogrania. A raczej był...

Ulubione utwory: Not Again, Get You Back, Piano Concertino: Transformation of Themes, Rules of the Game, Gray Pianos Flying
Deleted User 8107

4. Explorers Club - Age of Impact (1998)

Obrazek

Bracia Gardner z Magellan (obaj już nie żyją) założyli ten super projekt i skombinowali do składu niezłe progowe osobistości. Wydali 2 płyty, druga wydana w 2002 nie załapała sie do moich najlepszych płyt dekady, ale tutaj śmiga wszystko jak należy. Jest i John Petrucci, Steve Howe, Terry Bozzio, Billy Sheehan, Derek Sherinian, James LaBrie i wiele więcej. Na wyróżnienie zasługuje James Murphy (typa nie znam poza tym projektem) ale Shredder nie z tej ziemi, końcowe solo w Last Call, które nam wycina to jedno z najlepszych popisów wymiatania (z duszą oczywiście) jakie słyszałem.

Ulubione utwory: Impact 5 – Last Call
Deleted User 8107

3. Liquid Tension Experiment - Liquid Tension Experiment (1998)

Obrazek

Mike Portnoy założył te supergrupę na liście byli zamiast Levina (Billy Sheehan) i zamiast Rudessa (Jens Johansson) ale gdy ci odmówili szybko wziął Tony'ego i Jordana. Problem był też z gitarzystą pierwszy w kolejce był Dimebag, następnie Steve Morse i Jim Matheos - obaj odmówili, więc wziął kolegę z DT. I tak się uformował legendarny już skład. Moim zdaniem to najlepsza płyta instrumentalna w dziejach, więc nie muszę więcej nic dodawać. W ostatniej części Three Minute Warning mamy niesamowity popis JP, shred nie z tej ziemii, gdy wydaje się, że szybciej grać się już nie da, John zasuwa z jeszcze większą prędkością. Do dziś gęsia skórka jak tego słucham. Jak i w wielu innych kompozycjach. Gra Rudessa nie razi (nie to co na wielu płytach DT) Sekcja rytmiczna - Mike Portnoy i Tony Levin, to jakiś kosmos. Polecam. 8) :)

Ulubione utwory: Paradigm Shift, Kindred Spirits, Freedom of Speech, State of Grace, Universal Mind, Three Minute Warning
Deleted User 8107

2. Dream Theater - Awake (1994)

Obrazek

No i mamy już pozycję nr 2 (ostatni szybko to leci xD) DT miało do udowodnienia czy po sukcesie IaW sięgnie progowego nieba i tak też się stało. Wtedy królował jeszcze Grunge, kilka lat wcześniej Meta wydała czarny album. To nie były łatwe czasy dla Proga, ale Awake to naturalna kontynuacja Obrazków, tyle że jest ciężej. JP sięga po 7 strunową gitare, znakomite kompozycje, James jeszcze przed zatruciem. Ogień na pierwszym legu w 94' po stanach (jako support Fates Warning) jedyna płyta DT nagrana w innym stanie niż NY czy Pensylwania, bo tym razem wybór padł na słoneczną Californię. Tematyka utworów przeróżna na tej płycie: Schizofrenia, Alkoholizm, Homoseksualizm, Psujące się relacje z Kevinem, czy depresja. Jest to moja ukochana okładka wszech czasów (w naszej zabawie na najlepszą okładkę zajęła 3 miejsce 8)) brzmienie jest kosmiczno/duszne, idealne to takiej muzyki. Jedna z płyt wszech czasów imo. Legendarna płyta prog metalu, która zmiata wszystko z planszy.

RIP John Purdell[*]

Ulubione utwory: Lie, Scarred
Ostatnio zmieniony czw sie 17, 2023 1:16 am przez Deleted User 8107, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

trafiłbym wszystko poza nr 10, i tak bym nie wygrał stówy...
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Deleted User 8107

No jakbyś wcześniej napisał dychę, jak napisalem zeby podawac, to dalbym Ci stowe :>

a dobra czaje, pozycji nr 10 nie widziales, nie doczytalem xD, ale byłeś blisko i tak.
Deleted User 8107

1. Dream Theater - Images and Words (1992)

Obrazek

Czas na nr 1 (chyba każdy się domyślił co wygra lol) dla mnie lata 90te to dominacja DT w muzyce, bo to właśnie wtedy wydawali swoje najlepsze płyty. Biblia prog metalu - setki zespołów się wykluło pod wydaniu tego dzieła i kopiowali ich muzykę (z lepszym lub gorszym skutkiem). Początkowy nakład wynosił tylko 8 tysięcy sztuk!!! ale po tygodniu już było wszystko wyprzedane. Złota płyta w USA, złoto w Holandii i Japonii także. Ten album miał się nazywać po prostu ''Dream Theater'' ale potem zrezygnowano z tego pomysłu. Metropolis pt.1 miało otwierać stronę A, Pull Me Under miało na płycie w ogóle nie być (zastąpił Don't Look Past Me) a A Change of Seasons, którego korzenie sięgają 1989 roku nie wszedł na płytę (moim zdaniem dobrze). Dla mnie jedyny album, któremu z czystym sumieniem mogę dać 10/10. W 2013 pokonal Master of Puppets na album wszech czasów (Loudwire) sam pamiętam, że głosowałem wtedy jak posrany xD.

Ulubione utwory: Wszystkie
ODPOWIEDZ