25-26/09/2023 - Blind Guardian - Wrocław/Warszawa
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: 25-26/09/2023 - Blind Guardian - Wrocław/Warszawa
Było Quest for Tanelorn.
Niestety, to był najgorszy tegoroczny koncert
Skuriiysyny z MMP sprzedały ze 300 biletów za dużo na Progresję, więc hala przepełniona - nie było czym oddychać. Zero klimy, na sali po prostu sauna. Jakby tego było mało, akustycy totalnie położyli dźwięk. Stałem w połowie odległości między soundboardem a sceną. Nic kur*a nie było słychać. Ani wokalu, ani gitar ani bębnów. Po prostu dramat jak wynik KKW Stonoga w 2015 r. Niezależnie od tego, czy się miało zatyczki (+1 do oceny dźwięku), czy nie.
Dopiero jak się wyszło pod schody, to tam coś było słychać. Trudno powiedzieć, że warunki jak w operze, ale przynajmniej rozpoznawałem piosenki po kilku nutkach.
Szkoda, że tak to wyszło, bo przecież blajndzi są w dobrej formie. Mały minus dla Janka, zbyt długo zapowiadał każdą piosenkę. Dawno czegoś takiego nie doświadczyłem.
Całość na 3,5 w skali do 10. Wielka szkoda
((
Skuriiysyny z MMP sprzedały ze 300 biletów za dużo na Progresję, więc hala przepełniona - nie było czym oddychać. Zero klimy, na sali po prostu sauna. Jakby tego było mało, akustycy totalnie położyli dźwięk. Stałem w połowie odległości między soundboardem a sceną. Nic kur*a nie było słychać. Ani wokalu, ani gitar ani bębnów. Po prostu dramat jak wynik KKW Stonoga w 2015 r. Niezależnie od tego, czy się miało zatyczki (+1 do oceny dźwięku), czy nie.
Dopiero jak się wyszło pod schody, to tam coś było słychać. Trudno powiedzieć, że warunki jak w operze, ale przynajmniej rozpoznawałem piosenki po kilku nutkach.
Szkoda, że tak to wyszło, bo przecież blajndzi są w dobrej formie. Mały minus dla Janka, zbyt długo zapowiadał każdą piosenkę. Dawno czegoś takiego nie doświadczyłem.
Całość na 3,5 w skali do 10. Wielka szkoda
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Ależ Ty się marudny zrobiłeś.
Mam zupełnie inne odczucia. Stałem po lewej, przed głośnikami, mniej więcej wysokość początku baru. Dźwięk był zwalony na Imaginations, ale potem akustyk przyciszył i zrobiło się dużo lepiej. Bez problemu wszystko było słychać (chociaż wczoraj był lepszy dźwięk), a byłem bez zatyczek. Później jeszcze na Sacred Worlds było gorzej. Zespół w formie. Publiczność bardziej dzika niż wczoraj. No i oczywiście jakiś kołek musiał usiąść na Bard Song
Za Ashes wleciał Quest.
Merch dziś pełny od początku. Wczoraj wjechał dopiero po koncercie chyba, jak Scardust zwinął swój. Była trasówka na Warszawę.
Co do duchoty, to nie kwestia liczby ludzi, tylko całkowitego braku wentylacji w tej sali. Tam może być dobrze na koncertach na 200-300 osób, a nie na pełnej sali. Nieważne czy była tak pełna jak dziś czy trochę mniej pełna jak na Soen w niedzielę (wtedy jeszcze przed koncertami stałem i czułem, że się pocę).
Merch dziś pełny od początku. Wczoraj wjechał dopiero po koncercie chyba, jak Scardust zwinął swój. Była trasówka na Warszawę.
Co do duchoty, to nie kwestia liczby ludzi, tylko całkowitego braku wentylacji w tej sali. Tam może być dobrze na koncertach na 200-300 osób, a nie na pełnej sali. Nieważne czy była tak pełna jak dziś czy trochę mniej pełna jak na Soen w niedzielę (wtedy jeszcze przed koncertami stałem i czułem, że się pocę).
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
hehe
Kilka słów ode mnie. Blind Guardian to mój drugi wielki ukochany zespół zaraz po Ironach, który poznałem 14 lat temu. Do tej pory byłem na koncertach w Warszawie w 2010, 2011, 2015 i 2016 roku. Od tamtej pory kazali na siebie czekać 7 lat. Kiedy już ten śmieszny support skończył grać i na sali zrobiło się tłoczno poczułem dawny klimat. Wiele się zmieniło w moim życiu przez te 7 lat, dlatego koncert szczególny, pewna klamra.
Set sprawdzałem po pierwszym koncercie ale bardzo pobieżnie i na szczęście w ogóle go zapomniałem. Pamiętałem tylko, że grają 3 utwory z nowego albumu
Najlepszy był Bards Song - i nie dlatego, że to taki blindowy "Fear of the dark" tylko dlatego, że w PL wszyscy na bards songu siadają (no prawie) i tu wydarzyła się akcja gigu. Jeden gościu koło mnie nie chciał siąść (nie miał miejsca) i taki prawie dwumetrowy łysy typ siedzący za nim się zagotował i najpierw przez pół piosenki krzyczał do niego że go zaraz za kudły sciągnie i mu wpierdoli, a potem po utworze do niego doskoczył i chciał go zmasakrować. Ludzie typa odciągali, gość w furię wpadł. Laska z którą był wydarła na niego mordę i opuścili salę, każde w przeciwnym kierunku xd
Ja biedny chciałem choć raz nagrać Bards songa i wszystkie te bluzgi mi się nagrały w trakcie utworu xd
Podsumowując - fajny gig, dobrze nagłośniony tam gdzie stałem (na przeciwko Marcusa, bliżej sceny).
Na minus merch - koszulki wg mnie ze słabej jakości nadrukami. Poprzednie trasy były dużo lepsze pod tym względem.
Też się dołączę do offtopa (ale nawiążę do BG). Pisanie takich rzeczy przez osobę, która pojechała na prawie wszystkie koncerty na trasie jest po prostu śmieszne. Zresztą ile tych wymienianych utworów by było. W przypadku BG jest 1 slot. Pewnie w rotacji będą 3-4 numery. I spoko, że wymienili grając dwa koncerty w jednym kraju. Druga sprawa to takich osób, którzy 1. jeżdżą na kilka koncertów 2. śledzą setlisty, w tym z koncertów, na których nie byli jest zdecydowana mniejszość. A zespół może zobaczyć, który numer lepiej wchodzi publiczności i powinien awansować do kategorii kotletów.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
Przepraszam czy ja dobrze przeczytałem że jakiś chłop chciał bić drugiego chłopa, bo ten nie chciał brać udziału w zabawie podczas utworu ? Może nie mógł siadać, może miał problemy z plecami, może miał te akcje w dupie i chciał się skupić na utworze ? Szokuje mnie co niektórzy mają w glowie. Dobra reakcja dziewczyny że olała wieśniaka 
www.last.fm/user/darkfuneral18
dokładnie. A stojący grzecznie tłumaczył, że po prostu nie ma miejsca, żeby usiąść... Jutro wrzucę na YT.Kevin18 pisze: ↑śr wrz 27, 2023 12:31 am Przepraszam czy ja dobrze przeczytałem że jakiś chłop chciał bić drugiego chłopa, bo ten nie chciał brać udziału w zabawie podczas utworu ? Może nie mógł siadać, może miał problemy z plecami, może miał te akcje w dupie i chciał się skupić na utworze ? Szokuje mnie co niektórzy mają w glowie. Dobra reakcja dziewczyny że olała wieśniaka![]()
O kurde, chętnie bym posłuchał
Edit. już widzę obietnicę, czekam
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
setlist.fm/user/matt01
Wrzucam, będzie za 10 min 
Ja we Wrocławiu mocno czekałem na "Born...", a tu wyskoczyli z zaskoczenia z "Ashes...". Moja mina - bezcenna. Oczywiście mega fajnie było zaznać tego rarytasikapz pisze: ↑śr wrz 27, 2023 12:29 amTeż się dołączę do offtopa (ale nawiążę do BG). Pisanie takich rzeczy przez osobę, która pojechała na prawie wszystkie koncerty na trasie jest po prostu śmieszne. Zresztą ile tych wymienianych utworów by było. W przypadku BG jest 1 slot. Pewnie w rotacji będą 3-4 numery. I spoko, że wymienili grając dwa koncerty w jednym kraju. Druga sprawa to takich osób, którzy 1. jeżdżą na kilka koncertów 2. śledzą setlisty, w tym z koncertów, na których nie byli jest zdecydowana mniejszość. A zespół może zobaczyć, który numer lepiej wchodzi publiczności i powinien awansować do kategorii kotletów.
Czy nawet taka akcja, że wpada się na drugi koncert u nas w kraju i jakaś zmiana w secie jest. Od razu lepiej, niż takie "objazdowe dvd".
www.MetalSide.pl
o kur co za bufonada, nie wierze
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
setlist.fm/user/matt01
setlist.fm/user/matt01
-
Deleted User 8263
Wez się utop bo ani nie jezdzisz za żadnym zespolem, ani nie znasz die hardow Maiden a masz najwiecej do powiedzenia o tym zespole.
Zajebista jest polityka Maiden pod tym wzgledem.
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

O to, to. Za dużo gadaniny było na tym koncercie. Takie "fajnie, fajnie, ale skończ pier...ć i grajcie już". Mocno wybijało mnie to z koncertowego flow.
To był mój pierwszy koncert BG i było ok, ale nic nie urwało, ot poprawny występ. Powtórzę raczej tylko przy okazji jakiegoś festiwalu jeśli się nadarzy. Cieszę się że miałem okazję ich zobaczyć, ale raz starczy
Ale ładną pamiątkę sobie nagrałeś
Blood Brothers
Koncert w Wawie bardzo dobry. Może nie wybitny, ale bardzo dobry. Jak na mój pierwszy koncert Strażnika, to przekrojowy set gładko podszedł. Hansi w świetnej formie, choć konferansjerka w pewnym momencie była aż do przesady prowadzona. Ze scenografii fajnie lasery wypadły.
Co do ścisku - wydaje mi się, że były jeszcze bardziej zapchane koncert w Progresji, np. Accept w tym roku.
Do czego mógłbym się najbardziej przyczepić, to do czasówki. Mam wrażenie, że trochę to stanęło na głowie. Latem, kiedy jest dłużej jaśniej, ciepłej, więcej ludzi ma wolne itd., to koncerty się kończą na Letniej Scenie o 22, bo "cisza nocna". Tutaj, środek tygodnia, początek jesieni, jakieś 97% osób następnego dnia do roboty, jeszcze na dokładkę tramwaje nie dojeżdżają do Progresji, tak że taki koncert powinien się zacząć 20 najpóźniej, a tu rozkładowy czas 21:15...
Co do ścisku - wydaje mi się, że były jeszcze bardziej zapchane koncert w Progresji, np. Accept w tym roku.
Do czego mógłbym się najbardziej przyczepić, to do czasówki. Mam wrażenie, że trochę to stanęło na głowie. Latem, kiedy jest dłużej jaśniej, ciepłej, więcej ludzi ma wolne itd., to koncerty się kończą na Letniej Scenie o 22, bo "cisza nocna". Tutaj, środek tygodnia, początek jesieni, jakieś 97% osób następnego dnia do roboty, jeszcze na dokładkę tramwaje nie dojeżdżają do Progresji, tak że taki koncert powinien się zacząć 20 najpóźniej, a tu rozkładowy czas 21:15...
Koncert skończył się koło 23 chyba. Nikt nie powinien mieć problemu, żeby do północy dotrzeć do domu. Moim zdaniem bez tragedii.
Wiadomo, że bez tragedii, ale wolałbym żyć w kraju, w którym "bez tragedii" to nie jest szczyt oczekiwań