Przetrwają najsilniejsi - Propozycje

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących innych zespołów.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Przetrwają najsilniejsi - Propozycje

Post autor: Bon Dzosef »

Vorgel pisze: ndz lip 14, 2019 11:32 pm KISS mają 20 płyt, były już takie dyskografie i dawały radę, jak Invader nie założy takiego tematu ja to zrobię. Jest tu paru fanow tego zespołu. No i znaczy on więcej niż Opeth.
A jakie znaczenie ma to, ile znaczy dany zespół? Survivor to zabawa, w której sobie głosujemy na płyty, jedynym kryterium powinna być popularność, żeby zabawa nie stała.
Vorgel pisze:
blackmailer pisze: ndz lip 14, 2019 11:43 pm
Kiss to od zawsze dla mnie zabawny produkt amerykańskiej śmiesznej kulturki, gdzie przy tym stawiać Opeth? Błagam... Vorgel, naprawdę ja wiem, że dawno nie byłeś na żadnym koncercie i w końcu poszedłeś na Kiss, ale szanujmy się XD Chyba, że znów sobie zaczynasz przeczyć i twierdzić, że nad muzykę ważniejsza jest popularność i to jakie ktoś robi show?
A Opeth to co jest? Muzyka poważna ? KISS więcej wnieśli do muzyki rockowej i nawet metalowej niż Opeth. Są o wiele bardziej wpływowi. Scott Ian, chłopaki z Death Angel i wielu innych. Zapytaj ich. Chucka Schuldinera już niestety nie zapytasz, ale znajdziesz i jego wypowiedź na temat wpływu na niego tego zespołu. Masz racje, gdzie przy tym stawiać Opeth, dwa różne światy, dwie różne ligi.
Otóż mylisz się i jednocześnie masz rację.
KISS nie wnieśli nic do muzyki, ale wniesli bardzo dużo do rocka. Chuck, Ian, Mustaine i wielu innych chwyciło za gitarę nie dlatego, że powalił ich techniczny kunszt w Rock and Roll All Nite, bogactwo kompozycyjne w Shout it Loud, nie podejrzewam żeby płakali na Beth.
To co robiło KISS, przy swoich fajnych i prostych piosenkach, to wniesienie koncertów na wyższy poziom, z makijażem, pirotechniką i efekciarstwem. Kazdy chciał być jak Ace Frehley, mimo że ten był słabym gitarzystą. Byli jak Superman, dziecięcy bohater, ale jako dorosły widzisz śmiesznego gościa w majtkach na spodniach. Nie można odmówić KISS napisania wielu hiciorów, kawalków idealnych do spędzania czasu z dziewczyną, ale nie oszukujmy sie, muzycznie nie wymyślili nic wyjatkowego, porównując co robili Judas Priest na płytach typu SWOD i SAS to jest po prostu przepaść.

Opeth natomiast to jeden z najbardziej interesujących, eklektycznych i wszechstronnych zespołów w ogóle. Muzycznie Mikael jest 20 poziomów ponad wszystkimi członkami KISS, zarówno byłymi jak i obecnymi.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Będzie i Kiss i Opeth, tylko tak jak Dzosef napisał zrobimy sobie przerwę teraz, oczywiscie dokonczymy te zespoly, które robimy.

Sardi pamiętam co powiedziałes na PiP, więc czekamy.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Vorgel »

Dzosef pisze: pn lip 15, 2019 11:13 am

A jakie znaczenie ma to, ile znaczy dany zespół? Survivor to zabawa, w której sobie głosujemy na płyty, jedynym kryterium powinna być popularność, żeby zabawa nie stała.
Zgadzam się z tym. I patrząc na to co tutaj piszemy, uważam, że przynajmniej kilka osób będzie się bawiło i w KISS i w Opeth, nie widzę problemu.

Dzosef pisze: pn lip 15, 2019 11:13 am

Otóż mylisz się i jednocześnie masz rację.
KISS nie wnieśli nic do muzyki, ale wniesli bardzo dużo do rocka. Chuck, Ian, Mustaine i wielu innych chwyciło za gitarę nie dlatego, że powalił ich techniczny kunszt w Rock and Roll All Nite, bogactwo kompozycyjne w Shout it Loud, nie podejrzewam żeby płakali na Beth.
To co robiło KISS, przy swoich fajnych i prostych piosenkach, to wniesienie koncertów na wyższy poziom, z makijażem, pirotechniką i efekciarstwem. Kazdy chciał być jak Ace Frehley, mimo że ten był słabym gitarzystą. Byli jak Superman, dziecięcy bohater, ale jako dorosły widzisz śmiesznego gościa w majtkach na spodniach. Nie można odmówić KISS napisania wielu hiciorów, kawalków idealnych do spędzania czasu z dziewczyną, ale nie oszukujmy sie, muzycznie nie wymyślili nic wyjatkowego, porównując co robili Judas Priest na płytach typu SWOD i SAS to jest po prostu przepaść.
Oni nie byli ani słabi ani świetni. Byli po prostu w sam raz do tego rodzaju grania. Poza tym nie zgadzam się, że niczego nie wnieśli do muzyki. Owszem Rock and Roll All Nite może nie, ale takie Love Gun przedstawiło nowy poziom w tworzeniu riffów. Nie sądzę, by WASP grało tak, a nie inaczej gdyby nie KISS. WASP przecież jechali dokładnie na tym patencie, który Stanley przedstawił w Love Gun. Oczywiście, że KISS nie mogli wnieść tyle, co powiedzmy Black Sabbath, pojawili się jednak sporo po nich. W tamtych czasach 4 lata to była cała epoka.

Dzosef pisze: pn lip 15, 2019 11:13 am Opeth natomiast to jeden z najbardziej interesujących, eklektycznych i wszechstronnych zespołów w ogóle. Muzycznie Mikael jest 20 poziomów ponad wszystkimi członkami KISS, zarówno byłymi jak i obecnymi.
Zależy czego poziomów, umiejętności instrumentalnych? Może, no i co z tego? Takie Dream Theater bije pod tym względem Opeth na łeb, a za nimi jakoś nie szalejesz.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ale ja nie napisalem "technicznie", tylko "muzycznie". W Opeth nie ma dużo popisow, po prostu sa bardzo rozbudowane partie, ale sa bardzo naturalne.

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Co do kwestii samych kompozycji to oczywiście kwestia gustu. Ja nie wątpię, że KISS potrafiliby zrobić utwór 13 minutowy, ale po co? Opeth wybrali po prostu taką estetykę i się jej trzymali. Są to zupełnie dwa różne style, lubienie tego czy tamtego to kwestia gustu. Poziom techniczny można zmierzyć, owszem. Nie ma on jednak jak się okazuje wpływu na gust.

PS. W KISS chcieli grać tacy gitarzyści jak Yngwie Malmsteen czy Steve Vai, ale Gienek ich nie przyjął. Takie wielkie było KISS.
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

A może po prostu nikt nie mógł być większy niż sam Gienek?
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Malmsteen opisał rozmowę z Gienkiem mniej więcej tak: Zapytał mnie jak długie noszę włosy i jakiego jestem wzrostu, bo oni są wysocy. Nie interesowało ich co mam do powiedzenia o samej muzyce.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Vorgel pisze: pn lip 15, 2019 2:29 pm Malmsteen opisał rozmowę z Gienkiem mniej więcej tak: Zapytał mnie jak długie noszę włosy i jakiego jestem wzrostu, bo oni są wysocy. Nie interesowało ich co mam do powiedzenia o samej muzyce.
Wydaje mi się, że to idealnie podsumowuje miernotę kisu
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

A ja myślę, że Malmsteen sobie po prostu żartował w tym swoim cynicznym stylu jako gość z przerośniętym ego, którego Gienek nie raczył zapytać o arpeggia. Gdybym był Gienkiem, też bym o to nie pytał. Gienek zresztą miał niesamowitego nosa, że nie przyjął Malmsteena. Malmsteen wtedy jeszcze nie był aż tak znany i dlatego w ogóle z nim rozmawiano. Odrzucono wcześniej oferty znanych perkusistów, bo Gienek chciał kogoś mało znanego, kogoś, kto nie będzie stawiał wygórowanych warunków. Znam basistę, który grał z Malmsteenem w grupie Steeler i mi mówił, że to trudny koleś i ciężko się z nim pracowało. Znając megalomanię Malmsteena wywalono by go z KISS po tygodniu. O ile nie wcześniej.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Ja myślę, że nie było go sensu pytać o muzykę, bo w Kiss nie miałby nic do powiedzenia w tej sprawie. Jego zadaniem byłoby odgrywanie jej na koncercie i robienie odpowiedniego show.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Deleted User 2259

Za niedługo kończymy Gamma Ray i Exodus, Supertramp pójdzie szybko, z Motorem będzie dłuższa zabawa, a we Wrzesniu ruszamy z nową 4-5 zespołów. Przerwa nam dobrze zrobi, jest jeszcze Saxon, ale nie wiem jak stoimy z tym zespołem, bo niby lista jest policzona, szkoda by było żeby na tym etapie go zakończyć, bo trochę czasu tam głosowaliście.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Chyba najlepiej pod koniec sierpnia zrobic ankiete i wybierać po popularnosci

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

Mam trochę rzeczy na głowie, możecie czekać, mogę komuś wysłać listy jak chcecie szybko ruszyc
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Dobry pomysł z ankietą. Ja już nawet teraz bym rozpoczął jakieś głosowanie, które zespoły w następnej kolejności. Będzie można przez lipiec/sierpień przypomnieć sobie poszczególne dyskografie i ruszyć od września z kopyta z kolejnymi rankingami.
Deleted User 2259

Kazdy pisał swoje propozycje, najwiecej glosow z zespolow, ktorych jeszcze nie bylo mialo: Sodom <to zrobimy>, Symphony X <tego nie zrobimy raczej, bo za malo chetnych>, blue oyester cult <czy jakos tak tego tez nie zrobimy>, do tego Opeth, King Crimson, Kiss. A 5 zespół to juz wybierzemy, to chyba nie są złe zepsoły, zwłaszcza, ze chetni beda.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Ja jestem za KISS...uuuuuu Black Diamond.... a przecież niedawno u nas koncertowali.
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

Mercyful Fate, będą chętni
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Ja się na Mercyful nie piszę. Bezsens, wszystkie płyty jak nie genialne to co najmniej bardzo dobre. Wybierać z tego najsłabszą? I jeszcze jeden utwór z niej? Są zespoły nietykalne, np. Mercyful Fate.
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Vorgel pisze: ndz lip 21, 2019 12:25 pm Ja się na Mercyful nie piszę. Bezsens, wszystkie płyty jak nie genialne to co najmniej bardzo dobre. Wybierać z tego najsłabszą? I jeszcze jeden utwór z niej? Są zespoły nietykalne, np. Mercyful Fate.
Nikt Ci wybierać nie każe :) :roll:
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Najsłabsza jest moim zdaniem Time, ale czy jest słaba? W żadnym razie, jest bardzo dobra. Oczywiście tutaj na forum pewnie będzie w czołówce.
ODPOWIEDZ