Dudnienie z polskiej piwnicy, czyli koncerty niszowych, lokalnych (i nie tylko) zespołów

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Clansman
-#Clansman

Re: Dudnienie z polskiej piwnicy, czyli koncerty niszowych, lokalnych (i nie tylko) zespołów

Post autor: Zajzajer »

Kurde właśnie nie mogłem go znaleźć, to niech mod przeniesie jeśli łaska, bo posta nie mogę usunąć już, jakiś błąd wyskakuje :/
Still Reigning...
cezi
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Re: Dudnienie z polskiej piwnicy, czyli koncerty niszowych, lokalnych (i nie tylko) zespołów

Post autor: cezi »

Może nie opiszę tym razem dudnienia z polskiej piwnicy ale z polskiego ogródka lub działki. Młot na Czarownice zorganizował koncert pod Pionkami na scenie którą sami przygotowywali przez dwa tygodnie. Koncert do ostatniej chwili wisiał na włosku z powodu kłopotów z gitarzystą ale ostatecznie zastąpił go Andy Roczniak (poprzedni gitarzysta), przez co set był nieco okrojony. Na wielu koncertach byłem, ale koncertu w takim klimacie jeszcze nie widziałem. Muzycznie to był test dla nowego materiału. Chłopaki bardzo chcą wejść do studia i w końcu nagrać nową płytę. Czego im szczerze życzę bo Popioły Wiar uwielbiam. Sam koncert był prywatnym wydarzeniem nie więcej niż dla 30 osób, połączony z ogniskiem, kiełbaskami, kurczakiem z grilla i ogólnymi dywagacjami na różne tematy. Chłopaki się mega postarali, zresztą cały koncert był nagrany na trzy kamery.

Setlista dla zainteresowanych jest na amerykańskim portalu.
Załączam dwa zdjęcia, żeby oddać klimat imprezy.
IMG-20250901-WA0004.jpg
IMG-20250901-WA0003.jpg
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

O wow, klasa

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

To już wygląda na scenerię do "czarnej mszy". Myślę, że dobrze pasowało do klimatu muzyki. No i jak piszesz, sporo roboty w to włożyli. Mi niestety nie udało się podjechać. A co z tym gitarzystą? Chwilowe problemy czy znowu im wypadł?

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków), Wishbone Ash (Warszawa), Monstrum (Rzeszów), Soen (Kopenhaga)
03: Lady Pank, Zalewski, Turbo (Łódź)
05: Defenders of Steel
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
07: Judas Priest
cezi
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

pz pisze: pn wrz 01, 2025 5:22 pm To już wygląda na scenerię do "czarnej mszy". Myślę, że dobrze pasowało do klimatu muzyki. No i jak piszesz, sporo roboty w to włożyli. Mi niestety nie udało się podjechać. A co z tym gitarzystą? Chwilowe problemy czy znowu im wypadł?
Nie dopytywałem, ale jakiś konkretny kwas.....
15.08 Rock Castle (Running Wild), 23.08 Turbo - Śląskie Larmo, 21.09 Lady Pank - Opole, 08.11 Mikkey Dee - Oslo
pz
-#Administrator
-#Administrator

Szkoda. Odkąd Andrzej odszedł ze składu jakoś nie mogą się zebrać i dobrać na stałe drugiej gitary.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków), Wishbone Ash (Warszawa), Monstrum (Rzeszów), Soen (Kopenhaga)
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
rafalfcb
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: rafalfcb »

cezi pisze: pn wrz 01, 2025 4:39 pm Może nie opiszę tym razem dudnienia z polskiej piwnicy ale z polskiego ogródka lub działki. Młot na Czarownice zorganizował koncert pod Pionkami na scenie którą sami przygotowywali przez dwa tygodnie. Koncert do ostatniej chwili wisiał na włosku z powodu kłopotów z gitarzystą ale ostatecznie zastąpił go Andy Roczniak (poprzedni gitarzysta), przez co set był nieco okrojony. Na wielu koncertach byłem, ale koncertu w takim klimacie jeszcze nie widziałem. Muzycznie to był test dla nowego materiału. Chłopaki bardzo chcą wejść do studia i w końcu nagrać nową płytę. Czego im szczerze życzę bo Popioły Wiar uwielbiam. Sam koncert był prywatnym wydarzeniem nie więcej niż dla 30 osób, połączony z ogniskiem, kiełbaskami, kurczakiem z grilla i ogólnymi dywagacjami na różne tematy. Chłopaki się mega postarali, zresztą cały koncert był nagrany na trzy kamery.

Setlista dla zainteresowanych jest na amerykańskim portalu.
Załączam dwa zdjęcia, żeby oddać klimat imprezy.

IMG-20250901-WA0004.jpgIMG-20250901-WA0003.jpg
,,Dobry pilot nawet na drzwiach poleci'' :jee:
cezi
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

pz pisze: pn wrz 01, 2025 8:44 pm Szkoda. Odkąd Andrzej odszedł ze składu jakoś nie mogą się zebrać i dobrać na stałe drugiej gitary.
Dokładnie. A Andrzej do nich swietnie pasował i fajnie gra.

Są wrzucone dwa numery. Będzie jeszcze jeden:

https://www.youtube.com/watch?v=tGSkySMM05c - Napój Głupców

https://www.youtube.com/watch?v=kW1v--YTzXo - Lilith
pz
-#Administrator
-#Administrator

Byłem wczoraj w Potoku na świetnie tam pasującym undergroundowym zestawie Snowblind, Venflon, Gorgonzolla. Naszym celem był oczywiście Venflon (mój 9, małżonki 11) - jak gdzieś ktoś kiedyś napisał "Legenda Warszawskiego Undergroundu". Snowblind przesłuchaliśmy jeden numer przed wyjściem i stwierdziliśmy, że to słabsza wersja Venflonu, więc nie ma potrzeby ich oglądać. Mieli zacząć o 19, Venflon o 20. Wycelowaliśmy w 19:40 i zgodnie z przewidywaniem trafiliśmy na start koncertu Snowblind :lol: Chyba nigdy nie byłem w Potoku na koncercie, który trzymał czasówkę (Venflon zaczął z 40-minutowym opóźnieniem, Gorgonzolla - równo godzinę po czasie). Sam koncert Snowblind spoko. To muzyka idealnie pasująca do Potoku, prosta, głośna + darcie ryja, więc chujowe nagłośnienie nie robi większej różnicy :D Chociaż muszę przyznać, że wczoraj było całkiem nieźle. Co ciekawe najgorszy dźwięk był na Gorgonzolli (a więc gwieździe wieczoru, wokalista świętował urodziny), gdzie perkusja zdecydowanie kryła resztę instrumentów i wokali. Dopiero w trakcie grania została zrobiona korekta. Ale wróćmy do Snowblind. Słuchaliśmy ich ok 30-40 minut, ominęły nas 2 początkowe numery. Ogólnie spoko. Jako support dla Venflonu mi pasowali, na solowy koncert bym nie poszedł, ale okazji raczej nie będzie, bo chłopaki są ze Śląska. W każdym razie nie znałem, ale bawiłem się dobrze.

Zanim na scenę wszedł Venflon poszliśmy kupić coś do picia, bo w Potoku jak zwykle masakrycznie duszno, a że ludzi było całkiem sporo, to nawodnienie było konieczne. Tu kilka słów o publiczności. Ludzi było naprawdę solidnie. Zdecydowanie ponad 100, może nawet ponad 150. Sporo młodzieży, w tym takiej < 20. Dobrze się bawili, znali teksty - również Snowblinda. Jak należało się spodziewać było pogo, a na Venflonie również wywołana przez wokalistę ścianka. Było też trochę dzieci, chociaż część z nich była dziećmi muzyków, więc nie wiem czy należy je liczyć :) Wracając do Venflona, weszli na scenę o 20:40 i zagrali w miarę standardowego seta (jakby kogoś interesował, to jest na amerykańskim portalu). Wokalista oczywiście posiłkował się kartką, ale muzycznie wyszło dobrze. Jak się gra koncert raz na rok (niby grali coś w wakacje, ale jeszcze poprzedni był rok temu w Potoku na... urodziny wokalisty Gorgonzolli :lol:) to różnie z tym może być. Wybawiłem się konkretnie, a o to chodziło.

Gorgonzollę widziałem drugi raz (za każdym razem wybrałem się na supportujący ich Venflon) i ponownie mnie nie przekonali. O dźwięku pisałem, że średniawo na początku. Korekta wjechała od drugiego numeru. Muzycznie to podobne klimaty co Venflon, ale w przeciwieństwie do niego Gorgonzolla mnie nie przekonuje. Niby ciekawe rozwiązanie na dwa wokale (męski + żeński), ale muzycznie jakoś prościej, no i pan wokalista bardziej się drze i ciężej go zrozumieć. Posłuchaliśmy z 20 minut i ewakuowaliśmy się do domu.

Ciekawe czy kolejny koncert Venflon znowu za rok.

cezi
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Jak na publiczność mega undergroundowych kapel to 100-150 osób można ocenić jako frekwencyjny sukces.
pz
-#Administrator
-#Administrator

cezi pisze: pn paź 06, 2025 11:47 am Jak na publiczność mega undergroundowych kapel to 100-150 osób można ocenić jako frekwencyjny sukces.
Zdecydowanie. Byliśmy pozytywnie zaskoczeni frekwencją. Nawet jeżeli spora część to byli znajomi kapel, to wynik bardzo dobry. Maciek Uba, którego spotkaliśmy, mówił, że w zeszłym (chyba) tygodniu był w Voodoo na koncercie 3 kapel, gdzie na publiczności było całe 15 osób.

cezi
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

pz pisze: pn paź 06, 2025 11:57 am
cezi pisze: pn paź 06, 2025 11:47 am Jak na publiczność mega undergroundowych kapel to 100-150 osób można ocenić jako frekwencyjny sukces.
Zdecydowanie. Byliśmy pozytywnie zaskoczeni frekwencją. Nawet jeżeli spora część to byli znajomi kapel, to wynik bardzo dobry. Maciek Uba, którego spotkaliśmy, mówił, że w zeszłym (chyba) tygodniu był w Voodoo na koncercie 3 kapel, gdzie na publiczności było całe 15 osób.
.
Znajomi, czy nie znajomi, zakładam, że za bilet zapłacili. Z ciekawości po ile były bilety?
pz
-#Administrator
-#Administrator

50PLN, ale cebularze i tak mogliby wejść za darmo bez większych problemów, bo kontrola zerowa.

pz
-#Administrator
-#Administrator

Bilety na Wija w Krakowie kupione. Szykuje się spotkanie szanownego grona administracyjno-moderacyjnego

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Ayeeee :pijak:
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

01: Alter Bridge
02: Vltimas, Turbo, Faetooth, Turbo

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Stary odwiedza Synów - piękna historia :)
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

nugz pisze: wt lis 04, 2025 8:45 pm Stary odwiedza Synów - piękna historia :)
Ojciec Marnotrawny :lol:
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

xDDD
Koncertowy rok 2026: Polish Metal Alliance, Turbo, Wishbone Ash, Małgorzata Ostrowska, Galahad/ Millenium, Turbo, Old Breakout, Smith/ Kotzen, Schenker, DiMeola, Helicon, Another Pink Floyd, Turbo, K. Cugowski, Clapton ...
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Chwilę mnie nie było w Zaścianku. Zdecydowanie teraz to piwnica premium, naprawdę ładnie tu zrobili, dźwięk też przezacny. Gruzjo chodź tu
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

01: Alter Bridge
02: Vltimas, Turbo, Faetooth, Turbo

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
pz
-#Administrator
-#Administrator

Potwierdzam, bardzo kulturalny lokal. Do tego świetny koncert Wija. Mogliby tylko zagrać ze 2 numery więcej, bo 55 minut zostawiło lekki niedosyt.

ODPOWIEDZ