Marillion
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Marillion
No tak, po płytach prześwietnych, czyli Brave, Marbles, AoS, Seasons End oraz dorzymującym im kroku zeszłorocznym albumie, przyszedł czas na słabsze pozycje z dyskografii Marillion. Anoraknophobia ma świetne 2 pierwsze kawałki i dwa ostatnie. his Strange Engine też nie jest najwyższych lotów, a Holidays in Eden dopiero poznaję, ale wkurza mnie swoją przebojowością troszkę. No ale nie znam go jeszcze za bardzo. Ale geniuszu w nim nie odkryję na pewno
Anorakno podobała mi się jakoś na początku bardzo, myślałem, że dołączy do wyżej wymienionych 5 albumów, ale niestety traciła z każdym przesłuchaniem jakoś. Nudzi chwilami.
I ja sie wypowiem, bo z Marillion poznawalem sie dlugi czas. No i przekonali mnie do paru pozycji , mianowicie rewelacyjne krazki z Fishem Script for a Jester's Tear i Misplaced Childhood , a z Steve'em Hogarth'em przede wszystkim Brave. I tyle mi wystarczy 
Jazz is not dead, it just smells funny.
- Tomek(JMM)
- -#Clairvoyant

A "When I Meet God" z jednym z najpiękniejszych tekstów pana Hogartha?syzygy pisze:Anoraknophobia ma świetne 2 pierwsze kawałki i dwa ostatnie
To nie jest jakiś metal, żeby nie mogło być przebojowe. Poza tym jak to ujął sam Steve: "jeżeli ktoś uzna 'Splintering Heart' abo 'The Party' za popowe banały to zje swoją gitarę ; )syzygy pisze:olidays in Eden dopiero poznaję, ale wkurza mnie swoją przebojowością troszkę.
- panzerschreck
- -#Lord of the flies

W metalu można znaleźć dużo naprawdę dobrych przebojowych rzeczy.Tomek(JMM) pisze: To nie jest jakiś metal, żeby nie mogło być przebojowe.
Nicotine-Valium-Vicodine-Marijuana-Ecstasy and Alcohol
- Tomek(JMM)
- -#Clairvoyant

To pokaż mi coś na miarę "Cover My Eyes" albo "Dry Land" bo inaczej nie uwierzę ; )panzerschreck pisze:W metalu można znaleźć dużo naprawdę dobrych przebojowych rzeczy.
Akurat te dwa są super, ale te dwa:Tomek(JMM) pisze: Poza tym jak to ujął sam Steve: "jeżeli ktoś uzna 'Splintering Heart' abo 'The Party' za popowe banały to zje swoją gitarę ; )
....nie ;]Tomek(JMM) pisze:To pokaż mi coś na miarę "Cover My Eyes" albo "Dry Land"
super jest końcówka płyty, tzn Waiting To Happen", This Town i 100 Nights. No One Can i tytułowy też mi nie leżą, podobnie jak dwa wymienione wyżej. Nierówna płyta
This Town jest przebojowe bardzo, ale jakoś to mnie nie razi, tak jak w przypadku np. tytułowego Holidays In Eden.
"Clutching At Straws" jest fenomenalne. Płytki z Fishem jakoś ciężej mi wchodzą, ale już MC i CAS bardzo polubiłem, tą drugą szczególnie. Tylko przebojowate incommunicado mi nie pasuje do końca. Ale ogólnie coś wspaniałego, Fish jednak nie jest przereklamowany.
Czyli super, lubię erę Fisha i uwielbiam erę Hogartha
Marillion nadal systematycznie rośnie w moich oczach, jeszcze dwie pierwsze muszę posłuchać.
a na dzień dzisiejszy:
1. Afraid Of Sunlight
2. Marbles
-. Clutching At Straws
-. Brave
-. Seasons End
6. Marillion.com
-. Misplaced Childhood
-. Somewhere Else
9. Anoraknophobia
10. This Strange Engine
11. Radiation
12. Holidays In Eden
Dwie ostatnie odstają troszkę jednak. Ale 10 dobrych płyt, w tym 5 super, 4 prześwietne i jedna genialna to i tak wynik jaki rzadko się zdarza
Czyli super, lubię erę Fisha i uwielbiam erę Hogartha
a na dzień dzisiejszy:
1. Afraid Of Sunlight
2. Marbles
-. Clutching At Straws
-. Brave
-. Seasons End
6. Marillion.com
-. Misplaced Childhood
-. Somewhere Else
9. Anoraknophobia
10. This Strange Engine
11. Radiation
12. Holidays In Eden
Dwie ostatnie odstają troszkę jednak. Ale 10 dobrych płyt, w tym 5 super, 4 prześwietne i jedna genialna to i tak wynik jaki rzadko się zdarza
- Tomek(JMM)
- -#Clairvoyant

Jakie znowyu ery, Marillion jest jedno...syzygy pisze:Czyli super, lubię erę Fisha i uwielbiam erę Hogartha
Opowieść o pijackich wyczynach, i wytworach wyobraźni człowieka na marginesie jak najbardziej pasuje do tego albumu... Zwłaszcza, że to właśnie po "Incommunicado" następuje najmocniejsza i najcięższa część albumu. W zasadzie nie wracam zbyt często do tego albumu, z jednej przyczyny- nie pasuje mi wokal. Wiadomo co się stało po skończeniu trasy promującej ten album, ale o wiele bardziej wole obecny głos Fisha, nawet jeżeli jest już mocno "zjechany", i kiepsko mu idzie z wyciąganiem wyższych partii w starszych utworach, to jednak brzmi o wiele lepiej, prosże tylko posłuchać "13th Star" (której wciąż jeszcze nie mam, ale niedługo powinno to się zmienić).syzygy pisze:Tylko przebojowate incommunicado mi nie pasuje do końca.
A o ile "Script" powinieneś znać, to "Fugazi" można sobie darować.
no tak, zapomniałemTomek(JMM) pisze:Jakie znowyu ery, Marillion jest jedno...
No to lubię obydwu wokalistów Marillion.
Syzyg tobie się ostro musi nudzić, że takie rankingi wszędzie non stop robisz xd
Nie wiem tylko czemu nie uwzględniłeś debiutu w rankingu :/
Nie wiem tylko czemu nie uwzględniłeś debiutu w rankingu :/
no bo go nie słyszałemherki pisze:Nie wiem tylko czemu nie uwzględniłeś debiutu w rankingu :/
syzygy pisze:jeszcze dwie pierwsze muszę posłuchać.
e tam, przecież ranking zespołów to zrobiłem pierwszy od roku, no może mniej.Syzyg tobie się ostro musi nudzić, że takie rankingi wszędzie non stop robisz xd
A ranking płyt to przecież wielkiego poświęcenia nie wymaga, jak już znam dośc jakiś zespół, to raczej samo się tak układa, którą płytę lubię bardziej, a którą mniej.
- Tomek(JMM)
- -#Clairvoyant

Prawie jak "Happiness Is Easy" ; )OFFICIAL NEWSLETTER: Album 15 Has A Name
NEWS!
We're just out of a meeting!
Marillion Album 15 will be called "Happiness Is The Road".
It will consist of 2 separate CDs (full details on www.marillion.com/preorder). Volume 1 is subtitled "Essence" and Volume 2 is subtitled "The Hard Shoulder".
"Essence" (Volume 1) is evolving at the moment into a thematic journey, whilst Volume 2 is more a collection of discrete songs. Recording is still going brilliantly and the new songs we've written have 'knocked out' the few people we've played them to.
More soon..
h, Pete, Mark, Ian, Steve
Ale fatalny tytuł :]
- Tomek(JMM)
- -#Clairvoyant

- Tomek(JMM)
- -#Clairvoyant

W polsce będą 9,10 i 11 lutego. Jak tylko potwierdzą i podadzą miejsca założę nowy temat.
- Tomek(JMM)
- -#Clairvoyant

09.02- Kraków
10.02- Warszawa
11.02- Gdańsk
10.02- Warszawa
11.02- Gdańsk
fajnie, może w końcu się wybiorę na nich.
- Tomek(JMM)
- -#Clairvoyant

Tego się nie spodziewałem... Chociaż z drugiej strony to smutny sygnał, że powoli kończy się już epoka płyt kompaktowych : (Many of you have been asking if the album is now mixed and finished and when you'll get it, so we have decided to share The Plan with you at last. We have nearly finished mixing the album and it should be mastered in early August. It will then be sent off for manufacturing and (as long as nothing goes wrong!) we should have the pre-orders ready to post to you in early October.
The official release date for Happiness is the Road Volumes 1 & 2 will be October 20th, 2008; but in typical Marillion style we are not exactly going the traditional route!
From release date the album will be available through www. marillion. com (on CD and as a download) and through the usual digital outlets (iTunes, eMusic, Napster, 7 Digital, etc.). However, there will be a very limited retail release: until at least spring 2009 the album will only be available on CD in shops in the USA, Canada, and Poland.So if you haven't pre-ordered from us already, or have friends who might normally buy their Marillion CDs in shops, we want to spread the word that it's simple, safe and easy to buy the album directly from us at www. marillion. com ... AND buying it direct from us helps us, well, directly!
We will also be selling the CDs at all our shows on tour, both this year and next year, but we're sure you won't want to wait that long!
Get those creative juices flowing and get to work on those videos in the mean time...
H, Pete, Mark, Ian, Steve
- Tomek(JMM)
- -#Clairvoyant

Nowa płyta udostępniona do legalnego przesłuchania:
http://www.marillion.yoyo.pl/index.php?s=news&id=45
http://www.marillion.yoyo.pl/index.php?s=news&id=45
..w lichym bitracie..
Ale i tak już słucham i ściągam następne kawałki.