Guns N' Roses / Velvet Revolver / Slash

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Guns N' Roses / Velvet Revolver / Slash

Post autor: RALF »

Download Francja też nie ma Headlinera nr 3, skład Rock im Revier i Rockavaria - to na ten moment tylko "dzień metalowy" a Rock In Rio Lisbon?
Awatar użytkownika
voivod'
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: voivod' »

Nie rozumiem fenomenu popularnosci tej kapeli.
The Burczax
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: The Burczax »

Imidż.
Awatar użytkownika
voivod'
-#Moonchild
-#Moonchild

Image moze tak, ale nawiazujac do tej dyskusji w temacie o Deep Purple, to malo jest duzych zespolow rockowych z ktorych muzyka czas obszedl sie tak brutalnie jak wlasnie z Guns N' Roses
Deleted User 4876

Post autor: Deleted User 4876 »

Hm, polemizowałbym z tą brutalnością czasu. Appetite for destruction już zawsze będzie miała status płyty kultowej, nieśmiertelnej, ba zaryzykowałbym stwierdzenie, że całkiem możliwe, że najważniejszej płyty rockowej nagranej w USA w latach 80-tych. Do tego dochodzi to ciśnienie na ich comeback, gdyby to była kapela "jedna z wielu" to nikt by tam sobie głowy nie zawracał. Fenomen Gunsów to rzecz niespotykana, w sumie wydali tylko debiut i jeden podwójny album ( bo epka + spagethi z coverami to inna historia) a wciąż, mimo upływu dekad rozbudzają emocję i wiele, wiele ludzi po obu stronach wielkiej wody z wielką przyjemnością uda się na ich koncerty. Bo GnR to poza muzyką, ktora się broni to także pewien styl życia. Jeb, ale mi laurka wyszła, ale samo tak z siebie, wena czy ki uj. ;-)
Awatar użytkownika
voivod'
-#Moonchild
-#Moonchild

ba zaryzykowałbym stwierdzenie, że całkiem możliwe, że najważniejszej płyty rockowej nagranej w USA w latach 80-tych.
hmm, a w zasadzie to co ta plyta wniosla do muzyki rockowej ze byla taka wazna?
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

voivod' pisze:hmm, a w zasadzie to co ta plyta wniosla do muzyki rockowej ze byla taka wazna?
+1

Dla mnie kultowość Gunsów to sytuacja identyczna jak z Metallicą - parę ballad (na Use Your Illusion z November Rain na czele) zapewniło im miejsce w radiu i w telewizji, przez co zaistnieli w szerokiej popkulturze (nawet pomimo wcześniejszych metalowych dokonań w przypadku Mety). A że nagrali wcześniej Appetite for Destruction to można było o nich mówić jako o zespole hard rockowym, przez co byli idealnym materiałem na idoli "zbuntowanej młodzieży" (a ten typ jest zawsze, dzisiaj to widać np. na naszym podwórku po uwielbieniu Comy czy Huntera), z trochę innego stylu niż grunge'owa depresyjność + charakterystyczny i nadzwyczaj dobrze oceniany Slash... i mamy całość "kultowości". Dzisiaj się jak dla mnie przecenia debiut, ale to chyba tylko dlatego, że akurat w tamtym czasie trafili w swoją niszę, bez specjalnej konkurencji, i dlatego powtarzanie tego przydomka "najlepszy", odmienianego w różnych kontekstach pozostało do dziś.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Trafiłeś w samo sedno!
Deleted User 4876

voivod' pisze:
ba zaryzykowałbym stwierdzenie, że całkiem możliwe, że najważniejszej płyty rockowej nagranej w USA w latach 80-tych.
hmm, a w zasadzie to co ta plyta wniosla do muzyki rockowej ze byla taka wazna?
Cóż, jeśli przez 29 lat od wydania tej płyty Ty nie usłyszałeś tego, co wielkie rzesze ludzi to cokolwiek bym nie napisał, to i tak Cię nie przekona.
Hm zrób sobie takie małe zadanie intelektualne. Mianowicie: usiądź wygodnie, weź kartkę i długopis i wypisz 10 najważniejszych płyt nagranych w USA w latach 80-tych. Następnie porównaj jak te płyty wpłynęły zarówno na zespoły je nagrywające, jak i szerzej rynek muzyczny. Albo jeszcze utrudnij sobie zadanie i wybierz 10 płyt-debiutów z tamtej dekady i wskaż, który z tych debiutów był bardziej przełomowy?

Co wniosła? Choćby Slasha z jego riffami do szeroko rozumianego świata Muzyki, wielu znanych i lubianych, i szanowanych, w tym niekwestionowany KRÓL POPU w latach późniejszych nagrywali z tym gitarzystą. Natomiast kawałki Welcome to the Jungle i Paradise City to nieśmiertelne hymny tamtego pokolenia ( okej, może części, ale jednak sporej). Wiele zespołów może jedynie marzyć o nagraniu takich petard. Rocket Queen - kolejna petarda, grana przez Slasha po dziś dzień na koncertach i wzbudzająca jedne z największych emocji. Naprawdę trudno znaleźć na tej płycie słaby kawałek i trzeba być mocno uprzedzonym do Axla aby obiektywnie negować ten dorobek. Jednak kończę polemikę i nie szukam zwady, każdy ma prawo do swojej opinii i nie, nie mam nic do osób, które nie dostrzegają fenomenu GNR. To nie jest obowiązek. PzdRock
Awatar użytkownika
voivod'
-#Moonchild
-#Moonchild

Cóż, jeśli przez 29 lat od wydania tej płyty Ty nie usłyszałeś tego, co wielkie rzesze ludzi to cokolwiek bym nie napisał, to i tak Cię nie przekona.
Hm zrób sobie takie małe zadanie intelektualne. Mianowicie: usiądź wygodnie, weź kartkę i długopis i wypisz 10 najważniejszych płyt nagranych w USA w latach 80-tych. Następnie porównaj jak te płyty wpłynęły zarówno na zespoły je nagrywające, jak i szerzej rynek muzyczny. Albo jeszcze utrudnij sobie zadanie i wybierz 10 płyt-debiutów z tamtej dekady i wskaż, który z tych debiutów był bardziej przełomowy?

Co wniosła? Choćby Slasha z jego riffami do szeroko rozumianego świata Muzyki, wielu znanych i lubianych, i szanowanych, w tym niekwestionowany KRÓL POPU w latach późniejszych nagrywali z tym gitarzystą. Natomiast kawałki Welcome to the Jungle i Paradise City to nieśmiertelne hymny tamtego pokolenia ( okej, może części, ale jednak sporej). Wiele zespołów może jedynie marzyć o nagraniu takich petard. Rocket Queen - kolejna petarda, grana przez Slasha po dziś dzień na koncertach i wzbudzająca jedne z największych emocji. Naprawdę trudno znaleźć na tej płycie słaby kawałek i trzeba być mocno uprzedzonym do Axla aby obiektywnie negować ten dorobek. Jednak kończę polemikę i nie szukam zwady, każdy ma prawo do swojej opinii i nie, nie mam nic do osób, które nie dostrzegają fenomenu GNR. To nie jest obowiązek. PzdRock

Nie no, nie szukam zwady, kieruja mna ciekawosc, bo moim zdaniem jest wlasnie typowy przyklad kapeli ktora nie wniosla nic nowego, byla raczej schylkowym wystrzalem pewnej epoki w muzyce rockowej, ktora chwile pozniej odeszla do lamusa i nastapil (krotkotrwaly) powrot do bardziej korzennego grania.

a przelomowe debiuty z USA z lat 80? prosze uprzejmie, moim zdaniem te

Metallica - Kill'em All
Dead Kennedys- Fresh Fruit for Rotting Vegetables
Possessed - Seven Churches
Morbid Angel- Altars of Madness
Danzig - I
The Gun Club- Fire of Love
W.A.S.P. - W.A.S.P.
Death - Scream Bloody Gore
The Cramps - Songs the Lord Taught Us
Christian Death - Only Theatre of Pain
Misfis - Walk Among Us
Swans - Filth
Big Black - Atomizer
Pixies - Surfer Rosa
R.E.M.- Murmur
Terrorizer - World Downfall
S.O.D. - Speak English or Die
Carnivore - Carnivore
Manowar - Battle Hymns
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Shedao Shai »

Z 19 płyt które wymieniłeś, słyszałem 1(!) - tą Metalliki, a o niektórych zespołach nawet nigdy nie słyszałem. Także z całym szacunkiem dla nich, bo wierzę że to dobra/zasłużona muza, ale "Appetite for Destruction" jest zdecydowanie lepiej znane i ważniejsze, no chyba że chodzi ci o to że np. ktoś tam na którejś z tych płyt zagrał jakiś riff który zainspirował kogoś tam do czegoś tam co doprowadziło do rozwoju czegoś tam itd., ale takie wyróżnianie za zasługi nigdy mnie nie przekonywało. Dla mnie najważniejsze płyty to te najlepiej znane, z hiciorami, symbole epoki, i czymś takim na pewno pierwsza płyta GNR jest. A czy wniosła coś nowego? Nie wiem i nie obchodzi mnie to :mrgreen: Nie jestem analitykiem historii rocka, tylko zwykłym słuchaczem.
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Shedao Shai pisze:Także z całym szacunkiem dla nich, bo wierzę że to dobra/zasłużona muza, ale "Appetite for Destruction" jest zdecydowanie lepiej znane i ważniejsze, no chyba że chodzi ci o to że np. ktoś tam na którejś z tych płyt zagrał jakiś riff który zainspirował kogoś tam do czegoś tam co doprowadziło do rozwoju czegoś tam itd., ale takie wyróżnianie za zasługi nigdy mnie nie przekonywało..
Co nie zmienia faktu, że dla rozwoju muzyki AfD dalej jest niezbyt ważny i jest wiele ważniejszych płyt co udowodnił voivod. Natomiast w kwestii zaistnienia w popkulturze to ważna płyta, a pod względem sprzedażowym to nawet najważniejszych płyta wszech czasów w kategorii debiutów. To akurat jest bezsprzeczne, wychodzi to z liczb :wink: Wszystko zależy od kategorii rozpatrywania "ważności".
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Mam identyczne zdanie co Shedao Shai - być może wspomniane przez ciebie debiuty (również słuchałem tylko Mety) miały o wiele większy wpływ na scenę muzyczną, ale to jednak do dzisiaj o Appetite for Destruction mówi się na świecie - jest to niewątpliwie symbol lat 80. (od kultowej okładki, przez cały image, a na kapitalnych utworach kończąc - na AfD nie ma żadnego wypełniacza).

"To najlepszy metalowy album późnych lat 80." - to cytat z przewodnika AllMusic. Oczywiście nie każdy się z tym musi zgadzać, ale pisanie, że Appetite jest albumem niezbyt ważnym i jest wiele ważniejszych jest zakłamywaniem rzeczywistości.
Deleted User 4876

FaithNoMore pisze: Oczywiście nie każdy się z tym musi zgadzać, ale pisanie, że Appetite jest albumem niezbyt ważnym i jest wiele ważniejszych jest zakłamywaniem rzeczywistości.
+1
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Mr. M pisze:Wszystko zależy od kategorii rozpatrywania "ważności".
Amen.
Awatar użytkownika
voivod'
-#Moonchild
-#Moonchild

Shedao Shai pisze:Z 19 płyt które wymieniłeś, słyszałem 1(!) - tą Metalliki, a o niektórych zespołach nawet nigdy nie słyszałem. Także z całym szacunkiem dla nich, bo wierzę że to dobra/zasłużona muza, ale "Appetite for Destruction" jest zdecydowanie lepiej znane i ważniejsze, no chyba że chodzi ci o to że np. ktoś tam na którejś z tych płyt zagrał jakiś riff który zainspirował kogoś tam do czegoś tam co doprowadziło do rozwoju czegoś tam itd., ale takie wyróżnianie za zasługi nigdy mnie nie przekonywało. Dla mnie najważniejsze płyty to te najlepiej znane, z hiciorami, symbole epoki, i czymś takim na pewno pierwsza płyta GNR jest. A czy wniosła coś nowego? Nie wiem i nie obchodzi mnie to :mrgreen: Nie jestem analitykiem historii rocka, tylko zwykłym słuchaczem.
troche nie rozumiem Twojej postawy bo z jednej strony piszesz ze nie znasz albumow ktore wymienilem, z drugiej wiesz na pewno ze "Appetite for Destruction" lepsze, bo w koncu zdobylo wieksza popularnosc w mainstreamowych mediach ;) oczywiscie nich kazdy slucha tego na co ma ochote, dla mnie faworytami jesli chodzi o muzyke hard rockowa z tego okresu sa raczej Danzig, The Cult, Soundgarden (ich debiut ciekawszy od Gunsow imho), czy nawet Motorhead z doskonalym 1916
pisanie, że Appetite jest albumem niezbyt ważnym i jest wiele ważniejszych jest zakłamywaniem rzeczywistości.
Moze jest. Ale w sumie ktore wazne wspolczesne zespoly powoluja na Guns N' Roses jako swoja inspiracje? Bo ja kojarze chyba tylko ze Coldplay, a ze nie lubie Coldplay, to by sie akurat zgadzalo ;)
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

voivod' pisze: troche nie rozumiem Twojej postawy bo z jednej strony piszesz ze nie znasz albumow ktore wymienilem, z drugiej wiesz na pewno ze "Appetite for Destruction" lepsze, bo w koncu zdobylo wieksza popularnosc w mainstreamowych mediach ;)
Nigdzie nie pisałem że "lepsze", tylko że "bardziej znane" i "ważniejsze" :wink: Akurat nie jestem specjalnym fanem ich debiutu, więc nie stawiałbym go na ślepo ponad czymś czego nie słyszałem a inni zachwalają :) a od czasu zobaczenia ich live w Rybniku skrót GNR rozwinąłbym prędzej jako Gówno Na Rurze niż Guns'N'Roses, więc tym bardziej daleko mi od zachwalania tego zespołu w ciemno.
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

voivod' pisze:Nie rozumiem fenomenu popularnosci tej kapeli.
No ja też nigdy nie rozumiałem. Jedyne co przychodzi mi do głowy to chyba tylko i wyłącznie sprawnie odbywająca się wtedy promocja tego zespołu. Tzn. na przełomie lat 80/90tych. Ja nigdy nie lubiłem zespołów pokroju Bon Jovi, Extreme, Poison czy L.A. Guns, a przy okazji pierwszej styczności z Guns N' Roses z tymi kapelami właśnie mi się kojarzyli. Głównie przez tą amerykańską piosenkowość, przebojowość i ten image wyjęty rodem prawie z hair metalowej sceny L.A. gdzie kolesie wyglądali bardziej jak laski. Ich debiut był dla mnie tylko początkiem kariery kolejnego amerykańskiego rockowego zespołu, który nie za wiele wnosił do muzyki. Poza ogromnymi pieniądzmi i wielkim rozgłosem w Radio, TV i gazetach pokroju Bravo, Popcorn nie zauważyłem, zeby Guns N' Roses jakoś ciężko wpłynął na muzykę rockową /metalową. No chyba, że na zespoły pokroju IRA czy Wilki....
Pamiętam okres największej popularności tej kapeli w Polsce i na świecie. Pamiętam te wszystkie klipy, zamieszanie związane z wydaniem dwupłytowego "Use Your Illusion" i te kawałki na listach przebojów, które ścigały się o zajęcie miejsca na podium wraz z MC Hammerem, Paulą Abdul, TLC, Roxette, Salt ’n’ Pepa, Kriss Kross, Mr. Big, Milli Vanilli i całą resztą tych pierdół :).
Ja wtedy z kumplami słuchaliśmy dużo rzeczy typu Black Sabbath, Motorhead, King Crimson, Iron Maiden, Budgie, Trouble, Accept... i Guns N' Roses zwyczajnie kojarzył mi się z takimi radiowymi piosenkami dla dziewczynek. W sumie mam tak do dziś. Zdania nie zmieniłem. Wiele razy ktoś próbował mnie przekonać na przestrzeni ostatnich 15-20 lat choć trochę do tego zespołu, ale jednak nic z tego nie było. Nie moja muzyka, bajka jednak. Do tego nigdy nie lubiłem takiej nadętej, gwiazdorskiej postawy jak Axl Pose (jak wtedy to wszyscy ze środowiska muzycznego go nazywali), a Slasha uważam za mooocno przereklamowanego.
Shedao Shai pisze:"Appetite for Destruction" jest zdecydowanie lepiej znane i ważniejsze, no chyba że chodzi ci o to że np. ktoś tam na którejś z tych płyt zagrał jakiś riff który zainspirował kogoś tam do czegoś tam co doprowadziło do rozwoju czegoś tam itd., ale takie wyróżnianie za zasługi nigdy mnie nie przekonywało. Dla mnie najważniejsze płyty to te najlepiej znane, z hiciorami, symbole epoki, i czymś takim na pewno pierwsza płyta GNR jest. A czy wniosła coś nowego? Nie wiem i nie obchodzi mnie to :mrgreen:
Kierując się takimi kryteriami, patrząc w taki sposób na inne rockowe płyty jak "Paranoid", "Black Sabbath", "A Saucerful Of Secrets", "Meddle", "In Rock", "In The Wake Of Poseidon", "Red", "Led Zeppelin", "Led Zeppelin III" albo "The Grand Wazoo", "Hot Rats", "Apostrophe (')" to faktycznie można powiedzieć, że "Appetite For Destruction" jest ważniejszą, o ile nie najważniejszą płytą rockową :wink: .

Sprzedaż płyt i popularność zawsze dla mnie było złym i bardzo chybionym punktem odniesienia jeżeli chodzi o muzykę.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

A ja powiem tylko, ze mnie tam ich popularność nie przeszkadza, bo ich nie lubię i nigdy nie polubię, niech sobie grają albo nie grają, wisi mi to, a jak maja sie reaktywowac i ktos ma z tego powodu byc szczesliwy, to gitara :)
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

LukaSieka pisze: Do tego nigdy nie lubiłem takiej nadętej, gwiazdorskiej postawy jak Axl Pose (jak wtedy to wszyscy ze środowiska muzycznego go nazywali), a Slasha uważam za mooocno przereklamowanego.
Mam bardzo podobne zdanie, jeszcze odnośnie Slasha to według mnie jest on obok Kirka Hammetta najbardziej przereklamowanym gitarzystą ze światka rockowego i metalowego. Chociaż z tej dwójki i tak wolę Hammetta. Nie mówię, że to jacyś koszmarni gitarzyści, ale są bardzo mocno przereklamowani.
Invader pisze:A ja powiem tylko, ze mnie tam ich popularność nie przeszkadza, bo ich nie lubię i nigdy nie polubię, niech sobie grają albo nie grają, wisi mi to, a jak maja sie reaktywowac i ktos ma z tego powodu byc szczesliwy, to gitara :)
Dokładnie tak.
ODPOWIEDZ