Thrash Metal

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Re: Thrash Metal

Post autor: Vorgel »

No tak, można na przykład iść w komercję innego typu, tak jak zrobiła Sepultura na Chaos A.D.. Polecieli Panterą i złota płyta, dalej jeszcze bardziej w tym stylu i kolejna złota.
Awatar użytkownika
Daveastate
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Daveastate »

I wtedy też sepultura zaczęła stawać się zespołem nu metalowym, Andreas Kisser, ty draniu.
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

A nawet stała się zespołem new metalowym na Roots.
Ale co z tego? To świetna płyta. Chociaż oczywiście mogli nagrać kolejne Arise i przepaść.
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Djuk_416 »

Vorgel pisze: ↑pn mar 22, 2021 10:49 am A jakieś konkrety? Jakie propozycje odrzuciły te zespoły?
W starych Mystic Art znajdziesz wywiady z min Darkthrone, Satyricon czy Mayhem którzy opowiadali wprost że dostali w połowie lat dziewięćdziesiątych propozycje od Metal Blade i nie skorzystali
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

O to mogę zapytać Briana Slagela i będę miał bardziej wiarygodne źródło ;)
Awatar użytkownika
Daveastate
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

erosinho pisze: ↑pn mar 22, 2021 1:12 pm A nawet stała się zespołem new metalowym na Roots.
Ale co z tego? To świetna płyta. Chociaż oczywiście mogli nagrać kolejne Arise i przepaść.
I może tak by było lepiej, Roots jest dla mnie asłuchalne. Ale to tylko moje gusta guściki ;)
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Mnie już odrzuca Chaos AD. Pamiętam, że jak się z tym albumem zetknąłem to nie używaliśmy jeszcze takiego terminu jak nu metal czy groove metal, mnie się to wydało strasznie monotonne. Max się cały czas drze na takim samym poziomie intensywności, riffy są intensywne, bardzo proste, zero przejść perkusji typowych dla thrashu, zero dynamiki, nudne strasznie.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Zdan »

Wytrącę się tylko - głównymi inspiracjami na Chaos A.D. były raczej składy hardcore punkowe oraz muzyka alternatywna (New Model Army, Killing Joke etc.). Pantera oczywiście też tam jest ale niespecjalnie na przedzie. To nie jest thrash metalowy album po prostu.
Awatar użytkownika
Daveastate
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Chaos A.D. mógłby być albumem Nailbomb bardziej, też mam go za takie 6/10
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Daveastate pisze: ↑pn mar 22, 2021 4:03 pm Chaos A.D. mógłby być albumem Nailbomb bardziej, też mam go za takie 6/10
Moim zdaniem tylko trochę - Chaos A.D. jest jednak trochę różna - bywa szybciej, wolniej, czasem są starania w kierunku budowy jakiegoś klimatu. Nailbomb to bardziej otwarcie punkowy materiał bez specjalnych dygresji.
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Co by było złego w nagraniu kolejnego Arise? Do bardzo dobra płyta przecież.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

widman pisze: ↑pn mar 22, 2021 6:48 pm Co by było złego w nagraniu kolejnego Arise? Do bardzo dobra płyta przecież.
Koncepcyjnie nic ale mam pewne podejrzenie, że kolejny thrashowy album mógłby po prostu być sporo gorszy bo zabrakłoby im pary i dobrych kompozycji. Zwłaszcza, że po nagraniu dwóch krążków na takim poziomie jak Beneath i Arise to ciężko do tego doskoczyć/przeskoczyć. Max i ekipa postanowili zrobić inaczej i udać się, że tak powiem, w bok.
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Slayer grając to samo dociągnął w dobrej kondycji do momentu, kiedy zakończył działalność w ostatnich latach. Czym ryzykowałaby Sepultura?
Sepultura skończyła się na Chaos AD. Właśnie przez eksperymenty.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Slayer też miał skoki w bok - oni co prawda bardziej w temacie brzmienia choć i muzycznie (Diabolus In Musica). Sepultura najwidoczniej nie chciała dalej ciągnąć tematu thrashowego - zresztą często o tym mówili. Ich prawdziwy problem to rozłam czyli odejście Maxa bo na etapie Chaos/Roots radzili sobie - z punktu widzenia kapeli - mega dobrze.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Pantera wydała Vulgar i nagle się okazało, że to wielki hit bo dzieciaki tego chcą teraz słuchać. To był rok 1992, w 1993 Sepultura wydaje swój album, gdzie panuje ta sama filozofia. Chociaż album Pantery jest jednak momentami thrashowy, takie Fucking Hostile to czysty thrash.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Samo brzmienie i muzyka Chaos A.D. nie jest jednak specjalnie tożsame z Panterą. Tak naprawdę to brzmi jak któryś z hardcore'owych zespołów z Victory Records tylko z domieszką pewnej nuty alternatywnej.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Brzmienie nie, Pantera miała brzmienie jeszcze mocno napompowane triggerami, z podejściem zespołów thrashowych z końca lat 80. Sepultura brzmi inaczej, nowocześniej, z bardzo zagęszczonym brzmieniem, coś jak tzw metal alternatywny.
Zdan
-#Lord of light
-#Lord of light

Jak mówiłem tam jest dużo odniesień do współczesnego i starego hardcore oraz do alternatywy której słuchali członkowie Sepultury. Z ich przeróżnych wypowiedzi wnioskuję, że to absolutnie świadome odejście od thrashu - pewnie byli tematem zmęczeni i wypompowani.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Takie info znalazłem na temat Kredek, nie wiem na ile to prawda, ale ziarnko prawdy w tym musi być, więc mamy chyba rekordzistów pod względem sprzedanych egzemplarzy jeśli chodzi o ten gatunek:

As of 2009, Cradle of Filth had sold about 800,000 albums in the United States and 4 million records worldwide.

Wniosek jest taki, że Kredek trzeba słuchać :P
Awatar użytkownika
Daveastate
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Pomijając fakt że trawię nieliczne zespoły drugofalowego BMu a modern BMu to już totalnie na palcach jednej ręki z luzem bym wyliczył, nie wyobrażam sobie siebie słuchającego CoF. Tragedia dla mnie całokształtem ta kapela.
ODPOWIEDZ