Senjutsu - opinie na temat albumu

Wszystko na temat nowej płyty.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Jak oceniasz nowy album Iron Maiden

10
11
9%
9
12
10%
8
18
14%
7
25
20%
6
11
9%
5
5
4%
4
21
17%
3
8
6%
2
7
6%
1
3
2%
0
5
4%

Liczba głosów: 126

Awatar użytkownika
Cold
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Re: Senjutsu - opinie na temat albumu

Post autor: Cold »

Ależ dyskusja rozgorzała :D

A tu wystarczy radykalnie:

1. "Nie czuj się rozczarowany Iron Maiden. Czuj się rozczarowany swoimi oczekiwaniami wobec Iron Maiden." - cytat chyba z dostoevsky'ego - jeśli dobrze pamiętam :pijak:

2. "Iron Maiden NIE ma złych piosenek ani wokalistów, mają złych fanów" - cytat nie pamiętam czyj, ale w punkt :mrgreen: :wink:
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

Jestem prawie przekonany, że zaczną od CSiT (łącznie z Blade Runnerem i scenografią), a do kawałków typu Time Machine, Hell on Earth po prostu dojdzie płachta z tyłu. Poza Eddie Samuraj chodzący, zero nawiązań w scenografii do Senjutsu.
WOTW będzie na bis ze starą płachtą z 2022 roku.

Fajnie jakby zaczęli od CSIT, a potem od razu Days of Future Past w tej samej scenografii.
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Siwy »

blackcocker pisze: pt kwie 14, 2023 4:44 pm Albo jest po prostu tak, że Senjutsu jest asłuchalnym gniotem, a starsza muzyka jest lepsza i to nie kwestia wieku, ani roku wydania albumu :)
Tak pewnie jest dla większości słuchaczy, szczególnie tych, którzy fanbojami IM nie są :wink:

Nie wiem czy to jest usprawiedliwienie dla każdego, dla mnie jakieś jest - uważam że mając prawie 70 lat oraz 16 płyt za sobą i jak się okazuje, ograniczoną wyobraźnię do stworzenia czegoś nowego (o ile się w ogóle da w zakresie jaki jest wykorzystywany przez muzyków IM), ciężko spodziewać się rewolucyjnego materiału. Ja takowego się nie spodziewałem i z grubsza zarówno Srajutsu, jak i dwie poprzednie płyty są dla mnie do przełknięcia, ale pewnie tylko dlatego, że jednak trochę jestem fanbojem tegoż zespołu :wink:

W przypadku ostatniego albumu, kiedyś tu wrzucałem jakiś remix z pociętymi i skróconymi kawałkami. Wiadomo, była to czyjaś zabawa i rzeźbienie w tym, co jest, ale wyszedł z tego pewien obraz tego, jak mogłoby to wszystko wyglądać, gdyby ograniczyć zapędy Harrisa i spółki do rozciągania wszystkiego poza granice jakichkolwiek możliwości. Moim zdaniem wyszłoby coś dużo lepszego, a już na pewno coś, co spowodowałoby, że ten album byłby dużo mniej kontrowersyjny.
Piotr Lange
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Piotr Lange »

remi pisze: pt kwie 14, 2023 7:17 pm Jestem prawie przekonany, że zaczną od CSiT (łącznie z Blade Runnerem i scenografią), a do kawałków typu Time Machine, Hell on Earth po prostu dojdzie płachta z tyłu. Poza Eddie Samuraj chodzący, zero nawiązań w scenografii do Senjutsu.
WOTW będzie na bis ze starą płachtą z 2022 roku.

Fajnie jakby zaczęli od CSIT, a potem od razu Days of Future Past w tej samej scenografii.
Zobaczymy, ja liczę na głowę Big Eddiego znaną z posteru trasy. Może dodadzą też "rączki" jak w 1986?!
Deleted User 5155

Post autor: Deleted User 5155 »

Ja w ogóle nie rozumiem fenomenku Senjustu i przywoływaniu go jako punktu odniesienia dla nowych płyt innych zespołów. Sami poczytajcie o nowym Saxonie bądź Mecie. Dodatkowo - te przywołania to przywara przede wszystkim tzw. krytyków Senjutsu. Jakoś strasznie im w głowie zapadła, skoro - słuchając czegoś innego - ta właśnie pozycja pojawia się w komentarzach. Czasem mam wrażenie, że sami siebie przekonują, przy byle i bez okazji, że Senjutsu to chała.
Nie rozumiem i już.
Dla mnie Senjutsu to nadal płyta bdb. Regularnie idzie zarówno na słuchawkach jak i w tle. Choć co do nadchodzących koncertów - nie każdy kawałek powitam z uśmiechem od ucha do ucha. Niektórych boję się usłyszeć, ale też wiem, że koncert zmienia optykę odbioru. Zobaczymy. Za to dwa końcowe z płyty - będę musiał pilnować się mocno. Kolana mi zmiękną na 100%.
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

Pewnie to nie jest żaden wyznacznik, bo wiemy czym są recenzje albumów od tych zespołów w dużych portalach.

Meta - średnia 77/100 https://www.metacritic.com/music/72-sea ... ica?ref=hp
Senjutsu - średnia 83/100 https://www.metacritic.com/music/senjutsu/iron-maiden
Deleted User 5155

Post autor: Deleted User 5155 »

Oj, miałem na myśli tubylców tego forum, czyli Sanatorian.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: dostoevsky »

Siwy pisze: pt kwie 14, 2023 7:54 pm
blackcocker pisze: pt kwie 14, 2023 4:44 pm Albo jest po prostu tak, że Senjutsu jest asłuchalnym gniotem, a starsza muzyka jest lepsza i to nie kwestia wieku, ani roku wydania albumu :)
Tak pewnie jest dla większości słuchaczy, szczególnie tych, którzy fanbojami IM nie są :wink:
No i po co to dzielenie fanów na lepszych i gorszych? Do niczego to nam nie jest potrzebne. :)
Cold pisze: pt kwie 14, 2023 6:56 pm 1. "Nie czuj się rozczarowany Iron Maiden. Czuj się rozczarowany swoimi oczekiwaniami wobec Iron Maiden." - cytat chyba z dostoevsky'ego - jeśli dobrze pamiętam :pijak:
Zgadza się, tak napisałem. :D Jest tyle dobrej nowej muzyki do słuchania w domu i koncertach, że ja nie miałbym ochoty komentować czegoś co uważam za "asłuchalny gniot" tygodniami, ba, miesiącami i latami od premiery. Nowa Metallika mi nie siedzi, z wyjątkiem kilku utworów, ale nie zamierzam tracić czasu na krytykę, bo już powiedziałem wszystko na temat albumu.

Ale wyobrażam sobie, że musi być coś podniecającego w krytyce najnowszego albumu idoli na forum gromadzącym fanów idoli. Pewnie wiąże się z tym poczucie elityzmu, kiedy wydaje Ci się, że masz bardziej wyrafinowany gust muzyczny krytykując idoli od bezkrytycznych mas, które łykają wszystko z logo IM jak leci. Do tego jak krytyków zbierze się kupa i poklepią się po plecach, to już w ogóle jest ubaw po pachy.

A "Senjutsu" siadło mi mocniej niż przypuszczałem. Nie czekałem na premierę z wypiekami na twarzy jak za gówniarza, bo już nie te lata, a mimo to dostałem album do którego chętnie wracam.
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Musiałbym najeść się jakichś bardzo wesołych tabletek, żeby dostrzec w tym albumie jakiekolwiek piękno.
Może powinienem pozazdrościć tym, którzy się tym gniotem zachwycają na trzeźwo i szczerze, ale jakoś nie zazdroszczę....
Ci entuzjaści raczej mnie przerażają.
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

Tymczasem na oficjalnym forum jest ankieta z pytaniem "czy Senjutsu to arcydzieło" i z dużą przewagą wygrywa opcja "tak, absolutnie" :lol:
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Deleted User 5490

Większość zawsze ma rację. Dlatego na świecie jest tak źle. Na szczęście w przypadku Senjutsu chodzi tylko o muzykę, a ona nie zabija, nie wywołuje kryzysów, wojen, nie powoduje głodu, ani nie przenosi chorób zakaźnych.
Awatar użytkownika
nurni
-#Invader
-#Invader

Post autor: nurni »

dostoevsky pisze: sob kwie 15, 2023 11:00 am
Siwy pisze: pt kwie 14, 2023 7:54 pm
No i po co to dzielenie fanów na lepszych i gorszych? Do niczego to nam nie jest potrzebne. :)
Niestety sam kilka zdań dalej własnie dokładnie to samo zrobiłeś.
Cold pisze: pt kwie 14, 2023 6:56 pm 1. "Nie czuj się rozczarowany Iron Maiden. Czuj się rozczarowany swoimi oczekiwaniami wobec Iron Maiden." - cytat chyba z dostoevsky'ego - jeśli dobrze pamiętam :pijak:
Zgadza się, tak napisałem. :D Jest tyle dobrej nowej muzyki do słuchania w domu i koncertach, że ja nie miałbym ochoty komentować czegoś co uważam za "asłuchalny gniot" tygodniami, ba, miesiącami i latami od premiery. Nowa Metallika mi nie siedzi, z wyjątkiem kilku utworów, ale nie zamierzam tracić czasu na krytykę, bo już powiedziałem wszystko na temat albumu.
Ponieważ cytujesz użyty przeze mnie zwrot nt albumu, uznaję że to do mnie więc pozwól, że się odniosę.
Jesteśmy w zakładce dot opini nt tego albumu. Jeżeli "tygodniami, ba, miesiącami i latami od premiery." chce się tutaj kolegom pisać peany na jego cześć, pozwól że ktoś w tym samym miejscu wyrazi zdanie przeciwne. Świat (z założenia) to równowaga.

Użyłem takiego, a nie innego określenia i wiesz co? Po tylu latach z tym zespołem jest mi tak po prostu smutno, że po kolejnym roku podtrzymuję swoje słowa. Bo jestem fanem tego zespołu, na widok logo IM mam ciarki, ukształtował mój muzyczny gust, a teraz kształtuje muzyczny gust mojego syna, razem chodzimy na koncerty IM - za to jestem i zawsze będę im wdzięczny.
I właśnie dlatego, ze jestem fanem, jeśli w mojej ocenie wydali gniota, to ich za to bezlitośnie punktuję.
Ale wyobrażam sobie, że musi być coś podniecającego w krytyce najnowszego albumu idoli na forum gromadzącym fanów idoli.
Idolami podniecałem się mając lat naście - teraz jestem dorosłym człowiekiem i takie słowo nic dla mnie nie znaczy.
Pewnie wiąże się z tym poczucie elityzmu,
Chyba chciałeś użyć innego słowa. I to jest to miejsce, w którym zaczynasz dzielić.
kiedy wydaje Ci się, że masz bardziej wyrafinowany gust muzyczny krytykując idoli od bezkrytycznych mas, które łykają wszystko z logo IM jak leci. Do tego jak krytyków zbierze się kupa i poklepią się po plecach, to już w ogóle jest ubaw po pachy.
Wow. Wybacz, ale odleciałeś. Jeśli to nadal do mnie, to wiedz, że mam bardzo zwyczajny, aczkolwiek z wiekiem coraz szerszy gust muzyczny - jednak to proste: albo mi się podoba, albo nie. Z pewnością nic elitarnego.
Swoją drogą, jak zbiera się kupa klepiąca się w zachwytach po plecach to jest OK, ale jak tych z odmiennym zdaniem to już ubaw? Bo jesteśmy na "forum gromadzącym fanów idol"?
A "Senjutsu" siadło mi mocniej niż przypuszczałem. Nie czekałem na premierę z wypiekami na twarzy jak za gówniarza, bo już nie te lata, a mimo to dostałem album do którego chętnie wracam.
No i pięknie, naprawdę.
Ja tam mam np z bardzo kiepsko odbieranym tutaj na forum TFF.

I żeby była jasność - nic z powyższego nie jest wycieczką personalną czy prowokacją do jakiejś przesadnie ostrej wymiany zdań.
Peace&love&rock&roll i co tam jeszcze...
If 50 million people say a stupid thing, it's still a stupid thing.
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Nigdy nie byłem na oficjalnym forum IM. Wyniki przedstawione tylko umocnią moją decyzję, żeby tam nie zabłądzić :D
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

nurni pisze: sob kwie 15, 2023 6:29 pm
Peace&love&rock&roll i co tam jeszcze...
Chyba krew, pot i łzy. W końcu mowa o heavy metalu :D

Moje zdanie o Senjutsu się nie zmieniło. Na początku dałem mu sporo szans i... teraz do niego nie wracam. Podobnie jak do kilku poprzednich. Ostatnia, którą odpalam "regularnie" (cudzysłów, bo to wciąż oznacza rzadko) to DoD.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

pz pisze: sob kwie 15, 2023 8:07 pm Moje zdanie o Senjutsu się nie zmieniło. Na początku dałem mu sporo szans i... teraz do niego nie wracam. Podobnie jak do kilku poprzednich. Ostatnia, którą odpalam "regularnie" (cudzysłów, bo to wciąż oznacza rzadko) to DoD.
Mam tak samo i S kurzy się na półce obok TFF i TBOS. Nie wracam zupełnie do tych albumów. Od debiutu do AMOLAD słucham dosyć często i regularnie.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

jak możecie nie odpalać arcydzieła?
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Zarządzać tym forum tez muszą ciekawi ludzie, skoro takie ankiety im do głowy przychodzą :)
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

nugz pisze: sob kwie 15, 2023 11:42 pm Zarządzać tym forum tez muszą ciekawi ludzie, skoro takie ankiety im do głowy przychodzą :)
pewnie Harris po godzinach takie ankiety tworzy. ;)

"najlepsze bass solo w the red and the black"

"kto napisał najlepszy utwór w klimacie Clansmana"
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Przez chwilę pomyślałem, że piszesz o naszym forum i zacząłem się zastanawiać o jakie ankiety Ci chodzi. "Najlepszy wiatr w numerach Maiden"? :D Ale przecież wiadomo, że u nas jest jeden spec od ankiet :)

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Deleted User 5490

Zaraz założę ankietę - Po jakich utworach Iron Maiden masz najlepsze wiatry?
ODPOWIEDZ