10/06/2011 - Sonisphere Festival - Warszawa

Wszystko na temat Sonisphere Festival 2011 w Warszawie

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Re: 10/06/2011 - Sonisphere Festival - Warszawa

Post autor: Emilio »

To tak jak rok temu mówili o koncercie Mety a nie Sonisphere.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
Zilian
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Zilian »

Tak tutaj też się zgodzę zresztą sam mam takie odczucie nie jadę na festiwal tylko na Iron Maiden. I to nie tylko ja. Co do wywodzenia się nad składami i innymi edycjami festiwalu to możemy debatować. Jak to Lead napisał są dwie strony medalu i trzeba poczekać która jest dla nas przeznaczona. Fakt faktem ludzie nawet na takie okrojone festiwale będą przychodzić bo społeczeństwo jest tego głodne przynajmniej na razie ale co będzie potem zobaczymy i może zmobilizuje to organizatorów do zaklepywania lepszych zespołów.
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

Ktoś tu wspomniał ważną rzecz: monopolizacja rynku szkodzi. Nie ma co porównywać sytuacji za granicą z sytuacją w PL. Jakby dajmy na to, (wiadomo że wymyślam, ale to taki przykład) organizatorzy Wacken nagle się wycofali, szybko znalazłaby się jakaś inna firma/osoba która wyłożyłaby kasę na takie przedsięwzięcie. W Polsce jak się LiveNation (bo zakładam, że to oni współorganizują ? ) wycofa, to nie ma komu robić takich wydarzeń. Po prostu jak nie zarobią tyle ile chcą to stwierdzą, że się nie opłaca i nie będzie Soni w PL. Więc wolę żeby Soni w PL w ogóle było (nawet jeśli tylko jest 1, czy 2 większe gwiazdy) niż żeby nie było go wcale. Ok, możemy nie pójść, zastrajkować itd. ale skutek będzie taki, że nie będzie następnej edycji Soni i więcej stracimy niż zyskamy...
Awatar użytkownika
Zilian
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Dokładnie coś się zaczęło w naszym kraju dziać i trzeba się z tego cieszyć :)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

A LN nie jeden koncert na Bemowie organizowali i wiedzą, co robią ... :razz:
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

wojteq pisze:LiveNation (bo zakładam, że to oni współorganizują ? )
Tak, organizatorem tego festiwalu jest Live Nation.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: ttomasz »

Stary: 40 - 45,000 to bardzo dobry wynik! Przecież IM już tyle razy u nas grali i nie jest to zespół reklamowany przez komercyjny nurt muzyczny...
Ale to jest sonisphere, więc oczekuję czegoś większego ;-) Żeby nie było gadania headline meta przyciąga dwa razy więcej niż IM.
Emilio pisze:To tak jak rok temu mówili o koncercie Mety a nie Sonisphere.
Skoro nawet na biletach piszą tylko głównego (przynajmniej ja tak mam, przy kupowaniu zaraz po ogłoszeniu). Szkoda, że u nas na czeskich wydrukowali IM i Korna :razz: , rok temu była meta i H&H :pijak:

Pamiętam, że rok temu w trójce przed soni ludzie dzwoniąc non stop o koncercie mety mówili, w końcu ktoś zadzwonił i wyjaśnił, że będą też inni, bo sam prowadzący chyba nie wiedział ;-)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Pamiętaj, ze Meta w Polsce jest popularniejsza nawet od U2 - no i IM nigdy nie było zespołem wspieranym przez medialny mainstream, ale o tym nie ma co pisać! Mnie bardzo ucieszy nawet 35,000 - choć na Bemowo to byłaby garsteczka...
Awatar użytkownika
Zilian
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Ojj na takim obiekcie 35.000 to szczerze mówiąc trochę klapa by była...
Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: ttomasz »

35 to byłaby akurat klapa festiwalu :/
Wszystko co napisałeś w porównaniu maiden z metą to racja, ale mimo wszystko...IM broni się tym, że popularne jest, pozatym to bezapelacyjny klasyk heavy metalu rangą równy Black Sabbath :twisted: Sam mówiłeś, że Twoi znajomi chcą zobaczyć maiden, mimo że ich nie słuchają.
Mam nadzieję na ok. 60 z dwóch powodów. Żeby spełnić prośbę Bruce'a i żeby nie było klapy ;-)
lead
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: lead »

Oj panowie, a co to za roznica, ile bedzie osob? To jedynie problem organizatora. Dla osob wybierajacych sie na festiwal tak naprawde im mniej osob tym lepiej, bo tym blizej sceny wszyscy beda stac ;)
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: ZłapanyWCzasie »

Emilio pisze:Biznes to biznes, własny portfel ZAWSZE na 1 miejscu.
i taki organizator w ostatecznym rozrachunku dostaje kopa w dupę,a wygrywa ten,który dba o interes klienta zapewniając dobrą aprowizację,nagłośnienie,ludzkie ceny itd. ,klient płaci klient rządzi

liczę na jak najniższą frekwencję
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

wojteq pisze:W Polsce jak się LiveNation (bo zakładam, że to oni współorganizują ? ) wycofa, to nie ma komu robić takich wydarzeń. Po prostu jak nie zarobią tyle ile chcą to stwierdzą, że się nie opłaca i nie będzie Soni w PL.
Powiedz mi, w czem imprezy EvilNation są lepsze od tych MMP i Mystic ?? Co jest takiego zajebistego w EN, że koncert 2005 Mystica nie umywa się już na starcie do Soni a np. Slayer/ Megadeth do festu z Judasami ??
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

No ja też nie wiem...osobiście zniechęciłem kilkanaście osób do wyjazdu na Sonisphere do Warszawy. Trudne to nie jest,z Wrocławia do Warszawy jest ok.400 km,dodatkowo te miasto zbyt lubiane w tych stronach nie jest(bez obrazy Warszawiacy) i każdy wybierze opcję z koncertem w Pradze,gdzie jest taniej,a Czeski organizator zapewni godziwe warunki. Większość naszej ekipy wybrała koncert w Berlinie.
Klapa frekwencyjna to może być początek końca tego monopolisty,mam taką nadzieję.Niestety wielu Polaków ma taką mentalność,że mały musi się godzić na wszelkie warunki dużego,dlatego,taki mam poziom usług,nastawiony na zysk a nie budowanie zaufania między sprzędającym a klientem i zadowalający w pełni tego ostatniego.
Awatar użytkownika
Wiktor646
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: Wiktor646 »

ZłapanyWCzasie pisze:
:shock:

co tu jacyś hejterzy Maidenów piszą tak jawnie? ok kumam, że możesz nie lubić Iron Maiden i źle życzysz ich fanom i masz nadzieje, że koncert się nie uda, ale takie rzeczy może nie muszą się pojawiać na forum fanów Ironów :roll:

ja jeszcze się osobiście o Sonisphere2011 nie wypowiadałem tu, bom nowy :) oczywiście jadę. z kumplami z uczelni i kilkoma z miasta uderzamy pociągiem. ciężko uzbierana kaska już wydana na GoldenCircle, żeby szaleć zaraz obok Bruce'a :D to będzie już mój 3 koncert Ironów (2003spodek, 2008gwardia)

UP THE IRONS !!
A kiedy przyjdzie także po mnie...
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Człowieku, a czy pomyślałeś jak taką klapę odbiorą IM, na Twoim miejscu zachęcałbym ludzi choćby ze względu na sam zespół - echhh polska mentalność . ;-)
ZłapanyWCzasie
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Wiktor646 pisze:
ZłapanyWCzasie pisze:
:shock:

co tu jacyś hejterzy Maidenów piszą tak jawnie? ok kumam, że możesz nie lubić Iron Maiden i źle życzysz ich fanom i masz nadzieje, że koncert się nie uda, ale takie rzeczy może nie muszą się pojawiać na forum fanów Ironów :roll:

ja jeszcze się osobiście o Sonisphere2011 nie wypowiadałem tu, bom nowy :) oczywiście jadę. z kumplami z uczelni i kilkoma z miasta uderzamy pociągiem. ciężko uzbierana kaska już wydana na GoldenCircle, żeby szaleć zaraz obok Bruce'a :D to będzie już mój 3 koncert Ironów (2003spodek, 2008gwardia)

UP THE IRONS !!
człowieku ja jestem radykalnym fanatykiem Iron Maiden i właśnie dlatego,chcę oglądać Iron Maiden na prawdziwych osobnych koncertach,a nie spędach organizowanych przez amatorów,na których nic nie działa jak powinno

jak przyjmą klapę? tak jak w latach 90 np.,nie będzie miała dla nich większego znaczenia,jeden koncert o niczym nie świadczy,a Ironi grają poprostu dla swoich fanów,a mają ich wszędzie(dowodem bootleg z San Bernardino z 2005 z wiadomego koncertu.)
Awatar użytkownika
Wiktor646
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: Wiktor646 »

radykalnym fanatykiem? nieźle.

zatem jedź na całą trasę, odmawiaj sobie chleba, żeby ich oglądać... a nie olewanie i namawianie innych do olania :roll:
A kiedy przyjdzie także po mnie...
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

ZłapanyWCzasie pisze:Czeski organizator zapewni godziwe warunki.
Rozczaruję Cię... rok temu ten festiwal odbywał się w beznadziejnej lokalizacji...
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

krusejder pisze:
wojteq pisze:W Polsce jak się LiveNation (bo zakładam, że to oni współorganizują ? ) wycofa, to nie ma komu robić takich wydarzeń. Po prostu jak nie zarobią tyle ile chcą to stwierdzą, że się nie opłaca i nie będzie Soni w PL.
Powiedz mi, w czem imprezy EvilNation są lepsze od tych MMP i Mystic ?? Co jest takiego zajebistego w EN, że koncert 2005 Mystica nie umywa się już na starcie do Soni a np. Slayer/ Megadeth do festu z Judasami ??
Sorka, ale nie siedzę w temacie organizacji imprez aż tak bardzo. Co do MMP nie wiedziałem że oni organizują w ogóle koncerty, a co do Mystic to myślałem, że po klapie z 2005 roku się wycofali z organizowania większych imprez. Pamiętaj że mówimy tu też o organizacji 'festiwalu' jako takiego, a nie pojedynczego koncertu. Owszem, fest jest 1-dniowy ale pewnie w zamierzeniach kiedyś tam może być 2,3-dniowy i pytanie czy MMP lub Mystic stać byłoby wyłożyć kasę na takie cuś ? ;-) Generalnie nie znam się aż tak bardzo na tym temacie, w wypowiedzi którą cytowałeś uogólniłem sytuację, ale przyznasz że realnie tak się sprawy mają: w Polsce 1, góra 2 podmioty które stać na takie coś, a za granicą jest większa konkurencja, przez co i jakoś usług większa..... IMHO słabe wyniki Soni skończą się tym że następnym razem LN nie zorganizuje tego i albo nikt już nie podejmie tematu, albo zorganizuje to kto inny, ale narzekanie dalej będzie, że mało zespołów, że drogo, że źle, że zupa za słona itd. Nawet jeśli w PL mamy więcej niż jedną dużą firmę organizującą eventy, to nie wierzę, że którykolwiek z podmiotów odstaje znacząco jakością usług od reszty.....
ODPOWIEDZ