Ghost

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Recit The Thornographer
-#Assassin
-#Assassin

Re: Ghost

Post autor: Recit The Thornographer »

Śledzę regularnie nowości ale nie sądziłem, że coś mnie oderwie na dłużej od nowego, mojego uwielbionego Cradle Of Filth, ale przyznam, że Ghost to zrobił. Inny to zespół niż na moim ulubionym w ich dorobku debiucie, ale nowa płyta to dla mnie top 3 zespołu wraz z pierwszą i "Meliorą". Fantastyczne piosenki, każda ma w sobie "coś". Kolejny koncert? Bardzo chętnie, najlepiej ze zdecydowanie większą reprezentacją "Skelety"!
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Dla mnie Ghost w końcu nagrał album idealny. Wszystkie pozostałe, choć wybitne, miały coś co sprawiało że o ideał się tylko ocierały. I żadnego z tak wielką przyjemnością nie słuchałem w całości, nawet przy premierze. Nie obraziłbym się za Skeletę w całości, choć to nierealne i zadowoliłbym się Marks i LOVE ROCKETS do kompletu z singlami i Umbrą.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

johnny_o pisze: czw maja 15, 2025 3:28 pm. Album roku znany już w kwietniu :)
Blizny wyszły kawał czasu temu :mryellow:

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
johnny_o

pz pisze: czw maja 15, 2025 7:17 pm
johnny_o pisze: czw maja 15, 2025 3:28 pm. Album roku znany już w kwietniu :)
Blizny wyszły kawał czasu temu :mryellow:
Którego to w końcu marca było? ;) Nie zgadzam się, ale szanuję - też robiłbym w Polsce kilkanaście sztuk Ghosta rocznie :D
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Jak się przyjrzeć temu, jak Tobias planuje setlisty, to generalnie widać pewien wzór. Nowa płyta nigdy nie jest wykonywana w całości w czasie poświęconego jej cyklowi.

Infestissumam - w 2013/14 zagrali prawie wszystkie piosenki z wyjątkiem Idolatrine -> ono wleciało dopiero w 2018 na USA
Meliora - teoretycznie Deus in Absentia zagrano jeszcze za czasów Papy III, ale realnie doczekało się miejsca w secie w 2018 (znów USA)
Prequelle - tutaj mamy wyjątek: Helvetesfonster grano tylko w minutowej wersji (żeby Tobias mógł się przebrać na Spirit/Year Zero), nigdy nie zagrano See the Light, ale możliwe, że to się w końcu stanie
Impera - Griftwood zagrano kilka razy w USA, ale zrezygnowano z niego, Twenties poleciało tylko w L.A., Darkness zaliczyło debiut dopiero na obecnej trasie

I sądzę, że nie inaczej będzie ze Skeleta. Wydaje mi się, że jeśli w 2026 będą robili festy, to będzie trzeba zmienić core seta, co ułatwi jego układanie i być może będą grali coś więcej z nowego krążka. Marks of the Evil One to naturalny kandydat do grania live, aż się prosi, żeby zachęcać publikę do śpiewania "THERE, THERE" :D Ale Tobias nigdy nie zaczyna promocji nowego materiału od grania go w dużej ilości, więc coś pewnie zostanie na 2026, a coś jeszcze na trasę poświęconą kolejnej płycie. Nie bardzo chce mi się wierzyć w Excelsis (to po prostu nie jest koncertowy numer w rozumieniu Ghosta) i Cenotaph (mają sporo innych "wesołych" piosenek).

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

na YT pojawił się właśnie soundboard z Ritual z... Pierwszego koncertu Ghost w historii :shock:

https://www.youtube.com/watch?v=wLd_eBH ... talChannel

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Posłuchałbym nowego Ghost, ale te kompleksowe opisy Schiza robią mi schizę :D
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Słuchaj, nie pierdol, fantastyczny krążek :D
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
johnny_o

Jak wyżej. Uwielbiam czytać komentarze Schizoida jako dodatek do muzyki, ale nie w zastępstwie :)
pz
-#Administrator
-#Administrator

nugz pisze: pt maja 16, 2025 7:43 am Posłuchałbym nowego Ghost, ale te kompleksowe opisy Schiza robią mi schizę :D
Jak chcesz posłuchać disco, lepiej sięgnij po Roxette lub DJ-a Bobo. Ewentualnie jakiś Powerwolf czy Sabaton

Ogólnie spoko. Słuchałem w samolocie. Raz zasnąłem. Więcej odczuć jak będę miał dostęp do klawiatury

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
nugz
SMERF MARUDA

Ale Roxette to Ty szanuj! ;)
Awatar użytkownika
johnny_o

W kategorii disco: Ghost > Powerwolf > Sabaton ;)
Skeleta to najlepszy album całej trójki :D
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ale co w tym kompleksowego? Płyta jak płyta. 10 piosenek, których ELP raczej by nie wydało ;)

Awatar użytkownika
zgo
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: zgo »

pz pisze: pt maja 16, 2025 9:31 am
nugz pisze: pt maja 16, 2025 7:43 am Posłuchałbym nowego Ghost, ale te kompleksowe opisy Schiza robią mi schizę :D
Jak chcesz posłuchać disco, lepiej sięgnij po Roxette lub DJ-a Bobo. Ewentualnie jakiś Powerwolf czy Sabaton

Ogólnie spoko. Słuchałem w samolocie. Raz zasnąłem. Więcej odczuć jak będę miał dostęp do klawiatury
Ale DJ Bobo to Ty zostaw w spokoju! FREEDOM! XD
pz
-#Administrator
-#Administrator

DJ Bobo zjada Ghosta bez popity. W czasach podstawówki miałem nawet plakat z DJem Bobo na harleyu :lol:

Posłuchałem jeszcze Skelety i stwierdzam, że to całkiem niezły album. Spójny, pomysłowy, dobrze się go słucha. Mój zdecydowany faworyt to Umbra. Tam się sporo i fajnie dzieje. Do tego jest chwytliwy, ale to w sumie cecha wspólna większości numerów na płycie. W trójce umieściłbym jeszcze De Profundis i Marks. Peacefield trochę za mocno mi Journey zajeżdża, ale to wciąż fajny numer. W sumie najmniej mi chyba Guiding Lights pasuje. Ogólnie daję mocną czwórkę.

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Filmik ukazujący obwoźne muzeum Ghosta dla VIPów. W 8:45 widać element papieskiego stroju Copii, którego ostatecznie nie używał.
https://www.youtube.com/watch?v=shPoDDz ... nnel=Pnook

nugz
SMERF MARUDA

Truchła ze sobą wożą? :D
Awatar użytkownika
johnny_o

Tak, od lat. W tym roku doszło Siostry :D
Obejrzałem z ciekawością, dzięki Schiz za wrzutkę.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Dorzucili trzeci Meksyk. Teoretycznie nam to powinno wisieć, gdyby nie fakt, iż trzy noce przed meksykańską publicznością to w zasadzie idealna okazja na zarejestrowanie DVD...

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

To Bohemian Rhapsody bez szału, w zasadzie cover 1:1 zgodny z oryginałem. Niepotrzebnie, bo Tobias błyszczy wtedy, kiedy nadaje klasykom autorskiego spina.

ODPOWIEDZ