The Red And The Black - opinie

Wszystko na temat nowej płyty

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Jak oceniasz nowy utwór Iron Maiden

10
36
41%
9
16
18%
8
14
16%
7
7
8%
6
4
5%
5
2
2%
4
1
1%
3
6
7%
2
0
Brak głosów
1
1
1%

Liczba głosów: 87

Awatar użytkownika
matik
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Re: The Red And The Black - opinie

Post autor: matik »

Kopnięcie na początku zwala z nóg. Kapitalny riff . Co za klimat ! Jakieś wschodnie orientalne motywy , Maiden zaskakuje mnie po raz kolejny . Czuje się jakbym marszował z kawalerią ..niebywały klimat tego kawałka . Bruce rządzi po raz kolejny. Nie ma żadnego piania , jest czysty czyściutki wokal , na górki wchodzi tak łatwiutko jakby miał 20 lat , to jest to, co kocham u niego. Uwielbiam ten numer . Druga część utworu wbija w fotel jeszcze bardziej. Co za riffy , solówki ! Aż się nie chce , żeby się ten numer kończył . Pięknyyyyy !!!!
Who motivates the motivator
Deleted User 6661

Post autor: Deleted User 6661 »

Druga część - ciary. Ja pierdolę...
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Podzielam wasz entuzjazm, panowie :)
Awatar użytkownika
jArO
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: jArO »

To jest niesamowite ile Steve tu napchał wspaniałych melodii :D czym dalej to jeszcze większe emocje, coś wspaniałego, można tego słuchać raz za razem a partia ooooo genialna :D
Awatar użytkownika
Slaug
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Slaug »

trąca Rime'm w chuj, ale i tak zajebiste :)
Awatar użytkownika
mistrzu
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: mistrzu »

Jak dla mnie chyba najlepszy utwór, aż chce się śpiewać! Piękne melodie, typowa galopada IM i liczne przejścia. Kolejny klasyk.
mictantecutli81
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: mictantecutli81 »

A ja się do końca nie mogę przekonać do tego kawałka. To zadziwiające jak bardzo opinie fanów Maiden mogą być od siebie różne. Ktoś tu porównał do Isle Of Avalon. Ten kawałek jak dla mnie to akurat największy pozytyw TFF. Kocham jego progresywne solówki, a wkurza mnie jedynie refren, bo moim zdaniem jest zbyt wesoły i melodyjny, psuje klimat kawałka. TRATB na pewno będzie koncertowym killerem, może zastąpi Heaven Can Wait jeśli chodzi o dostanie się fanów na scenę ;) Intro kojarzy mi się strasznie z The X Factor, dalej jest róznie, bo wydaje mi się że to taki utwór w stylu The Thin Line Between Love And Hate, czy FTGGOG, robiony na zasadzie - zostało nam kilka fajnych melodii, to gdzieś trzeba je upchnąć hehe Pewnie mi się spodoba, bo to dopiero mój 3 odsłuch tego kawałka.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: dostoevsky »

Fantastyczny, to staccato przy marszowym riffie to chyba coś nowego w Maiden... i ta gitara towarzysząca linii wokalnej... jestem zachwycony.
Awatar użytkownika
Journeyman666
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Journeyman666 »

Początek mocno mi się skojarzył z płytą Sign of the Cross. Myślę, że gdyby Bruce śpiewał na The X Fator to moglibyśmy dostać właśnie coś takiego. Wokal w tym utworze to poezja. Póki co każdy utwór wydaje mi się zupełnie inny. Każdy ma coś czym się wyróżnia. Pierwsza część utworu jest pod każdym względem niesamowita. Druga również ma w sobie coś "magicznego" ale odrobinę się dłuży. Końcówka trochę z dupy wzięta. Niemniej słucha się bardzo przyjemnie.
Awatar użytkownika
DeJMIeN Wielki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: DeJMIeN Wielki »

Blood on the World’s Hands na początku?? Wspaniałe gitary. Ma coś z klimatu „Brave new World”. To chyba będzie gwóźdź programu na całej trasie :mryellow: Już słyszę całą halę śpiewającą "oooooooooo"!! Dawno nie było też tak wyraźnie słyszalnych klawiszy. A już to co następuje potem… Chryste, jak tu wszystko jest idealnie przemyślane i wyważone, no i te wszystkie przejścia między solówkami! Mam wrażenie, że panowie dopiero tu tak naprawdę ukazali jak powinno się tworzyć utwory na 3 gitary! Nic tylko się rzucać na kolana i drzeć mordę z radości, że zespół w tym wieku potrafił jeszcze stworzyć takie dzieła!! To ma 14 minut???! A nie 5 przypadkiem??
12/10!!!
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: sajki »

Utwór trochę posklejany z innych. Wstęp- "Blood on the World's Hands", w środku sporo "Rime..." i motyw wręcz skopiowany z "Losfer Words".
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Clanowy pisze:Nie jest zły ale to kalka ROTAM.
Moze nie kalka, ale przy 1szym przesluchaniu tez mi sie tak skojarzyl. Poczatek to znow Blood on the worlds hands :-)

BTW caly czas sie zastanawiam czy Deleted User 804 sensownie robi temat osobno na kazdy utwor
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Numer świetny. Początek od razu skojarzył się z czasami The X Factor. W Metal Hammerze recenzent pisał także, że słyszy podobieństwo z Welcome Home Metalliki (w sumie - trop chyba dobry). Utwór na pewno będą grali na żywo, bo klasyczne "oooo" było pewnie od początku przewidywane, jako koncertowa interakcja z fanami. Niezły utwór, choć (nie wydaje wyroków ostatecznych, bo zmienią się na pewno)... Musze dać mu więcej czasu chyba.
Deleted User 626

Post autor: Deleted User 626 »

Budziol pisze:
Clanowy pisze:Nie jest zły ale to kalka ROTAM.
Moze nie kalka, ale przy 1szym przesluchaniu tez mi sie tak skojarzyl. Poczatek to znow Blood on the worlds hands :-)

BTW caly czas sie zastanawiam czy Deleted User 804 sensownie robi temat osobno na kazdy utwor
Tak mi się skojarzyło również i z AK-47 wypaliłem mu "jedynkę". Jakby się ktoś zastanawiał od kogo ta "pała" to się przyznaję. Tak się kończą przesłuchania płyt po %. Teraz bym zmienił ocenę więc jeśli Szanowni Moderatorzy by mogli to bardzo proszę usunąć moją ocenę.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

A nie ma możliwości zmiany głosu ? , bo z tego co pisał Deleted User 804 nie wyłączył takiej możliwości.
Ostatnio zmieniony ndz sie 30, 2015 6:22 pm przez Deleted User 2259, łącznie zmieniany 2 razy.
Deleted User 626

Post autor: Deleted User 626 »

Invader pisze:A nie ma możliwości zmiany głosu ? , bo z tego co pisał Deleted User 804 nie wyłączył takiej możliwości.
Ni ma :( A przynajmniej ja nie widzę takiej.

Teraz bym pewnie coś koło 7-8 dał (tak żeby nie były offtopa).
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Zrób inaczej odklikaj to na co zagłosowałeś i spróbuj na inne okienko kliknąć.

:mryellow: u mnie też się nie da, kliknąłem ''1'' z ciekawości, więc ta druga ''nota'' ode mnie, również proszę o usunięcie, widocznie Deleted User 804 w niektórych ankietach nie dał takiej opcji zmiany głosu do wyboru, bo już w poszczególnych utworach widziałem możliwość zmiany, zresztą sam mi to napisał.
Awatar użytkownika
nurni
-#Invader
-#Invader

Post autor: nurni »

Hm...poza uderzoną na początku pustą struną nie słyszę tu BOTWH, ale...odświeżcie sobie intro do 'Run Silent Run Deep' z NPFTD (szczeg ost akordy ) :)
Ostatnio zmieniony pn sie 31, 2015 8:55 am przez nurni, łącznie zmieniany 1 raz.
If 50 million people say a stupid thing, it's still a stupid thing.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

W sprawie zmieniania oceny piszcie pw bezposrednio do Deleted User 804a
Awatar użytkownika
Rafaello
-#Invader
-#Invader

Post autor: Rafaello »

Nie jestem w stanie strawić tego kawałka na dłuższą metę. Jest banalny, przewidywalny i za długi o jakieś 5 minut. Jakby go trochę skompaktować, to mógłby robić za przyzwoity wypełniacz, a tak, jak jest, to wieje nudą :)
ODPOWIEDZ