Troche historii
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
Stormshield
- -#Moonchild

Re: Troche historii
Fasolki.
Odpowiedź może być tylko jedna:
MOTORHEAD
Nimi inspirowali się Beatlesi, Led Zeppelin, Yes, Pink Floyd, Black Sabbath, a sięgając dalej również Mieczysław Fogg, Frederyk Chopin, J.S. Bach oraz Mieszko I. I wielu wielu innych artystów.
MOTORHEAD
Nimi inspirowali się Beatlesi, Led Zeppelin, Yes, Pink Floyd, Black Sabbath, a sięgając dalej również Mieczysław Fogg, Frederyk Chopin, J.S. Bach oraz Mieszko I. I wielu wielu innych artystów.
wam naprawde malo offtopowni to zakladacie kolejne ?
no ale ok .... Black Sabbath
już nie mam tu najwięcej postów

-
Lucy Phere
- -#Ancient mariner

Ogólnie to nie bardzo bym się zgodził, ze stwierdzeniem, że metal miał swoje początki już dawno, dawno temu. Gdybym był Elvisem, albo Floydami i ktoś mi powiedział, że muzyka hmm np. Linkin Park wynika z inspiracji moją twórczością to chyba nie byłbym zadowolony. Metal to metal i jego twórcami byli Ci, którzy grali ostro, a inspiracje to oddzielna sprawa. Kogoś inspiruje śmierc babci, innych Mozart itd. Takie robienie z metalu i metalowców ludzi osłuchanych i nie wiadomo jak wybitnych artystów, którzy czerpią garściami od największy wydaje mi się nieco szalone. Ktoś krzyknie, że to różnorodny kierunek itd. "Posłuchaj np. Theriona". Po co mam słuchac czegoś takiego skoro mogę iśc na koncert muzyki klasycznej, albo wrzucic Bacha do odtwarzacza. Dla mnie metal ma korzenie w punku, hard rocku i ogólnie jest to muzyka gitarowa, bez żadnych sampli i innych studyjnych dziwactw. Nie ma nic do Theriona, bo sam słucham różnych bandów- ale nie koniecznie wrzucam je do szuflady z napisem metal lub rock.
-
Stormshield
- -#Moonchild

Sam się nad tym zastanawiałem.Szajba pisze:wam naprawde malo offtopowni to zakladacie kolejne ?
- Recit The Thornographer
- -#Assassin

Napewno Black Sabbath miał duży wpływ. Nie tylko na muzykę ale i na tą calą otoczkę.
Z zespołów, których nie wymieniliście brakuje mi najbardziej Venom. Wiele kapel ze Skandynawii (oczywiście nie tylko) inspirowało się ich twórczością.
Z zespołów, których nie wymieniliście brakuje mi najbardziej Venom. Wiele kapel ze Skandynawii (oczywiście nie tylko) inspirowało się ich twórczością.
We embrace like two lovers at death. A monument to the trapping of breath
dillinger escape plan
Największy wpływ to miał chyba jednak Juas Priest.
Mniam... ostatnio powróciłem do starego dobrego Dillingera - Miss Machinemiki pisze:dillinger escape plan
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
Największy wpływ na klasyczny heavy-metal miał Deep Purple ,w dalszej kolejnośc Led Zeppelin i Black Sabbath. Na thrash-metal z kolei Black Sabbath ,Motorhead i Venom. Iron Maiden i Judas Priest to z kolei zespoły ,które w największym stopniu przyczyniły się do dominacji heavy-metal(a później też thrashu) w latach '80.
Pierwszym zespołem ,który grał taki nowocześnie pojmowany heavy-metal był wg.mnie Judas Priest.
Pierwszym zespołem ,który grał taki nowocześnie pojmowany heavy-metal był wg.mnie Judas Priest.
-
Stormshield
- -#Moonchild

Nic dodać, nic ująć.Nomad pisze:Największy wpływ na klasyczny heavy-metal miał Deep Purple ,w dalszej kolejnośc Led Zeppelin i Black Sabbath. Na thrash-metal z kolei Black Sabbath ,Motorhead i Venom. Iron Maiden i Judas Priest to z kolei zespoły ,które w największym stopniu przyczyniły się do dominacji heavy-metal(a później też thrashu) w latach '80.