O muzyce za wiele się nie wypowiem, bo omijam szerokim łukiem. Co do skali popularności.. no cóż, mnie nie dziwi. U nas popularne są "śmieszne" kabarety w których to "chłop za babe się przebrał"
Nocny Kochanek - Polska 2025 (10 lecie - trasa klubowa)
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Nocny Kochanek - 10 koncertów na 10 lecie 2025
www.MetalSide.pl
Poza tym zapoczątkowali obecną (bo w końcu mamy też Big Cyc) falę popularności tego typu muzyki. Łydki Grubasa, Lej mi pół, zespołów, które poszły w tą stronę w tekstami jest sporo.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Po prostu nie wykorzystali w pewnym momencie okazji, żeby na fali popularności zacząć przekonywać tych nastolatków do swojego poważniejszego kontentu, co może obniżyłoby zyski chwilowe ale moim zdaniem wydłużyłoby cykl życia zespołu. A teraz bardzo wiele osób ma na nich wywalone i słusznie.
Po co mieliby tworzyć i grać coś, czego ludzie nie chcą słuchać? - mam obydwie płyty Night Mistress, tego się zwyczajnie nie chce słuchać ani do tego wracać. Co do "śmieciowych" numerów - jeśli zejdą z poziomem zbyt nisko, ludzie dadzą im to poznać, odczuć i przeliczyć. Swoją drogą - jak zaczną wciskać ów "poważny kontent" to skończą jeszcze szybciej i (merkantylnie) - jeszcze boleśniej.
To jeden z niewielu polskich zespołów, który mnie nie męczy swoimi "ważkimi" tekstami i daje mi to do czego muzyka (m.in. oczywiście) jest tworzona - rozrywkę. Homeopatyczna liczba twarzy wklejonych w telefony na ich koncertach jest jednym z lepszych dowodów, że to co robią - robią dobrze.
ps. proponuję oszczędzić przypowieści o muchach, bo ten bon mot to bardzo obosieczna broń
To jeden z niewielu polskich zespołów, który mnie nie męczy swoimi "ważkimi" tekstami i daje mi to do czego muzyka (m.in. oczywiście) jest tworzona - rozrywkę. Homeopatyczna liczba twarzy wklejonych w telefony na ich koncertach jest jednym z lepszych dowodów, że to co robią - robią dobrze.
ps. proponuję oszczędzić przypowieści o muchach, bo ten bon mot to bardzo obosieczna broń
Może tej muzyki nie napisał Mozart,
ale ten kto ją napisał - był Mozartem
Kiedy słuchasz muzyki Mozarta świat staje się lepszy
Muzyka Bacha to muzyka napisana przez Boga
Muzyka Mozarta to muzyka, której Bóg słucha
ale ten kto ją napisał - był Mozartem
Kiedy słuchasz muzyki Mozarta świat staje się lepszy
Muzyka Bacha to muzyka napisana przez Boga
Muzyka Mozarta to muzyka, której Bóg słucha
To, że zaczęli grać obecną muzykę wynikało z prostych obserwacji na koncertach i reakcji publiczności na numery takie jak Andżeju, Wojownik czy Minerał, które grali jeszcze jako NM. Widać było, że ludziom się to podoba i na nie czekają. Zresztą pierwszą płytę NK uważam za dobrą i... świeżą. Druga to ciekawe wariacje na temat klasyki metalu i rocka (Helloween. Running Wild czy AC/DC), ale również słaby kebab. Późniejsze już zdecydowanie słabiej, chociaż też były momenty
Z Randki grają tylko konia, napisanego chyba specjalnie, żeby Krzysiek mógł odpocząć na koncercie i czasem Czerń (tej nie lubiłem, ale się do niej przekonałem).
Natomiast nie zgadzam się co do Night Mistress. Ja lubię i często wracam. Nawet teraz gra u mnie Into The Madness. Oczywiście nie było szans na przebicie się u nas z taką muzyką, więc biznesowo rebranding był jak najbardziej słusznym krokiem i w pełni go rozumiem. Gdyby nie on, chłopaki nie zajmowaliby się dzisiaj zawodowo graniem muzyki.
Natomiast nie zgadzam się co do Night Mistress. Ja lubię i często wracam. Nawet teraz gra u mnie Into The Madness. Oczywiście nie było szans na przebicie się u nas z taką muzyką, więc biznesowo rebranding był jak najbardziej słusznym krokiem i w pełni go rozumiem. Gdyby nie on, chłopaki nie zajmowaliby się dzisiaj zawodowo graniem muzyki.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
- blackcocker
- -#Moderator

Posłuchałem, noooo chciałbym zobaczyć kiedyś niektórych sanatorian krzyczących ten refren na żywo
słabe to to
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Nic nas nie zatrzyma.
Możemy pokrzyczeć w czwartekblackcocker pisze: ↑pt paź 25, 2024 12:44 pm Posłuchałem, noooo chciałbym zobaczyć kiedyś niektórych sanatorian krzyczących ten refren na żywosłabe to to
Bez dwóch zdań. Pamietam korbę jak zagrali (jako NM) "Minerał" - obok Fear of the Dark najlepiej przyjety numer. A biznesowo nie ma o czym gadać - trafili w "10" i złapali "Pana Boga za nogi" równocześnie.pz pisze: ↑pt paź 25, 2024 11:47 am To, że zaczęli grać obecną muzykę wynikało z prostych obserwacji na koncertach i reakcji publiczności na numery takie jak Andżeju, Wojownik czy Minerał, które grali jeszcze jako NM. Widać było, że ludziom się to podoba i na nie czekają. Zresztą pierwszą płytę NK uważam za dobrą i... świeżą. Druga to ciekawe wariacje na temat klasyki metalu i rocka (Helloween. Running Wild czy AC/DC), ale również słaby kebab. Późniejsze już zdecydowanie słabiej, chociaż też były momentyZ Randki grają tylko konia, napisanego chyba specjalnie, żeby Krzysiek mógł odpocząć na koncercie i czasem Czerń (tej nie lubiłem, ale się do niej przekonałem).
www.MetalSide.pl
- blackcocker
- -#Moderator

pz pisze: ↑pt paź 25, 2024 1:59 pmMożemy pokrzyczeć w czwartekblackcocker pisze: ↑pt paź 25, 2024 12:44 pm Posłuchałem, noooo chciałbym zobaczyć kiedyś niektórych sanatorian krzyczących ten refren na żywosłabe to to
![]()
#blackcocker2023
Nic nas nie zatrzyma.
Nic nas nie zatrzyma.
Dla mnie od "Randki" jest równia pochyła... Wygląda na to, że chłopakom się pomysły skończyły, i co gorsza nawet te muzyczne
Night Mistress Fan Club Łódź
Na Randce i Moście są pojedyncze fajne teksty. Muzycznie jak napisałeś, bez pomysłu. Ten nowy w ogóle do zapomnienia. Jedyny wyjątek to Dariusz. Ten mi się podoba, ale pomysł przyniosło życie, trzeba było tylko ładnie ubrać w słowa.
Do dyskusji bym dodał jeszcze dobry papierek lakmusowy w postaci solowej płyty Sokołowskiego - krążka ciekawszego, zarówno muzycznie, jak i tekstowo, od ostatniej płyty Kochanków, a poza wycinkiem fanów NK, słuchających jej głównie że względu na Piosenkarza, nikt na tę płytę nie spojrzał. Nie ma więc się co dziwić najnowszemu singlowi.
tu Pan Piosenkarz w repertuarze Króla Dzwonek
https://www.youtube.com/watch?v=X47Y5Snu9vY
przyznam, że po tym kebabie na cyckach odrodziło się moje, nieco nadwyrężone, zaufanie do Krzysztofa
https://www.youtube.com/watch?v=X47Y5Snu9vY
przyznam, że po tym kebabie na cyckach odrodziło się moje, nieco nadwyrężone, zaufanie do Krzysztofa
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Lej mi pół, Nocny i tam kilka innych to już jest taka bzdura, że szkoda nawet gadać. Jednocześnie paradoks, że na forum metalowym poświęca się temu 11 stron, a niektóre konkretniejsze tematy nie ma ją nawet 1 wpisu 
Ostatnio Strażnicy Trv Metalv są tutaj bardziej pobudzeni 
Chyba trzeba by komuś o tym donieść 
Re: Nocny Kochanek - Polska 2025 (10 koncertów na 10 lecie)
Coś mało krindżowa ta nowa piosenka.
A
B
C
D
E
B
C
D
E
Coś nowszego od cyckow na amarenie i wódeczki wyszło?
Na spotifaju o północy wszedł "To właśnie Hewi Metal".
A
B
C
D
E
B
C
D
E
Uuuu, tytuł niby spoko.... posłucham.