To ja jestem opcja numer 1
Od czego zacząć z zespołem [...]
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Od czego zacząć z zespołem [...]
To ja jestem opcja numer 1
www.MetalSide.pl
Pozwolę sobie zacytować własnego siebie:
barsiarz pisze: ↑ndz kwie 06, 2014 8:57 pm Sonata Arctica? Parafrazując znane powiedzenie, to ten zespół skończył się na "Kill..." tfu, "Silence".
Debiut mieli rewelacyjny - posłuchaj sobie krążka Ecliptica - ta płyta to klasyka powermetalu. Czad od początku do końca (oczywiście w ramach gatunku).
Po debiucie wydali "Silence" - płytę spokojniejszą, mimo tego bardzo, ale to bardzo dobrą. Także polecam. No i to by było na tyle. Wszystko to co później to staczanie się po równi pochyłej, i to błyskawiczne. A ostatnie "utwory" to żenua.
Także polecam te dwie płyty.
Od której płyty zacząć słuchać Malevolent Creation?
Polecam pierwsze dwie, ze wskazaniem na drugą "Retribution" - świetny death metal z odrobiną Slayerowych naleciałości. Jak dla mnie jedynie "Retribution" zasługuje na miano prawdziwego klasyka gatunku.
Z czystym sumieniem sięgnąć można także po "The Fine Art of Murder" oraz "The Will To Kill".
Zdecydowanie trzeba stronić od trzeciej "Stillborn", słabsza, nudnawa, uważana za oznakę zagubienia (choć dla mnie jest strawialna). Na następnej "Eternal" wrócili na właściwe tory (właściwie to wrócił gitarzysta Phil Fasciana, bo oprócz niego to skład się tam zmieniał non stop). Jeszcze "Envenomed" zaliczam do tych słabszych.
Z czystym sumieniem sięgnąć można także po "The Fine Art of Murder" oraz "The Will To Kill".
Zdecydowanie trzeba stronić od trzeciej "Stillborn", słabsza, nudnawa, uważana za oznakę zagubienia (choć dla mnie jest strawialna). Na następnej "Eternal" wrócili na właściwe tory (właściwie to wrócił gitarzysta Phil Fasciana, bo oprócz niego to skład się tam zmieniał non stop). Jeszcze "Envenomed" zaliczam do tych słabszych.
Turbo?
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
setlist.fm/user/matt01
Ja bym polecił Blizny.
Chyba, że planujesz chodzić na koncerty, to jakieś stare nagrania. Dużo słabsze, ale za to je grają
Chyba, że planujesz chodzić na koncerty, to jakieś stare nagrania. Dużo słabsze, ale za to je grają
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków), Wishbone Ash (Warszawa), Monstrum (Rzeszów), Soen (Kopenhaga)
03: Lady Pank, Zalewski, Turbo (Łódź)
05: Defenders of Steel
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
07: Judas Priest
- blackcocker
- -#Moderator

Wg mnie lepiej nie zaczynać, chyba że masz sporo cierpliwości i czasu na wyjazdy i uzależnienie 
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
01: Alter Bridge
02: Vltimas, Turbo, Faetooth, Turbo
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
01: Alter Bridge
02: Vltimas, Turbo, Faetooth, Turbo
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Też nie głupio. Zostanie fanem Turbo potrafi być bardzo frustrujące
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków), Wishbone Ash (Warszawa), Monstrum (Rzeszów), Soen (Kopenhaga)
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
setlist.fm/user/matt01
setlist.fm/user/matt01
Od czego zacząć z zespołem Benediction?
Od początku. Pierwsze trzy pełniaki to największe klasyki i najlepsze albumy. Moim ulubionym jest "Transcend the Rubicon".
Choć jak byś zaczął przykładowo od Scriptures (2020), to też będzie ok, bo to stary, dobry Benediction z nowocześniejszym brzmieniem.
Choć jak byś zaczął przykładowo od Scriptures (2020), to też będzie ok, bo to stary, dobry Benediction z nowocześniejszym brzmieniem.
OK.Poszukam w takim układzie.
Jak zwykle od rzeczy klasycznych
Dla mnie najlepsze ich płyty to "The Grand Leveller" z 1991 i "Transcend the Rubicon" z 1993. Kolejne dwie płyty nie są złe, ale ten ich death stał się bardziej 'grooviasty' (co było wtedy modą) i nie każdemu to przypasowało.
Świetna jest też "Scriptures" z 2020 - taki powrót do korzeni, ale - jak rzekł Sadek - z nowocześniejszym brzmieniem.
Dla mnie najlepsze ich płyty to "The Grand Leveller" z 1991 i "Transcend the Rubicon" z 1993. Kolejne dwie płyty nie są złe, ale ten ich death stał się bardziej 'grooviasty' (co było wtedy modą) i nie każdemu to przypasowało.
Świetna jest też "Scriptures" z 2020 - taki powrót do korzeni, ale - jak rzekł Sadek - z nowocześniejszym brzmieniem.
- Daveastate
- -#Clairvoyant

Ale nie żartujemy sobie w poważnych tematach.
Z Turbo to zależy czego oczekujesz - jeśli energicznego, thrashowego grania to zacznij od Kawalerii Szatana i Ostatniego Wojownika. Jeśli natomiast (jak człowiek kultury) chcesz potraktować zapoznanie z zespołem i jego historią jak należy, polecam po kolei lecieć z płytami, pięknie to pokazuje ewolucję tego zespołu.
-
Timothy Dalton
- -#Ancient mariner

a ja się kompletnie nie zgodzę, uważam, że TaL smakuje zdecydowanie lepiej jak się zna te klasyczne płyty w stylu Fighting, Jailbreak czy Johny the Fox, oczywiście NADalbum ale nie chciałbym by oni z takiego grania byli znani, jednak ten ich hard rock lat 70 jest taki....hmmm...wyjątkowy
Antichrist Superstar - jak lubisz metal industrialny.
Mechanical Animals - jak lubisz electro + nieco industrialu + glam rock à la Bowie (mój ulubiony M. Manson).
Holy Wood - jak lubisz metal industrialny podszyty mrokiem i grozą.
Następnych kilka płyt było słabszych. Powrót do dawnej formy na The Pale Emperor.
Mechanical Animals - jak lubisz electro + nieco industrialu + glam rock à la Bowie (mój ulubiony M. Manson).
Następnych kilka płyt było słabszych. Powrót do dawnej formy na The Pale Emperor.
dzięki polecę chyba chronologicznie, ale na pewnie nie w weekend zaczneCold pisze: ↑sob lis 08, 2025 7:05 pm Antichrist Superstar - jak lubisz metal industrialny.
Still Reigning...
Wishbone Ash
Skoro koncert mam 5 minut od domu, to postanowiłem się zapoznać. Puściłem sobie jakąś koncertówkę i stwierdziłem, że mogę spróbować to zgłębić bardziej. Od czego zacząć, żeby było najbardziej reprezentatywnie? Żeby odpowiadało temu z czego zespół jest najbardziej znany i czego można się spodziewać na koncercie?
Skoro koncert mam 5 minut od domu, to postanowiłem się zapoznać. Puściłem sobie jakąś koncertówkę i stwierdziłem, że mogę spróbować to zgłębić bardziej. Od czego zacząć, żeby było najbardziej reprezentatywnie? Żeby odpowiadało temu z czego zespół jest najbardziej znany i czego można się spodziewać na koncercie?
- Caracalized
- -#Clairvoyant

Ja też ekspertem od WA nie jestem, ale Argus to absolutny mus i najbardziej oczywista rekomendacja jeżeli chodzi o ten zespół; bez dwóch zdań powiedziałbym, że to taki ich Painkiller jeżeli chodzi o status. Z innych rzeczy, przed chwilą słuchałem debiutu i bardzo świetna ta płyta jest, trochę momentów brzmi jak Iron Maiden i dużo fajnych jamów i motywów jest, no ale ten zespół to jedna z największych inspiracji IM