Setlista: spekulacje, marzenia, urojenia

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Re: Setlista: spekulacje, marzenia, urojenia

Post autor: gumbyy »

Dobry opener to taki, który ładnie się łączy z intro i swoim początkiem dalej podnosi ciśnienie i podbija emocje. Do momentu eksplozji ;) w momencie wysypania się zespołu na scenę. Dobrze jak ma jakieś elementy na przykład do pośpiewania przez publikę (nośny refren), żeby skonsumować to nakręcenie się ludzi poprzez intro i start openera. No i tam musi być energia i solidny strzał :)

"CSIT" to idealny przykład. Początek palce lizać, jest energia i moc. Można pośpiewać refreny. Podobnie jest z "The Wicker Man", czy "Aces High". A już ciężko sobie wyobrazić start koncertu np. "Running Free", czy "BYD... TTS" no nie?
www.MetalSide.pl
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

sajki pisze: wt sty 14, 2025 1:47 pm
nugz pisze: wt sty 14, 2025 8:25 am Nie no, otwieracz musi być hitem, nie jakimś randomowym dla wielu numerem.
Słowa Bronka odbieram jako zapowiedź festiwalu hitów, i tyle, plus śladowe nieoczywiste wybory.
CSIT to świetny numer, ale żaden z niego hit. Randomy i tak tego nie znały
Ale nazwa trasy jednak sugerowała, że trudno o lepszy starter :)
nugz
SMERF MARUDA

No właśnie, raki CSiT jest praktycznie perfekcyjnym otwieraczem.
Awatar użytkownika
beaviso
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: beaviso »

CSIT w roli openera... Czekałem na niego "niemal przez całe życie" i było mi dane 28.05.2023. Jak wielu może pamięta, praktycznie nie mówiło się o nim przed koncertem. O ile ATG został podsłuchany na próbach, to CSIT - nie. To były emocje nie do opisania. Teraz może sobie już być cokolwiek, nawet TAATG. Zatem do 27.05.2025 na luzie. Bardziej od setlisty ciekawi mnie Simon i nawet trochę się (za niego) stresuję :)

M.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

W 2023 był jeszcze ten wątek, że ludzie podczas próby usłyszeli Moonchild i zastanawialiśmy się, czy on nie wejdzie na otwieracz.

W zasadzie ciekawe po co testowali tego Moonchilda na dzień przed trasą, wtedy set jest już raczej wyryty w kamieniu i w arenie robi się tylko dress reha. A zakładam, że to nie jakaś bajeczka, bo pozostałe informacje się sprawdziły (Alexander, The Prisoner, Madness chyba też było).

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: sajki »

Ale ja nie mówię, że CSIT jest złym otwieraczem, tylko że nie jest hitem. A nugz napisał, że musi być hit na otwarcie.
Awatar użytkownika
beaviso
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: beaviso »

Schizoid pisze: wt sty 14, 2025 6:00 pm W 2023 był jeszcze ten wątek, że ludzie podczas próby usłyszeli Moonchild i zastanawialiśmy się, czy on nie wejdzie na otwieracz.

W zasadzie ciekawe po co testowali tego Moonchilda na dzień przed trasą, wtedy set jest już raczej wyryty w kamieniu i w arenie robi się tylko dress reha. A zakładam, że to nie jakaś bajeczka, bo pozostałe informacje się sprawdziły (Alexander, The Prisoner, Madness chyba też było).
Madness nie było, nikt o tym nie wspominał inaczej jak w kontekście tego, że Joe Lazarus zamieścił fragment jak to gra.
Moonchild - faktycznie o tym była mowa w przeciekach na dzień przed koncertem, pamiętam jak przeczytałem i zostało mi w głowie. Jak poleciał Blade Runner i skończył się, to przez te 3-4 sekundy ciszy pomyślałem tylko "ale blisko szczęścia, ależ zrobili napięcie, to absolutnie ostatnia szansa, ale pewnie poleci ten cholerny Moonchild..." - no i jednak rozbrzmiał ten najpierwszy z pierwszych dźwięków Maiden jaki mam wyryty w duszy :D
Serio zespół ćwiczył wówczas Moonchild? Byłaby z ich strony fajna zmyła, bo wiedzą, że ludzie pod halą słuchają.

M.
nugz
SMERF MARUDA

sajki pisze: wt sty 14, 2025 6:14 pm Ale ja nie mówię, że CSIT jest złym otwieraczem, tylko że nie jest hitem. A nugz napisał, że musi być hit na otwarcie.
Ale pod szyldem 50th Anni jednak prosi się o SUPER-DUPER HIT na wjazd :)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Żeby uściślić, ja mówię o Can I Play With Madness?, tego Lazarus chyba nie grał i kojarzy mi się, że ktoś spod hali meldował, że to słyszał. A w secie się znalazło. Że Joe wstawiał Sea of Madness, to wiem, no ale do setlisty ów numer ostatecznie nie trafił.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

nugz pisze: wt sty 14, 2025 6:35 pm
sajki pisze: wt sty 14, 2025 6:14 pm Ale ja nie mówię, że CSIT jest złym otwieraczem, tylko że nie jest hitem. A nugz napisał, że musi być hit na otwarcie.
Ale pod szyldem 50th Anni jednak prosi się o SUPER-DUPER HIT na wjazd :)
Taaa... rzeczywiście :roll: taki "The Trooper" pasuje na otwarcie. Albo "FOTD" xD
www.MetalSide.pl
nugz
SMERF MARUDA

Trooper na początek? - spoko :P
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Jeden z najbardziej przereklamowanych numerów IM... U mnie zero ekscytacji, ale byle mieć z głowy i pewno randomy zachwycone.
nugz
SMERF MARUDA

johnny_o pisze: śr sty 15, 2025 9:14 am i pewno randomy zachwycone.
I o to chodzi :)
Ostatnio zmieniony śr sty 15, 2025 9:46 am przez nugz, łącznie zmieniany 1 raz.
nugz
SMERF MARUDA

nugz pisze: śr sty 15, 2025 9:21 am
johnny_o pisze: śr sty 15, 2025 9:14 am i pewno randomy zachwycone.
I to chodzi :)
To bardzo dobry numer, ale zgrany do granic możliwości.
Na żywo zadziała zawsze - ZAWSZE.
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

No właśnie, przereklamowany i zgrany do porzygu... Rozumiem że musi być, ale to dla mnie chyba najmniej strawny ze wszystkich kotletów.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

nugz pisze: śr sty 15, 2025 8:53 am Trooper na początek? - spoko :P
No nie kumasz zupełnie jak IM układa swoje sety i jak budują nimi "dramaturgię" koncertu :)
www.MetalSide.pl
nugz
SMERF MARUDA

Oczywiście że rozumiem, pisałem, że dla mnie może być nawet Trooper :)
Spełnia wszystkie wymogi, żeby na rocznicowej trasie wyjebać 90% randomowej publiki z butów ;)
Awatar użytkownika
Pawlo84
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Pawlo84 »

johnny_o pisze: śr sty 15, 2025 9:39 am to dla mnie chyba najmniej strawny ze wszystkich kotletów.
Ja tak mam z Iron Maiden i 666...
Deleted User 626

Post autor: Deleted User 626 »

Po otwarciu Tailgunnerem bardzo by pasował Holy Smoke. Serio. Posłuchajcie sami.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

A potem Flash of the Blade i Total Eclipse.

ODPOWIEDZ