Wiadomo, że to jest bardzo umowne, bo zespół najczęściej pracuje wspólnie nad kompozycją, basista pisze swoje linie, perkusista układa bębny, a gitarzysta wymyśla riff itp. Wiadomo, sa zespoły, że robi to jeden gość (Annihilator), czy dwóch-trzech. Zasadniczo to autora podaje się pomysłodawcę głównego riffu, czy jakiejś innej charakterystycznej części wokół której rozrósł się dany numer.Schizoid pisze: ↑wt sty 21, 2020 9:36 pm A według mnie przyznanie autorstwa utworu ma często charakter formalny i niekoniecznie odzwierciedla fakty. Fazee z Kata o tym kiedyś pisał i wynikało z tego, że rzeczywistość była u nich znacznie inna niż to, co na papierze.
Osobiście nie wierzę w to, że Harris samemu stoi za wieloma kompozycjami IM. W kwestiach autorskich wierzyć mogę np czwórce z Liverpoolu, bo oni stawiali sprawę jasno: kto śpiewa, ten napisał.
Piece Of Mind
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Piece Of Mind
www.MetalSide.pl
Np. w książce o Turbo podano kogo jeszcze dopisywali jako autora i z jakich przyczyn, mimo, że twórcą nie był. Znamy sprawę Metalliki i sporów co do tego, które utwory współtworzył DM. Iron Maiden zanim wydał pierwszą płytę kilka lat ogrywał utwory. Przewinęło się wiele osób. Być może także coś dokładali do kompozycji. Tego nie wiemy. Oczywiście przyjmujemy za autora tego kto formalnie widnieje na płycie.
- Frank Drebin
- -#Lord of the flies

Panowie, taki mały offtop, ale dotyczący "Piece...". Jakiś czas temu (rok lub dwa) na Youtube znalazłem utwór wykonywany przez starszego wiekiem człowieka na gitarze akustycznej, motyw przewodni był niemal taki sam jak w "To Tame a Land" (notabene moim ulubionym utworze Maiden). Albo jedna, albo druga strona się sobą wyraźnie inspirowały. Czy ktoś wie cokolwiek na ten temat? Za nic w świecie nie mogę teraz tego utworu znaleźć. Niestety, nie zapamiętałem ani tytułu, ani nazwiska wykonawcy.
FotD = TOP5 albumów Maiden
Bardzo często słucham tej płyty.
Pierwsze słyszę, ale chętnie bym posłuchał tego o czym napisałeś...Caladan Brood pisze: ↑czw lut 06, 2020 7:58 pm Panowie, taki mały offtop, ale dotyczący "Piece...". Jakiś czas temu (rok lub dwa) na Youtube znalazłem utwór wykonywany przez starszego wiekiem człowieka na gitarze akustycznej, motyw przewodni był niemal taki sam jak w "To Tame a Land" (notabene moim ulubionym utworze Maiden). Albo jedna, albo druga strona się sobą wyraźnie inspirowały. Czy ktoś wie cokolwiek na ten temat? Za nic w świecie nie mogę teraz tego utworu znaleźć. Niestety, nie zapamiętałem ani tytułu, ani nazwiska wykonawcy.
www.MetalSide.pl
- Frank Drebin
- -#Lord of the flies

Już wiem, pomogły mi anglojęzyczne fora. Harris pisząc To Tame a Land inspirował się prawdopodobnie "Asturias" Isaaca Albeniza.
- blackcocker
- -#Moderator

O nie wychwyciłem tego. Ale jeden numer od zawsze mi się kojarzy z Asturias: Mother Russia. Ten wolniejszy motyw po intrze.
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
01: Alter Bridge
02: Vltimas, Turbo, Faetooth, Turbo
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
01: Alter Bridge
02: Vltimas, Turbo, Faetooth, Turbo
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
-
Deleted User 8107
https://www.loudersound.com/features/pi ... rAfX3RdAtA
40 lat Piece of Mind w tym roku, to nowy artykuł.
40 lat Piece of Mind w tym roku, to nowy artykuł.
-
Deleted User 5490
I pewnie jeden kawałek będzie na trasie z tej okazji. Trooper. No ale nawet z tego bym zrezygnował, żeby usłyszeć więcej z SIT. Zwłaszcza, że Trooper to zawsze jest.
PoM > SiT 
-
Piotr Lange
- -#Moonchild

Klasyka bez dwóch zdań!
Bardzo dobry album.
- Frank Drebin
- -#Lord of the flies

Z mojej strony również pełna zgoda.
PoM to maidenowe opus magnum. Esencja heavy metalu, ze świetnym rockerami i najlepszym epikiem tego zespołu.
-
Deleted User 8107
Piece of Mind doceniony w Survivorze, rewolucja na forum :d
PoM ponad SiT - 7 dni w tygodniu.
-
Deleted User 8449
Die With Your Boots On
Kocham, ubóstwiam, wielbię. Moje Iron Maiden