DIO

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Ulubiony numer Dio, wg ciebie to:

Rainbow In The Dark
19
21%
Rainbow In The Dark
19
21%
Hide In The Rainbow
8
9%
Shame on the night
0
Brak głosów
Fallen Angels
1
1%
inny z repertuaru Rainbow
12
13%
inny z repertuaru Black Sabbath
10
11%
inny z repertuaru Dio
22
24%

Liczba głosów: 91

PowerSeventhSon
-#Trooper
-#Trooper

Re: DIO

Post autor: PowerSeventhSon »

Zastanawiam się co by było gdyby po Mob Rules Dio nagrał z Black Sabbath jeszcze z 6-7 płyt studyjnych. Myślę, że o płytach z Ozzym fani by nie zapomnieli, ale nie byłyby one takim punktem odniesienia. Dio miał w sobie coś takiego, że nawet z przeciętnych kompozycji potrafił zrobić coś wyjątkowego. Jedynym jego minusem był trudny charakter przez co nie mógł dogadać się z Iommim i w tak przykrym okolicznościach rozstał się z Vivianem Campbellem. W zasadzie nie wiem czy Dio nie powinien dobierać typowych muzyków sesyjnych, którzy by w 100% godzili się na jego wizje artystyczne. Z takim Blackmorem czy Iommim nie było na to szans. Z Campbellem też nie.
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

Awatar użytkownika
Pawlo84
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Pawlo84 »

Wybrałem Rainbow In The Dark. Ale przynajmniej kilka innych stawiam na równi.
Te utwory Dio lubię najbardziej słuchać:
Black Sabbath - Die Young, Black Sabbath - Heaven and Hell, Black Sabbath - I, Black Sabbath - Lonely Is the Word,
Dio - Don't Talk To Strangers, Dio - Holy Diver, Dio - Rainbow In The Dark,
Rainbow - Long Live Rock 'n' Roll, Rainbow - Man On The Silver Mountain, Rainbow - Starstruck
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Black Sabbath

Tutaj moja ulubiona płyta z Dio to Dehumanizer. Jest najrówniejsza. Od początku do końca masywna, świetnie się jej słucha. Chociaż nie ma takich "hitów" jak pozostałe dwie. Heaven and Hell i Die Young to jedne z moich ulubionych utworów w ogóle. Z Mob Rules najbardziej lubię Sign... i Falling...

Dio

Tutaj najczęściej wracam do Rainbow in the Dark (to pierwsza solowa płyta Dio, którą słyszałem, więc dodatkowo jest sentyment), Sacred Heart i Lock Up the Wolves

Rainbow

Wszystkie trzy albumy są świetne. Moja kolejność to Rising (jeden z moich ulubionych albumów w ogóle) z genialnym Stargazer oraz świetnymi Tarot Woman i Light in the Black > Ritchie Blackmore's Rainbow > Long Live Rock'n'Roll (chociaż Kill the King i Gates of Babylon dałbym do mojego top-5 Rainbow).

A ogólnie ulubione utwory z Dio:
1.Stargazer
2.Die Young
3.Heaven and Hell
4.Gates of Babylon

Myślę, że przy wyborze numerów Black Sabbath i Rainbow nie bez znaczenia jest, że Blackmore i Iommi to jedni z moich ulubionych gitarzystów-kompozytorów.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków), Wishbone Ash (Warszawa), Monstrum (Rzeszów), Soen (Kopenhaga)
03: Lady Pank, Zalewski, Turbo (Łódź)
05: Defenders of Steel
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
07: Judas Priest
Neon
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Neon »

Ulubiony numer Dio to dla mnie Rainbow in the Dark.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Rainbow in the Dark to jeden z moich ulubionych, jeżeli chodzi o solowego Dio. Chociaż ostatnio najchętniej słucham Sacred Heart i All the Fools...

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków), Wishbone Ash (Warszawa), Monstrum (Rzeszów), Soen (Kopenhaga)
06: Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), Linkin Park
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: AncientMariner »

W którymś wywiadzie Dio mówił że Rainbow in the Dark to utwór którego nie cierpi. Wspominał że nawet taśmy z tym utworem przed wydaniem Holy Diver wywalił do śmieci :). Ogólnie bardzo odstaje ten utwór od reszty na płycie ale nie jest jakiś straszny. Da się go słuchać :)
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

Czytałem o tym że Dio po efekcie finalnym Rainbow in the Dark zniszczył taśmy z tym utworem ale jeżeli dobrze pamiętam Jimmy Bain zachował jedną taśme. Tak długo przekonywał Dio żeby zamieścić ten numer ze w końcu się ugiął :)
Mi kiedyś ten utwór dupy nie urywał. Chwila drażnił. Chyba głownie przez te klawisze. Potem sie przyzwyczaiłem
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Żeby każdy nagrywał tak "słabe" kawałki :) Ale fakt, trochę odbiega od reszty materiału. Jakby go nie było to by świat się nie zawalił.
Awatar użytkownika
octavian
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: octavian »

Wielu muzyków ma takie swoje nielubiane numery. Plant np. nie lubił grać na żywo Stairway to Heaven, Blackmore w Purplach nie lubił Smoke on the Water, a w Rainbow z kolei Since You Been Gone
pz
-#Administrator
-#Administrator

Popieram wybory Blackmore'a :)

Dreamdeath
-#Invader
-#Invader

Post autor: Dreamdeath »

Dziwna to trochę ankieta. Dziwny wybór utworów. Fallen Angels i Hide in the Rainbow to czołówka repertuaru Ronniego ? Eee chyba nie. Gdzie są Holy Diver, We Rock, Sacred Heart ?
Deleted User 357

Post autor: Deleted User 357 »

Zwróć uwagę że ta ankieta była zakładana 16 lat temu ;)
Awatar użytkownika
octavian
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: octavian »

16 lat temu Hide in the Rainbow był uważany za flagowy i świetny numer Dio ? :) Czy po prostu świadomość ludzi o tej muzyce była taka mała ?
Deleted User 357

Post autor: Deleted User 357 »

Po prostu nikt się do tych ankiet wtedy specjalnie nie przykładał ;)
pz
-#Administrator
-#Administrator

Może wybierane były utwory z Rainbow w tytule. :)

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Ja ogólnie mam wrażenie, że Sanktuarium sprzed lat to była jakaś czwarta gęstość ;) Fajnie się to czyta x lat po napisaniu tych postów.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

Jest dawno zapowiadana książka:
https://premierecollectibles.com/dio
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Na cholerę komu autograf Wendy Dio? Mogli dorzucić miniaturowy hologram Dio zamiast tego.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
pz
-#Administrator
-#Administrator

Schizoid pisze: śr lip 28, 2021 12:52 am Na cholerę komu autograf Wendy Dio? Mogli dorzucić miniaturowy hologram Dio zamiast tego.
Bo hologram jeszcze nie umie pisać :)

Ale jakąś biografię Dio chętnie bym przeczytał.

ODPOWIEDZ