The Great Unknown - opinie
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
RidingOntheWind
- -#Trooper

Re: The Great Unknown - opinie
Adrian lubi utwory w średnim tempie, z ponurym intrem i przeistaczające się w typowe granie Iron Maiden. Przykłady; Face in the Sand, These Colours Don't Run czy Mother of Mercy. Każdy z tych utworów jest u mnie w czołówce na albumie i tak jest z Great Unknown. Utwór nie nudzi mi się ani troszkę, choć dostrzegam w nim parę mankamentów, Bruce przede wszystkim niepotrzebnie tak wysoko śpiewa zwrotki. Mimo to ze względu na jego zalety jakoś to mi tak nie przeszkadza. Całościowo utwór bardzo dobry, a nie, że trzeba wyszukiwać najlepsze fragmenty jak w większości utworach na albumie.
The Great Unknown ma fajny potencjał, ale niestety niewykorzystany. Utwór ma znakomity wstęp, rosnące napięcie, świetny prechorus, ale - niestety - skopany jest refren. Zlewa się w jedną całość z prechorusem, nie odróżnia się od niego. Nawet teraz, jak staram sobie przypomnieć refren, to nie jestem w stanie. W ogóle TGU jest przykładem, jak można napisać piosenkę bazując na jednym pomyśle. Szczęśliwie, że zespół nie uległ pokusie przeciągnięcia go o kolejne kilka minut.
Lubię ten numer, ale masz dużo racji. Podobna sprawa z refrenem była w Reincarnation of Benjamin Breeg.
- dostoevsky
- -#Assassin

A ja nie mam żadnych zastrzeżeń do refrenu (jest fantastyczny), struktury utworu, w zasadzie do niczego. Mam tylko jedno "ale" - ten numer powinien być dłuższy! 
-
RidingOntheWind
- -#Trooper

Dlatego, że trwa ile trwa jest taki dobry.
- Mr.Hankey
- -#Lord of the flies

Dokładnie, magia tego utworu polega między innymi właśnie na tym, że trwa tyle, ile powinien. Bogu dzieki, że Harris nie wpadł na pomysł zrobienia z niego "epika" bo wyszło by tylko słabiej.
Dokładnie. Wtedy Panowie by przedobrzyli, a tak jest to jeden z jaśniejszych punktów na płycie według mnie. Początek utworu genialny, ten klimat i narastające napięcie, świetne.Mr.Hankey pisze:Dokładnie, magia tego utworu polega między innymi właśnie na tym, że trwa tyle, ile powinien. Bogu dzieki, że Harris nie wpadł na pomysł zrobienia z niego "epika" bo wyszło by tylko słabiej.
-
Deleted User 2259
Legacy smierdzi mi tutaj na kilometr.Teraz troche ruszylo, solo Janka nic specjalnego.Adrian lepiej, Dave juz slabiej.Daje 6, niech nie mecza buły.