Lord of Light - oceny, wrażenia, recenzje!

Dyskusja o najnowszej płycie Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Re: Lord of Light - oceny, wrażenia, recenzje!

Post autor: Mr.Hankey »

Lord Of Light jest genialny :rocx Bardziej brzmi jak z solowego dorobku Bruca niż Maiden jak dla mnie. Świetny wstęp, po czym wspaniała galopada (zwrotka) i ciężki podniosły refren. Obok FTGGOG i LD najlepszy na płycie :wink:
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Matek »

j apo całym weekendzie spędzonym z tą płytą powiem że ten kawałek jest jednym z najlepszych w ich karierze :!: istne cudo, 10/10. niesamowity początek, potem genialny, agresywny wokal dickinsona i równie genialny refren. nawet solówki wymiatają...
Awatar użytkownika
Szczur22
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Szczur22 »

Mi w tym kawałku bardzo podoba się refren, niestety jest jedno ale- taki piosenka wogóle nie wpada mi w ucho. Nie umiem zanucić tej piosenki- to zły znak. Może jeszcze jakieś 20 przesłuchań pod rząd i coś wyjdzie :D
Filik10
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Filik10 »

Szczur22 pisze:Mi w tym kawałku bardzo podoba się refren, niestety jest jedno ale- taki piosenka wogóle nie wpada mi w ucho. Nie umiem zanucić tej piosenki- to zły znak. Może jeszcze jakieś 20 przesłuchań pod rząd i coś wyjdzie :D
Eee tam, większośc zespołów progresywnych, czy death/black metalowych za bardzo nie da się zanucić, a i tak ich słucham :P
Bonzo
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Bonzo »

Filik10 pisze:
Szczur22 pisze:Mi w tym kawałku bardzo podoba się refren, niestety jest jedno ale- taki piosenka wogóle nie wpada mi w ucho. Nie umiem zanucić tej piosenki- to zły znak. Może jeszcze jakieś 20 przesłuchań pod rząd i coś wyjdzie :D
Eee tam, większośc zespołów progresywnych, czy death/black metalowych za bardzo nie da się zanucić, a i tak ich słucham :P
tyle ze IM nie sa ani black metalowi ani deat metalowi ani tym bardziej progresywni :wink:
Awatar użytkownika
syzygy
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: syzygy »

Heh zakończenie tego kawałka trochę mi tu nie pasuje, nawiązanie do HBTN? :P
Awatar użytkownika
tarot 20
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: tarot 20 »

Kawałek świetny już widzę ten młyn który się rozpęta po fragmencie gdzie Bruce wchodzi ze swoim agresywnym wokalem. :solo
Freeze
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Freeze »

Riff który wchodzi zapowiadając szybszą partię jest GENIALNY. Kawałek-cudo.
Awatar użytkownika
Celestial
-#Invader
-#Invader

X

Post autor: Celestial »

Przy 5 minucie coś mi zgrzyta.. Jestem w lekkim szoku, może tak.. Rzeczywiście, riff i przejście przy 5 minucie, jakby żywcem solowych płyt Bruce'a. Ale kawałek jest cholernie mocny!!! Nicko niesamowicie nap.. zaiwania na garach znaczy :shock: Słychać pracę całego zespołu. Riff w refrenie fajnie pokombinowany z tymi podjazdami przed dźwiękami. Masakryczny dla mnie ten refren, a solo dzikie :solo :rocx dzikie, jak nigdy chyba, z takim smoczym pazurem.. (no ok, smoki zarezerwujmy dla fanów Dio;P). Wyobraźcie sobie tysiące fanów zdzierające gardło na tym refrenie.. zabili mnie!! Kto tu mówił, że nie potrafią kąsać, niech na szable ze mną wyskoczy!! :beer
Aces High cpt. Dickinson!
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Ha! Minelo pare dni i juz tez uwielbiam ten utwor! Wiedzialem ze tak bedzie :)
Matek
-#Nomad
-#Nomad

Szczur22 pisze:Mi w tym kawałku bardzo podoba się refren, niestety jest jedno ale- taki piosenka wogóle nie wpada mi w ucho. Nie umiem zanucić tej piosenki- to zły znak.
to normalne... tak się sklada że ten kawałek nie wypada tak rewelacyjnie w oczach (raczej uszach) fanów maiden - patrząc po ocenach itp. cóż, ja słucham nieco innej muzyki i akurat ta stylistyka mi jak najbardziej odpowiada.
Bonzo pisze:tyle ze IM nie sa ani black metalowi ani deat metalowi ani tym bardziej progresywni
to że się utarlo że to pieprzenie o progresji to trochę pic na wodę (zwłaszcza po tych 3 udostępnionych kawałkach) to nie znaczy że jej nie ma na tej płycie...
Awatar użytkownika
Celestial
-#Invader
-#Invader

X

Matek pisze: to że się utarlo że to pieprzenie o progresji to trochę pic na wodę (zwłaszcza po tych 3 udostępnionych kawałkach) to nie znaczy że jej nie ma na tej płycie...
No nie oszukujmy się, Maiden to nie Queensryche czy DT 8) Ale w porównaniu do Dance of death, czy nawet BNW płyta jest mocno pokombinowana. Ja w Lord of Light czuję zajeb*** powiew świeżości. Szarpany riff w zwrotce i wszystkie charmonie gitar. Nie mówię, może chciałoby się jakiegoś 7/8, synkop i nie wiadomo co jeszcze.. ale to Maiden, i uwielbiamy ich za to, że mają własny styl. I w obrębie tego stylu szukają nowych rzeczy. I dzięki Bogu :rocx
Awatar użytkownika
soulburner
-#Invader
-#Invader

Post autor: soulburner »

Dla mnie Maiden jest bardzo progresywnym zespołem - racja, to nie Dream Theater, ale od kiedy DT jest synonimem progresywności? :P
Np. "Somewhere in Time" jest dla mnie bardzo progresywnym albumem, utwory są długie i posiadają dość złożone partie instrumentalne.

Zatem... nie mówić mi tu, że Maiden nigdy nie było progresywne i nowy album również nie jest, bo jest i wcześniejsze utwory również takie były. Co, może "Rime..." nie jest progresywny? "Seventh Son" też nie? Ani "To Tame A Land"? No jak nie jak tak :D

A co do Lord of Light - obecnie jest to mój najmniej lubiany kawałek. ALE! Ja mam tak bardzo często - niemal zawsze jest jakiś pojedynczy utwór, który mi się nie podoba, a po jakimś czasie staje się wręcz moim ulubionym :)
You must gather your party before venturing forth.
Awatar użytkownika
Celestial
-#Invader
-#Invader

soulburner pisze:Dla mnie Maiden jest bardzo progresywnym zespołem - racja, to nie Dream Theater, ale od kiedy DT jest synonimem progresywności? :P

No HALO :P Nie będę się wypowiadać, bo się zrobi offtop :o Zależy, czy mówimy o takim progresie, jak np w Dance of death, czy o czymś w stylu Symphony X. Ale nikt tutaj nie odbiera im "progresywności". Wystarczy posłuchać tylko Phantom of the opera - i wszystko jasne 8)
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

Coż, Lord of light raczej moim zdaniem odstaje od reszty utworów płyty. Czegoś mu brakuje. Nie wiem czego! ale nie czuję do końca tej pisoenki, mimo, ze to dobra kompozycja. Może to ten refren, troche powolny i wydaje mi się taki na siłę. Troszkę może przeszkadzać głos wokalisty, który akurat w tej piosence miejscami "stęka". Ale być może przekonam się do tego utworu (po 3 przesłuchaniach i tak lepiej o nim myślę niż po 1 przesłuchaniu).
Matek
-#Nomad
-#Nomad

soulburner pisze:Dla mnie Maiden jest bardzo progresywnym zespołem - racja, to nie Dream Theater
i całe szczęście :!: bo jakbym mial usłyszeć taką progresywnosć jak np metropolis part 1 DT (podaje konkretny przykład żeby nie było że walę ogółami) to ja podziękuję. wolę mniej dźwięków ale z klasą.
Żabka
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Żabka »

Świetny kawałek uwielbiam go :!: I nie mogę przestać słuchać :D Wspaniały głos Bruce'a, cudowna solówka, taka jak na mój gust dość Maidenowa, bardzo dobra gra Nicko, dobry tekst. No czego chcieć więcej :)
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Artur »

Celestial pisze:No nie oszukujmy się, Maiden to nie Queensryche czy DT
Ani Queensryche, ani Dream Theater to nie są zespoły jakoś bardzo progresywne. I nie mówię tego w tonie złośliwym, bo Dream Theater bardzo lubię, a Queensryche uwielbiam wręcz.
Awatar użytkownika
Celestial
-#Invader
-#Invader

X

Artur pisze:Ani Queensryche, ani Dream Theater to nie są zespoły jakoś bardzo progresywne. I nie mówię tego w tonie złośliwym, bo Dream Theater bardzo lubię, a Queensryche uwielbiam wręcz.
No cóż, nie mnie oceniać, czy to kwestia gustu, czy jednoznacznych muzycznie dowodów (wystarczy spojrzeć w nuty/taby) :)

Tak czy inaczej , wracając do wątku AMOLAD, chłopaki naprawdę dali z siebie wszystko na tym albumie. Nie znaczy to, że nie stać ich na więcej, ale wszyscy zgodnie musimy przyznać: dalej nas zaskakują! :rocx

Pzdr.
Artur
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Artur »

Celestial pisze:No cóż, nie mnie oceniać, czy to kwestia gustu, czy jednoznacznych muzycznie dowodów (wystarczy spojrzeć w nuty/taby)
Ale wiesz, to nie chodzi o nuty czy taby. Progresję albo słychać, albo nie. I jakkolwiek elementy progresji w muzyce tych zespołów są niewątpliwie zauważalne, tak nie brałbym ich jako wyznacznika progresji w metalu, zwłaszca Queensryche. I tylko tyle.
Ale kłócić się nie zamierzam, bo oczywiście Ty masz prawo inaczej patrzeć na muzykę :)
ODPOWIEDZ