Iced Earth
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Iced Earth
za późno
Ale z empiku odbiorę własnoręcznie, a tak do tych 59,90 dochodzi dyszka za przesyłkę- czyli wychodzi prawie na jedno
A ta aukcja, co jest od 45 na pewno się na tej sumie nie skończy 
... ... najważniejsze że będziesz miał to cacko w domu [ja od chwili zakupu oglądałem w całości DVD jeden raz] i mimo wielu niedociągnięć jestem cholernie zadowolony, z drugiej strony ten koncert został zarejestrowany w 1999roku, dźwięk DTS 5.1 dodano dopiero teraz korzystając z oryginalnych taśm z tych dwóch koncertów ... nie ma co się łudzić że ten nowy mix choć potężny brzmi trochę sztucznie ale w końcu w tym przypadku nawet w klasycznym Stereo muzyka ICED EARTH ostro kopie po mordzie.
... ostatnio mam totalny "odjazd" na punkcie tej kapeli i muszę uzupełnić swoją płytotekę o kilka ich oryginalnych tytułów bo szczerze mówiąc poza "The Glorious Burden", "Horror Show", " Something Wicked This Way Comes" , "The Dark saga" i "Alive In Athens" pierwsze albumy mam jedynie przegrane od kumpla który notabene jest także wielkim maniakiem kapeli.
... przy okazji pochwalę się że dzisiaj nabyłem ten Boxik http://www.allegro.pl/item145445759_ice ... x_5cd.html - teraz trzeba tylko poczekać na przesyłkę :rocx ... he,he,he właściwie to już moje kilka słów napisanych wcześniej nie ma większego znaczenia bo w tym kontekście Box zawiera te pierwsze płyty których mi brakuje.
... ostatnio mam totalny "odjazd" na punkcie tej kapeli i muszę uzupełnić swoją płytotekę o kilka ich oryginalnych tytułów bo szczerze mówiąc poza "The Glorious Burden", "Horror Show", " Something Wicked This Way Comes" , "The Dark saga" i "Alive In Athens" pierwsze albumy mam jedynie przegrane od kumpla który notabene jest także wielkim maniakiem kapeli.
... przy okazji pochwalę się że dzisiaj nabyłem ten Boxik http://www.allegro.pl/item145445759_ice ... x_5cd.html - teraz trzeba tylko poczekać na przesyłkę :rocx ... he,he,he właściwie to już moje kilka słów napisanych wcześniej nie ma większego znaczenia bo w tym kontekście Box zawiera te pierwsze płyty których mi brakuje.
świetne jest to wydawnictwo.... Kurde, może kiedyś...jesper pisze:... przy okazji pochwalę się że dzisiaj nabyłem ten Boxik
też się bardzo cieszęjesper pisze:... ... najważniejsze że będziesz miał to cacko w domu
... jeżeli ktoś jest zainteresowany tym wydawnictwem polecam bo cena dosyć atrakcyjna :rocx
http://www.allegro.pl/item151383144_dvd ... ytas_.html
http://www.allegro.pl/item151383144_dvd ... ytas_.html
-
Stormshield
- -#Moonchild

Początkowa tak, zobaczymy jaka będzie końcowajesper pisze: cena dosyć atrakcyjna :rocx
To rarytas jest? Ja to dzisiaj w Saturnie widziałem, ale po ile to nie pamiętam.
Ja kupowałem za 73 zł..
... jak widać ceny są cholernie zróżnicowane i tak np: w lubelskim Media Markt DVD ICED EARTH kosztuje 60zł a w E.Leclerc 56zł.Stormshield pisze:Początkowa tak, zobaczymy jaka będzie końcowajesper pisze: cena dosyć atrakcyjna :rocx![]()
To rarytas jest? Ja to dzisiaj w Saturnie widziałem, ale po ile to nie pamiętam.
I jak, warto było? :>Ja kupowałem za 73 zł..
Bo kurde kusi mnie to DVD. Moze sie uda tanio kupic...tylko nie wiem czy nie sprawić sobie zamiast tego jakiegos albumu :]
Widziałem fragmenty DVD bo współlokator nabył sobie (nie Mareq
).
Ogólnie ok, ale jeśli o obraz idzie to biednie.
No ale pozostaje fenomenalna muzyka.
Ogólnie ok, ale jeśli o obraz idzie to biednie.
No ale pozostaje fenomenalna muzyka.
Od ponad tygodnia miałem tu pisać swoje wrażenia z poznawania starego IE, który mi to ostatnio wpadł w łapska. Jakieś dwa lata temu zasłuchiwałem się w Glarius Burden, Horror Show i Something Wicked. Po długiej recesji w słuchaniu Iceda Burnt Offerings i Night of The Stormrider zrobiły na mnie masakryczne wrażenie. W żadnej innej kapeli dalej nie znajduje takiego specyficznego klimatu. Muzyka jest cholernie (to chyba dobre słowo) mroczna i depresyjna, przy czym upchane jest wszystko czego można oczekiwać - dynamika, melodyjne momenty, chwytliwe partie. Chłopaki przedstawiają wciągające historie i najlepiej sprawdzają się w swoich blisko 10miutowych opowieściach. Normalnie słuchając ich muzyki czuje się, jakbym miał do czynienia z bardzo dobrą i wciągającą książką.
Co do Alive in Athens (audio) mam jedno zastrzeżenie - chociaż Barlow zabija swoim śpiewem (czysto, płynnie - normalnie jak w studio), to całość brzmi bardzo sterylnie. IMO koncertówka to koncertówka i akcje w stylu maksymalne wyciszenie publiki podczas kawałków to nie bardzo dobra produkcja a zabicie koncertowego klimatu. W moim odczuciu bliżej tej koncertówce do nagrań studyjnych niż występu live.
I małe podumowanie:
1. SWTWC
2. Burnt Offerings
3. Dark Saga / Night of The Stormrider (i tak ma najlepsze intro ever)
5. Horrow Show
6. Glorious Burden
To tyle z tego co słuchałem.
Co do Alive in Athens (audio) mam jedno zastrzeżenie - chociaż Barlow zabija swoim śpiewem (czysto, płynnie - normalnie jak w studio), to całość brzmi bardzo sterylnie. IMO koncertówka to koncertówka i akcje w stylu maksymalne wyciszenie publiki podczas kawałków to nie bardzo dobra produkcja a zabicie koncertowego klimatu. W moim odczuciu bliżej tej koncertówce do nagrań studyjnych niż występu live.
I małe podumowanie:
1. SWTWC
2. Burnt Offerings
3. Dark Saga / Night of The Stormrider (i tak ma najlepsze intro ever)
5. Horrow Show
6. Glorious Burden
To tyle z tego co słuchałem.
Swój chłopXiminez pisze:W żadnej innej kapeli dalej nie znajduje takiego specyficznego klimatu.
mroczna tak, ale czy depresyjna?Ximinez pisze:Muzyka jest cholernie (to chyba dobre słowo) mroczna i depresyjna,
Twój ranking płyt jest poprawny
a na DVD jest pełno podejrzanych momentów. Np. barlow na zakończenie wielu kawałków przedłuża ostatnią nutę "piejąc" i w wielu przypadkach widać, że jeszcze się drze, ale go już nie słychać... choć to może w niektórych momentach jest celowe zwolnienie tempa.. nie wiem...Ximinez pisze:to całość brzmi bardzo sterylnie
no ale gorsze jest to, że na zakończenie Last Laugh i Brainwashed widać jak Matt oddaje głos publiczności, mikrofon w górze, a go słychać
Jakiś głupek montował to DVD chyba. Nie wiem po kiego uja zmienili kolejność kawałków. Strasznie się przyzwyczaiłem do tej z audio i nie rozumiem, po co to ruszali. najlepszy numer jest z tym, że Barlow zdejmuje kurtkę gdzieś chyba około Pure Evil i śpiewa na golasa a tu nagle pod koniec DVD w Stand Alone wyskakuje w niej znowu
Wycieli niektóre teksty Barlowa, np. przed the hunter, czy last december, co też mnie wkurza. coś tam dodali też, czego nie było na audio.
Zakonczenie też marnie wyszło, bo Coming Curse nie był grany na koniec koncertu i po ostatnich nutach widzimy jak zespół się zwija, ani słowa do publiczności.... a przecież pod koniec Violate barlow się żegna, nie można było zamienić?
o braku Slave to the dark, iced earth i przede wszystkim question of heaven już mi się nie che mówić......
DVD ma dość kiepski obraz. mało dynamiczne ujęcia kamer, scena wygląda biednie, za dekoracje służą jakieś dwie plansze z motywami egipskimi.
podsumowując- ani trochę nie żałuje wydanej kasy na ten koncert
iced earth depresyjne? no fajnie..
My Own Savior czy Creators Failure wesołym bym nie nazwał. Może za bardzo generalizuje? :/
ale to jest raczej nastrojowe, czy jakoś tak. depresyjny to jest black metal samobójczy
Teksty poruszają smutną tematykę jak się nad nimi zastanowić. Z regóły puenta podnosi na duchu, a całość jest przedstawiona właśnie w ten 'klimatyczny' sposób. To jest właśnie taki Iced Earth. Ten depresyjny niepotrzebne napisałem - pierwsze mi się rzuciło 
Genialnesyzygy pisze:podsumowując- ani trochę nie żałuje wydanej kasy na ten koncert![]()
A co do tej depresyjnościto faktycznie - ja tego też tak nie odbierałem, ale skoro takie są odczucia Ximineza to świetnie, bo widać, że każdy odbiera muzykę na swój sposób...
Dla mnie jednak bardziej są nastrojowi często i melancholijni (nomen omen
bo tak jestArtur pisze:Genialne
Tak naprawdę, to mogliby zabrać się już za nowy album. The Glorious Burden wyszło już dość dawno.
podobno ma wyjść w tym rokuZygmunt pisze:Tak naprawdę, to mogliby zabrać się już za nowy album.
NAPEWNO ?syzygy pisze:podobno ma wyjść w tym roku Razz
już nie mam tu najwięcej postów