The Book Of Souls - opinie na temat nowego albumu

Wszystko na temat nowej płyty

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Jak oceniasz nowy album Iron Maiden

10
35
27%
9
37
29%
8
23
18%
7
15
12%
6
5
4%
5
8
6%
4
1
1%
3
4
3%
2
1
1%
1
0
Brak głosów

Liczba głosów: 129

Deleted User 5490

Re: The Book Of Souls - opinie na temat nowego albumu

Post autor: Deleted User 5490 »

Fakt. Nie wziąłem tej możliwości pod uwagę. Kiedyś przecież album musi się dostać się do hurtowni współpracujących z wytwórnią.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: dostoevsky »

Invader pisze:No a jak brzmi gitara Dave'a ? wszak na gibsonach nagrywał wszystko, można wychwycić różnicę z tego mp3? tylko to pytanie do tych którzy rozpoznają jego styl :P
Przesłuchaj w końcu ten album, za dużo tych pytań. ;)
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Wybacz, ale zaczekam do premiery nie wszyscy lubią kosztować cukierka z papierkiem :B
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Invader pisze:Wybacz, ale zaczekam do premiery nie wszyscy lubią kosztować cukierka z papierkiem :B
Ale ja to rozumiem - dlatego za 6 dni poznasz odpowiedź na wszystkie nurtujące Cię pytania. :mrgreen: :twisted: :wink:
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Może ktoś inny mi powie :P, poczekam do premiery, ale fajnie poczytać czyjeś opinie.Jeszcze jedno denerwuje mnie zbieżność podobnych tytułów od jakiegoś czasu do tych Dickinsonowskich był The Alchemist, teraz The Man of Sorrows, Tears of a Clown prawie jak Dragon, The Book of Souls - Tyranny of Souls, When the River Runs Deep - River of No Return, coś za dużo tych podobieństw czyżby ten album był aż tak przesiąknięty jego solową twórczością ?
Ostatnio zmieniony sob sie 29, 2015 10:48 am przez Deleted User 2259, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mikojaski »

Czuc ja, to na pewno. Ale co co bede mówił, nie chce psuc niespodzianki :P
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

Invader pisze:coś za dużo tych podobieństw czyżby ten album był aż tak przesiąknięty jego solową twórczością ?
Tak :D
Awatar użytkownika
Slaug
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Slaug »

po za mia ta ne
Deleted User 5800

Post autor: Deleted User 5800 »

Nie wytrzymałem... mam za sobą jedno odsłuchanie. Moja opinia na pewno się jeszcze zmieni. Biorąc pod uwagę, że np. TFF po pierwszym odsłuchu wydał mi się tragicznym albumem, a z czasem zmieniłem zdanie.

Ogólne wrażenie jest takie, że album to coś jakby skrzyżowanie TFF i AMOLAD. Od razu bardzo spodobały mi się utwory: If Eternity Should Fail, Speed of Light, The Red and the Black, The Book of Souls i Empire of the Clouds. Reszta wymaga z pewnością większej ilości odsłuchów aby to ogarnąć i dobrze ocenić. Wymienione kawałki chętnie usłyszę na żywo :) Generalnie odetchnąłem z ulgą, ale nie zostałem na razie powalony na kolana. No może poza ostatnim utworem, który jest genialny :) Muszę się z tym osłuchać, ale jeśli w przypadku TFF z totalnego niezadowolenia doszedłem do zachwytu to kolejne odsłuchy powinny sprawić, że pokocham ten album :D

Właśnie leci drugi raz. Pierwsze sekundy IESF są w stylu 'Shine on you crazy diamond' :D
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Ano zobaczymy. Na forach fanowskich zawsze jest dużo odjechanych, radośnie entuzjastycznych opinii. Później jak się posłucha samemu, to okazuje się, że nie jest jakoś tak w odjechany sposób, radośnie i entuzjastycznie.
Ciekawi mnie brzmienie. Czy tak żałośnie niedopracowane jak Speed of Light z singla?
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Invader pisze:No a jak brzmi gitara Dave'a ? wszak na gibsonach nagrywał wszystko, można wychwycić różnicę z tego mp3? tylko to pytanie do tych którzy rozpoznają jego styl :P
Moim zdaniem można wyczuć lekką różnicę, ale przede wszystkim rzuca się w uszy to, że w kilku solówkach nadużywał wah wah. Kilka solówek bez pomysłu, ale kilka dobrych też zagrał.
Awatar użytkownika
Dziku
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Dziku »

WOW !!
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Trzeci raz słucham płyty i dalej radocha jest wielka. "Pozamiatane" to bardzo adekwatne słowo opisujące co teraz czuję :!:

Dodam jeszcze, że to chyba pierwszy album od dawna, gdzie nie przeskakuję utworów... nie wliczając Speed of Light. :P
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

A niech Was "cholera" ;) chyba przestanę na razie przeglądać opinie o poszczególnych utworach i zaczekam z tym do swojego przesłuchania, bo tylko się nakręcam, a to jeszcze 6 dni :( Nadrobię te tematy po pierwszym odsłuchu. :D
Awatar użytkownika
Scoobany
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Scoobany »

Dostaliśmy album o 2 klasy lepszy od TFF. Tyle mogę z pewnością powiedzieć.
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

wojteq pisze:A niech Was "cholera" ;) chyba przestanę na razie przeglądać opinie o poszczególnych utworach i zaczekam z tym do swojego przesłuchania, bo tylko się nakręcam, a to jeszcze 6 dni :( Nadrobię te tematy po pierwszym odsłuchu. :D
Ja jestem pełen podziwu dla takich osob jak Ty ;) Ja jak tylko wróciłem z egzaminu o 22 i zobaczyłem ,że album wyciekł to siedziałem do 4 w nocy i autentycznie go katowalem. Nie wytrzymałbym tych dodatkowych 6 dni :)
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

Jestem po pierwszym odsłuchu. Oczywiście jestem zachwycony porcją nowych kompozycji. Długo trzeba było czekać. Pierwsze rzeczy jakie mi się nasuwają to:
1) Mocne strony TBOS to Dickinson (poza Empire) niestety
2) Pierwsze CD nieco lepsze od CD2
3) Mój top to TBOS, najsłabszy utwór Shadows Of The Valley IMO [obie kompozycje Gers/Harris]
4) Empire spokojnie mógłby trwać połowę krócej [strasznie prosty i nudny, nie ma w nim opowieści jak w Paschendale, słabo budowane emocje, nie rozumiem tekstu wiec się do niego nie odnoszę, natomiast mam świadomość, że jest bardzo dobry, historyczny]

Czekam na swój oryginalny egzemplarz!

EDIT: Dla mnie 9/10 na dzień dzisiejszy.
Ostatnio zmieniony sob sie 29, 2015 1:30 pm przez hipcio_stg, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

geri92 pisze:Ja jestem pełen podziwu dla takich osob jak Ty ;)
Dzięki ;) Nie jest lekko, ale pocieszam się, że po takim oczekiwaniu jeszcze lepiej będzie mi "smakować".
Deleted User 5800

Post autor: Deleted User 5800 »

Jeszcze trzeba przyznać, że CD1 jest lepsze od CD2. Podoba mi się całość, ale gdybym z jakiegoś powodu musiał (na szczęście nie muszę) wyrzucić coś z albumu to pewnie zostałoby CD1 + Empire i ewentualnie Death or Glory. Zobaczymy jak będzie za kilka miesięcy. No i jakie wrażenie da odsłuch bezpośrednio z CD.

Na razie nie wydaje mi się aby przebili Brave New World :)
Awatar użytkownika
mistrzu
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: mistrzu »

Dla mnie ten album jest bardziej mieszanką AMOLAD i DoD..ale ma też smaczki z BNW, TFF i rzeczy z dalszej przeszłości jak i z solowej twórczości Bruce'a. Album jest całkiem mocny, ale myślę, że w mojej prywatnej liście albumów po reunion. BNW jest nie do pobicia :) Myślę, że postawiłbym go na równi z AMOLAD. Forma Bruce'a jest w porządku ale jakoś nie wprawia mnie w stwierdzenia, że dawno tak dobrze nie śpiewał. Miejscami irytują mnie te ich autoplagiaty. No ale cóż, starość nie radość... mimo wszystko i tak czapki z głów :)
ODPOWIEDZ