Przetrwają najsilniejsi - VOIVOD

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących innych zespołów.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Re: Przetrwają najsilniejsi - VOIVOD

Post autor: AncientMariner »

Angel Rat
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Djuk_416 »

Angel Rat
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Felcio »

Vorgel pisze: pn cze 03, 2019 12:12 pm Dla mnie to takie jest, industrialno nu metalowe, skrajnie niemelodyjne, jednostajne, wokal wykrzyczany jak to bywało w przypadku tych nu metali. Absoluty upadek muzyczny giganta.
Wychodzi na to że Swans i Godflesh w latach osiemdziesiątych grali nu metal :D Dobrze że na forum mamy takich fachowców bo kolejne lata żyłbym w niewiedzy :wink:

Phobos
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Vorgel »

Godflesh to też dla mnie nu metal, pamiętam, że mówiono o nich post-metal. Ale to po prostu jakiś nowy metal, nic ciekawego. Z hip hopem też mieli flirt więc jak najbardziej mogę ich podpiąć po tę etykietkę.
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Felcio pisze: wt cze 04, 2019 10:36 am
Vorgel pisze: pn cze 03, 2019 12:12 pm Dla mnie to takie jest, industrialno nu metalowe, skrajnie niemelodyjne, jednostajne, wokal wykrzyczany jak to bywało w przypadku tych nu metali. Absoluty upadek muzyczny giganta.
Wychodzi na to że Swans i Godflesh w latach osiemdziesiątych grali nu metal :D Dobrze że na forum mamy takich fachowców bo kolejne lata żyłbym w niewiedzy :wink:
Na prawde szkoda tego komentować. Voivod - Phobos - nu metal :D Godflesh - nu metal , post-metal :D Swans to pewnie r'n'b, a Killing Joke i Laibach to reggae. Dobrze się dowiedzieć że od 1985 roku jestem fanem nu metalu :D
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Widze, że rozmowa zmierza po woli w takim kierunku jak w temacie o Celtic Frost i porównywanie muzyki szwajcarów do twórczości Acid Drinkers :)

Angel Rat
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

No niestety nu metalolwe Phobos przebije dwa genialne krążki. Gdzie nawet jednego dobrego utworu nie sposób wybrać, a taki nawet na Negatron jest. Na yt są kawałki Godflesh niech sobie każdy sam oceni.

Tu też są opisani https://daily.bandcamp.com/2016/08/04/a ... ost-metal/
Awatar użytkownika
LukaSieka

Ten artykuł o post-metalu chyba pisał jakiś znawca z Metal Hammera :) Wszystko co w latach 80tych nie było ani heavy, ani thrashem było post-metalem :)

Z resztą nie podejmuje nawet dyskusji skoro dla niektórych industrial to nu metal.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

To wszystko jakieś formy nowego metalu, czyli metalu pozbawionego swojej naturalnej specyfiki, melodyki, ten hip hop na płytach Godflesh to jest tylko jeden element tej mizernej całości. Heavy metal i thrash metal mają ze sobą wiele wspólnego, nawet w death metalu były melodie.

Tak na marginesie nie porównywałem Acid Drinkers do Celtic Frost.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Pisałem jedynie o Godflesh, przy czym te akurat nie są pierwsze lepsze.

Pierwsze lepsze jest to

https://www.youtube.com/watch?v=xT0puCcvHZU

Bardzo podobna rytmika, skrajnie uproszczona aranżacja, dla mnie to się niewiele różni od tego

https://www.youtube.com/watch?v=2s3iGpDqQpQ
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Vorgel pisze: wt cze 04, 2019 12:34 pm Pisałem jedynie o Godflesh,
Pisaliśmy o Phobos Voivoda gdzie najwiecej jest wpływów Swans, Killing Joke i Godflesh. Nazywać te zespoły i taki styl grania nu metalem jest śmieszne
Awatar użytkownika
LukaSieka

I według Ciebie Voivod na "Phobos" brzmi jak ten Korn albo najbardziej skoczny kawałek Godflesh z trzeciej płyty ? :)
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Vorgel pisze: wt cze 04, 2019 12:34 pm Pisałem jedynie o Godflesh, przy czym te akurat nie są pierwsze lepsze.

Pierwsze lepsze jest to
No własnie ja podbałęm pierwsze lepsze i w żadnym wypadku nie te najcięższe utwory Godflesh. Ty podałeś najbardziej przebojowy utwór z płyty Selfless. Crush My Soul jest najbardziej odstającym utworem od tego materiału. To tak jakby podać Can I Play With Madness za najbardziej reprezentatywny numer Iron Maiden który miałby definiować ich styl grania.

I tak samo nike uważam żeby Phobos było jak Korn. Dal mnie to już jest gruba przesada. Phobos jest bardzo mroczne i ma industrialny klimat w odróżnieniu od tych wszystkich nowomodnych bujających się rezusów. Jest oparte na starych patentach prekursorów industrialnego grania. Momentami ma się wrażenie że ten album to miałbyc Swans worship.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

LukaSieka pisze: wt cze 04, 2019 4:03 pm
I według Ciebie Voivod na "Phobos" brzmi jak ten Korn albo najbardziej skoczny kawałek Godflesh z trzeciej płyty ? :)
Mniej więcej ten sam styl, jedynie gorsza produkcja i więcej brudu w Voivod. To wszystko. Jak sobie rozłożysz te utwory na czynniki pierwsze to dostrzeżesz podobieństwa. Weź takie Mercury. Oczywiście to nie jest dokładnie to samo, Piggy mimo wszystko miał własny styl, po prostu nie mieli pomysłów, mocno skompresowali gitary i poszli śladami nu metalowych "gigantów" nie podejrzewam że przypadkowo.
Awatar użytkownika
Vorgel
-#Lord of light
-#Lord of light

Bujali to się Limp Bizkit, Korn byli właśnie mroczni ale nu metalowi i .ujowi.
Awatar użytkownika
octavian
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: octavian »

Jak Korn był mroczny to Voivod na albumie Phobos grał najmroczniejsza odmiane black metalu :wink:
Awatar użytkownika
Felcio
-#Clansman
-#Clansman

Djuk_416 pisze: wt cze 04, 2019 4:37 pm
Vorgel pisze: wt cze 04, 2019 12:34 pm Pisałem jedynie o Godflesh, przy czym te akurat nie są pierwsze lepsze.

Pierwsze lepsze jest to
No własnie ja podbałęm pierwsze lepsze i w żadnym wypadku nie te najcięższe utwory Godflesh. Ty podałeś najbardziej przebojowy utwór z płyty Selfless. Crush My Soul jest najbardziej odstającym utworem od tego materiału. To tak jakby podać Can I Play With Madness za najbardziej reprezentatywny numer Iron Maiden który miałby definiować ich styl grania.

I tak samo nike uważam żeby Phobos było jak Korn. Dal mnie to już jest gruba przesada. Phobos jest bardzo mroczne i ma industrialny klimat w odróżnieniu od tych wszystkich nowomodnych bujających się rezusów. Jest oparte na starych patentach prekursorów industrialnego grania. Momentami ma się wrażenie że ten album to miałbyc Swans worship.
Prawda jest taka że jak ktoś nie słucha takiej muzyki to może mu się wydawać że Godflesh jest jak Korn, Iron Maiden brzmi jak Trivium, a Mayhem jak Dimmu Borgir. No bo bardzo podobna rytmika, podobne aranżacja itd.

Co do Swans na Phobos to jasne jest tam tego dużo tylko to jednak troche inny wymiar grania. Bardziej rozwinięty (mimo że jak na Voivod bardziej uproszczony). Tak na prawdę Swans było juz na wcześniejszych płytach Voivod. Tak samo jak wspominany Killing Joke z tego ich bardziej industrialnego okresu. Ale co by nie mówić Phobosa jest najcięższą, najbardziej bezkompromisową i najbardziej oddającą klimat industrialnych mistrzów lat osiemdziesiątych płytą.
Awatar użytkownika
Djuk_416
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Felcio pisze: wt cze 04, 2019 7:28 pm
Djuk_416 pisze: wt cze 04, 2019 4:37 pm

Pierwsze lepsze jest to

Prawda jest taka że jak ktoś nie słucha takiej muzyki to może mu się wydawać że Godflesh jest jak Korn, Iron Maiden brzmi jak Trivium, a Mayhem jak Dimmu Borgir. No bo bardzo podobna rytmika, podobne aranżacja itd.

Co do Swans na Phobos to jasne jest tam tego dużo tylko to jednak troche inny wymiar grania. Bardziej rozwinięty (mimo że jak na Voivod bardziej uproszczony). Tak na prawdę Swans było juz na wcześniejszych płytach Voivod. Tak samo jak wspominany Killing Joke z tego ich bardziej industrialnego okresu. Ale co by nie mówić Phobosa jest najcięższą, najbardziej bezkompromisową i najbardziej oddającą klimat industrialnych mistrzów lat osiemdziesiątych płytą.
No ja właśnie pisałem o tym we wcześniejszym poście. Phobos to odmienne najbardziej industrialne oblicze Voivod. Mi ta zmiana od razu przypasowała już przy pierwszym odsłuchu. Od dawna lubowałem się w klimatach Swans, Laibach, Coil, Ministry, Godflesh, Killing Joke i nie miałem z tym problemu. Bardzo podoba mi sie styl gry Piggy'ego na tej płycie. W odstawke poszły inspiracje progresywnym rockiem a znacznie więcej przemyconych jest patentów Norman Westberg z kilku pierwszych płyt Swans. W jednym numerze dwa riffy są niemal sklonowane ale traktuje to jako cześć i uwielbienie stylu Westberga. Z resztą Away podobnie jak Piggy na tym albumie również zrobił wielki ukłon w strone Swans i Killing Joke
Co do inspiracji Voivod na tym albumie to oczywistym jest że jak ktos wcześniej nie znał industrialnych zespołów z których Piggy i Away na Phobos brali garściami to będzie mu się kojarzyło z czyms innym. Z tym że o granie w stylu Korn bym ich nigdy nie posadził. Piggy to za dobry gitarzysta i kompozytor żeby w momencie zachłysnął sie moda i takim badziewiem jak Korn
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

Angel Rat
ODPOWIEDZ