Ronnie R.I.P

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Re: Ronnie R.I.P

Postautor: wojteq » czw maja 20, 2010 12:07 pm

no ja go usłyszałem pierwszy raz w "pick of destiny" właśnie i dopiero po obejrzeniu tego filmu się zainteresowałem Dio

Matek
-#Nomad
-#Nomad

Postautor: Matek » czw maja 20, 2010 9:22 pm

ja muszę przyznać że wiadomość niesamowicie mnie zasmuciła. nie sądziłem wręcz że śmierć kogokolwiek 'obcego' może mnie tak poruszyć, zwłaszcza po ostatnich wydarzeniach w kraju... ale naprwdę ciężko mi się pogodzić z odejśćiem Dio. do dziś, mimo że z heavy mi nie po drodze od zawsze prawie, mam do jego muzyki jakiś niewytłumaczalny sentyment. uważam że rainbow z dio jest lepsze niż cokolwiek DP, Dehumanizer to najlepsza płyta sabbath, a jego płyty solowe co chwile lądują w moim odtwarzaczu i nawet nie wiem dlaczego. Dio miał jakiś dar, nawet w banalnym, totalnie odtwórczym kawałku (czyli w większości swoich kompozycji) potrafił za pomocą jednego wersu, zaśpiewanego tak strasznie po 'dio'wemu' (choćby Lord of the last day z Magica) spowodować że kochałem ten kawałek :) zupełnie niewytłumaczalne, bo jakby ktokolwiek inny wykonywał jego kompozycje to uznałbym je za słabe :)
pamiętam też pierwszy kontakt z Dio. pożyczony Dehumanizer, pierwszy kontakt z Black Sabbath. i myślałem że BS stanie się z miejsca moim ulubionym zespołem... niestety potem okazało się że dio tylko okazyjnie a wcześniej niejaki ozzy tam śpiewał ;)
eh, dużo tego.... poprostu kocham jego głos, potrafi mnie tak zaczarować że nie ważne dla mnie jest to że muzycznie nie moja bajka. jakbym miał wskazać jaka muzyka kształtowała mnie i wywarła największy wpływ na moje dojrzewanie w tej dziedzinie to oprócz queen i maiden byłby to własnie Dio...

Deleted User 4432

Postautor: Deleted User 4432 » czw maja 20, 2010 10:11 pm

Zgodzę się , że Dehumanizer to najlepsza płyta Sabbath ale z tych po Ozzym(według mnie )
Zgodzę się też , że większość albumów Dio jest przeciętna jeśli chodzi o kompozycje ale właśnie jego wokal czyni je szczególnymi .
Z tych nieprzeciętnych wyróżniłbym Holy Diver bo jest świetna od pierwszej do ostatniej sekundy . Po prostu same szlagiery .
No i Strange Highways (bardzo w klimacie Dehumanizera) . Lock up the Wolfes jest bardzo równa tak samo jak Master of the Moon . Ale ogólnie lubię mniej lub bardziej wszystko co nagrał , podoba mi się , że przez całą swoją solową karierę trzymał się twardo kursu obranego na debiucie .Każdy album to czysty heavy metal bez żadnych zdziwaczałych eksperymentów. Mimo swojego podeszłego wieku nagrywał ciężkie materiały 'z przypierdoleniem' , nie uciekając w stronę łagodnych ballad i pitolenia.

Okrutna szkoda , że już go nie usłyszymy . Ja jestem pewnien , że jeszcze nagrał by jakiś mocarny stuff solo albo z h&h . W zamian będziemy dostawać kolejne hały od ozzy'ego . Ech .. :mad:

Matek
-#Nomad
-#Nomad

Postautor: Matek » pt maja 21, 2010 6:53 am

Awatar użytkownika
Stokrotka
-#Trooper
-#Trooper

Postautor: Stokrotka » pt maja 21, 2010 8:49 am

Po tych kilku dniach dojrzałam do tego, aby napiasać, że to dobrze, że smierć Dio nie była taka medialna, jak np. Michaela Jacksona (oczywiście mając na względzie, że Dio nie był tak znany). Odszedł godnie, a nie w atmosferze niepotrzebynych skandali i ci, którzy mieli dowiedzieć się o jego odejściu, czyli fani - wiedzą i przeżywają to na swój sposób, kameralnie, nie robiąc z tego tzw. szopki.
Moim skromnym, subiektywnym zdaniem właśnie to stanowi o wielkości artysty - postawa fanów w momentach takich, jak ten, a nie medialna oprawa i udawana litość dziennikarzy, masa zdjęć pogrzebowych, których publikacji nie chciałaby rodzina, czy też liczne plotki.

Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Postautor: IM_Power » pt maja 21, 2010 10:41 am

Warto też zaznaczyć wpływ Dio na Bruce'a ,Bruce częściej powoływał się na Gillana, ale wielokrotnie słychać inspirację Dio w jego wokalu, poza tym muzycznie Number of the Beast bardzo czerpie z Heaven and Hell i Mob Rules , a np. w tych szybkich galopujących utworach Maiden słychać echa tego typu kawałków Rainbow jak Light in the Black czy Kill the King...poza tym Dio to ulubiony wokalista Blaza'e Bayleya....przedwczoraj godzinę słuchałem Rainbow -kawałków z trzech pierwszych płyt ,a wczoraj Sabatów bez Ozzego..tzn nie tylko z Dio, polecam Headless Cross, bardzo dobra choć trochę nierówna płyta, na wokalu Tony Martine, a na perce słynny perkusista m.in Rainbow Cozy Powell, także śp. już niestety

Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Postautor: ttomasz » pt maja 21, 2010 2:38 pm

Ja za Dio nigdy jakoś sczególnie nie szalałem, chociaż należy do grona moich lubionych artystów. Żałuję, że odszedł bo był typem artysty jakeg zawsze lubiałem. Nie udawał jakiegoś wielkiego ważniaka, zawsze wydawał się być miłym i ciepłym człowiekiem. Na zawsze go takim zapamiętam :cry:

Awatar użytkownika
Stokrotka
-#Trooper
-#Trooper

Postautor: Stokrotka » sob maja 22, 2010 8:12 am

Awatar użytkownika
IM_Power
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Postautor: IM_Power » sob maja 22, 2010 9:23 am

radykalni protestanci w USA to czubki

Deleted User 4432

Postautor: Deleted User 4432 » sob maja 22, 2010 2:41 pm

normalnie dark medieval times . ciężko uwierzyć , że tylu ludzi tkwi jeszcze w głębokim zabobonie .

AnarchyMen
-#Invader
-#Invader

Postautor: AnarchyMen » sob maja 22, 2010 3:24 pm

Obecnie Ronnie James Padavona (a nie Dio!) przebywa w piekle. Wszyscy, którzy go podziwiali, także znajdą się w piekle"

No to do zobaczenia w piekle masakra.
Hamburgery jak zwykle mają nasrane w głowach ;/

Awatar użytkownika
Alkochochlik
-#Trooper
-#Trooper

Postautor: Alkochochlik » sob maja 22, 2010 9:13 pm

Hamburgery jak zwykle mają nasrane w głowach ;/
Nie tylko oni, uwierz, były już często inne jaja, stary proboszcz uważał mnie za sataniste...obecny na szczęście sam słucha rocka/metalu...ale
cYa in Hell

Awatar użytkownika
Steve
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Postautor: Steve » sob maja 22, 2010 10:31 pm

To zwyczajne sekty, korporacje... czytać sie tego nie da...

Dziadek Jacek
-#Charlotte
-#Charlotte

Postautor: Dziadek Jacek » ndz maja 23, 2010 3:27 pm

Fakt... pozostaje tylko mieć nadzieję, iż kiedyś te skurwysyny zrozumieją, że tak naprawdę to oni, wywołując takie akcje służą diabłu.
Niestety, miałem okazje spotkać się już kilka razy z przykładami podobnego faryzeizmu. Jednak o ile teksty ks. zwolińskiego o satanistycznym zespole ”Slayers”, płycie Queen zatytułowanej ”Killers”, czy „okładkach zespołu AC/DC, przedstawiających krwawe i brutalne sceny” mogły rozśmieszyć, o tyle robienie takich akcji jest już grubym przegięciem pały i najlepszym rozwiązaniem byłoby wsadzenie tych sekciarzy do pierdla.

Awatar użytkownika
Stokrotka
-#Trooper
-#Trooper

Postautor: Stokrotka » ndz maja 23, 2010 7:39 pm

Ja w ogóle nie rozumiem, co to znaczy oprotestować czy bojkotować pogrzeb. No bo jak i po co? Już pomijam kłamstwa na temat Dio, abstrahując od tego jakie głupoty o Nim napisali, to uważam, że pogrzebu żadnego człowieka nie można oprotestować, każdemu należy się godne ostatnie pożegnanie.

Awatar użytkownika
Steve
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Postautor: Steve » ndz maja 23, 2010 10:00 pm

Jak ktoś może nauczać religii jeśli nie ma szacunku dla zmarłych...

Awatar użytkownika
ttomasz
-#Assassin
-#Assassin

Postautor: ttomasz » pn maja 24, 2010 3:21 pm

Zawsze będą istnieli idioci, dla których heavy metal to synonim czczenia szatana, trzeba do tego przywyknąć ;-)

Awatar użytkownika
jesper
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Postautor: jesper » pn maja 24, 2010 4:13 pm

"Song for Ronnie Fames"

http://www.youtube.com/watch?v=dEtyaC6l ... r_embedded#!

Jorn nagra tribute dla Dio :

Obrazek

1. Song for Ronnie James
2. Invisible
3. Shame on the Night
4. Push
5. Stand Up and Shout
6. Don't Talk to Strangers
7. Lord Of The Last Day
8. Night People
9. Sacred Heart
10. Sunset Superman
11. Lonely Is The Word / Letters From Earth (2010 version)
12. Kill The King
13. Straight Through The Heart (live)

Deleted User 357

Postautor: Deleted User 357 » pn maja 24, 2010 4:14 pm

Jorn nagra tribute dla Dio :
Poprawka, już nagrał. W zeszłym roku to nagrywał.

Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Postautor: WICKER MAN » pn maja 24, 2010 4:39 pm

W dzisiejszym Newsweeku jest dwustronicowy artykuł o Ronnie'm. Miły gest. :)

Wróć do „Zespoły i Albumy”