27-28/07/2018 - Kraków (TAURON ARENA) (27 SOLD OUT)

Wszystko na temat Legacy Of The Beast World Tour 2018

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

UptheIronsWro
-#Trooper
-#Trooper

Re: 27/07/2018 - Kraków (TAURON ARENA)

Post autor: UptheIronsWro »

pz pisze: czw gru 14, 2017 2:09 pm
gumbyy pisze: czw gru 14, 2017 1:20 pm A EE to nie jest przecież gwarancja miejsca przy barierce, tylko możliwość wcześniejszego wejścia na obiekt.
Ale sugestia, że wejdziesz przed wszystkimi w przypadku istnienia FTTB też nie jest całkiem uczciwa. Poza tym nie mam z tym problemu. Jak ktoś ma więcej kasy i mocny pęcherz... :)

W każdym razie - poprawiło się pod względem przejrzystości po rezygnacji z sektora GC.

Czy ja wiem? Sama idea sektora GC jest dobra na większych obiektach. W przypadku mniejszy hal takich jak Spodek, Hala Ludowa czy nawet Atlas Arena GC jest niepotrzebne. Już w tak dużym obiekcie jak Tauron gdzie na samej płycie będzie 10 tysięcy ludzi GC mogłoby być. Tylko, że by było to sprawiedliwe rozwiązanie powinno tam wejść góra 2 tysiące osób. W takim przypadku każdy będzie zadowolony. Posiadacz GC dlatego, że będzie miał pewność bycia blisko sceny, a osoby z biletem na zwykłą płytę dlatego, że przy odrobinie determinacji mogą oglądać koncert z powiedzmy 15 metrów. Jeśli robi się GC większe oszukuje się wszystkich.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

No właśnie na tym polegał problem tego sektora i nieuczciwość LN. Pamiętam koncert w Chorzowie na Śląskim, gdzie GC rzeczywiście było odpowiednio dobrane do rozmiaru płyty i miało sens. Ale jak sprzedajesz 2x droższe bilety na GC i mówisz ludziom, że będą blisko sceny, a potem robisz sektor na 1/2 do 3/4 płyty, to ich po prostu oszukujesz. Dlatego uważam, że to dobrze, że na krakowskim koncercie nie będzie GC.

Więc ogólnie cieszę się, że LN zrezygnowało z GC, bo robili je nieuczciwie. Sektorom GC jak na koncertach Stonesów w Hamburgu czy Aerosmith w Berlinie albo na czeskich koncertach mówię jak najbardziej "tak". :)

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
UptheIronsWro
-#Trooper
-#Trooper

Teraz tylko pytanie ile osób zdecyduje się na EE i na ile to zwiększy szanse na bycie pod sceną. Słyszałem, że na jakimś koncercie liczba osób mających EE była bardzo duża i kolejka sprawiła, że szybciej weszli ludzi z normalnym biletem. Byłem trzy razy na koncercie Iron Maiden gdzie płyta nie była dzielona. Dwa to były festivale na Węgrzech, Sziget i Volt Festival gdzie dostać się pod sceną nie jest żadnym problemem. W samym koncercie Iron Maiden uczestniczy na tyle mało osób, że ścisków nie ma. Oprócz tego był to koncert Iron Maiden w Hali Ludowej kilkanaście lat temu. Nie pamiętam dokładnie ile osób w nim uczestniczy, ale jakoś 5,5/6 tysięcy mniej więcej. Trzy razy mniej niż będzie w Tauron więc też ciężko porównać.

Mnie wkurza to, że są bilety imienne. Nie każdy może sobie zaplanować co będzie robił 27 lipca. Na ostatni koncert w Polsce kupiłem od konika trzy tygodnie wcześniej i teraz tej opcji już nie ma.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

UptheIronsWro pisze: czw gru 14, 2017 2:38 pm Teraz tylko pytanie ile osób zdecyduje się na EE i na ile to zwiększy szanse na bycie pod sceną. Słyszałem, że na jakimś koncercie liczba osób mających EE była bardzo duża i kolejka sprawiła, że szybciej weszli ludzi z normalnym biletem. Byłem trzy razy na koncercie Iron Maiden gdzie płyta nie była dzielona. Dwa to były festivale na Węgrzech, Sziget i Volt Festival gdzie dostać się pod sceną nie jest żadnym problemem. W samym koncercie Iron Maiden uczestniczy na tyle mało osób, że ścisków nie ma. Oprócz tego był to koncert Iron Maiden w Hali Ludowej kilkanaście lat temu. Nie pamiętam dokładnie ile osób w nim uczestniczy, ale jakoś 5,5/6 tysięcy mniej więcej. Trzy razy mniej niż będzie w Tauron więc też ciężko porównać.

Mnie wkurza to, że są bilety imienne. Nie każdy może sobie zaplanować co będzie robił 27 lipca. Na ostatni koncert w Polsce kupiłem od konika trzy tygodnie wcześniej i teraz tej opcji już nie ma.
Między innymi temu aby nie zarobili "konie" służą bilety imienne, no i tzw. kontroli uczestnictwa i sprzedaży. W Ludowej mieści się od 5,5 - 7K widzów, Mystic mówił o "ponad 6 tyś.", czyli full absolutny. Jak na IM to był absolutnie kameralny koncert, niestety, ja nie uczestniczyłem w tym wydarzeniu. Żałuję bardzo. Wiesz, Maiden nie Maiden, Tauron czy stadion - LN wiedza jedno - trzeba na tym zarobić ile się da, to jest nic innego, jak czysty biznes bez ogródek. Oczywiście, zagrywki z GCEE to temat dalece kontrowersyjny, niemniej uważam, iż ceny biletów na Kraków zostały uczciwie skalkulowane.
UptheIronsWro
-#Trooper
-#Trooper

Myślę, że tylko jakiś mały procent osób to są cwaniacy chcący się nieuczciwie wzbogacić. Większość to ludzie którzy najzwyczajniej w świecie nie mogą iść na koncert. Widziałem oferty biletów sprzedanych w internecie na ostatni koncert i 90% było w cenie biletu. Sam kupowałem dwa bilety i jeden kupiłem w cenie biletu, drugi faktycznie 50 zł drożej. Poniosło mnie bo chciałem mieć te bilety jak najszybciej w domu, a ten był ciągle aktualny no i przepłaciłem. To jest uczciwa transakcja, nikt nikogo nie zmusza do przepłacania. Dla mnie tak działa wolny rynek. Zmuszanie kogoś do kupna biletu na imprezę z której nie może zrezygnować jest nieuczciwe i pachnie socjalizmem. Mówimy tu o kupowaniu biletów na ponad pół roku przed!. Są różne wypadki losowe i wiele osób straci pieniądze.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Inni poczekają dłużej i kupią bilety dopiero, jak wszystkiego będą pewni...
UptheIronsWro
-#Trooper
-#Trooper

Właśnie nie kupią bo za dwa tygodnie biletów na płytę nie będzie. Jeśli będą znaczy, że upychają tam ludzi. Live Nation co jakiś czas powinno zamieszczać ile jest sprzedanych biletów na płytę i jaka jest ich całkowita pula. Z tego co sam pisałeś kilka dni temu zostało ok.700 biletów na płytę, schodzi pewnie ok. 50 dziennie. Znaczy, że przed nowym rokiem już ich nie powinno być.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

To jasne, na płytę upchną ile się da, trybuny są tak obsadzone, że w tej konfiguracji, jak widać na mapce wchodzi tam 9,5 - 10K, na płytę upchną nawet 10K - policz sobie sumę. To na serio dużo. W tej chwili na trybuny zostało około 720 biletów, sadzę, że do końca roku zejdą. Tak czy inaczej, jeśli LN ogłosi Sold Out, to Tauron Arena będzie napchana do granic...
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

UptheIronsWro pisze: czw gru 14, 2017 2:06 pm
Sopron kosztuje 400 zł z wszystkim mniej więcej. Nie wiadomo jeszcze o której będzie wyjazd. Prawdopodobnie 5-6 rano, ale to jeszcze się okaże. Myślę, że koncert będzie lepszy od czeskiego dlatego, że w Czechach bardzo trudno o dostanie się blisko sceny. Takie zwyczaje tamtejszej publiczności, że jest trochę jak w operze. Na Węgrzech jak pamiętasz nie było z tym żadnego problemu.
Noo tylko że za Czechami stoi to że Pragę chcieliśmy pozwiedzać :) Jeszcze pomyślę.
Awatar użytkownika
beaviso
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: beaviso »

W 2016 byłem zarówno w Sopron (Volt - klepisko) jak i w Pradze (stadion Eden) i oba koncerty zaliczam do tych słabszych przeżyć. Jednak co hala to hala - takie jest moje osobiste przekonanie. Sopron to spęd, festiwal, wokoło sporo "bydełka" niemytego od paru dni. A w Czechach było słabo, bo z powodu ciszy nocnej (koncert w środku miasta) zaczęli grać tak by skończyć do 22. Cały koncert jasno. A samo miasto raczej mnie rozczarowało, najlepiej zwiedzać je albo bardzo późno wieczorem, albo bardzo wcześnie rano. Zdecydowanie przyjemniej było na węgierskiej prowincji.
Zatem ja stawiałbym na halę. Do tego można być spokojnym o pogodę.

M.
UptheIronsWro
-#Trooper
-#Trooper

Dziwne bo wszyscy moi znajomi mają o wiele lepsze wspomnienia okołokoncertowe z Sopron niż z Wrocławia dwa dni później. Na pierwszym koncercie stałem sobie spokojnie 7 metrów od sceny i mogłem cieszyć się koncertem. We Wrocławiu (mieście, które tak dużo dla mnie znaczy!) nie było to możliwe. Połowa koncertu minęła na przepychankach. Do tego w Sopron nie było jak w Pepikowie gdzie lekkie trącenie drugiej osoby to kłótnia i wygrażanie. To był taki dobry złoty środek gdzie nie ma chamówy, ale też nie jest jak w operze. Nie czułem też piknikowości całego koncertu. Może to kwestia miejsca w którym się stało, nie wiem.
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

beaviso pisze: czw gru 14, 2017 6:25 pm A w Czechach było słabo, bo z powodu ciszy nocnej (koncert w środku miasta) zaczęli grać tak by skończyć do 22. Cały koncert jasno.
No to w sumie w Berlinie jest podobnie , chyba tylko bisy były już w całkowitej ciemnośći. Bardzo byłem rozczarowany bo sam obiekt jak i ostatnia oprawa IM była idealna na oglądanie show po zmroku.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Właśnie oprawa, jak ona będzie się w Tauron prezentować, ciekawi mnie co w końcu zmienią oprócz backdropów? Wiem, że w tej hali scena, nawet ogromna, prezentuje się wybornie... Bruce i Rod mówili o dużym budżecie na oprawę. Może w końcu czymś zaskoczą.
UptheIronsWro
-#Trooper
-#Trooper

Flight of Icarus. Innych zaskoczeń nie chcę. Czekam, czekamy!, na to tyle lat.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

UptheIronsWro pisze: czw gru 14, 2017 9:09 pm Flight of Icarus. Innych zaskoczeń nie chcę. Czekam, czekamy!, na to tyle lat.
Nie ten temat :roll:
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: brezdi »

RALF pisze: czw gru 14, 2017 9:05 pm Bruce i Rod mówili o dużym budżecie na oprawę. Może w końcu czymś zaskoczą.
Co mają mówić? Będzie biedna scena i oprawa? Akurat tutaj jestem przekonany, że będzie solidnie jak zawsze, ale bez urwania głowy. Co do wielkość to też zapewne nie będzie szału. Sceny Maiden o ile dobrze wyglądają w hali o tyle na stadionach wobec tła całego obiektu wydają się być małe. Bardziej martwi mnie nagłośnienie. Byłem na dziesiątkach koncertów i niestety w TOP 3 najgorzej nagłośnionych jest 2 koncerty Maiden. Ciągle mówi się, że winę ponosi gość, który za to odpowiada. Po części na pewno to prawda, ale problem leży też w samym zespole, któremu nie chce się robić próby dźwięku przed występem. Wolą spacerować po molo. Taki ich sposób pracy i można to respektować albo nie.
Awatar użytkownika
zgo
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: zgo »

Bruce pożyczy skrzydła od Tila z Rammstein. Będzie śpiewał, latał i podpalał fanów w 1 rzędzie :mryellow:
UptheIronsWro pisze: czw gru 14, 2017 9:09 pm Flight of Icarus. Innych zaskoczeń nie chcę. Czekam, czekamy!, na to tyle lat.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

brezdi pisze: pt gru 15, 2017 11:43 am
RALF pisze: czw gru 14, 2017 9:05 pm Bruce i Rod mówili o dużym budżecie na oprawę. Może w końcu czymś zaskoczą.
Co mają mówić? Będzie biedna scena i oprawa? Akurat tutaj jestem przekonany, że będzie solidnie jak zawsze, ale bez urwania głowy. Co do wielkość to też zapewne nie będzie szału. Sceny Maiden o ile dobrze wyglądają w hali o tyle na stadionach wobec tła całego obiektu wydają się być małe. Bardziej martwi mnie nagłośnienie. Byłem na dziesiątkach koncertów i niestety w TOP 3 najgorzej nagłośnionych jest 2 koncerty Maiden. Ciągle mówi się, że winę ponosi gość, który za to odpowiada. Po części na pewno to prawda, ale problem leży też w samym zespole, któremu nie chce się robić próby dźwięku przed występem. Wolą spacerować po molo. Taki ich sposób pracy i można to respektować albo nie.

Ostatnio nawet nie spacerowali po molo, przylecieli na króko przed koncertem (z wyjątkiem Harrisa) :P

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

Wieszczę, że w Krakowie też nie będą spacerować po molo. 8)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ale już po Rynku Krakowskim mogą jak najbardziej :)
ODPOWIEDZ