Ghost

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

pz
-#Administrator
-#Administrator

Re: Ghost

Post autor: pz »

blackmailer pisze: pn mar 21, 2022 10:14 pm Kurde, pz, dziwi mnie w sumie co piszesz. Do Twenties mamy takie strzały jak Kaisarion, Spillways, Hunter's Moon (nie przepadam jakoś bardzo, ale still to niezły bangier), Watcher... Co cię tak znużyło? :D Pytam z dodatkowym zainteresowaniem, bo jednak przesłuchałeś Seppuku kilka razy, a tam dopiero mamy nude :D
Ogólnie mnie znużyło. Klimat, styl. No nie wiem. Na pewno spróbuję posłuchać jeszcze raz. Może będę miał konkretniejsze zarzuty. Początek był spoko. Kaisarion i Spillways mi podeszły, ale potem jakoś się rozlazło. Hunter's Moon mi nie pasuje, Watcher też miał coś irytującego, ale teraz już nie pamiętam co. Może ogólnie zbyt "hiciarska". No muszę jeszcze raz na spokojnie do tego podejść. Po jednym razie raczej nie skreślam albumów.

Sepuku słuchałem rzeczywiście kilka razy, ale chyba tylko raz w pełnym skupieniu. Potem raczej w tle. I szczerze na razie mnie nie ciągnie do kolejnego. Ostatnio puściłem sobie samo Hell on Earth i teraz dałbym mu też słabszą ocenę niż na początku.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

Płyta jest dużo lżejsza niż poprzednia, bardziej hiciarska, przebojowa. "Watcher" jest irytujacy ze względu na powtarzany milion razy refren. Taki ghostowy "Angel and the gambler". "Twentees" fajne bo odbiega klimatem od reszty.
Różnica jest taka, że do Prequelle czasem i dzisiaj wrócę, nie mówiąc o jeszcze starszych albumach. One mają więcej charakteru. O Imperze za kilka lat raczej tego nie napiszę.

Ale najbardziej mnie martwi mega krótka setlista na amerykańskiej części trasy.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

To był co-head i Tobias niejednokrotnie podkreślał, że nie mogli sobie pozwolić na zaprezentowanie pełnej produkcji.

Prequelle IMO przegrywa z Imperą na praktycznie każdym polu. A już na pewno w temacie charakteru, bo jego ten album zwyczajnie nie posiada, to jest bardziej lub mniej udany zlepek różnych kompozycji.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

Schizoid pisze: śr mar 23, 2022 8:33 am To był co-head i Tobias niejednokrotnie podkreślał, że nie mogli sobie pozwolić na zaprezentowanie pełnej produkcji.
O - dobrze wiedzieć.

W pozostałej części - na szczęście możemy pięknie się różnić :wink:
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

Dla mnie najlepsza płyta Ghost. Póki co nie wylatuje z mojego odtwarzacza, codzienne kilka odsłuchów obowiązkowo.
Ostatnia premiera, która sprawiła mi aż tyle przyjemności to rok 2017 i Mastodon - Emperor of Sand. :)
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Schizoid pisze: śr mar 23, 2022 8:33 am To był co-head i Tobias niejednokrotnie podkreślał, że nie mogli sobie pozwolić na zaprezentowanie pełnej produkcji.
Widziałem ich w lutym w Stanach z Volbeat i produkcję to mieli pełną (pirotechnika, własne światła itp.), ale rzeczywiście oba zespoły grały po 75 min. jako co-headlinerzy. Zakładam, że na wiosnę set będzie nieco dłuższy - pewnie przynajmniej 1h40/45 min. Ze względu na 2 supporty nie spodziewałbym się jednak powtórki z "An Evening with Ghost" z dwoma aktami. Raczej ok. 20 numerów w secie jak pod koniec 2019. Z "Impery" dojdą pewnie jeszcze "Spillways", "Little Sunshine", "Twenties" i "Griftwood" lub "Watcher", chociaż ja bardzo liczę na "Respite on the Spitafields"...
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nie była pełna, np. backdrop był stary :D Myślę, że na Europę będzie też trochę więcej rekwizytów. Ale tak, pisałem głównie w kontekście długości show i jak wspominasz, jakieś 20 kawałków.

2 supporty to akurat to nie jest problem, jeśli Twin Temple będzie grało taki sam set jak w USA, a Uncle Acid dostanie jakieś 45 minut. Nie wiem jak w innych miastach, ale O2 w Pradze otwiera się o 17:00, bardzo wcześnie. Ale szykuję się raczej na pojedynczy set.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Schizoid pisze: śr mar 23, 2022 2:40 pm Nie była pełna, np. backdrop był stary :D Myślę, że na Europę będzie też trochę więcej rekwizytów. Ale tak, pisałem głównie w kontekście długości show i jak wspominasz, jakieś 20 kawałków.

2 supporty to akurat to nie jest problem, jeśli Twin Temple będzie grało taki sam set jak w USA, a Uncle Acid dostanie jakieś 45 minut. Nie wiem jak w innych miastach, ale O2 w Pradze otwiera się o 17:00, bardzo wcześnie. Ale szykuję się raczej na pojedynczy set.
W Europie obstawiam może dodatkowe przebranie i więcej pyro. Ciekawe co z tym nowym backdropem - w sumie mógłby być bardziej wiktoriański, a nie znowu utrzymany w gotyckiej, kościelnej stylistyce. Wydaje mi się, że nie zrezygnują z niego na rzecz ekranów i animacji - Ghost, podobnie jak Maiden, lepiej wypada w takiej staroświeckiej, teatralnej otoczce.

Na dwa sety nie liczyłbym w najbliższej przyszłości, bo poniekąd zabija to dynamikę szoł. Ghost to teraz wizerunkowo i muzycznie hardrockowa petarda więc obstawiam max hiciorów i dynamiczny, acz niestety ciut krótszy set... Nie zdziwię się jak dwie pierwsze płyty zostaną potraktowane bardzo po macoszemu, bo chociaż takie "Con Clavi Con Dio", "Satan Prayer" czy "Per Aspera Ad Inferi" to killery, to stylistycznie odbiegają mocno od obecnej, nieco mniej mrocznej, a bardziej barokowej stylistyki zespołu.

Typuję coś w tym stylu:

1. KAISARION
2. RATS
3. PINNACLE
4. MARY ON A CROSS

5. LITTLE SUNSHINE
6. DEVIL'S CHURCH
7. CIRICE
8. HUNTER'S MOON

9. GRIFTWOOD
10. HELVETESFONSTER
11. YEAR ZERO

12. HE IS
13. WATCHER IN THE SKY
14. IF YOU HAVE GHOST / ZOMBIE QUEEN

15. RITUAL
16. TWENTIES
17. MUMMY DUST
------------------
18. SPILLWAYS
19. DANCE MACABRE
20. SQUARE HAMMER
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Przed trasą Tobias mówił coś o LEDach. Jak widać jednak nie użył ich w USA. Albo trzyma je na Europę, albo porzucił ten pomysł. Z różnego rodzaju gadżetów obstawiam reflektor do Watcher In The Sky, byłoby to fajne urozmaicenie show i pasujące do piosenki :D I pewnie będzie jakiś comedy relief pokroju rowerka z The Ultimate Tour Named Death.

Ja obstawiam coś takiego:

(Imperium)
1. Kaisarion
2. Rats
3. From The Pinnacle To The Pit
4. Spillways
5. Call Me Little Sunshine
6. Mary On A Cross
7. Devil Church - strój ze skrzydłami
8. Cirice
9. Watcher In The Sky
10. Genesis - szaty papieskie
11. Year Zero
12. Con Clavi Con Dio
13. Depth Of Satan's Eyes/Secular Haze
14. Ritual
(Spoksonat) - czarna kamizelka
15. He Is/Darkness At The Heart Of My Love
(Dominion) - niebieska marynarka
16. Twenties
17. Griftwood
18. Hunter's Moon
19. Dance Macabre
20. Square Hammer

A dlaczego tak? Cóż, zimowy set był w swojej budowie niemalże identyczny do tego z jesieni 2019. Raczej się to nie zmieni, więc zostajemy przy formule z Cirice w okolicach pierwszych 30 minut, papieskich szatach w środku i energicznym finale.
Z Impera zagrają to, co grali do tej pory i na pewno Twenties. Griftwood pod znakiem zapytania - to może być Witch Image tego cyklu, zwłaszcza że wrócą do nas pod koniec roku.
Z Meliory żegnamy Mummy Dust - w to miejsce wchodzi Twenties. Pytanie, czy odpadnie też He Is. Na pewno reprezentacja Meliory będzie teraz osłabiona, ale nie jestem pewien czy poświęcą jeden ze swoich największych hitów dla nowej ballady. Podejrzewam, że może się to stać, ale jeszcze nie teraz.
W Europie najprawdopodobniej pojawią się niebieskie szaty znane z koncertu w Meksyku. Żeby je założyć, trzeba się trochę bardziej nagimnastykować (stąd dziwny strój w USA, po prostu nie mieli na to czasu). Dlatego myślę, że Genesis może wlecieć za Helvetesfonster. Bo wątpię, by w końcu zagrali pełną wersję tego utworu, a Miasmę na pewno odpuszczą. Dodatkowo nie było grane od lata 2015, a algorytm Tobiasa często wybiera utwory kierując się tym tropem. Ze staroci Con Clavi jest raczej bezpieczne, Papa ma nowe kadzidło, które czeka na wykorzystanie. Uwtory z pozycji 13 mogą się pojawić na tej samej zasadzie, co Satan Prayer ostatnio, ale nie przywiązywał bym do tych typów szczególnej wagi.

Ostatnio Tobias gadał coś o tym, że będzie trasa z utworami, których jeszcze nigdy nie grali i to było powiedziane raczej w kontekście starszych piosenek. Takowych nie ma zbyt wiele, z autorskich to jest Zenith, See The Light i La Mantra Mori. Niestety nie zrozumiałem, czy chodzi mu o tę najbliższą trasę, czy jakąś kolejną.

Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

No ok, ten set trzyma się nawet kupy. Z tym, że "Spillways" wg mnie poleci na koniec głównego setu - myślę, że będzie to kolejny singiel / video, i w zamyśle ma on być równie promowany co kiedyś "Dance Macabre". Prędzej "Griftwood" wjedzie w pierwszym kwartylu setu. Nie jestem też pewien czy Tobias porwie się od razu na 7 kawałków z "Impery", czy też dostaniemy 6 - Kaisarion, Spillways, Little Sunshine, Hunters Moon, Twenties i Watcher LUB Griftwood. Rzeczywiście "Twienties" zastąpi raczej "Mummy Dust" i dobrze, bo uważam, że ten kawałek jest zbyt długo katowany na koncertach. Nie to, że jestem fanem "Dwudziestek", bo to dla mnie najsłabszy numer z "Impery", ale zawsze to jakaś zmiana. Balladka "Darkness (...)" poleci wg mnie dopiero na kolejnych legach trasy - podobnie jak "Respite On The Spitalfields", który jak dla mnie jest #1 z "Impery", ale obstawiam, że poczekamy jeszcze chwilę na jego koncertową premierę... No nic, ja tam odliczam czas do londyńskiego koncertu w O2 Arena. :jee: :dance:
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Jakby były dwa akty, to Respite na pewno zamykałoby pierwszy. Przy jednym? No mooooże zagra, nie nastawiam się. To combo Kiss The Go-Goat/Dance Macabre/Square Hammer sprawdzało się znakomicie, a Monstrance Clock wyleciało właśnie dlatego, że Tobias uznał, iż koncerty arenowe potrzebuje kończyć na pełnej.

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Wjechała siódemeczka na OLiS. Prequelle było na 33 miejscu, więc bardzo duży skok.

Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Schizoid pisze: czw mar 24, 2022 12:53 pm Wjechała siódemeczka na OLiS. Prequelle było na 33 miejscu, więc bardzo duży skok.
To naprawdę uczciwy wynik biorąc pod uwagę fakt, że Universal Music Poland całkowicie położył promocję płyty. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale nie kojarzę, żeby któraś z większych rockowych stacji robiła promocję typu "Tydzień z Ghost" czy wałkowała single z "Impery"? Brakowało także na naszym rynku kolorowych limitowanych wydań winyla - zdaje się, że przy okazji "Prequelle" Empik oferował kilka limitowanych opcji, a teraz tylko kilka indie stores miało Magneta Indie Exclusive LP. Szkoda, bo bez odpowiedniej promocji medialnej, którą Universal potrafi zgotować R+ czy Metallice, Ghost nie wejdzie u nas do mainstreamu i nie zapełni 10-tys. hali....
pz
-#Administrator
-#Administrator

Na naszym rynku head w Spodku to już praktycznie mainstream. Do gwiazd stadionowych ich nie porównuję

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
cloud
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: cloud »

WICKER MAN pisze: śr mar 23, 2022 9:30 pm Nie to, że jestem fanem "Dwudziestek", bo to dla mnie najsłabszy numer z "Impery", ale zawsze to jakaś zmiana.
A nie „Dwudziestych”? Wydaje mi sie, ze chodzi o lata dwudzieste :)
UP THE IRONS !!!
pz
-#Administrator
-#Administrator

Posłuchałem dzisiaj jeszcze raz i wiem co mi tu nie pasuje. Środek jest słaby. Intro jest spoko, Kaisarion i Spillways dobre, ale potem zaczynają się schody. Sunshine mocno przeciętne, Hunter's i Watcher irytujące, podobnie Twenties. Później znowu jest lepiej, a Griftwood i Respite znowu dobre. Niestety ta "dziura" w środku jest za długa dla mnie.

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

To 7 miejsce to jest świetny wynik. Na jakieś akcje radiowe raczej nikt nie liczył (zresztą czy one w ogóle miałyby jakikolwiek wpływ na sprzedaż?), a limitowane winyle - ok, ale to jest skierowane do garstki kupujących. Głównym problemem sprzedaży jest tu cena, bo ponad 60 zł za CD i duuużo ponad 100 za pojedyncze LP to raczej kiepski deal, zwłaszcza w dzisiejszych czasach. No i nie ma też zapowiedzianego gigu w PL. Z tego powodu obstawiałem raczej top 15-20. Ale widać, że trasa z Metą zrobiła swoje i znacznie podbiła im popularność.

Według mnie Ghost spokojnie dobije do tych 10k w arenach i nie skończy na takich liczbach. W 2019 w Spodku było z 8k, jesienią mogą odbębnić o 2k więcej. A kwestią czasu jest headowanie festiwali. Na ten moment Ghost odpuszcza festy, bo Tobias nie chce ograniczać show. Ale za parę lat Ozzy, Priest, Maideni, czy Purple zakończą działalność i kogoś trzeba będzie wstawić na ich miejsce.

Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Wygląda na to, że Ghost przyjmie kilka ofert headów festiwalowych po wycofaniu się Faith No More - prawie na pewno w kwietniu potwierdzi się ich head Hellfestu (jak tylko zagrają własną sztukę w Paryżu), a raczej dorzucą kilka innych dat. Na pełnowymiarowy festiwalowy tour poczekamy pewnie do 2023 i wtedy wg mnie na bank dostaną oferty headowania na Download, Graspop, Copenhell i wielu innych. Na wczesną jesień planowana jest trasa po USA/Kanadzie (obstawiam wrzesień-październik), a listopad-grudzień to pewnie powrót do Europy, w tym do Polski. :dance: :jee:
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Nowy, ciekawy wywiad z Tobiasem: https://kbear.fm/viktor-wilt-interviews ... 9755859375

Co ciekawe planują trylogię klipów - "Sunshine" (już mamy), "Twenties" i "Watcher In The Sky". Trochę dziwi mnie, że nie wybrali "Spillways" na singla skoro to najbardziej radiowy i popowy numer.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Przesłuchałem dziś cierpliwie ta plyte na rowerze. Nie wiem jak chlopaki możecie się zachwycać taką chujnią, a jednocześnie pisać, że na Senjutsu są "melodyjki". Tutaj to dopiero są melodyjki, a do tego chamski recykling najbardziej hitowych motywów z poprzednich płyt.

W sumie smutne jest to, że za chwilę headlinerem metalowych festiwali bedzie zespół, który jedyne co z metalem ma wspolnego to corpse paint wokalisty. Strasznie smutna płytka, ale Ghost wszedł do ligi zespołów, które moga nagrać cokolwiek, bo marka jest tak mocna.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
ODPOWIEDZ