01/08/2015 - Nadja - Warszawa

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

GrzegorzCantara
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

01/08/2015 - Nadja - Warszawa

Post autor: GrzegorzCantara »

01.08.2015. Warszawa, Chmury

NADJA (Drone Doom/ Ambient/ CAN)
https://www.facebook.com/LuvNadja
http://www.nadjaluv.ca/
http://nadja.bandcamp.com/

Nadja - duet w skład którego wchodzi Aidan Baker (gitara/ wokal/ instrumenty dęte drewniane/ pianino/ perkusja) i Leah Buckareff (gitara basowa/ wokal). Nadja rozpoczęła swoją działalność w 2003 roku jako solowy projekt Bakera, którego celem miało być eksplorowanie cięższych i głośniejszych aspektów muzyki eksperymentalnej. W 2005 roku do projektu dołączyła Leah Buckareff. Duet łączy elektronikę, powolne riffy gitarowe i przywodzącą na myśl lament sekcję perkusyjną, tworząc kakofoniczną ścianę dźwięku przesyconą eteryczną melodyjnością. Sam Aidan Baker lubi swoją muzykę określać mianem ambient metalu, ambient doomu, czy dreamsludge’em. Nadja do dziś wydała blisko 20 albumów i zagrała niezliczoną ilość koncertów z takimi tuzami muzyki eksperymentalnej, jak Sunn O))), Tim Hecker, czy Omega Massif.

ALAMEDA 5 (Psychedelic rock/ Noise rock/ Experimental rock / PL)

Kwintet Alameda to młodszy brat Alameda Trio, które wydało w 2013r. bardzo dobrze przyjęty album "Późne królestwo". Alameda 5 jest mniej zakochany w muzyce rockowej, bardziej ceni sobie improwizację i eksperyment z jednej strony, a z drugiej cechuje go upodobanie do transowych rytmów granych przez dwóch perkusistów-perkusjonistów: Jacka Buhla (Variete, Maestro Trytony, Jachna/Buhl) oraz Rafała Iwańskiego (Hati, Kapital, Innercity Ensemble). Tonalny trzon kwintetu, podobnie jak i trio, stanowią gitarzyści Mikołaj Zieliński oraz Kuba Ziołek (występujący solo pod szyldem Stara Rzeka, a także członek m.in. Innercity Ensemble). Skład uzupełnia obsługujący instrumenty elektroniczne oraz syntezatory Łukasz Jędrzejczak (T'ien Lai, So Slow).

INFORMACJE O SPRZEDAŻY BILETÓW WKRÓTCE.

www.facebook.com/events/428350350654881
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Re: 01/08/2015 - Nadja - Warszawa

Post autor: Shedao Shai »

Ech... na 2015 to najbardziej opłacałoby się chyba zamieszkać w Warszawie, co chwilę coś. Ciekawe, czy ogłoszą w końcu jakiś ciekawy koncert POZA Warszawą? :roll:
Awatar użytkownika
likipiki
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: likipiki »

Przecież masz u siebie w mieście Anaal Nathrakh na Asymmetry.
And it's a dirty job but someone's gotta do it...
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Słuchałem trochę, nie podeszło mi wcale.
Awatar użytkownika
Wuja
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Wuja »

Shedao Shai pisze:Ech... na 2015 to najbardziej opłacałoby się chyba zamieszkać w Warszawie, co chwilę coś. Ciekawe, czy ogłoszą w końcu jakiś ciekawy koncert POZA Warszawą?
A cóż to ogłosili ciekawego w stolicy, co nie grało we Wrocławiu na przestrzeni ostatnich 3 lat?
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

To sobie możemy teraz poprowadzić dyskusję na parę stron, bo coś co dla mnie jest ciekawe, dla ciebie nie będzie, i vice versa. Nie jestem pewien do końca co spełnia twoje kryteria Wuja, a co nie, ale patrzę na ten rok i oceniając wg tego co mnie interesuje:

Warszawa - Altar of Plagues, Minsk, Floor, UFO, MØ, Ozric Tentacles, Lynyrd Skynyrd, Def Leppard, Motorhead i Orange Festival. Plus kilka koncertów z cyklu "gdyby grało u mnie to pewnie bym się przeszedł".

Wrocław - od biedy Asymmetry, przy czym bardziej to jechanie na marce, bo z dotychczas ogłoszonych wykonawców interesuje mnie tylko Esben and the Witch, które już i tak widziałem w zeszłym roku... w Warszawie. I które dodatkowo może się pokryć z Lynyrdami :mrgreen: poza tym NIC.

Takie porównanie wstecz moim zdaniem niezbyt ma sens, bo obaj wiemy że kiedyś we Wrocku działo się dużo, natomiast w ostatnim czasie to pozostaje tylko rozglądanie się po innych miastach z zazdrością. I do tego piję. Gdyby od lat u nas tak było to pewnie bym był przyzwyczajony i tak nie marudził :P a Wawa już teraz, pod koniec stycznia, zdaje się mieć nieprzyzwoicie wielką ilość fajnych ogłoszeń a co to dopiero nadejdzie...
Awatar użytkownika
Wuja
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Wuja »

Z tym, że dzieje się relatywnie mniej niż w zeszłych latach - pełna zgoda. Osobiście żałuję bardzo, że Nowe Horyzonty zrezygnowały w zeszłym roku z panelu muzycznego, bo u nich zawsze działo się dużo i ciekawie.

Z drugiej strony odnosząc się to przedstawionej przez Ciebie listy i abstrahując zupełnie od moich preferencji muzycznych to musisz doskonale zdawać sobie sprawę, że koncertów takich kapel jak Lynyrd Skynyrd, Def Leppard, Motorhead itd. we Wrocławiu nie było i nie będzie - po prostu nie ma tego gdzie zorganizować.

Liczę, że w tym roku coś się ruszy w związku ze zbliżającym się obchodami ESK, ale ostatnie kroki ministerstwa jak choćby obcięcie tegorocznej dotacji dla Avant Artu czy zeszłoroczne wypięcie się miasta na Asymmetry nie wróży dobrze.
mazi
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: mazi »

live_evil
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: live_evil »

Wuja pisze:koncertów takich kapel jak Lynyrd Skynyrd, Def Leppard, Motorhead itd. we Wrocławiu nie było i nie będzie - po prostu nie ma tego gdzie zorganizować.
Kiedy wyburzono Halę Stulecia?
ODPOWIEDZ