Pod lupę bierzemy 2 najbardziej uznane krążki zespołu.
Pojedynek Tytanów: Images and Words vs. Scenes from a Memory
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
Deleted User 2259
Pojedynek Tytanów: Images and Words vs. Scenes from a Memory
Jak co piątek jedna ankieta w tym stylu, czas na Dream Theater. Liczę na nokaut do 0
-
Deleted User 2259
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Re: Pojedynek Tytanów: Images and Words vs. Scenes from a Memory
Pull Me Under i Metropolis pt1 >>>
- blackcocker
- -#Moderator

Jeszcze ze 2 lata temu głosowałbym na odwrót. Ale teraz? Images and Words absolutnie!!!
#blackcocker2023
Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.
07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)
***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Nic nas nie zatrzyma.
- AncientMariner
- -#Clansman

Znowu u mnie na odwrót. Kiedyś oddałbym bez wahania głos na Images. Teraz głos poszedł na Metropolis
Iaw zdecydowanie
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM
Dałem na Images bo jest tam kilka dobrych utworów. Metro 2 to jest czysty onanizm muzyczny.
-
Deleted User 2259
Zestawienie na instrumenty:
Wokal - Images
Bas - Images
Reszta remis, więc mamy 5-3
Wokal - Images
Bas - Images
Reszta remis, więc mamy 5-3
Images <3
Ten album jest perfekcyjny od pierwszego dzwieku, do ostatniego. Plus genialna okladka.
Ten album jest perfekcyjny od pierwszego dzwieku, do ostatniego. Plus genialna okladka.
- blackcocker
- -#Moderator

O tak, dokładnie! Najlepsza jeśli chodzi o DT, może z nią jedynie konkurować ToT
#blackcocker2023
Nic nas nie zatrzyma.
Nic nas nie zatrzyma.
-
Deleted User 2259
Images jeśli chodzi o okładki to nr 2, Awake najlepsza, w ogóle Larry Freemantle to był ich najlepszy grafik moim zdaniem.
Robimy offtop
Mi z DT najbardziej podobaja sie okladki:
IaW, Awake, Octavarium, Black Clouds i A Dramatic (ktory bardzo lubie, poniewaz jest odniesieniem od IaW).
-
Deleted User 2259
Black Clouds miało być pomysłem tych okładek z IaW, czy Awake, gdzie poszczególne przedmioty/budynki odnosiły się do danych utworów, szkoda tylko, ze muzycznie to nei za bardzo wypaliło, a pamietam ten wpis MP, ze znajda sie tam walki w stylu: ACoS, Octavarium, Learning 2 Live, Pull oraz The Glass Prison. Rozczarowanie troche było. 
Ja jeszcze wtedy nie sluchalem DT, bo zaczalem w 2010, ale wierze, ze tak bylo. Pomijajac aspekt muzyczny, Black Clouds ma wg mnie ciekawa okladkeInvader pisze: ↑pt wrz 20, 2019 11:45 pm Black Clouds miało być pomysłem tych okładek z IaW, czy Awake, gdzie poszczególne przedmioty/budynki odnosiły się do danych utworów, szkoda tylko, ze muzycznie to nei za bardzo wypaliło, a pamietam ten wpis MP, ze znajda sie tam walki w stylu: ACoS, Octavarium, Learning 2 Live, Pull oraz The Glass Prison. Rozczarowanie troche było.![]()
-
Deleted User 2259
To sobie walnijmy ranking okładek
tylko studyjne i epka ACoS, nie chce mi sie teraz ukladac koncertowek, ale wyróżniłbym oczywiscie Once in a LIVEtime (Thorgerson zrobił dobra robote, samo Floyd by sie jej nie powstydziło)
Od najsłabszej do najlepszej (moim zdaniem)
15. A Dramatic Turn of Events - pajac na linie, skopiowany od Circus Maximus, nie czaje tego. Za duzo nieba na tych ich okładkach, mogliby dac jakies piekło
14. Systematic Chaos (normalna edycja) - nawet fajnie, ciekawostka jest, ze nazwa płyty na poczatku byla napisana na zolto.
13. The Astonishing, futurystyczny swiat, nomac - roboty i te sprawy, cos tak jak dla mnie w przypadku DT sie nie sprawdza za bardzo, co innego w przypadku Dziewicy - SiT, i znowu to niebo....
12. When Dream and Day Unite - lubię postacie na okładkach, a gołych facetow to juz w ogóle
11. Distance over Time - prosta i skuteczna, no i fajne powiązanie z The Astonishing
10. Train of Thought - bardzo klimatyczna, prace Uelsmanna to jest coś. Polecam obadać jego stronkę.
9. Black Clouds & Silver Linings - kiedyś mi się bardziej podobała, trochę rozmazana mi się wydaje, fajne nawiązanie do klasyki z lat 90.
8. Falling into Infinity - fajnie, tylko znowu niebieski kolor i część nieba, Storm odwalil dobra robote, no i okładka z kasety się różni od tej z płyty, tak jakby ktos nie wiedział :d
7. Dream Theater - majestyczne srebrne logo uwielbiam, najlepszy krążęk z MM za garami jak dla mnie.
_____________________________________________________________________________________________________
Kanon:
6. Octavarium - kolejny raz niebo, ale Syme zaczął znakomicie współprace z DT, do dzis uwazam to za jego najlepsze dzieło. Swojska trawka, to musiało zadziałać. Zieleń jest potrzebna.
5. Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory - Kapitalna robota, na winylu wygląda jeszcze lepiej. No i nie ma nieba...
4. Six Degrees of Inner Turbulence - Kiedyś nie lubiłem, od kilku lat kocham, jest taka inna, hipsterska i w ogóle cacy. Nie mogę od niej wzroku oderwać, wkładka powala. Sporo fajnych rzeczy tam jest. Róż-zieleń-biel fajnie ze soba kontrastuje.
3. A Change of Seasons (Freemantle robił progresywny klimat tymi okładkami, od razu było wiadome, ze to okładka DT, co ciekawe wiele jego prac nie bylo tak udanych jesli chodzi o inne zespoly, przynajmniej jak na moj gust, top 10 okładek)
2. Images (top 5 okładek)
1. Awake (ukochana okładka w ogóle - Larry Freemantle to mój BÓG)
Od najsłabszej do najlepszej (moim zdaniem)
15. A Dramatic Turn of Events - pajac na linie, skopiowany od Circus Maximus, nie czaje tego. Za duzo nieba na tych ich okładkach, mogliby dac jakies piekło
14. Systematic Chaos (normalna edycja) - nawet fajnie, ciekawostka jest, ze nazwa płyty na poczatku byla napisana na zolto.
13. The Astonishing, futurystyczny swiat, nomac - roboty i te sprawy, cos tak jak dla mnie w przypadku DT sie nie sprawdza za bardzo, co innego w przypadku Dziewicy - SiT, i znowu to niebo....
12. When Dream and Day Unite - lubię postacie na okładkach, a gołych facetow to juz w ogóle
11. Distance over Time - prosta i skuteczna, no i fajne powiązanie z The Astonishing
10. Train of Thought - bardzo klimatyczna, prace Uelsmanna to jest coś. Polecam obadać jego stronkę.
9. Black Clouds & Silver Linings - kiedyś mi się bardziej podobała, trochę rozmazana mi się wydaje, fajne nawiązanie do klasyki z lat 90.
8. Falling into Infinity - fajnie, tylko znowu niebieski kolor i część nieba, Storm odwalil dobra robote, no i okładka z kasety się różni od tej z płyty, tak jakby ktos nie wiedział :d
7. Dream Theater - majestyczne srebrne logo uwielbiam, najlepszy krążęk z MM za garami jak dla mnie.
_____________________________________________________________________________________________________
Kanon:
6. Octavarium - kolejny raz niebo, ale Syme zaczął znakomicie współprace z DT, do dzis uwazam to za jego najlepsze dzieło. Swojska trawka, to musiało zadziałać. Zieleń jest potrzebna.
5. Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory - Kapitalna robota, na winylu wygląda jeszcze lepiej. No i nie ma nieba...
4. Six Degrees of Inner Turbulence - Kiedyś nie lubiłem, od kilku lat kocham, jest taka inna, hipsterska i w ogóle cacy. Nie mogę od niej wzroku oderwać, wkładka powala. Sporo fajnych rzeczy tam jest. Róż-zieleń-biel fajnie ze soba kontrastuje.
3. A Change of Seasons (Freemantle robił progresywny klimat tymi okładkami, od razu było wiadome, ze to okładka DT, co ciekawe wiele jego prac nie bylo tak udanych jesli chodzi o inne zespoly, przynajmniej jak na moj gust, top 10 okładek)
2. Images (top 5 okładek)
1. Awake (ukochana okładka w ogóle - Larry Freemantle to mój BÓG)
-
Deleted User 7919
Images and Words