stare płyty
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: stare płyty
Stare płyty pono uchowały się jeszcze na niektórych blokowiskach. W piwnicach trza szukać!
Powiem nawet tak, że niektore blokowiska są ze starej (wielkiej) płyty!
Ja mam na przykład stare vinyle IM od "The Number..." do "7 Syna". I prawie wszystkie single 12". Jakieś Accepty, Helloweeny, Judasi też się znajdą.
www.MetalSide.pl
Dokładnie o to mi chodziło - chciałem jakoś żartobliwie odpowiedzieć sztucznej inteligencji, przy okazji wspominając o piwnicach które rzeczywiście bywają kopalnią złota.
Ja z racji rocznika nie mam sentymentu do wajnyli, bo załapałem się na końcówkę kaset a CD to od zawsze dla mnie weapon of choice. W sumie może kilkanaście sztuk kupiłem przy okazji. Za to całkiem imponująca kolekcja ojca z lat 70. i 80. od lat leży zapakowana na strychu i nigdy nawet do niej nie zaglądałem.
Ja z racji rocznika nie mam sentymentu do wajnyli, bo załapałem się na końcówkę kaset a CD to od zawsze dla mnie weapon of choice. W sumie może kilkanaście sztuk kupiłem przy okazji. Za to całkiem imponująca kolekcja ojca z lat 70. i 80. od lat leży zapakowana na strychu i nigdy nawet do niej nie zaglądałem.
U mnie vinyle kilka lat temu "wjechały", ale nr 1 są jednak wciąż CD. Na plackach stare płyty które bardzo cenię. Nowych nie kupuje.
Ja z racji wieku to zaczynałem od przegrywanych kaset z przegrywanych kaset
później pirackie kasety, oryginalne kasety i CD 
Ja z racji wieku to zaczynałem od przegrywanych kaset z przegrywanych kaset
www.MetalSide.pl
Doskonały pomysł z tymi starymi płytami które się bardzo ceni, może kiedyś zacznę uskuteczniać. Póki co w takich sytuacjach kupuję każde możliwe wydanie CD.
Istny szlak bojowy... Ja od razu zacząłem od oryginalnych kaset, jeszcze chwilę były bardzo drogie ale potem w porównaniu z CD sporo tańsze. I przez jakiś czas zbierałem równolegle, a potem tylko CD i zostało mi do dziś
Istny szlak bojowy... Ja od razu zacząłem od oryginalnych kaset, jeszcze chwilę były bardzo drogie ale potem w porównaniu z CD sporo tańsze. I przez jakiś czas zbierałem równolegle, a potem tylko CD i zostało mi do dziś
Taki właśnie zamysł, że te klasyczne dla mnie plyty z lat 80 mieć na placku. Tak jak pieroptnie wychodziły. CD też z tamtych lat mam, bo unikam remasterów jak ognia.johnny_o pisze: ↑wt lut 27, 2024 1:56 pm Doskonały pomysł z tymi starymi płytami które się bardzo ceni, może kiedyś zacznę uskuteczniać. Póki co w takich sytuacjach kupuję każde możliwe wydanie CD.
Istny szlak bojowy... Ja od razu zacząłem od oryginalnych kaset, jeszcze chwilę były bardzo drogie ale potem w porównaniu z CD sporo tańsze. I przez jakiś czas zbierałem równolegle, a potem tylko CD i zostało mi do dziś![]()
No szlak niezły, nawet nie chcę myśleć ile kasy w tym przepaliłem
A jeszcze była "Kompakciarnia" i przegrywanie CD na kasety
Ostatnio zmieniony czw lip 24, 2025 8:27 pm przez gumbyy, łącznie zmieniany 1 raz.
www.MetalSide.pl
Słusznie, oryginalny nośnik ma swój urok. Ja niestety nie unikam, wręcz przeciwnie - dla mnie to kolejna pozycja do odhaczenia.
W moim przypadku to jakaś niedorzeczna kwota, ale ile by ona nie wynosiła to absolutnie nie żałuję. Jedyne co to bałagan w kolekcji wynikający z kupowania takich ilości że niemożliwym było umieszczenie wszystkiego w jednym miejscu.
Nie załapałem się na przegrywanie, ale początki z CD to w dużej mierze oczywiście wydania bazarowe, często droższe niż dzisiejsze oryginały. Czasy słuchania muzyki z kompaktu, czego nie robię już od kilkunastu lat. Wszystkie te płyty mam do dziś, z sentymentu sobie zostawiłem mimo że zdążyłem dawno skompletować wydania oryginalne. Łezka w oku, gimby nie znajo itd.
Ładnie, bardzo eklektyczna kolekcja
W moim przypadku to jakaś niedorzeczna kwota, ale ile by ona nie wynosiła to absolutnie nie żałuję. Jedyne co to bałagan w kolekcji wynikający z kupowania takich ilości że niemożliwym było umieszczenie wszystkiego w jednym miejscu.
Nie załapałem się na przegrywanie, ale początki z CD to w dużej mierze oczywiście wydania bazarowe, często droższe niż dzisiejsze oryginały. Czasy słuchania muzyki z kompaktu, czego nie robię już od kilkunastu lat. Wszystkie te płyty mam do dziś, z sentymentu sobie zostawiłem mimo że zdążyłem dawno skompletować wydania oryginalne. Łezka w oku, gimby nie znajo itd.
Ładnie, bardzo eklektyczna kolekcja
W czasach słuchania muzyki na telefonie, fajnie jest zrobić powrót do płyt 
Ostatnio zmieniony śr wrz 24, 2025 12:16 pm przez mariostar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
paulek
- -#Lord of the flies

Wypożyczalnie płyt CD ktoś pamięta, przegrwanie na kasety, ech szalone lata 90 te. Mój pierwszy cd The Moody Blues - Days of Future Pased. Jeszcze odtwarzacza CD nie posiadałem ale płyta już była. 
We Wro była "Kompakciarnia". Można było sobie pożyczać CD do chaty. Przy okazji gość sprzedawał czyste kasety, więc wiadomo o co chodziło
A mój pierwszy kompakt to Megadeth "RiP" kupiony za pierwszą wypłatę w regularnej pracy
www.MetalSide.pl
-
paulek
- -#Lord of the flies

Między nami dinozauramiA mój pierwszy kompakt to Megadeth "RiP" kupiony za pierwszą wypłatę w regularnej pracyoczywiście tak samo nie miałem jeszcze odtwarzacza
A to CD mam do dzisiaj, ponad 30 lat jest ze mną, płytka dorobiła się kilku rysek, ale wciąż śmiga!!
Zaraz nas tutaj młodzież podsumuje pewnym Sanatoryjnym skrótempaulek pisze: ↑czw lip 24, 2025 8:20 pmMiędzy nami dinozauramiA mój pierwszy kompakt to Megadeth "RiP" kupiony za pierwszą wypłatę w regularnej pracyoczywiście tak samo nie miałem jeszcze odtwarzacza
A to CD mam do dzisiaj, ponad 30 lat jest ze mną, płytka dorobiła się kilku rysek, ale wciąż śmiga!!
![]()
![]()
www.MetalSide.pl