Top 30 gitarzystów wszech czasów, by Vengeance

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących innych zespołów.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Deleted User 8479

Top 30 gitarzystów wszech czasów, by Vengeance

Post autor: Deleted User 8479 »

Tak do 25 ciężko było wybrać, dodałem jeszcze 5, bo obok wokalistów jest najwięcej ciekawych muzyków.

30. Eric Gillette - (The Neal Morse Band, Neal Morse, Shattered Fortress, Solo, TEMIC i parę innych)

Obrazek

Bardzo sprawny gitarzysta (gra na Music Manach JP) a to coś mówi, w ogóle z tego co wiem, to Pietrucha jest jego ulubionym gitarzystą, więc to już na plus bardzo xD

Ulubione momenty: Neal Morse - 12 (Solo w Opolu)

29. Daryl Stuermer - (Genesis, Phil Collins, Solo i parę innych)

Obrazek

Typa znam od dzieciaka z koncertów live Genesis, zawsze mi się podobała jego gra bardziej niż Hacketta. Dobry shred potrafi zrobić ten dziadek.

Ulubione momenty: Jesus He Knows Me solo (The Way We Walk – Live in Concert 1992)
Deleted User 8479

Re: Top 30 gitarzystów wszech czasów, by Vengeance

28. Joe Perry - (Aerosmith, The Joe Perry Project, Hollywood Vampires)

Obrazek

Absolutna czołówka takiego grania. Największy zespół rockowy z USA, coś w tym jest. Mają więcej sprzedanych niż Meta z tego co mi wiadomo. Joe Perry to super gitarzysta, ma masę świetnych riffów. Dobrze też śpiewa w chórkach. Jestem na tak :)

Ulubione momenty: Amazing solo, Toys in the Attic - riff

27. David Shankle - (Manowar,David Shankle Group)

Obrazek

Jak dla mnie najlepszy gitarzysta Królów Metalu, szkoda że z nimi nie został. Shred Demon w latach 90tych w czołówce najszybszych gitarzystów :)

Ulubione momenty: Ride the Dragon, The Power of Thy Sword
Deleted User 8479

26. Marco Sfogli - (James LaBrie, Solo, Jordan Rudess i wiele więcej)

Obrazek

Typem zainteresowałem się jak dołączył do zespołu LaBrie. Włoski gitarzysta o fajnym/ciepłym brzmieniu.

Ulubione momenty: Slightly Out of Reach - oba sola

25. Michael Romeo - (Symphony X, Solo, Mike LePond's Silent Assassins i parę innych)

Obrazek

Ten poczciwy grubasek gra masę szybkich i ciekawych solówek. Na żywo też mi się podoba, drugi najlepszy support dla DT po Cynic.

Ulubione momenty: Zbyt dużo by wymieniać
Deleted User 8479

24. Paul Ortiz (Chimp Spanner) - (Chimp Spanner)

Obrazek

Kapitalny wirtuoz z UK. Nie pamiętam jak go poznałem, ale to bylo jakoś w trakcie wydania 2 płyty. Fajne brzmienie, inspiruje się też DT/Cynic a jak brać przykład to z najlepszych.

Ulubione momenty: 2 pierwsze i jedyne płyty studyjne

23. John McLaughlin - (Mahavishnu Orchestra, Shakti, Miles Davis, Solo, colab z Paco De Lucia i Al Di Meola i wiele wiele więcej)

Obrazek

Ten gitarzysta to tytan fusion/jazz rocka i w ogóle. Jeden z ojców chrzestnych shredu. Najstarszy gitarzysta w moim zestawieniu, na szczęście ciągle w formie. Widziałem go kilka razy na żywo, zawsze w formie. Mam nawet autograf :P

Ulubione momenty: The Noonward Race
Deleted User 8479

22. Allan Holdsworth - (Solo, Soft Machine, Bruford i wiele wiele więcej)

Obrazek

Allan to kolejny mistrz Fusion, ale nie tylko. Niestety kilka lat temu zmarł.

Ulubione momenty: The Un-Merry-Go-Round

21. Tosin Abasi - (Animals as Leaders i parę innych)

Obrazek

Tosin to jeden z najlepszych gitarzystów tego młodego pokolenia, technicznie chyba najlepszy. Lubi DT, jego ulubiona płyta to Awake (więc koleś zna się na rzeczy) katował szkółkę JP do zrzygania aż się wszystkiego nauczył, ale ma wiele różnych inspiracji poza JP/DT. Uniewersalny muzyk, choć ostatnie płyty, to trochę odgrzewane kotlety. Dalej szybko/technicznie gra, ale 3 pierwszy płyt AAL już raczej nie przebije. Widziałem go raz na żywo w Krk podczas pierwszej trasy (support TesseracT - też wtedy zostałem ich fanem) i po koncercie (co już pisałem wiele razy na forum) spotkałem Tosina, miał strzelić fotkę ze mną, ale uciekł do autobusu i juz nie wrócił - mimo, że powiedział, że zaraz wraca. Czekałem z 45 minut. Kalapa :lol: :oops: :P

Ulubione momenty: The Joy of Motion (Cała płyta)
Deleted User 8479

Najlepszą dwudziestkę otwiera...

20. Tony Iommi - (Black Sabbath, Heaven & Hell, Solo, WhoCares)

Obrazek

Ojciec chrzestny ciężkiego grania. Jeden z dwóch leworęcznych gitarzystów w moim zestawieniu. Na żywo mega forma jak go widziałem z Sabbath. Spoko koleś się wydaję.

Ulubione momenty: Killing Yourself to Live

19. Jerry Cantrell - (Alice in Chains, Solo, Ozzy Osbourne i parę innych)

Obrazek

Lubi jarać szlugi, pisze fajne teksty, gra super riffy i sola. Uwielbiam Grunge, uważam że Jerry to jeden z najciekawszych gitarzystów lat 90tych. No i nie jest Shredderem, a na tej liście mało takich gitarników :D

Ulubione momenty: Wszystko z AIC z czasów Layne'a
Deleted User 8479

18. Tony MacAlpine - (Solo, PSMS, CAB, Vinnie Moore, MacAlpine, Steve Vai, Planet X i wiele więcej)

Obrazek

Ten utalentowany gitarzysta to równy gość. Widziałem go 4 razy z Portnoyem podczas gigów PSMS, solowe płyty bardzo udane. Bardzo miły gość zawsze poda rękę/da autograf. Nie to co Abasi :twisted: . Pokazałem go Killersowi i podczas suto zakrapianych imprez lata temu leciał właśnie bardzo często Tony.

Ulubione momenty: Stream Dream, Hundreds of Thousands

17. Kirk Hammet - (Metallica, Exodus, Solo))

Obrazek

Można się śmiać że ciągle gra wah-wah teraz i gra bardzo słabe solówki, ale koncerty to dalej mega forma a płyty z lat 80tych to już w ogóle. Mam jego kostkę z Chorzowa 2008, którą mi siora zajebała, ale nie chce o tym mówić.

Ulubione momenty: Ride the Lightning, Master of Puppets, ...And Justice for All - całe płyty
Deleted User 8479

16. Mike McCready - (Pearl Jam, Mad Season, Temple of the Dog, The Rockfords i parę innych)

Obrazek

Mike to jeden z najlepszych gitarzystów live, ogromna energia, feeling i ekspresja. Po pierwszym gigu PJ jaki widziałem w 2018, PJ weszło do mojej top 10 bandów live. Znakomity koleś. Mój ulubiony członek zespołu.

Ulubione momenty: Garden, Rearviewmirror

15. Steve Howe - (Yes, Solo, The Syndicats i wiele innych)

Obrazek

Jedyny człowiek z klasycznego składu Yes, który ciągle gra w tym zespole, a raczej w tym co z niego zostało. Jeden z największych idoli JP. Super technika, bardzo dobra gra na akustyku. Na żywo zawsze rozwalał. Oby ciągnął jak najdłużej.

Ulubione momenty: Machine Messiah (solo)
Deleted User 8479

14. Eric Johnson - (Solo)

Obrazek

Kapitalny gitarzysta, ma to coś. Nie jest może jakimś topowym Shredderem, ale nie o to przecież tutaj chodzi. Nigdy go nie widziałem na żywo, on chyba nawet w Europie mało koncertuje z tego co mi wiadomo.

Ulubione momenty: Koncert G3 z 96 wydany w 97 i Cliffs of Dover

13. Al Di Meola - (Solo, Return to Forever)

Obrazek

Top Tytan, ojciec chrzestny Shredu. Dobry ziomek wielu gitarzystów (w tym McLaughlin, Satriani czy Petrucci) szkoda, że ostatnio zawału dostał podczas koncertu w Rumunii, ale z tego co widzę dalej sobie świetnie radzi, ostatnio 2 czerwca gościł w Bydgoszczy. Autografy są, kilka razy widziałem, nigdy mnie nie zawiódł na żywo. Takie granie bardzo lubię. Inspiracja dla wielu, jeden z największych gitarzystów w historii świata.

Ulubione momenty: 3 pierwsze solowe płyty, Roller Jubilee i Duel of the Jester and the Tyrant (Parts I and II)
Deleted User 8479

12. Andy Latimer - (Camel)

Obrazek

Jeden z najlepszych feelingów ma ten gitarzysta. Na żywo miecie. Graf jest. Szkoda, że fotki nie ma. I żałuję, że odwołali ostatnią trasę, bo bilet na gig w Zabrzu był.

Ulubione momenty: The White Rider

Top 10 otwierają 2 osoby :P

10. Synyster Gates - (Avenged Sevenfold, Pinkly Smooth) i Zacky Vengeance - (Avenged Sevenfold)

Obrazek

Co tu dużo gadać... bylo pewne, że znajdą się na liście. Świetni gitarzyści (najlepsze duo w 21 wieku) zajebiste poczucie humoru mają, co wystarczy obejrzeć na różnych filmikach, czy w dodatku do gigu z LBC. Majtki latają na scenie, laski są całe napalone (kolesie niektórzy też) i oto w tym chodzi :) czysty Rock'n'Roll. Na żywo mega jakość.

Ulubione momenty: Syn - (Save Me,The Wicked End, MIA, Burn it Down, Brompton Cocktail a właściwie wszystko xD, Zacky - Riff w Unholy Confessions i wszystkie Unisona z Synem)
Deleted User 8479

9.Alex Lifeson - (Rush, Envy of None, Solo)

Obrazek

Tak tak Mistrz Alex na 9 pozycji. Jeden z najlepszych gigów jakie widziałem w zyciu to właśnie występ Rush. Jest to moja ulubiona osoba z zespołu (minimalnie niżej Profesor) za Geddym aż tak nie przepadam. Inspiracja dla wielu, Rush to wielki band, jeden z największych.

Ulubione momenty: Natural Science (pierwsze solo), La Villa Strangiato

7. Dave Murray (Iron Maiden) i Adrian Smith (Iron Maiden, Bruce Dickinson, ASAP, Psycho Motel, Primal Rock Rebellion, Smith/Kotzen, Primal Rock Rebelion, Urchin)

Obrazek

Moim zdaniem to najlepszy duet gitarowy w historii (lata 80te to był pogrom) Murray bardziej stonowany, Smith bardziej otwarty na zmiany, każdy miał też inne brzmienie, Doskonale się uzupełniali. Smith napisał sporo wielki hitów dla Dziewicy. Zasłużona pozycja.

Ulubione momenty: Dave - (Powerslave wolne solo, To Tame A Land, 22 Acacia Avenue, Rime of the Ancient Mariner), Adrian - (Wasted Years, Stranger in a Strange Land, To Tame A Land, 22 Acacia Avenue, Prodigal Son, Innocent Exile, Rime of the Ancient Mariner, The Evil That Men Do)
Deleted User 8479

6. Steve Vai - (Solo, Frank Zappa, Alcatrazz, David Lee Roth, Whitesnake i wiele więcej)

Obrazek

Kapitalny wirtuoz, nie zawsze mnie porywają jego koncerty tak jak myślałem, bo ostatni gig w Krk miał np słaby set jak dla mnie. Ale gitarzysta zacny. Grał z największymi, super brzmienie/technika i feeling.

Ulubione momenty: Passion and Warfare (Cała płyta) i gig G3 z 96 roku a wydany w 97

5. Steve Rothery - (Marillion, Solo, The Wishing Tree)

Obrazek

Jeden z moich najukochańszych gitarzystów i muzyków co widać w moim rankingu. Serce Marillion, masa kapitalnych solówek. Fotki z nim są, autografów naście i 12 zaliczonych koncertów :) Klasa gość. Co ciekawe jego gra bardziej mi się podoba chyba po odejściu Fisha.

Ulubione momenty: Jigsaw, The Web, Incubus, Chelsea Monday, The Great Escape, Easter, Goodbye to All That (Shrederka xD)
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Imponuje mi przekrój grajków, bębniarzy i bassmanów też , propsuje )
Ale mam trochę uwag, np. kryminalne nisko Iommi. A czysto -gitarowo , jako guitar-duo Smith i Murray są kasowani przez Tiptona i Downinga ;)
Deleted User 8479

Nie jestem takim fanem Judas Priest, żeby dawać ich w rankingu, może do top 50 by się zmieścili. Nie jestem też raczej fanem Heavy Metalu dlatego Iommi tak nisko :)
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

I patrz. Rothery cały czas na Stratocasterze gra, a Ty spuszczasz się na te świecidełka Petrucciego, który pewnie i tak pierwsze miejsce dostanie.
nugz
SMERF MARUDA

Ratuje Cię to, ze to TWOJA LISTA ;)
Ogólnie te ranki na różnych portalach bywają tak posrane i durne, ze szkoda czasu przeglądać...
Deleted User 8479

4. Joe Satriani - (Solo, Chickenfoot, G3)

Obrazek

Joe Satriani, nauczyciel Vaia, Shredder wszech czasów? raczej tak. Platyna za Surfing i kilka złotych płyt. Przełomowy album to byl w jego karierze mój ulubiony, a kiedyś rządził The Extremist :) ostatni raz widziałem go na G3 na Torwarze gdzie grał z JP i Uli Jon Rothem. Strasznie mnie ten występ Satcha wymęczył (poza kilkoma wyjątkami, bo słaba setlista) Killers usnął na barierce. Co ciekawe kilka miesięcy poźniej na Camel w Wawie, był taki upał, że to ja usnąłem prawie i ochrona mi dała wody.

Ulubione momenty: Zbyt dużo by wymieniać, ale najbardziej Motorcycle Driver

Podium otwiera:

3. David Gilmour - (Pink Floyd, Solo)

Obrazek

Dziwny pan ze Stocka na 3 miejscu :P. Mega feeling, piękne brzmienie gitary, mega koncerty Live. Szkoda, że nie widziałem go w Pink Floyd, ale ojciec widział 2 razy i opowiadał jak kiedyś to bylo...

Ulubione momenty: (Coming Back to Life, Dogs, High Hopes, Have a Cigar, Time, Money, Echoes, Comfortably Numb, Sorrow)
nugz
SMERF MARUDA

Też byłem na tamtym G3 na Torwarze, na gównianej loży :)
Dla mnie wtedy JS zdecydowanie najlepszy, na JP się trochę zamulilem, wspólne jamy tez bez szału, i tragiczne krzesełka na hali :P
Joe to nie shredder w czystym tego słowa znaczeniu, Vai rez nie. Taki np. Romeo z Twojej listy zabija ich technicznie.
Deleted User 8479

Tak, ale Satriani tą płytą Surfing dał podwaliny dla wielu Shredderów, tak jak wcześniej Di Meola czy McLaughlin, ja sie ciesze, ze to nie sa tacy prawdziwi shredderzy jak Rusty Cooley np, bo by ich nie bylo na mojej liscie. :P aha Jason Richardson na miejscu 31 jak cos, nie załapał sie, koleś mnei rozjebał live.
Deleted User 8479

2. Shawn Lane - (Solo, Jonas Hellborg, Black Oak Arkansas i wiele gościnnych występów)

Obrazek

Tytan gitary i Shredu. Multiinstrumentalista na pierwszej (najlepszej płycie zagrał wszystko sam poza perkusją, która była komputerowa) Bardzo rusza mnie jego gra, szkoda, że już nie żyje. Świetnie grał też na klawiszach. Z tego co wiem Shawn Lane to jeden z najszybszych shredderów jeśli nie najszybszy i jak kiedyś czytałem w starym wydaniu guitar world miał największy rozstaw paluchów na progach, czy jak to się tam mówi.

Ulubione momenty: (Rules of the Game, Get You Back, Not Again, Gray Pianos Flying i takie video na yt, którego już nie mogę znaleźć gdzie zagrał mega zajebiście szybkie/techniczne solo)
ODPOWIEDZ