Najlepsza płyta koncertowa roku 1970
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

Najlepsza płyta koncertowa roku 1970
Tak jak w tytule - najlepsze płyty koncertowe roku 1970.
Listy z Waszymi typami koncertowych albumów wysyłajcie do mnie, do kolejnego wtorku (04.02.25), do 23:58.
Listy z Waszymi typami koncertowych albumów wysyłajcie do mnie, do kolejnego wtorku (04.02.25), do 23:58.
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
- LukaSieka

Re: Najlepsza płyta koncertowa roku 1970
Gdyby ktoś miał trudności z uzbieraniem całej dziesiątki płyt koncertowych (a podejrzewa, że takie będą), to można bez problemy wysyłać listę z pięcioma czy sześcioma pozycjami.
Im więcej typów, tytułów tym lepiej.
Im więcej typów, tytułów tym lepiej.
Bierzemy pod uwagę datę wydania czy nagrania? Bo czasem zdarza się, że po wielu latach (nawet dekadach) wypuszczane są stare nagrania jako nowe albumy koncertowe.
Było ustalane, że wydania, choć ja do końca zwolennikiem tego pomysłu nie jestem, bo w 1970 koncertowki super popularne nie były i sporo rzeczy z wtedy wyszło po latach
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
setlist.fm/user/matt01
- AncientMariner
- -#Clansman

Czy te pyty koncertowe obejmują też koncertowe EPki? Jak np Thin Lizzy - Killers Live albo Iron Maiden - Infinite Dreams ??
Czy takie rzeczy będa brały udział już rzy okazji mini albumów i EPek ?
No i czy bierzemy pod uwage składanki live ? tak jak choćby Thin Lizzy - Life: Live z koncertem z 1983 z dorzuconymi nagraniami z 1981? Lub Deep Purple - Deep Purple in Concert z 1980 roku który zawiera nagranie z 1970 i 1972 ?
No i czy bierzemy pod uwage składanki live ? tak jak choćby Thin Lizzy - Life: Live z koncertem z 1983 z dorzuconymi nagraniami z 1981? Lub Deep Purple - Deep Purple in Concert z 1980 roku który zawiera nagranie z 1970 i 1972 ?
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
Same problemy z tymi koncertówkami... Mega szacun dla tych którzy będą chcieli bawić się w ten ból głowy.
- LukaSieka

Doszliśmy (chyba) wcześniej do porozumienia, że jednak bierzemy pod uwagę datę wydania płyty koncertowej.
Epki, single (jak "Infinite Dreams"), nawet koncertowe będziemy robić przy okazji EPek.AncientMariner pisze: ↑ndz sty 26, 2025 4:20 pm Czy te pyty koncertowe obejmują też koncertowe EPki? Jak np Thin Lizzy - Killers Live albo Iron Maiden - Infinite Dreams ??
Co do składanek koncertowych to nie jestem za tym, żeby je wrzucać. Tzn. nie jestem za uwzględnianiem płyt koncertowych złożonych z nagrań pochodzących z rożnych lat jak np. Black Sabbath "Past Lives".AncientMariner pisze: ↑ndz sty 26, 2025 4:20 pm No i czy bierzemy pod uwage składanki live ? tak jak choćby Thin Lizzy - Life: Live z koncertem z 1983 z dorzuconymi nagraniami z 1981? Lub Deep Purple - Deep Purple in Concert z 1980 roku który zawiera nagranie z 1970 i 1972 ?
Bo już np. takie "Live After Death" albo "Made In Japan" też jest zlepkiem z rożnych koncertów, które nagrywane były w przeciągu kilku dni. Czy "A Real Live One", które zawiera kawałki z jednej trasy. No, ale to raczej co innego niż jakiś Deep Purple "Space Truckin' Round The World - Live 1968-76" gdzie każdy kawałek pochodzi z innego roku...
Lista za rok 70 poszła.
- AncientMariner
- -#Clansman

Ummagumma Floydów i Moonflower Santany traktujemy jako albumy live rozumiem?
- LukaSieka

Raczej tak. Chociaż niech się wypowiedzą też inni. Nie lubię samemu podejmować decyzji w survivirach, w których udział bierze kilka cz więcej osób....
tak, tylko no ponownie jak pisałem wcześniej, ja mimo wszystko byłbym za tym żeby rok nagrania był tu najważniejszym. Dziwnie dawać Nassau Coliseum '76 Bowiego do rankingu z roku 2017AncientMariner pisze: ↑ndz sty 26, 2025 10:30 pm Ummagumma Floydów i Moonflower Santany traktujemy jako albumy live rozumiem?
setlist.fm/user/matt01
setlist.fm/user/matt01
- LukaSieka

No to już może niech się wypowiedzą jeszcze inni na ten temat.Sardi pisze: ↑pn sty 27, 2025 1:41 amtak, tylko no ponownie jak pisałem wcześniej, ja mimo wszystko byłbym za tym żeby rok nagrania był tu najważniejszym. Dziwnie dawać Nassau Coliseum '76 Bowiego do rankingu z roku 2017AncientMariner pisze: ↑ndz sty 26, 2025 10:30 pm Ummagumma Floydów i Moonflower Santany traktujemy jako albumy live rozumiem?
- DeJMIeN Wielki
- -#Clansman

Również jestem za tym pomysłemSardi pisze: ↑pn sty 27, 2025 1:41 amtak, tylko no ponownie jak pisałem wcześniej, ja mimo wszystko byłbym za tym żeby rok nagrania był tu najważniejszym. Dziwnie dawać Nassau Coliseum '76 Bowiego do rankingu z roku 2017AncientMariner pisze: ↑ndz sty 26, 2025 10:30 pm Ummagumma Floydów i Moonflower Santany traktujemy jako albumy live rozumiem?
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
"Najlepsza płyta koncertowa z materiałem z 1970" brzmiałoby wtedy lepiej.
Jestem zdecydowanie za rokiem wydania, w innym wypadku to będzie chaos jak cholera.
Rok nagrania byłby dobry, gdybyśmy bawili się np. w najlepsze bootlegi.
Rok nagrania byłby dobry, gdybyśmy bawili się np. w najlepsze bootlegi.
no to może po prostu zrobmy to dekadami/pięcioleciami? też to jest jakaś opcja, a ułożyć dyche lajfów z 70 sam wiem że se nie poradzę
setlist.fm/user/matt01
setlist.fm/user/matt01
Tak jak wcześniej pisał Luka, nie musi być "dyszka" może być 5/6 - tu nie powinno być problemu.
Np. w 1975 mam tylko 6 koncertówek, które znam dobrze i taką listę zapodam, nie będę na siłę nic dodawał.
U mnie z listami za każdy rok (mniej więcej do 2005) to nie ma problemu, bo ze dwie dekady temu na różnych forach (głównie na 80s.pl) zabaw w rankingi płyt wszelakiej maści było mnóstwo, więc swoje listy znalazłem w czeluściach HDD
Np. w 1975 mam tylko 6 koncertówek, które znam dobrze i taką listę zapodam, nie będę na siłę nic dodawał.
U mnie z listami za każdy rok (mniej więcej do 2005) to nie ma problemu, bo ze dwie dekady temu na różnych forach (głównie na 80s.pl) zabaw w rankingi płyt wszelakiej maści było mnóstwo, więc swoje listy znalazłem w czeluściach HDD
- Adrian S.O.S.
- -#Rainmaker

Też byłbyn za rokiem wydania. I chyba dopiero od 1972 moją listą obejmować będzie dziesięć pozycji. Ale od 1975 jest dla mnie wiele lepiej z koncertowymi albumami.