05-08/03/2026 - Godspeed You! Black Emperor - Warszawa/Poznań/Wrocław
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

05-08/03/2026 - Godspeed You! Black Emperor - Warszawa/Poznań/Wrocław
Godspeed You! Black Emperor ponownie w Polsce! Legendarna kanadyjska grupa zagra trzy koncerty w Warszawie (5.03, Progresja), Poznaniu (6.03, CK Zamek) oraz Wrocławiu (8.03, Centrum Koncertowe A2).
O ich ostatnim albumie No Title pisano: „Jest wielki i rozdzierający, a czasem nawet pełen nadziei i ekstazy. Nadal nikt nie tworzy muzyki tak jak oni.” (The Fader). Kanadyjczycy, mimo ponad dwóch dekad działalności, pozostają symbolem niezależności i przypominają o doniosłości oraz znaczeniu współczesnej muzyki.
GY!BE słyną z niezwykle intensywnych, wielogodzinnych koncertów, którym towarzyszą hipnotyzujące analogowe wizualizacje wyświetlane z taśm szpulowych na projektorach 16 mm. Ich muzyka – łącząca potęgę epickiej gitarowej narracji, eklektyzm post-rocka, punkową bezkompromisowość, śmiałość improwizacji i skupioną ekspresję muzyki współczesnej – trafia do fanów z najróżniejszych zakątków muzycznego świata.
Godspeed You! Black Emperor mają na koncie serię albumów uznawanych za redefinicję tego, czym może być muzyka protestu: długie, instrumentalne kompozycje o ogromnym ładunku emocjonalnym i mocy, służące za ścieżki dźwiękowe alienacji i oporu. Pierwsze cztery wydawnictwa – zwłaszcza F#A#∞ (1997) i Lift Your Skinny Fists Like Antennas To Heaven (2000) – uchodzą dziś za klasyki epoki i gatunku.
Legendarne koncerty zespołu, podczas których wiele projektorów 16 mm wyświetla kolaże nakładających się na siebie filmowych pętli, a także charakterystyczna ikonografia ich albumów, dodatkowo budują estetykę, etos i mitologię grupy. GY!BE konsekwentnie działają na własnych zasadach – przez 25 lat istnienia opublikowali zaledwie dwa oficjalne zdjęcia, nie nakręcili teledysku, udzielili jedynie kilku zbiorowych wywiadów, nigdy nie mieli strony internetowej ani profili w mediach społecznościowych. Niewiele zespołów rockowych XXI wieku było tak wytrwałych w dążeniu do tego, by ich muzyka mówiła sama za siebie.
Ich najnowszy album No Title spotkał się z powszechnym uznaniem. Krytyk magazynu The Wire pisał: „Uosobienie muzyki jako sztuki. Wolni od wpływu korporacji, konwencjonalnych form piosenkowych i algorytmicznie dostrajanych długości utworów, Godspeed You! Black Emperor mogą przekazywać swój przekaz bez kompromisów.” Autor Mojo dodał: „Grupa z Montrealu przesuwa granice tego, co muzyka może znaczyć w czasach mroku. Tam, gdzie znajdują piękno, jest ono często niezłomnie jasne.”
05/03/2026, 20:00 Progresja, Fort Wola 22, Warszawa
06/03/2026, 20:00 CK Zamek, Święty Marcin 80/82, Poznań
08/03/2026, 20:00 Centrum Koncertowe A2, Góralska 5, Wrocław
O ich ostatnim albumie No Title pisano: „Jest wielki i rozdzierający, a czasem nawet pełen nadziei i ekstazy. Nadal nikt nie tworzy muzyki tak jak oni.” (The Fader). Kanadyjczycy, mimo ponad dwóch dekad działalności, pozostają symbolem niezależności i przypominają o doniosłości oraz znaczeniu współczesnej muzyki.
GY!BE słyną z niezwykle intensywnych, wielogodzinnych koncertów, którym towarzyszą hipnotyzujące analogowe wizualizacje wyświetlane z taśm szpulowych na projektorach 16 mm. Ich muzyka – łącząca potęgę epickiej gitarowej narracji, eklektyzm post-rocka, punkową bezkompromisowość, śmiałość improwizacji i skupioną ekspresję muzyki współczesnej – trafia do fanów z najróżniejszych zakątków muzycznego świata.
Godspeed You! Black Emperor mają na koncie serię albumów uznawanych za redefinicję tego, czym może być muzyka protestu: długie, instrumentalne kompozycje o ogromnym ładunku emocjonalnym i mocy, służące za ścieżki dźwiękowe alienacji i oporu. Pierwsze cztery wydawnictwa – zwłaszcza F#A#∞ (1997) i Lift Your Skinny Fists Like Antennas To Heaven (2000) – uchodzą dziś za klasyki epoki i gatunku.
Legendarne koncerty zespołu, podczas których wiele projektorów 16 mm wyświetla kolaże nakładających się na siebie filmowych pętli, a także charakterystyczna ikonografia ich albumów, dodatkowo budują estetykę, etos i mitologię grupy. GY!BE konsekwentnie działają na własnych zasadach – przez 25 lat istnienia opublikowali zaledwie dwa oficjalne zdjęcia, nie nakręcili teledysku, udzielili jedynie kilku zbiorowych wywiadów, nigdy nie mieli strony internetowej ani profili w mediach społecznościowych. Niewiele zespołów rockowych XXI wieku było tak wytrwałych w dążeniu do tego, by ich muzyka mówiła sama za siebie.
Ich najnowszy album No Title spotkał się z powszechnym uznaniem. Krytyk magazynu The Wire pisał: „Uosobienie muzyki jako sztuki. Wolni od wpływu korporacji, konwencjonalnych form piosenkowych i algorytmicznie dostrajanych długości utworów, Godspeed You! Black Emperor mogą przekazywać swój przekaz bez kompromisów.” Autor Mojo dodał: „Grupa z Montrealu przesuwa granice tego, co muzyka może znaczyć w czasach mroku. Tam, gdzie znajdują piękno, jest ono często niezłomnie jasne.”
05/03/2026, 20:00 Progresja, Fort Wola 22, Warszawa
06/03/2026, 20:00 CK Zamek, Święty Marcin 80/82, Poznań
08/03/2026, 20:00 Centrum Koncertowe A2, Góralska 5, Wrocław
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

Re: 05-08/03/2026 - Godspeed You! Black Emperor - Warszawa/Poznań/Wrocław
Wrocław to oczywistość, Poznań kusi 
Ostatni termin w Progresji mi nie pasował, może teraz pójdę się przekonać skąd taki hype na ten zespół.
- Caracalized
- -#Assassin

Ooo, ale fajny news! Chyba pojadę do Wrocławia, bo terminowo najbardziej mi odpowiada. W kwietniu zeszłego roku widziałem ich w Krakowie i bardzo fajny to był koncert
Ale dlatego, że nie mam takiego ciśnienia na to, by drugi raz ich zobaczyć to będę się jeszcze zastanawiał nad tym wypadem, lecz póki co i tak nie ma nic szczególnie interesującego w pierwszej połowie przyszłego roku.
Super news! Wbijam do Progresji na pewno.
Fajnie, że już sie zapełnia powoli kalendarz na wiosnę i lato 2026.
Fajnie, że już sie zapełnia powoli kalendarz na wiosnę i lato 2026.
https://www.last.fm/user/kamooo
Terminy fatalne. Pojechałbym do Wrocka jedynie na mocnej chcicy. Ale żeby aż urlop brać…
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

We Wrocławiu na support doszedł Kristof Hahn ze Swans. Ci ciekawe, nie wiadomo co z Wawą i Poznaniem, bo organizator póki co wrzucił takie info tylko na wrocławskim evencie.
W Warszawie jako support: One Leg One Eye. Nie znam, ale piszą, że to projekt Iana Lyncha (członka-założyciela irlandzkiej grupy Lankum) oraz George’a Brennana
Poznań wyprzedany.
Chciałem sobie dziś posłuchac ostatniej płyty GY!BE, a tu zonk. Wycofali się ze Spotify i z tego co czytam to się stało to już jakiś czas temu, tzn. w sierpniu 2025.
Poznań wyprzedany.
Chciałem sobie dziś posłuchac ostatniej płyty GY!BE, a tu zonk. Wycofali się ze Spotify i z tego co czytam to się stało to już jakiś czas temu, tzn. w sierpniu 2025.
Chujnia w chuj.The band’s entire back catalogue has been wiped from both Spotify and Tidal, while only two of their albums, F♯ A♯ ∞ from 1998 and Lift Your Skinny Fists Like Antennas to Heaven from 2000, have remained on Apple Music for the time being. The only platform where all of their music is still available is the artist-owned Bandcamp.
However, a representative from Kranky Records, where the two records were produced, confirmed to Pitchfork that they are in a process of currently being removed from the platform, adding: “Kranky has always granted artists control over how their music is presented and disseminated.”
Godspeed You! Black Emperor have not yet spoken publicly on their decision to remove their music from most streaming platforms, but it comes amid a number of other bands, including King Gizzard and the Lizard Wizard, leaving Spotify.
This was due to the company’s CEO, Daniel EK, investing in a German weapons company which uses AI to create drones and artillery, which has sparked major controversy as well as many of Spotify’s other questionable moral principles.
Pamiętam jak to wycofali, był to moment. Ze Spotify to jeszcze chodzi tym zespołom, które się wycofały, o finansowanie IDF. Tutaj miała miejsce wszechobecna ewakuacja. Z jednej strony streamingi rżną wykonawców na kasę, z drugiej strony to nadał źródło przychodu i ścieżka do przystępnej promocji materiału w obecnych czasach. Jakby GY!BE miało się teraz stać hitem tik tokowym, to nie spieniężą sobie tego w żaden sposób. Cóż, taka ich filozofia.
A tego projektu I. Lyncha w Wawie będę żałował. Liczę, że powtórne Lankum, OXN i ten projekt mi się kiedyś jeszcze uda zobaczyć live.
A tego projektu I. Lyncha w Wawie będę żałował. Liczę, że powtórne Lankum, OXN i ten projekt mi się kiedyś jeszcze uda zobaczyć live.
W Tallinie wczoraj wróciło, także różnie się może na nadchodzących koncertach wylosować. Mnie tam bardziej kusi na pierwszy ogień usłyszenie Moya.
Co do setlist.fm jeszcze, jakkolwiek ufać tym czasówkom, grają rzekomo obecnie w przedziale od 1:45 do nawet 2:10. Oby się wylosował dłuższy wariant.
Co do setlist.fm jeszcze, jakkolwiek ufać tym czasówkom, grają rzekomo obecnie w przedziale od 1:45 do nawet 2:10. Oby się wylosował dłuższy wariant.
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

We Wro zaczynają o 20. O Boże, jak dobrze.
- Caracalized
- -#Assassin

Ja się cieszę, że tym razem o 00:55 mam powrót, a nie tak jak ostatnio, to długo czekał nie będę xD W Krakowie dwa lata temu grali dwie godziny to podejrzewam, że teraz będzie podobnie i o 22:00 lub lekko po będzie po wszystkim. Ale niewykluczone, że będzie obsuwa jakaś i zaczną później i tym samym później skończą, no ale zobaczymy.
W wawie support o 20, a GY!BE o 21. Ech.
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

Widzę, że nieźle żonglują swoimi największymi bangerami. Wychodzi na to, że najlepiej - najbezpieczniej - byłoby pojechać na wszystkie 3 koncerty. Ale aż takim fanem nie jestem, nie chce mi się. Tylko potem będzie "kurłaaa zagrali X w Wawie, a ja byłem we Wro".
Dziś Wilno, zobaczymy czy pojawi się jakaś regularność w drugiej połowie seta czy to totalna losowość.
Spoiler
Stałą częścią seta jest otwarcie "Hope Drone" i potem całe "NO TITLE AS OF 13 FEBRUARY 2024 28,340 DEAD" z przerwą na jakiś utwór przed "PALE SPECTATOR TAKES PHOTOGRAPHS / GREY RUBBLE – GREEN SHOOTS". A potem... potem jest loteria. W Tampere mieliśmy 3 kawałki z " Lift Yr. Skinny Fists Like Antennas to Heaven!", w Tallinnie "Moyę" i "The Sad Mafioso" (ożesz kurwa) a w Rydze "Bosses Hang" i "Mladic" (OŻESZ KUUURWA). Jak tak to wypisałem, to aż mnie ścisnęło. Przecież ja się popłaczę jeśli przegapię i "Moyę" i "Mladic". Będę tam stał i płakał jak małe dziecko.
Ostatnio zmieniony czw mar 05, 2026 6:59 am przez Shedao Shai, łącznie zmieniany 1 raz.
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

Coś czuję, że dziś albo jutro poleci "BBF3".
Mnie od kilku dni ciśnie by dać się ponieść i jechać do Wawy jeszcze zapobiegawczo. No ale niestety ta czasówka pogrzebała resztę szans na to. Gdyby rozkład między Wro i Wawą był na odwrót, chyba bym się na to porwał.
No koncert trwający około 2h, który startuje o 21, a jest środek tygodnia to jednak słaba opcja. Szczególnie dla ludzi spoza Warszawy. Mnie ta czasówka już boli, a mieszkam niedaleko Progresji. Chyba się stary robię.
Prawdopodobny koniec o 23:00-05. Pociąg na Zachodniej o 23:28. Ryzykowne, ostatni raz jak zamawiałem Bolta pod Progresję to mi chwast anulował kurs tuż pod moim nosem. Drugi był dopiero 5 minut później. Wsiadłem do pociągu minutę przed odjazdem. Chyba tylko z tego powodu się na to nie porwę, plus jakby mieli pocisnąć coś mocnego na koniec, to nie zamierzam stamtąd nawet 10s wcześniej wychodzić. A mam wrażenie, że w Wawie to oni mogą zagrać coś ponad te dwie godziny.
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

Spoiler
I poleciał dzisiaj <faja>
A do tego "Moya". Nie patyczkują się na tej trasie.
A do tego "Moya". Nie patyczkują się na tej trasie.
Ostatnio zmieniony czw mar 05, 2026 7:00 am przez Shedao Shai, łącznie zmieniany 1 raz.