5 ulubionych i 5 najmniej ulubionych gatunków muzycznych

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Timothy Dalton
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

5 ulubionych i 5 najmniej ulubionych gatunków muzycznych

Post autor: Timothy Dalton »

5 ulubionych

1.Hard Rock lat 70
2.Klasyczny Heavy-Metal
3.Synthwave
4.Blues
5.Country+ pochodne jak np. southern rock

5 najmniej lubianych

1.Grunge
2.Punk
3.Polski hip-hop
4.Ekstremalny metal (do którego wliczam obok grindcoru, blackmetalu także te wszystkie "nowoczesne")
5.Rock progresywny (pomijam te "lajtowe" rzeczy typu Jethro Tull, Marillion, Pendragon)
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Re: 5 ulubionych i 5 najmniej ulubionych gatunków muzycznych

Post autor: Caracalized »

Kurwa, ciężkie, bo nie wiem o co tu zahaczyć i jak... gatunki dla mnie prawie w ogóle nie istnieją.

5 ulubionych:

- jazz wszelaki
- awangarda wszelaka
- noise wszelaki (można podpiąć pod powyższe xD)
- post-punk
- wszelaki metal, wiadomo ;)

5 najmniej:

- rap i hip hop wszelaki
- wszelaka wirtuozerska masturbacja w imię samej wirtuozerskiej masturbacji
- europowermetal (chyba tak można to nazwać?)
- disco polo
- nie wiem, ogólnie gówna nie lubię :lol:

Masz tak o na odpieprz.
Awatar użytkownika
Emilio
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Emilio »

Ulubione

Metal (bez dzielenia na ekstremalny i nieekstremalny)
Country, ze wskazaniem na Outlaw Country i południowego rocka
Blues
Rock progresywny/neoprogresywny
Rock/hard rock

Nielubiane

Techno
Disco Polo (choć czasem dla beki po pijaku coś się zapuści xD)
Rap
Muzyka latynoamerykańska/indyjska, afrykańska, tego typu egzotyczny folk.
Większość nijakiego popu (z braku lepszego określenia, bo nie każdy pop jest zły) oraz K pop i J pop.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Mr. M »

Aż tak lekką ręką wskazać 5 nie potrafię, tu trzeba na spokojnie :wink:.

Jeśli chodzi o te najbardziej nielubiane, to na pierwszym miejscu wskazałbym wspołczesny amerykański produkt, który jest połączeniem popu, rapu, elektroniki, R&B, czasami z innymi dodatkami, w szczególności jak mamy do czynienia z wulgarną prezencją i tekstem. Wychodzi z tego absolutna kupa, najgorszego sortu i absolutnie gównianego zapachu. Dla zobrazowanie sytuacji:
https://youtu.be/LDZX4ooRsWs

Na drugim miejscu wskazałbym polski rap, ale też ten współczesny. Klasyki słuchanej za dzieciaka, typu Molesta albo Rychu Peja, to z sentymentu nawet mogę posłuchać. Natomiast to gówno, co aktualnie wychodzi, to w większości absolutnie asłuchalne rzeczy, szczególnie jak do tego jest pierdyliard autotune'a jak np. Sobel czy jak mu tam.

No i na trzecim miejscu byłoby pewnie disco-polo, przynajmniej do momentu paru głębszych na weselu :mryellow:.

Z najbardziej lubianych to chyba na pierwszym miejscu umieściłbym ogólnie heavy metal/hard rocka lat '80. Na dalszych miejscach byłyby na pewno new wave, synthwave, grunge, NWOBHM, NWOAHM, glam rock/metal, prog rock, post-punk, gothic rock/metal, nu metal, blues rock, electronicore oraz synthpop, ale w jakiej kolejnosci, to ciężko mi na ten moment stwierdzić. :)
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Shedao Shai »

Ulubione:
Post rock
Ambient / Psychill
Drone metal / drone doom
Trip hop
Stoner rock

Nielubiane:
Rap - zdecydowanie na 1 miejscu
Thrash metal
Disco polo
Punk
Trafnie to ujął Caracalized: "wszelaka wirtuozerska masturbacja w imię samej wirtuozerskiej masturbacji" - wszelkie Vaie, Satrianie, Dream Theatery - do natychmiastowego przełączenia :lol:
Ostatnio zmieniony pn lis 10, 2025 7:13 pm przez Shedao Shai, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
johnny_o
Ten, Który Czyta Wszystko

Post autor: johnny_o »

Metal śmieciowy żondzi! ;)
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Zajzajer »

Ulubione

Metal (ale nie każdy)
rock progresywny (ale bez przerostu formy nad trescia, coraz mniej kapel mi sie podoba)
Grunge
Pop - ale nie kazdy
jazz rock/fusion

najmniej ulubione

Metal (ale nie kazdy)
muzyka zydowska
muzyka cyganska
disco polo
muzyka góralska

hip hop lubie, nightcore jakies techniawki sa ok
Still Reigning...
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Ulubione:

Metal - tutaj generalnie siedzę w dwóch niszach: jedna to są moje ulubione kapele, druga to black metal, w którym orientuję się całkiem nieźle, ale za ostatni rok mało go słuchałem, bo mi się trochę przejadł. Ostatnio wracam po prostu do swoich faworytów, a to są wykonawcy z różnych obszarów gatunku. Od pewnego czasu staram się też mozolnie poszerzać swoje perspektywy w zakresie death metalu.

Pop - z zaakcentowaniem popu lat 80., nigdy mi się nie nudzi. Co prawda nie jest to przeważnie muzyka do słuchania albumami, ale do bardzo wielu utworów i wykonawców wracam regularnie.

Elektronika - ze wskazaniem na synthwave, zwłaszcza w wydaniu bardziej filmowym, bliższym oryginalnej stylistyce gatunku (John Carpenter, Tangerine Dream...). Choć takie mózgotrzepy pokroju Perturbatora też jak najbardziej sobie cenię. Często słucham i dla przyjemności i dla puszczenia sobie, żeby grało w tle.

Punk - nie uważam się za żadnego eksperta w tej dziedzinie, ale bardzo lubię sięgać po poszczególne grupy (Misfits, Discharge, Jad, Minor Threat...).

ROCK - tutaj znowu starocie z lat 80. i 70., poniekąd też 60., generalnie bez dzielenia na gatunki, bo takiego Bowiego ciężko byłoby mi przypisać do jednego. Tak więc ogólnie będzie to "domyślny" ROCK, będzie to także granie spod znaku AC/DC, będzie to też progresja i soft rock, a jeśli odpowiednio naciągnąć tę szufladkę, to i rockabilly i rock 'n' roll w stylu np. Elvisa też się upchnie.

Antyulubione:

Cyrkowy black metal - wynalazek drugiej połowy lat 90., wszystkie te okropieństwa z gównianymi klawiszami, teatralną otoczką i festynową publicznością.

Dyskotekowy metal dla Niemców - chyba w zasadzie po prostu europejski power z odpustowymi refrenami, "dystansikiem" i plastikową produkcją.

Fajnopolacka alternatywa - absolutne okropieństwo, wykastrowane z charakteru i oryginalności. Bardzo obszerna kategoria, nie mam tu jakichś sztywnych ram, rozpoznaję i klasyfikuję po usłyszeniu.

Nowoczesny rap - niejako zazębia się z poprzednią grupą, ale tylko fragmentarycznie, bo to szersza sprawa, wykraczająca poza polskie podwórko.

Nowoczesny metal - wszelki core, muzyka bazująca na niskim strojeniu i djentowych riffach, grana przez chłopów i baby z wytatuowanymi szyjami i tunelami w uszach, niesamowity syf.

Poza kategorią - za skrajnie złe uważam zespoły typu Coldplay i Imagine Dragons. Jest to dla mnie muzyka dla ludzi, którzy nie lubią albo nie słuchają muzyki. Jak raz usłyszałem Thunder od tych drugich, to myślałem, że się zrzygam. Do tej puli dorzucam jeszcze U2, którzy co prawda brzmią inaczej, ale również jest to dla mnie wytwór nieakceptowalny.

Disco polo egzystuje w ogóle poza moją świadomością, więc nie wymieniam, bo kontakt z tą muzyką mam na szczęście żaden :D

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Shedao Shai pisze: pn lis 10, 2025 6:49 pm Ulubione:
Post rock
Ambient / Psychill
Drone metal / drone doom
Trip hop
Stoner rock
Ulubione u Ciebie to jest niezły rozkurw, może nie jestem wielkim fanem trip hopu, ale za ambienty, drone'y i wszelkie posty jak najbardziej szanuję 8)
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

Ulubione (w kolejnosci sluchania):

Jazz/Fusion
Heavy Metal/Death/Black
Prog Rock/Space rock
Trip-hop/Downtempo
Folk

Nielubiane:
Pop
Rap
Muzyka klasyczna
Techno
Disco polo
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Właśnie, folk też gdzieś w ulubione mógłbym wpisać, ale nie każdy raczej, lecz właśnie znajdzie się trochę płyt, które lubię, czy to bardziej awangardowe i udziwnione, jakieś bardziej dylanowate czy jak Joni Mitchell czy mówiąc uogólniająco jakieś "world music".
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

No ja właśnie w stylu jakiegoś world music jak Osibisa, Fela Kuti, Assagai (chociaż to bardziej taki afro fusion). No albo irlandzki, brytyjski folk rock.
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Clansman
-#Clansman

Jako, że jest to forum metalowe, to ja walnę jeszcze 5 ulubionych i 5 najgorszych stylów rockowych moim zdaniem, ale nie lubię szufladkować

Najmniej ulubione:

Prog Metal - raptem kilka zespołów lubię, a takie popisy jak robi Dream Theater od 20 lat to już mi zbrzydły, kiedyś zachwycałem się techniką i precyzją poszczegółnych zespołów a teraz nie mogę słuchać
Prog rock - jw, Gentle Giant i tym podobnych nie daje rady
Doom Metal - może tylko kilka zespołów lubię
Death Metal - nie moje granie
Thrash Metal - czy jak to sie pisze, lubie tylko Metallike, Megadeth i 3 Slayery, nie lubie i tyle

Ulubione:

Black Metal - tutaj sporo kiedyś zespołów słuchałem, dziś już tylko pojedyncze kapele
rock alternatywy - good charlotte i takie rzeczy uwielbiam
Mieszany rock/metal - coś jak A7X albo Faith No More gdzie ciężko dać im jakąś szufladkę
Heavy - ale takie granie jak Maiden, Priest czy King Diamond - Kilka zespołów tylko lubię
Rock - tutaj nie muszę wymieniać
Still Reigning...
Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Frank Drebin »

1. Metal
2. Rock
3. Hip-hop z lat 90 i początku 00
4. Synthwave
5. Poważna

A z drugiej strony,:
1. Disco polo
2. Hip-hop gdzieś tak od 2010 (czyli w sumie disco polo)
3. Gówniane umcyk umcyk puszczane przez Sebixów z rozjebanego e36
4. Polski pseudorock w stylu Krzysztofa Zalewskiego i całej tej reszty armii klonów
5. Większość nu metalu (tj. wszystko oprócz części LP Korna i Slipknot)
FotD = TOP5 albumów Maiden
Awatar użytkownika
Zajzajer
-#Clansman
-#Clansman

Dobrze, ze mi przypomniales musze obadac Korn, moze bedzie jakas plyta ktora mi sie spodoba, teraz sporo bedzie sprawdzane, niektore zespoly sobie poprzypominam, musze zrobic drugie top 50 plyt wszech czasow, ale zupelnie inne plyty, nic sie nie powtorzy
Still Reigning...
Timothy Dalton
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Schizoid pisze: pn lis 10, 2025 9:34 pm

Fajnopolacka alternatywa - absolutne okropieństwo, wykastrowane z charakteru i oryginalności. Bardzo obszerna kategoria, nie mam tu jakichś sztywnych ram, rozpoznaję i klasyfikuję po usłyszeniu.

Tego nawet nie brałem pod uwagę. Dla mnie to nie jest muzyka. Hiphop mogę lubić nie lubić, ale 100 razy prędzej to dla mnie jest muzyką niż te wszystkie wysrywy alternatywno-wielkomiejskie.
Awatar użytkownika
Sadek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Sadek »

Najgorsze są te wszystkie metalcore, deathcore i inne nowoczesne "core". No i oczywiście nu metal. Nu metal is not metal.

Już wolałbym słuchać disco polo i "fajnopolacką alternatywę" niż te wyżej wymienione.
Timothy Dalton
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Jeszcze mi się przypomniało. Tak zwany Folk-metal, najczęściej pogański. Te wszystkie Percivale itd albo wyziewy w stylu Eluevite (czy jak tam to się pisze) Tragedia.
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: sajki »

Ja nie cierpię wszystkiego co ma w nazwie 'stoner'.
Ostatnio zmieniony czw lis 13, 2025 10:02 pm przez sajki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Frank Drebin
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Frank Drebin »

Timothy Dalton pisze: śr lis 12, 2025 5:20 pm Jeszcze mi się przypomniało. Tak zwany Folk-metal, najczęściej pogański. Te wszystkie Percivale itd albo wyziewy w stylu Eluevite (czy jak tam to się pisze) Tragedia.
Folk folkowi nierówny.
Taki Skyclad czy Slough Feg też bywają określane folk metalem (chociaż pierwszy to bardziej thrash a drugi heavy). A nawet np. Primordial.
FotD = TOP5 albumów Maiden
ODPOWIEDZ