19-20/03/2027 - Helicon Metal Festival VII - Warszawa

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

pz
-#Administrator
-#Administrator

19-20/03/2027 - Helicon Metal Festival VII - Warszawa

Post autor: pz »

Siódma edycja Helicon Metal Festival

19-20.03.2027
19.03 - Warm Up Day - Voodoo
20.03 - Proxima

Przyszłoroczna edycja przenosi się z Odessy do Proximy. Ma być 6 zespołów. Warm-Up (3 zespoły) odbędzie się w Voodoo.

Na razie ogłoszone:
- StormWitch (Niemcy)
- Paragon (Niemcy)
- Leatherhead (Grecja)
- Templar (Szwecja)
- Cruel Force (Niemcy)

Mam nadzieję, że Atrej nie obrazi się za skopiowanie treści posta zapowiadającego festiwal z fb:
Drodzy Helicomaniacy. Przed nami kolejna, siódma edycja naszego metalowego święta i kolejna zmiana. HELICON METAL FESTIVAL VII odbędzie się wzorem edycji minionej w formule Warm-up day + Main day w piątek 19 i sobotę 20 marca 2027 roku.
Zaszły poważne zmiany jeśli chodzi o lokalizację. Dotychczasowa, czyli klub Odessa, nie spełnia już naszych oczekiwań. Warunki i możliwości techniczne, wyposażenie oraz zasady współpracy z klubem są dla nas nieakceptowalne. Nie będzie wyliczania tego, co w Odessie jest źle, ale to miejsce w historii Heliconu już jest za nami. W związku z tym rozważaliśmy wiele opcji i możliwości. Postawiliśmy na rozwój, krok do przodu i przeniesienie imprezy do większej, profesjonalnej przestrzeni, nawet jeśli wiąże się to z ryzykiem. Wybór padł na klub Proxima. Jednak z racji dostępności tylko jednego dnia z dwóch zaplanowanych, postanowiliśmy Warm-up day ulokować w starym, sprawdzonym VooDoo Club, w którym odbyły się dwie pierwsze edycje, a Main-day zrobić z wielkim rozmachem w Proximie. Docelowo, przy edycjach kolejnych chcemy oba dni gościć w jednym miejscu.
Wierzymy, że dwie lokalizacje w dwa dni nie będą dla Was wielkim kłopotem. Nie jest to zresztą żadna nowość i rewolucja. Wystarczy wspomnieć dwa festiwale, na których od początku się wzorowaliśmy, czyli Up The Hammers i Keep It True. Ten pierwszy gości warm-up day w innym klubie niż część zasadniczą. Podobnie Keep It True i jego Warm-up nie tylko w innym klubie czy sali, ale w ogóle w innym mieście. Liczymy na Wasze zrozumienie i wsparcie.
W związku ze zmianą klubu na większy i jak się domyślacie droższy, zmianie muszą ulec także ceny biletów. Dodatkowo możemy Wam zdradzić, że zabukowany już główny headliner jest także najdroższy z dotychczasowych, co jest dla nas również oznaką pięcia się w górę ku rozwojowi.
Już jutro planujemy uruchomić przedsprzedaż biletów BLIND BIRD łącznie na oba dni dla najbardziej zagorzałych maniaków. Akcja ta potrwa do piątku, a już w sobotę, ci którzy będą uczestnikami najbliższej edycji Keep It True, poznają pierwsze potwierdzone nazwy. Po tym ogłosimy je oficjalnie online i uruchomimy przedsprzedaż pierwszej puli regularnych biletów na oba dni.
https://www.facebook.com/events/959609407027742

Obrazek

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
pz
-#Administrator
-#Administrator

Re: 19-20/03/2025 - Helicon Metal Festival VII / Warszawa

Poważne niedopatrzenie, że nie było jeszcze tematu na forum (ogłoszenie jest z kwietnia).

Zacząłem się dokładniej zapoznawać z nazwami, bo kojarzyłem je tylko ze słyszenia i jakichś rozmów (przynajmniej Stormwitch). Gwiazda główna pasuje mi bardziej niż zespoły z tegorocznej edycji. Temat będzie do poważnego przemyślenia, chociaż nie chciałbym planować z tak dużym wyprzedzeniem.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
pz
-#Administrator
-#Administrator

I jeszcze info sprzed 5 dni:
Szwedzki Templar na HELICON METAL FESTIVAL VII
Choć istnieją dopiero kilka lat, już są rozchwytywani przez organizatorów najlepszych festiwali w Europie. Szwedzi z TEMPLAR, z debiutanckim albumem "Conquering Swords" wydanym w lutym tego roku nakładem Jawbreaker Records, szturmem wdarli się do domów maniaków starej szkoły true heavy metalu spod znaku Heavy Load, Omen, Satan. Zagrają drugiego dnia HELICONU. Oczywiście po raz pierwszy w Polsce.

Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Prośba o zakładanie tematów koncertowych zgodnie z konwencją obowiązującą na forum ;) już poprawiłem
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Assassin
-#Assassin

Re: 19-20/03/2025 - Helicon Metal Festival VII - Warszawa

Post autor: Caracalized »

Wow, Stormwitch! Dawno nie słuchałem tego zespołu, ostatnio chyba z 4 lata temu debiut powtórzyłem i nadal mi się bardzo podobał. W 2013 dosyć mocno ich słuchałem jak jeden ówczesny znajomy mi ich polecił. Może nawet się wybiorę jak dożyję albo nie pojawi się coś bardziej mnie interesującego gdzieś w podobnym terminie, bo do marca przyszłego roku jeszcze jest kaaaaawał czasu :D
Ostatnio zmieniony wt maja 12, 2026 6:45 am przez Caracalized, łącznie zmieniany 2 razy.
pz
-#Administrator
-#Administrator

blackcocker pisze: wt maja 12, 2026 6:17 am Prośba o zakładanie tematów koncertowych zgodnie z konwencją obowiązującą na forum ;) już poprawiłem
A skopiowałem poprzedni tytuł i nie zwróciłem uwagi. Dzięki.

Awatar użytkownika
Caracalized
-#Assassin
-#Assassin

No i jeszcze by pasowało 2025 na 2027 poprawić w tytule ;)
pz
-#Administrator
-#Administrator

Re: 19-20/03/2027 - Helicon Metal Festival VII - Warszawa

Tez zrobione

Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Caracalized pisze: wt maja 12, 2026 6:39 am Wow, Stormwitch! Dawno nie słuchałem tego zespołu, ostatnio chyba z 4 lata temu debiut powtórzyłem i nadal mi się bardzo podobał. W 2013 dosyć mocno ich słuchałem jak jeden ówczesny znajomy mi ich polecił. Może nawet się wybiorę jak dożyję albo nie pojawi się coś bardziej mnie interesującego gdzieś w podobnym terminie, bo do marca przyszłego roku jeszcze jest kaaaaawał czasu :D
Ze Stormwich to tam zostal tylko wokalista chyba. Na Trveheim w 2019 był sredni gig
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
Caracalized
-#Assassin
-#Assassin

Nie znam ich historii i nie orientuję się nawet kto tam w ogóle gra i grał w przeszłości, ale jak wokalista się chociaż ostał to można sobie odhaczyć nawet jak gig nie będzie nie wiadomo czym :D Paragon też kiedyś słyszałem i wydawali mi się nieźli, ale nie dam sobie głowy uciąć tutaj czy rzeczywiście cokolwiek kiedyś od nich puściłem, bo kojarzę taką nazwę sprzed lat i mogłem ich jednorazowo gdzieś posłuchać ze 12 czy 11 lat temu.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Doszedł niemiecki Cruel Force

ODPOWIEDZ