Podobne kawałki Maiden

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

DeaDe
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Podobne kawałki Maiden

Post autor: DeaDe »

Nie znalazłem nigdzie takiego topicu więc zakładam.

Jakie piosenki Ironów są do siebie podobne? Nie mówcie że takich nie ma, bo tego nie da się ukryć. Posłuchajcie chociażby prayer i fear ot dark.
Awatar użytkownika
Piwowarus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Re: Podobne kawałki Maiden

Post autor: Piwowarus »

Losfer Words(Big 'Orra) i The Duellists
temat jest prawie ten sam
DeaDe
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Właściwie to nie chodzi mi o całą piosenkę, tylko o fragmenty. Np. solówki w To Tame A Land i Hallowed, albo początek w phantom i fallen angel, czy krótka przygrywka w mariner i aces high. W wielu piosenkach można też usłyszeć to samo "tym tyryrym tyryrym tyryrym tyryrym tyryrym tyryrym'' (np. mariner i powerslave).

Dwie piosenki zaczynają się prawieże identycznie, chodzi mi o clansmana i.... nio właśnie, kto wie o co mi chodzi :)?
Awatar użytkownika
Piwowarus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

fv-Mortimer pisze: Dwie piosenki zaczynają się prawieże identycznie, chodzi mi o clansmana i.... nio właśnie, kto wie o co mi chodzi :)?
Jeśli chodzi tobie o przygrywkę na basie to utwór Blood on the world's hands ma pewne predyspozycje to bycia podobnym.
Kro
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Kro »

fv-Mortimer pisze:Dwie piosenki zaczynają się prawieże identycznie, chodzi mi o clansmana i.... nio właśnie, kto wie o co mi chodzi :)?
No More Lies? :P
BTW nawet ciekawy topic, chociaz chyba juz bylo cos podobnego, niewiem jednak, gdzie ty widzisz podobienstwo miedzy Phantom a Fallen Angel?? A to "tym tyryrymrym" tzw. galop (jesli dobrze sie domyslam :wink: ), o ktorym mowisz to "znak rozpoznawczy" Maiden, nie mozna tutaj mowic o jakims powielaniu tylko o pewnym wytworzonym charakterystycznym stylu.
DeaDe
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

no... niezupełnie mi o to chodzi :). dam podpowiedź: dwa pierwsze dźwięki są takie same :)
Kro
-#Assassin
-#Assassin

fv-Mortimer pisze:no... niezupełnie mi o to chodzi :). dam podpowiedź: dwa pierwsze dźwięki są takie same :)
Hmm INFINITE DREAMS ?? 8) Ale te piosenki maja calkiem inny klimat, a dwa dzwieki to zadne podobienstwo :roll:
Awatar użytkownika
Piwowarus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

fv-Mortimer pisze:no... niezupełnie mi o to chodzi :). dam podpowiedź: dwa pierwsze dźwięki są takie same :)

No zaczyna to przypominać zabawę wymyśloną przez najsłodszą paną moderator Keę :D
Nie róbmy może z tego tematu zagadek tylko wymieniajmy się spostrzerzeniami. A wiadomo że każdy sądzi trochę inaczej i podobieństwo nie musi być takie oczywiste
DeaDe
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Kroczniok pisze:
Hmm INFINITE DREAMS ?? 8) Ale te piosenki maja calkiem inny klimat, a dwa dzwieki to zadne podobienstwo :roll:
taak. chodziło mi o infinite dreams. ja tylko mówię że dwa dźwięki są takie same, a nie że tylko tym są te piosenki do siebie podobne, bo cały ten początek jest jakby skopiowany i lekko pozmieniany (no nie zaprzeczajcie :/).
DeaDe
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Kroczniok pisze:niewiem jednak, gdzie ty widzisz podobienstwo miedzy Phantom a Fallen Angel?? .

Jak to nie widzisz różnicy?? posłuchaj 30 sekund początkowych tego i tego to znajdziesz podobieństwa.

PS do fallena jest jeszcze podobne fugitive
Kro
-#Assassin
-#Assassin

fv-Mortimer pisze: Jak to nie widzisz różnicy?? posłuchaj 30 sekund początkowych tego i tego to znajdziesz podobieństwa.

PS do fallena jest jeszcze podobne fugitive
No wlasnie widze roznice :lol: Wyobraz sobie, ze gama ma 13 dzwiekow, a zeby grac w jednej tonacji pozostaje ok. 8 w jednej oktawie, wiec jakos musza sie powitarzac :wink: Ale i tak nie widze podobienstwa 8) O wiele bardziej podobny jest The Fugitive, szczegolnie ze wzgledu na perkusje, ale gitara tez jest podobna
El Dorado

Post autor: El Dorado »

Zdaniem mojej mamusi wszystkie piosenki maiden sa podobne...;D tzn mama mysli ze ciagle slucham jednej piosenki :D
Szymon
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Szymon »

Jak w oktawie mam 12 dzwiekow, a Maiden ma jakies 120 utworow to statystycznie co dziesiaty zaczyna sie od tego samego dzwieku. Juz nie przesadzajmy. Idac tym tropem to polowa solowek jest zagrana na takim samym podkladzie -> Bo najczesciej to mamy EDCD albo ECDE itd

I gdzie to podobienstwo fallen do phantoma to juz wogole nie wiem.

Jasne ze sie czesto powtarzaja - takie gates i lord of the flies np. czy tez Clansmana do NML mozna przyrownac. Tu glownie chodzi o to ze sie struktura powiela i klimat jest podobny, ale nie ze sie jakies 2 dzwieki czy tam nawet 5 zgodzilo
_Sand_man_
-#Invader
-#Invader

Post autor: _Sand_man_ »

tobink pisze:Zdaniem mojej mamusi wszystkie piosenki maiden sa podobne...;D tzn mama mysli ze ciagle slucham jednej piosenki :D
moja też :D Jak słucham Maiden to słysze tekst:"ścisz tą Metallice" eh starosc nie radość :rocx
DeaDe
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Kroczniok pisze:
fv-Mortimer pisze: Jak to nie widzisz różnicy??

HAHAHA. Trochę się zbeształem :P zdarza się. :P ale wiadomo o co chodzi.

PS ale w prayer i fotd PODOBIEŃSTWO jest chyba widoczne :]
Awatar użytkownika
likipiki
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: likipiki »

Wam się już naprawdę nudzi :roll:
And it's a dirty job but someone's gotta do it...
Awatar użytkownika
she-wolf
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: she-wolf »

nazywajcie na przyszłość jakoś sensownie tematy :roll:
kocian_jr
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: kocian_jr »

No nareszcie ten temat ma normalna nazwe :P
Jesli chodzi o podobne piosenki to: wstep do Face In The Sand bardzo podobny jest do Blood Brothers, podobnie sie rzecz miewa ze wstepem do Gates Of Tomorrow ktory kojarzy sie z Lord Of The Flies...
BeBe
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: BeBe »

Jest wiele piosenek Maiden które są do siebie podobne to wiadome. Spróbuj grać 30 lat nagrywając co rusz piosenki która każda będzie inna od drugiej.
S1MON
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: S1MON »

poczatki clansmana i nml lekko podobnie brzmia :?
ODPOWIEDZ