Czy jeden słaby utwór na płycie to wielki problem?

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Deleted User 8449

Czy jeden słaby utwór na płycie to wielki problem?

Post autor: Deleted User 8449 »

Nasunął mi się taki temat. Wielu z Was słucha płyt tylko w całości. Często na vinylach lub kasetach (brak możliwości przewijania). Są czasem sytuacje gdzie ewidentnie jeden lub dwa utwory odstają na tle wybitnej i wspaniałej reszty . Przeważnie wielu ludzi uważa, ze najlepsze płyty to te gdzie każdy utwór jest chociaż dobry, niezły by go nie przeskakiwać. Mam też takie albumy, ale dużo mniej.

Do tej pierwszej grupy zaliczę np. W nawiasach te odstające kawałki

Defenders of the Faith (Heavy Duty)
British Steel (Living after Midnigt)
Number of the Beast (Run to the Hills)
Powerslave (Losfer Words)
Walls of Jericho (Heavy Metal is the Law)
Strong Arm of the Law (Sixth form Girls)
Rising- (Do You Close Your Eyes)

Tu takich przykładów mógłbym podać sporo.

Do drugiej, czyli albumów idealnych w całości np

Iron Maiden- Piece of Mind
Black Sabbath- Dehumanizer
Deep Purple- In Rock
Thin Lizzy-Johny the Fox
Uriah Heep- Demons and Wizards

Tu takich przykładów jest bardzo mało i musiałbym naprawdę nieźle pomyśleć by wybrać 10 takich płyt

O co konkretnie chodzi? O to czy faktycznie jest tak, że taki jeden, dwa słabeusze na powiedzmy, wybitnych dla was płytach powodują, że automatycznie ocena albumy spada. U mnie np. nie jest tak. Wolę np. sytuacje gdzie 6 utworów to absolutnie fantastyczne utwory a 2 słabizny- niż sytuacje gdy 8 utworów jest "tylko" bardzo dobrych. Na płycie dla mnie liczy się przede wszystkim liczba wspaniałych momentów. Często te utwory potem słucham w oderwaniu np. na koncertówkach ale też z wersji studyjnych. Powiedziałbym nawet, że nie tyle dla mnie płyta jest zbiorem utworów, co utwór zbiorem wspaniałych momentów. Dlatego aż tak rygorystycznie do tego nie podchodzę.
Awatar użytkownika
Max323
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Re: Czy jeden słaby utwór na płycie to wielki problem?

Post autor: Max323 »

U mnie jeden słaby kawałek na płycie zaniża jej ocenę. Nie może być inaczej.
A
B
C
D
E
Awatar użytkownika
blackcocker
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: blackcocker »

Taki kawałek w mojej opinii nie może nie wpłynąć na ocenę płyty, której jest przecież integralną częścią. To nie jest problem, jeśli reszta kawałków się zgadza, ale na ocenę wpływa, też pytanie jak bardzo jest to kupsztalcowy numer... W skrócie - na ocenę wpływa, ale jeśli jest super reszta to nie wpływa aż tak na słuchanie (chyba, że bardzo wybija z rytmu).
#blackcocker2023

Najlepszą prozę pisze życie.
Ostatni jest wtedy, kiedy idziesz rzygać.
Nic nas nie zatrzyma.
Jak się ma dupę, to trzeba powiedzieć "dupa".
Twoje jebie, ale że śmierdzi.

07: Opeth, Opeth
08: Judas Priest, Savatage
09: Antimatter(?)

***OFFICIAL PAULINA DAMASKE FANKLUB***
Awatar użytkownika
Shedao Shai
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Shedao Shai »

mega
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

No skoro oceniam płytę to całą, a nie -1 utwór. Ale raczej sporadycznie mam tak, żeby super płyta była i jakiś 1 gniot nie do słuchania.

Częściej nie mam ochoty na jakiś kawałek i wtedy czasami robię skip CD.

U Maiden takimi liderami są "Wasting Love" (lubię ten numer, ale czasami nie mam ochoty na balladę)

"CIPWM" - nie zawsze leci ;)

I najczęściej wyłączany :D "The Unbeliever", często w pakiecie z "2 A.M.".

I na koncertówkach czasami przewalam dalej, ale to już nastrój dnia ;)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

25Saxonwyzwanie pisze: śr mar 20, 2024 4:28 pm

Tu takich przykładów jest bardzo mało i musiałbym naprawdę nieźle pomyśleć by wybrać 10 takich płyt

A to ja bym naliczył ich całkiem sporo.

Mercyful Fate - Melissa
Iron Maiden - Somewhere in Time
King Diamond - The Eye
Dissection - Storm of the Light's Bane
Kat - Oddech wymarłych światów
Genesis - Foxtrot
Ghost - Opus Eponymous
Black Sabbath - Dehumanizer
Judas Priest - Painkiller
Watain - Casus Luciferi
Behemoth - The Satanist
Venom - Welcome to Hell
Bathory - Hammerheart

I pewnie wiele więcej, te miałem "pod ręką".

A co do meritum, to oczywiście, że słabszy utwór wpływa na ocenę płyty. Najlepszym przykładem takiej sytuacji jest Meddle Floydów, gdzie znajduje się ich opus magnum, Echoes, ale z drugiej strony są tam też jakieś totalnie pierdoły pokroju Seamus i San Tropez. No i jak takiemu wydawnictwu dać 10/10?

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Deleted User 4876

Post autor: Deleted User 4876 »

Jak na płycie jest Echoes to śmiało możesz dać 12/10 i nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie tego kwestionował ;-)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

No nie, Meddle to jest dla mnie album na jakieś 8 właśnie przez te wspomniane zakały. Fearless i Pillow wybitne może nie są, ale na pewno nie ściągają oceny jakoś bardzo w dół.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Deleted User 8449

Właśnie dla mnie archetypem takiej płyty, gdzie wszystko jest do słuchania z wypiekami jest Dehumanizer. Po pierwsze klimat płyty, taki bardzo jednorodny, po drugie płyta daje słuchaczowi obcowanie z różnorodnymi podstylami heavy. Z płyt z Ozzym powiedzmy Paranoid ale to bardziej za sentyment.

U Judasów Painkiller w zasadzie też jest takim albumem. W odróżnieniu do Defenders(ale i tak stawiam wyżej od Painkillera), Screaming i Brytyjskiej Stali nie ma elementu przypadkowego. Jeszcze można dać Stained Class, ale tu są też pewne ale. Tym niemniej dla mnie właśnie ten album wysuwa się na Top Judasów. Nie mogę się ostatnio uwolnić od Savage. Utwór ideał.

Jeśli chodzi o Iron Maiden, uważam jednak że nabliżej tego miana jest Piece of Mind, ale 7th Son i SiT są w zasadzie w tej samej sferze. Powerslave na 100% nie, Number of the Beast raczej nie. Ktoś możę powie X Factor....gdzie tam!!

Z tym Heavy Metal is Law to w sumie bardzo fajny kawałek, ale na takiej zasadzie jak Don't Go Stealing My Soul Away Accepta. Na tak mocnych płytach ( jak Walls i Restless) DLA MNIE jednak odstaje. Za proste granie. No ale to są już sprawy subiektywne bardzo. Dla mnie wzorami utworów Helloween na tej pierwszej sesji są Phantoms of Death, Warrior, Metal Invaders, Guardian i Ride the Sky.

Ciekawa sprawa z Thin Lizzy. Tutaj jest inaczej niż z kapelami heavy. Nawet jak mi sie jakiś utwór mniej podoba to aż tak to nie przeszkadza. Zresztą od Fighting do Thunder and Lighting te płyty urzekają klimatem.

Panowie rockowcy, Jethro Tull! polecam. Może się nie zgodzicie ale dla mnie wyższa półka niż Genesis. Przede wszystkim więcej akcentów hard-rockowych.

Apropo Jethro Tull takim album na 100% jest Heavy Horses 10/10!
Deleted User 8471

Post autor: Deleted User 8471 »

Jeden słabszy utwór obniża u mnie ocenę, ale przeważnie te najlepsze płyty (nawet Maiden) nie mają słabych momentów. Jak na Sit czy Synku, Can i Play uwielbiam.
Deleted User 8449

Witam Invader:)
Deleted User 8471

25Saxonwyzwanie pisze: czw mar 21, 2024 10:22 pm Witam Invader:)
No specjalnie dla Cb wróciłem w sumie i żeby napisać relacje po koncercie Priest :B
Deleted User 8449

Napisałem tyle tych postów w 2 ostatnie dni, że teraz nie mam żadnego pomysłu haha
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Invader, Naczelny Atencjuszu, pozdro :)
Deleted User 8471

nugz pisze: czw mar 21, 2024 10:39 pm Invader, Naczelny Atencjuszu, pozdro :)
No siemka siemka, trza trochę dowalić do pieca. Nomad jest, ja jestem, to będzie grubo. :P Miałem nie wracać, ale coś mi się nie spodobało tutaj.
nugz
SMERF MARUDA

Post autor: nugz »

Powinni Wam ustawić jakiś limit IP na 4 powroty w roku - raz na kwartał :)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

japierdole :lol:
www.MetalSide.pl
Piterus
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Piterus »

Jeden słaby utwór nie jest obciążeniem . Najlepiej sprzedają sie płyty gdzie jest jeden hicior a reszta srednia
Awatar użytkownika
KingCrimson95
-#Invader
-#Invader

Post autor: KingCrimson95 »

Pewnie, że jakiś słabszy utwór na płycie wpływa na ocenie wydawnictwa, tak jak tu poprzednicy wspomnieli oceniamy jednak całość. Wiadomo, że nie jest to ogromny spadek w nocie, ale no ciężko dać 10/10 czy 6/6 płycie, w której nie wszystko jest na topowym poziomie. Ja podchodząc do recenzji zawsze staram się startować z pułapu skali powiedzmy 1-6 od 3/6 i na podstawie poszczególnych propozycji kreować ocenę.

Tak samo kiedyś spotkałem się z zarzutem, że nie tworzę recenzji, które mają mniej niż to 3-4/6. I tutaj odpowiedź też mam prostą, jeśli album mi nie odpowiada i mam go po prostu zgruzować swoją subiektywną oceną to po co marnować czas, jak mogę szukać innych perełek i je opisywać :D
Koncertowo 2025:
22.11. - Sabaton - Kraków
01.12. - Till Lindemann - Kraków
05.12. - Jethro Tull - Kraków
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

KingCrimson95 pisze: pt mar 22, 2024 10:49 am

Tak samo kiedyś spotkałem się z zarzutem, że nie tworzę recenzji, które mają mniej niż to 3-4/6. I tutaj odpowiedź też mam prostą, jeśli album mi nie odpowiada i mam go po prostu zgruzować swoją subiektywną oceną to po co marnować czas, jak mogę szukać innych perełek i je opisywać :D
Mam tak samo. Skoro piszę "dla przyjemności", a nie dla "zarobku" to nie chce mi się słuchać czegoś co nie sprawia mi przyjemności. Mialem dawno temu fazę na słuchanie i recenzowanie polskiego undergroundu, ale mi przeszlo :) A temat polskich zespołów i recenzji ich płyt to baaaardzo ciekawe doświadczenie w niektórych przypadkach ;)
www.MetalSide.pl
ODPOWIEDZ