Ulubieni perkusiści
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
Deleted User 5490
Re: Ulubieni perkusiści
Ania. Mam nadzieję, że nie lecisz na Agnieszkę i na koncertach nie brudzisz butów postronnym.
Witaj.
Witaj.
A u nas bardzo ciekawy wywiad z perkusistą. Pan Carmine Appice (77 lat!): https://metalside.pl/wywiady/wywiad.php?id=245
www.MetalSide.pl
Ludzie mają bekę z Larsa, a kolejny gigant stawia go w pierwszej kolejności w temacie inspiracji ') https://youtu.be/NnEGDu2imOU?feature=shared
- DeJMIeN Wielki
- -#Clansman

Neil Peart
John Bonham
Ian Paice
Cozy Powell
Mikkey Dee
Nigel Glockler
Tommy Aldridge
Nicko McBrain
Bill Ward
Keith Moon
Bill Brufford
Mike Portnoy
Phil Collins
Carl Palmer
Gavin Harrison
Dave Lombardo
George Kollias
Gene Hoglan
Charlie Benante
John Bonham
Ian Paice
Cozy Powell
Mikkey Dee
Nigel Glockler
Tommy Aldridge
Nicko McBrain
Bill Ward
Keith Moon
Bill Brufford
Mike Portnoy
Phil Collins
Carl Palmer
Gavin Harrison
Dave Lombardo
George Kollias
Gene Hoglan
Charlie Benante
-
Timothy Dalton
- -#Ancient mariner

Trochę nie rozumiem udawania, że tam jakaś konkurencja była dla Cozego Powella.
Post celowo przerysowany jakby co, no ale tak!, tak i po trzykroć tak, to był fachura jedyny w swoim rodzaju. Tacy Paice, Ward, Bonham grali jakby w innej lidze. O zbyt jednostajnym Nicko czy robotycznym Travisie nawet nie wspominając.
Pewnie Neil Peart był lepszy ogólnie, ale w samym hard nad heavy to Cozy Powell wygrywa zdecydowanie. Zresztą Rush to nie są do końca moje klimaty, choć kawałek Tom Sawyer to dla mnie arcydzieło. Wiem, że to standardowy wybór.
Post celowo przerysowany jakby co, no ale tak!, tak i po trzykroć tak, to był fachura jedyny w swoim rodzaju. Tacy Paice, Ward, Bonham grali jakby w innej lidze. O zbyt jednostajnym Nicko czy robotycznym Travisie nawet nie wspominając.
Pewnie Neil Peart był lepszy ogólnie, ale w samym hard nad heavy to Cozy Powell wygrywa zdecydowanie. Zresztą Rush to nie są do końca moje klimaty, choć kawałek Tom Sawyer to dla mnie arcydzieło. Wiem, że to standardowy wybór.
Z całym szacunkiem, ale stawianie Warda (który niewątpliwie miał na pierwszych płytach całkiem ciekawe partie, ale później posunął się tak, że aż dziw bierze, że z takiego Larsa jest powszechna beka, a Ward nieskazitelną legendą jest otoczony, wystarczy posłuchać Reunion, czy też gigów z 2005 żeby się mocno zastanowić) obok Paice'a i Bonhama, którzy zrewolucjonizowali całe rockowe bębnienie to spore nadużycieTimothy Dalton pisze: ↑sob sie 16, 2025 6:59 pm Trochę nie rozumiem udawania, że tam jakaś konkurencja była dla Cozego Powella.
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Nie umiem w ranki, xa dużo analizy 
Z takich pomnikowych zawodników, to bez większego myślenia: Peart, Paice, Collins.
Trochę mniej pomnikowych: niech będzie np. Hoglan i Aldrich.
Jutro ten mniej pomnikowy może być np. Reinert albo Larkin, w poniedziałek ktoś inny, sytuacja dynamiczna
Z takich pomnikowych zawodników, to bez większego myślenia: Peart, Paice, Collins.
Trochę mniej pomnikowych: niech będzie np. Hoglan i Aldrich.
Jutro ten mniej pomnikowy może być np. Reinert albo Larkin, w poniedziałek ktoś inny, sytuacja dynamiczna
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
W punkt. Z Wardem jest dokładnie tak jak z Ringo - absolutna legenda i mega szacun, no ale... Stawianie ich w jednym rzędzie z Bonhamem, Moonem czy Paice'em to przejaw niezłej odklejki i kompletnej ignorancji.Sardi pisze: ↑sob sie 16, 2025 7:07 pm Z całym szacunkiem, ale stawianie Warda (który niewątpliwie miał na pierwszych płytach całkiem ciekawe partie, ale później posunął się tak, że aż dziw bierze, że z takiego Larsa jest powszechna beka, a Ward nieskazitelną legendą jest otoczony, wystarczy posłuchać Reunion, czy też gigów z 2005 żeby się mocno zastanowić) obok Paice'a i Bonhama, którzy zrewolucjonizowali całe rockowe bębnienie to spore nadużycie![]()
-
Timothy Dalton
- -#Ancient mariner

Keith Moon, kolejny wielki. Fakt. W ogóle The Who to jakaś osobna liga w rocku. Genialny zespół. Tylko, że lekko przekombinowany. Mogli osiągnąć jeszcze więcej.
Czasami włączę jakiś drumcam Eloya Casagrande w Slipknot. McGregor kiedyś powiedział: "Precision beats power, timing beats speed". Ten gość ma to wszystko w chorych ilościach. Wiele razy w komentarzach pada "Best metal drummer ever". Tego nie będę się podejmował rozkminie, ale EC to perfect fit dla ekipy z Iowy.
Moi ulubieńcy jeżeli chodzi o bębnienie, to:
Mikkey Dee
Vinnie Appice
Nicko McBrain
A z naszego podwórka to bez wątpienia Jerzy Piotrowski.
Mikkey Dee
Vinnie Appice
Nicko McBrain
A z naszego podwórka to bez wątpienia Jerzy Piotrowski.
Ostatnio gadałem z Killersem i gadaliśmy o Portnoyu i powiedział, że to już nie to samo co kiedyś, że cienko. No w sumie po części racja, bo on już od ponad 20 lat nic nowego nie pokazuje, ale to już niech się wypowiedzą jacyś perkusiści. Moim zdaniem on już nie musi nic udowadniać, na żywo dalej kopie jaja. Co tu dużo gadać, to mój ukochany muzyk wszech czasów na równi z Pietruchą. Szkoda, że ta Parasomnia jest taka cienka, jedynie w końcowej suicie Portnoy pokazuje trochę ciekawsze oblicze. Słucham właśnie Train of Thought - Portnoy dobrze gra, ale te wyścigi Pietruchy z Rudessem, no szkoda gadać. Vacant najbardziej mi teraz leży i ''prostszy'' As I Am
Zajzajer on the Road 2026:
A co miałby Mike jeszcze udowadniać, i komu...
Jest elitarnym zawodnikiem, można się rozejść 
Facet w okolicach wieku Nicko, tak obija te bębny, jakby te wisiały chłopu duży hajs: https://youtu.be/OrS75rWvcC4?si=Bv35pr0YJlrMkK7y
- johnny_o
- Ten, Który Czyta Wszystko
Niech zgadnę - Aldridge? 
Chciałbym, żeby mój stary tak umiał. Też jest od niego niewiele starszy 
Moja aktualna lista, niewiele się raczej zmieniło
tym razem top 25
u każdego jeden ulubiony moment
1. Mike Portnoy - ciężko, ale na dziś końcówka Finally Free outro solo
2. Neil Peart [*] - Between The Wheels moment przed solówka, albo bet your life końcówka
3. Nicko McBrain - Caught Somewhere in Time albo Where Eagles Dare albo Be Quick
4. Phil Collins - The Musical Box - ale też nie myślałem za bardzo
5. The Rev [*] - Blinded in Chains? - ciężko nie zastanawiałem się nigdy, tak stawiam na dziś
6. Mike Mangini - Illumination Theory/lub coś z Vaiem, moment gdy wyciera sie gazeta podczas grania solówki
7. Clive Burr [*] - Innocent Exile
8. Gar Samuelson [*] - Bad Omen albo Devil's Island
9. Bill Bruford - Siberian Khatru
10. Sean Reinert [*] - Celestial Voyage
11. Lars Ulrich - The Frayed Ends of Sanity
12. Rhino - Achilles
13. Bill Ward - Iron Man
14. Stewart Copeland - tytułowy z drugiej płyty (końcówka)
15. Billy Cobham - Stratus
16. Thomen Stauch - battalions of fear
17. Matt Cameron - burden in my hand
18. Terry Bozzio - za dużo by wymieniać, nie znam wszystkiego, dziesiątki płyt on ma, tak wiec nie wiem moze coś z solowej Rudessa
19. Martin Lopez - deliverance
20. Chester Thompson - koncert w chorzowie 2007 i dvd z 92
21. Rod Morgenstein - Odyssey
22. Matt Garstka - Physical Education
23. Carter Beauford - Two Steps
24. Andy Ward - Lunar Sea
25. Jason Rullo - The Turning
tym razem top 25
u każdego jeden ulubiony moment
1. Mike Portnoy - ciężko, ale na dziś końcówka Finally Free outro solo
2. Neil Peart [*] - Between The Wheels moment przed solówka, albo bet your life końcówka
3. Nicko McBrain - Caught Somewhere in Time albo Where Eagles Dare albo Be Quick
4. Phil Collins - The Musical Box - ale też nie myślałem za bardzo
5. The Rev [*] - Blinded in Chains? - ciężko nie zastanawiałem się nigdy, tak stawiam na dziś
6. Mike Mangini - Illumination Theory/lub coś z Vaiem, moment gdy wyciera sie gazeta podczas grania solówki
7. Clive Burr [*] - Innocent Exile
8. Gar Samuelson [*] - Bad Omen albo Devil's Island
9. Bill Bruford - Siberian Khatru
10. Sean Reinert [*] - Celestial Voyage
11. Lars Ulrich - The Frayed Ends of Sanity
12. Rhino - Achilles
13. Bill Ward - Iron Man
14. Stewart Copeland - tytułowy z drugiej płyty (końcówka)
15. Billy Cobham - Stratus
16. Thomen Stauch - battalions of fear
17. Matt Cameron - burden in my hand
18. Terry Bozzio - za dużo by wymieniać, nie znam wszystkiego, dziesiątki płyt on ma, tak wiec nie wiem moze coś z solowej Rudessa
19. Martin Lopez - deliverance
20. Chester Thompson - koncert w chorzowie 2007 i dvd z 92
21. Rod Morgenstein - Odyssey
22. Matt Garstka - Physical Education
23. Carter Beauford - Two Steps
24. Andy Ward - Lunar Sea
25. Jason Rullo - The Turning
Niesamowite, że umiesz tak te ranki, mnie by to zajęło pół dnia stworzyć takie zestawienie, plus notatki 
będą jeszcze inni instrumentaliści, ale to nie teraz, do jutra powinienem skończyć top 50 Pietruchy, ale dzieki 
Przereklamowani perkusiści moim zdaniem:
Chad Smith
Brad Wilk
Phil Rudd
Paul Bostaph
Dave Grohl
Charlie Watts
Randy Castillo
Brann Dailor
Scott Travis