Okładka 7son

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Lomion

Okładka 7son

Post autor: Lomion »

Pewnie zwróciliście uwagę na okładkę albumu Seventh Son....Jest bogata w symbole. Czy moglibyście wyjaśnić niektóre z nich, bo ja mam z tym problem.
Rozumiem, że jest to siódma studyjna płyta Maiden, z tego powodu 7 postaci po lewej strnoe koperty. Rozumiem też, że 7 syn wzął się z żebra Eddiego i na tym koniec. Może wskazówek szukać w książce O.S. Carda? Proszę o pomoc. :?
BeBe
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Re: Okładka 7son

Post autor: BeBe »

http://www.sanktuarium.org

Bodajże tam jest wszystko wyjaśnione.
Awatar użytkownika
IM
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: IM »

No dobra ale jakby nigdy nic nie ma objaśnień do okładaki 7 son :?
Chyba że cos przeoczyłem ??
BeBe
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: BeBe »

IM pisze:No dobra ale jakby nigdy nic nie ma objaśnień do okładaki 7 son :?
Chyba że cos przeoczyłem ??
No tak nie ma :P Myślałem iż jest. Gdzieś widziałem objaśnienia i wydawało mi się, że właśnie na Sanktuarium.
MaYeR
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: MaYeR »

Lord Of The Flies pisze:Pewnie zwróciliście uwagę na okładkę albumu Seventh Son....Jest bogata w symbole. Czy moglibyście wyjaśnić niektóre z nich, bo ja mam z tym problem.
Rozumiem, że jest to siódma studyjna płyta Maiden, z tego powodu 7 postaci po lewej strnoe koperty. Rozumiem też, że 7 syn wzął się z żebra Eddiego i na tym koniec. Może wskazówek szukać w książce O.S. Carda? Proszę o pomoc. :?
Sama okladka nie posiada w sobie zadnych symboli.
Tytul i te siedem postaci , o ktorych piszesz nawiazuja jedynie do tego, iz jest to 7 studyjny album Maiden.
Lord Of The Flies pisze: Rozumiem też, że 7 syn wzął się z żebra Eddiego i
Pierwsze slysze - Derek raczej nie mial tego na mysli.

Druga sprawa - mnostwo znakow symbolizujacych wiele spraw znajduje sie za to w samej ksiazeczce. Ale aby je wszystkie opisac trzeba by troche czasu na to. Bedzie to na sanktuarium przy okazji omawiania tego albumu (Iron Maiden 1980-2005)
iEvE
Administratorka
Administratorka

Post autor: iEvE »

na SiT jest dużo takich bajerków, co nie?
Niekoniecznie symboli, ale jakiś rzeczy bądź miejsc istaniejących :)
Gdzieś to widziałam, ale włąsnie nie wiem gdzie, czy to było Sanktuarium czy nie. Nie pamiętam.
Awatar użytkownika
Quisi
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Quisi »

Nie musisz czekac na Sanktuarium 8) symbole z wkladki masz tu objasnione szkoda ze tylko po angielsku...
http://www.maidenfans.com/imc/?url=albu ... ink=albums
"So, Until The Next Time Have a Good Sin"
Awatar użytkownika
MasterSdz
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: MasterSdz »

wg jakistam mitow i legend 7 (siódmy) syn rodzi sie wampirem:) wiec 7 syn 7 syna to chyba sam Dracula (przeczytalem to na jakies stronce, nie dotyczacej IM lecz wampirow :guns
\m/ Stay Heavy \m/
poison-girl
-#Invader
-#Invader

Post autor: poison-girl »

MasterSdz pisze:wg jakistam mitow i legend 7 (siódmy) syn rodzi sie wampirem:) wiec 7 syn 7 syna to chyba sam Dracula (przeczytalem to na jakies stronce, nie dotyczacej IM lecz wampirow :guns
nie no 7 syn ma posiadac specjalne zdolnosci
patrz ksiazka Orsona Scotta Carda
albo jakies polnocno europejskie legendy
Awatar użytkownika
Tomek(JMM)
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Tomek(JMM) »

A siódmy syn siódmego syna miał zostać Twórcą ("The maker"). Naprawdę, warto przeczytać przynajmniej pierwsze częsci tego cyklu, mimo, ze mnie osobiście denerwowało, że wszystkie postaci są fanatykami religijnymi.
Awatar użytkownika
MasterSdz
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: MasterSdz »

ja tyko przkazuje co czytalem, rozne zrodla, rozne wiadomosci :solo
\m/ Stay Heavy \m/
poison-girl
-#Invader
-#Invader

Post autor: poison-girl »

ja chyba nie zwrocilam uwagi na ten "fanatyzm" albo raczej mi on nie przeszkadzal
ja czytalam 2 pierwsze czesci cyklu
no i przeciez wiekszosc utworow na plycie nawiazuje do tej ksiazki tak wiec symboli pewnie rowniez
Lomion

Post autor: Lomion »

Po angielsku niestety ale sobie potłumaczymy :D Zarównoi w książeczce jak i na okłądce jest trochę symboli.Np. jabłko (chyba) na przełyku Eddiego, albo te żarówki na "suficie". Co oznacza ta księga z pieczęciami?

[/quote]
Awatar użytkownika
Sadek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Sadek »

Nie wiem czy zauważyliście, ale w lewej dolnej części okładki jest taka dziwna twarz, która jakby wisi nad wodą. Czy to coś oznacza ?
Awatar użytkownika
Quisi
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Ja tam jakies twarzy nie widze w lewym dolnym rogu. Co do symboli to jest takze Wielka Brytania pokryta lodem no i zamarzniety edek z The Number Of The Beasy. Pozatym okladka 7th sona to nie jest caly rysunek Riggsa, ucieta jest gora. Całosc mozna zobaczyc na poczatku Maiden England.
Awatar użytkownika
Sadek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Jest jest, tylko trzeba przybliżenie zrobić kilkakrotne.

Jest takie kółko ze strzałką w dół, oczy(też kółka) i usta, takie __
Awatar użytkownika
Quisi
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Chodzi tobie chyba o znaczek Riggsa ktory znajduje sie na kazdej okladce jego autorstwa. Jezeli nie wiedziales ze cos takiego istnieje to zycze milej zabawy w odnajdywaniu go na innych okladkach.
Awatar użytkownika
Sadek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

No tak. Sory za moją nie uwagę. Właśnie mi się przypomniało że na Live After Death na jednym z nagrobków też jest takie coś. :oops:
iEvE
Administratorka
Administratorka

Post autor: iEvE »

Sadek pisze:No tak. Sory za moją nie uwagę. Właśnie mi się przypomniało że na Live After Death na jednym z nagrobków też jest takie coś. :oops:
Stary to jest prawię wszędzie ;)
Na Prayerze chyba nie ma i na BNW. na DoD wątpie aczkolwiek nie szukałam. Zresztą na Virtualu i Factorze też nie szuakałam, ale nie slyszałam, żeby nie było. Chociaż sądząc po stylu tej okładki wątpie żeby Derek ją projektował, ale jak wróce do domu to sprawdze z czystej ciekawości.

Ciekawe czy znajdziesz na płycie Iron Maiden albo PoM :) Tam miałam największe problemy chyba. I chyba Powerslave jeszcze było ciężko.
Awatar użytkownika
Metalophil
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Metalophil »

EvE pisze:
Sadek pisze:No tak. Sory za moją nie uwagę. Właśnie mi się przypomniało że na Live After Death na jednym z nagrobków też jest takie coś. :oops:
Stary to jest prawię wszędzie ;)
Na Prayerze chyba nie ma i na BNW. na DoD wątpie aczkolwiek nie szukałam. Zresztą na Virtualu i Factorze też nie szuakałam, ale nie slyszałam, żeby nie było. Chociaż sądząc po stylu tej okładki wątpie żeby Derek ją projektował, ale jak wróce do domu to sprawdze z czystej ciekawości.

Ciekawe czy znajdziesz na płycie Iron Maiden albo PoM :) Tam miałam największe problemy chyba. I chyba Powerslave jeszcze było ciężko.
jest na wszystkich aż do "NPFTD" włacznie - potem okładki projektował już kto inny więc możecie sobie szukać jesłi bardzo lubicie tę czynność :lol:
ODPOWIEDZ